ΕΡΤ1 – «Europe» 28.04.2018

ΕΡΤ1 – «Europe» 28.04.2018

«EUROPE»

Με την Εύα Μπούρα

 Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 28 Απριλίου 2018, στις 13:30

Eva Boura

Η σημασία και ο ρόλος των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜμΕ) στην οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα και την Ευρώπη, οι νέες  καινοτόμες δράσεις, οι δυνατότητες χρηματοδότησης και η συνεισφορά των οικογενειακών επιχειρήσεων στον απόηχο της επίσκεψης του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, είναι το βασικό θέμα της εκπομπής «EUROPE» με την Εύα Μπούρα, και μεταδίδεται το Σάββατο 28 Απριλίου 2018 και ώρα 13:30 από την ΕΡΤ1.

Οι ΜμΕ αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ευρωπαϊκής οικονομίας. Απασχολούν περί τα 93 εκατομμύρια άτομα, συνεισφέροντας το 67% της συνολικής απασχόλησης της Ε.Ε. των 28, ενώ παράγουν ταυτόχρονα το 57% της συνολικής προστιθέμενης αξίας. Η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 επηρέασε καίρια τη δομή και τη λειτουργία και των ΜμΕ, ωστόσο η  σταδιακή  ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας από το 2014 βελτίωσε κατά πολύ το οικονομικό καθεστώς των συγκεκριμένων επιχειρήσεων. Την ίδια ώρα αν ληφθούν υπόψη οι χαμηλοί ρυθμοί πληθωρισμού τα χρόνια 2015 – 2016, η πλειοψηφία των ΜμΕ βελτίωσε την παραγωγικότητα και ταυτόχρονα τα πραγματικά κέρδη στο σύνολο της επιχειρηματικότητας.

Ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζουν σήμερα οι ΜμΕ; Πόσο και πως συμβάλλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας πανευρωπαϊκά; Ποια η σημασία των οικογενειακών επιχειρήσεων; Πόσο εύκολη είναι η μετάβαση προς μια νέα επιχειρηματικότητα μέσα από δημιουργική σύνθεση;

Tι ρόλο μπορούν να παίξουν οι Mικρομεσαίες Eπιχειρήσεις στην ελληνική οικονομία στη μεταμνημονιακή εποχή.  Πως μπορούν να  βοηθήσουν στη δημιουργία ενός βιώσιμου,  παραγωγικού, αναπτυξιακού μοντέλου που χρειάζεται η χώρα; Τα προβλήματα της χρηματοδότησης, αλλά και η σημασία της καινοτομίας και της εξωστρέφειας στην ανάπτυξη της ελληνικής μικρομεσαίας επιχείρησης.

Καλεσμένοι στο στούντιο το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Σκορίνης, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κύρτσος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Βασίλης Κορκίδης, ο καθηγητής  Ευρωπαϊκής Οικονομίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ναπολέων Μαραβέγιας και η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης Βάλια Αρανίτου.

Επιπλέον, στην εκπομπή μπορείτε να παρακολουθήσετε τα εξής θέματα:

-Ο πυλώνας ευρωπαϊκών δικαιωμάτων και  το τοπίο των εργασιακών σχέσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.  Υπάρχει κίνδυνος να αντικατασταθούν οι επικουρικές συντάξεις με ιδιωτικές; Τι λέει η πρόταση για συντονισμό των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης; Μιλά αποκλειστικά στην εκπομπή η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα.

-Το προσφυγικό ζήτημα.  Αντιπροσωπεία  του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου  επισκέφτηκε πριν από λίγες ημέρες την Αθήνα και τη Λέσβο με στόχο την εξέταση της κατάστασης όσον αφορά τους ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Εύα-Μπούρα-2-1

Έρευνα-παρουσίαση: Εύα Μπούρα.

Αρχισυνταξία: Σάκης Τσάρας.

Σκηνοθεσία: Νίκος Παρλαπάνης.

Διεύθυνση παραγωγής: Γεωργία Μαράντου, Νάντια Κούσουλα.