Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στην έναρξη του Δεύτερου Προγράμματος της Ελληνικής...

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στην έναρξη του Δεύτερου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ

στην έναρξη του Δεύτερου Προγράμματος

της Ελληνικής Ραδιοφωνίας

1021X576 copy (1)

Με αφορμή την επέτειο της επίσημης έναρξης του Δεύτερου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας την 11η Μαΐου 1952, το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα www.ert.gr και στη διεύθυνση http://www.ert.gr/arxeio-afierwmata/archizei-na-ekpempei-to-deytero programma-11-ma%CE%90oy-1952/ ένα μοναδικό ηχητικό ντοκουμέντο του 1982. Πρόκειται για την εκπομπή «1952-1982: Τριάντα χρόνια Β΄ Πρόγραμμα», η οποία εγκαινίασε το δεκαπενθήμερο αφιέρωμα στο Β΄ Πρόγραμμα για τον εορτασμό των 30 χρόνων λειτουργίας του, με τις φωνές προσώπων που συνδέθηκαν με την ιστορία της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

88 ΧΑΛΚΟΥΣΗ-ΛΙΔΩΡΙΚΗΣ (1)

Ήταν Κυριακή 11 Μαΐου του 1952 όταν έγινε η επίσημη έναρξη του Δεύτερου Προγράμματος στις 6 το απόγευμα με αγιασμό. Θα ακουγόταν στο εξής παράλληλα με το Εθνικό Πρόγραμμα του Ραδιοφωνικού Σταθμού Αθηνών και ο ακροατής θα είχε να επιλέξει. Στην εναρκτήρια εκπομπή, ο τότε πρόεδρος του ΔΣ του ΕΙΡ Μιχάλης Στασινόπουλος και ο γενικός διευθυντής, στρατηγός Χριστόδουλος Τσιγάντες, παρουσίασαν το νέο Πρόγραμμα. Τριάντα χρόνια μετά, παλιοί συνεργάτες του Β΄ Προγράμματος, ο Γιάννης Σιάσκας, ο Τζων Βεϊνόγλου, η Ιφιγένεια Ευθυμιάτου, ο Δημήτρης Θεμελής, η Φραγκίσκη Καρόρη, ο Πέτρος Αγγελόπουλος, η Λύρκα Παπανικολάου κουβεντιάζουν, θυμούνται το ξεκίνημά του και μοιράζονται με το κοινό τις προσωπικές τους εμπειρίες από τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του που συνέπεσαν με τη χρυσή εποχή της ραδιοφωνίας των δεκαετιών 1950-1960.

B_Programma (1)

Η εκπομπή κάνει αναδρομή στην ιστορία του Β΄ Προγράμματος, από τη δημιουργία του μέχρι τη δεκαετία του ’80, και αναφέρεται στους ανθρώπους του και στη συμβολή τους: εκφωνητές, παραγωγούς εκπομπών, τεχνικούς. Γίνεται λόγος για το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας, για τη δομή και το ύφος του Β΄ Προγράμματος, τη διάρκεια των εκπομπών αλλά και για τις συνθήκες μετάδοσης και την προετοιμασία των προγραμμάτων. Μνημονεύεται πλήθος εκπομπών που άφησαν εποχή όπως, «Το Θέατρο της Τετάρτης» με πρώτο έργο το «Παράξενο Ιντερμέτζο» του Ευγένιου Ο’ Νιλ σε ραδιοφωνική διασκευή και μετάφραση Δ. Κωνσταντινίδη και ραδιοσκηνοθεσία Κάρολου Κουν, «Τα αριστουργήματα της φιλολογίας μας» με αναγνώσεις λογοτεχνικών έργων από σπουδαίους ηθοποιούς, «Τα παράξενα του πενταγράμμου» με τη Φραγκίσκη Καρόρη, «Το μουσικό μου λεύκωμα» της Τόνιας Καράλη, «Κάθε δίσκος και δύο λόγια» με τον Τζων Βεϊνόγλου, «Οριζοντίως και καθέτως», μουσικό σταυρόλεξο που συμπληρώνονταν από τους ακροατές, με τον Πέτρο Αγγελόπουλο, «Δίσκοι στην τύχη» με την Έλλη Σολωμονίδου, «Μουσικός Ρεπόρτερ» της Ελένης Χαλκούση, «Το μικρόφωνο στο δρόμο» του Ίωνα Νταϊφά.

Περιλαμβάνεται, επίσης, συνέντευξη του Κάρολου Κουν, ο οποίος αφηγείται τις δικές του μνήμες σχετικά με το ραδιοφωνικό θέατρο, καθώς και του Μάριου Πλωρίτη, διευθυντή τότε του θεατρικού τμήματος του ΕΙΡ, που περιγράφει την ατμόσφαιρα της δημιουργίας του Β΄ Προγράμματος. Μιλούν ακόμη, η Ελένη Χαλκούση, ο Ίων Νταϊφάς, ο Χρήστος Οικονόμου και ο Γιώργος Παπαστεφάνου. Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης, διευθυντής Ραδιοφωνίας το 1982, προλογίζει το αφιέρωμα. Στο στούντιο και η Σοφία Μιχαλίτση, διευθύντρια του Β΄ Προγράμματος τη δεκαετία του ’80, η οποία αναφέρεται στην πιο πρόσφατη περίοδο.

Παραγωγός: Φραγκίσκη Καρόρη-Ζαχαροπούλου

Ημερομηνία μετάδοσης: 30 Μαΐου 1982

DSC01962 copy (1)