ΕΡΤ2 – Ενημερωτικό σημείωμα 18, 20 & 25.05.2018

ΕΡΤ2 – Ενημερωτικό σημείωμα 18, 20 & 25.05.2018

ΕΡΤ2 – Ενημερωτικό σημείωμα

Σας ενημερώνουμε ότι αυτή την Παρασκευή 18/5/2018, στις 20:00, από την εκπομπή «CLOSE UP», θα μεταδοθεί επανάληψη, με θέμα: «Λύκειο Επιδαύρου: Ένα θερινό σχολείο για το αρχαίο δράμα» • W

IMG_3958 (1)

Με αφορμή την εξαιρετική πρωτοβουλία του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου να στρέψει το παγκόσμιο ενδιαφέρον στον τόπο που γέννησε το αρχαίο δράμα μέσα από έναν νέο θεσμό, το Λύκειο Επιδαύρου, ο φακός της σειράς κάνει close up στο πρώτο αυτό θερινό σχολείο μελέτης του αρχαίου δράματος.

Εκατόν είκοσι σπουδαστές και απόφοιτοι Ακαδημιών Θεάτρου και Δραματικών Σχολών από όλο τον κόσμο και είκοσι Έλληνες και ξένοι διδάσκοντες, συναντώνται σε δεκαοκτώ θεατρικά εργαστήρια στην περιοχή της αρχαίας Επιδαύρου, ερευνώντας βιωματικά και θεωρητικά το θέμα της Έλευσης του Ξένου που αποτελεί και το κεντρικό θέμα του πρώτου Λυκείου Επιδαύρου.

Η  Έλευση του Ξένου από το περιεχόμενο των αρχαίων θεατρικών κειμένων σχετίζεται με τα διλήμματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη υπό το πρίσμα της σύγχρονης παγκόσμιας προσφυγικής κρίσης.

Στο φυσικό κάλλος του τοπίου της Επιδαύρου και στις μαρμάρινες κερκίδες των αρχαίων θεάτρων, νέοι ηθοποιοί, δραματουργοί, σκηνοθέτες, χορογράφοι, μουσικοί, εθνολόγοι και θεωρητικοί του θεάτρου επαναπροσεγγίζουν το αρχαίο δράμα σε μία υπέροχη, δημιουργική συνάντηση ανάμεσα στην παράδοση και την πρωτοπορία, τον αρχαίο και τον σύγχρονο πολιτισμό, το σώμα και το συναίσθημα, πατώντας σε δύο πυλώνες: τον ηθοποιό και το αρχαίο δράμα.

close-up

Στο ντοκιμαντέρ μιλούν οι: Ευφημία Καρακάντζα, Phillip Zarrilli, Βασίλης Λαμπρινουδάκης, Rosalba Torres Guerrero, Ρηνιώ Κυριαζή, Enrico Bonavera, Σίμος Κακάλας, Σωτήρης Καραμεσίνης, Μιράντα Τερζοπούλου, Λίντα Καπετανέα & Josef Frucek (Rootless Root), Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, Ιωάννης Πετρόπουλος.

Ιδέα-σενάριο-έρευνα: Μαρία Π. Κουφοπούλου.

Σκηνοθεσία: Αθηνά Καζολέα.

Διεύθυνση παραγωγής: Κυριακή Βρυσοπούλου.

Μουσική επιμέλεια: Κωνσταντίνος Παντζόγλου.

*************************

Επίσης, την Κυριακή 20/5/2018, στις 12:00, από την εκπομπή «ΕΝ ΣΥΝΟΛΩ» θα μεταδοθεί σε επανάληψη η εκπομπή από 18/3/2018:

Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα, στο πλαίσιο της εκπομπής «Εν Συνόλω», παρουσιάζει το «Κοντσέρτο για πιάνο σε ντο μείζονα, αρ.1, op.15» του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν και την «Academic Festival Overture» του Γιοχάνες Μπραμς.

Σολίστ: Νεφέλη Μούσουρα, πιάνο.

Μουσική διεύθυνση: Παναγιώτης Διαμαντής.

Μαγνητοσκόπηση από το τηλεοπτικό Studio D της ΕΡΤ

**************************

Ακόμα, το πρόγραμμα της Παρασκευής 25/5/2018, μεταβάλλεται ως εξής:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25/5/2018

———————————

23:50 ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ

02:00 Η ΑΥΛΗ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ (Ε) • W

DSC_5915 (1)

«Η Αυλή των Χρωμάτων», με την Αθηνά Καμπάκογλου, παρουσιάζει ενδιαφέροντες ανθρώπους από το χώρο του πολιτισμού, ανθρώπους με κύρος, αλλά και νεότερους καλλιτέχνες, τους πρωταγωνιστές του αύριο.

Καλεσμένοι μας άνθρωποι δημιουργικοί και θετικοί, οι οποίοι έχουν πάντα κάτι σημαντικό να προτείνουν, εφόσον με τις πράξεις τους αντιστέκονται καθημερινά με σθένος στα σημεία των καιρών. Συγγραφείς, ερμηνευτές, μουσικοί, σκηνοθέτες, ηθοποιοί, χορευτές έρχονται κοντά μας για να καταγράψουμε το πολιτιστικό γίγνεσθαι της χώρας, σε όλες τις εκφάνσεις του. Όλες οι Τέχνες χωρούν και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της «Αυλής των Χρωμάτων», της αυλής της χαράς και της δημιουργίας.

DSC_5789

Μια όμορφη γυναικεία θεατρική παρέα έρχεται στο πλατό της πρώτης εκπομπής. Η μεγάλη κυρία του ελληνικού θεάτρου Ρούλα Πατεράκη, με εξομολογητική διάθεση, μας μιλά για το θέατρο, τον έρωτα, αλλά και για τη Λούλα Αναγνωστάκη, τα έργα της οποίας θα ανεβάσει σε μια πρωτότυπη διασκευή το καλοκαίρι στο Φεστιβάλ Αθηνών.

Μαζί της, η ηθοποιός Μαρία Ζορμπά μάς μιλά για τη συνεργασία τους στο έργο του Γιάννη Μαυριτσάκη «Επίκληση της Γοητείας», το οποίο θα ανέβει στο Θέατρο Ροές στις 30 Μαΐου 2018.

Η σημαντική πρωταγωνίστρια Ιωάννα Παππά μάς μιλά για την Οφηλία του «Άμλετ» που ερμηνεύει κάθε βράδυ στο θέατρο «Άνεσις»,  αλλά και για τον δεκάχρονο ραφτάκο στο αριστουργηματικό και αυτοβιογραφικό «Το Μόνον της ζωής του ταξείδιον» του Γεωργίου Βιζυηνού.

DSC_5875

Η Νικολέττα Βλαβιανού μάς «συστήνει» τη συγκλονιστική «Ευθαλία του Γαλατά» που παρουσιάζει στο Μικρό Γκλόρια, ενώ η νεότερη της παρέας, η Βασιλική Τρουφάκου, μας μιλά για τη Σελιμένη του «Μισάνθρωπου», που παρουσιάζεται αυτόν τον καιρό στο «Σύγχρονο Θέατρο».

Τις μουσικές ανάσες έχουν αναλάβει ο Χρήστος Παππάς με τους C Drain, αλλά και η Μικαέλα Δαρμάνη με την αισθαντική φωνή της, μας δίνει αφορμή για πιο προσωπικές συζητήσεις.

Παρουσίαση-αρχισυνταξία: Αθηνά Καμπάκογλου.

Σκηνοθεσία: Χρήστος Φασόης.

Διεύθυνση παραγωγής: Θοδωρής Χατζηπαναγιώτης.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιάννης Λαζαρίδης.

Σκηνογραφία: Ελένη Νανοπούλου.

———————————-

ΝΥΧΤΕΡΙΝΕΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΙΣ ΗΜΕΡΑΣ

————————————–

04:00 ΓΕΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ (Ε) ημέρας 

04:45 ΟΔΟΣ ΑΝΘΕΩΝ (Ε) ημέρας

05:30 ΑΣΤΡΟΦΕΓΓΙΑ (Ε) ημέρας