ΕΡΤ2 – ΤΑ ΣΤΕΚΙΑ: «Το Γήπεδο» 23.05.2018

ΕΡΤ2 – ΤΑ ΣΤΕΚΙΑ: «Το Γήπεδο» 23.05.2018

ΤΑ ΣΤΕΚΙΑ   

Ιστορίες Αγοραίου Πολιτισμού
Σειρά ντοκιμαντέρ του Νίκου Τριανταφυλλίδη

«Το Γήπεδο»

                  Ημερομηνία μετάδοσης: Τετάρτη 23 Μαΐου 2018, στις 20:00

ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ (1)

«Η μπάλα δεν πάει ποτέ εκεί που την περιμένεις» Albert Camus (φιλόσοφος, συγγραφέας)

Το ποδόσφαιρο: Η παιδική χαρά. Η θεσμοποιημένη πάλη. Ο πόλεμος, το τρέξιμο και η αλάνα. Για τους μικρούς και τους μεγάλους, τους διανοούμενους και τους ταπεινούς, για τους αστούς αλλά και για τους κατατρεγμένους, το ποδόσφαιρο ορίζει την «ιερή επικοινωνία». Έξω από συμβάσεις, κοινωνικές ανισότητες και λοιπές διακρίσεις, ο χώρος του γηπέδου αποτελεί βασίλειο ελευθερίας αλλά και πεδίο γνήσιας έκφρασης της λαϊκής κουλτούρας.

ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ (4)

Μέσα από τη φυλή, τα χρώματα και τη γνήσια συγκίνηση που προσφέρει ο ποδοσφαιρικός αγώνας, τα αγόρια γίνονται άντρες και οι άντρες ξαναγίνονται αγόρια, ταυτίζοντας τους ποδοσφαιριστές με λαϊκούς ήρωες. Από τον Γιώργο Κούδα, τον Μίμη Δομάζο, τον Γιώργο Δεληκάρη και τον Χρήστο Αρδίζογλου μέχρι τον Πάμπλο Γκαρσία, οι παίκτες «δίνουν μια συναρπαστική θεατρική παράσταση στο κοίλον του γηπέδου» για την τιμή, τη δόξα και την ωραιότητα του αγώνα. Έτσι που η κανονική ζωή «η σκληρή, η δύσκολη και η κατατρεγμένη», ξεφεύγει για λίγο από την καθημερινή τροχιά της, φτάνοντας σ’ έναν φαντασιακό κόσμο «ανοιχτό και ελεύθερο όπου όλα μπορούν να συμβούν».

Ακόμα και αν για κάποιους το γήπεδο είναι πλέον μια «μπίζνα», τα πόστερ με τους ποδοσφαιριστές θα συνεχίσουν να κοσμούν τα εφηβικά δωμάτια, οι αλάνες θα γεμίζουν με επίδοξους ποδοσφαιριστές και το «τακ – τακ» της μπάλας θα αποτελεί για πάντα την πιο διεγερτική μουσική.

ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ (2)

Σ’ αυτό το συναρπαστικό ταξίδι στον κόσμο του ποδοσφαίρου θα μας ξεναγήσουν οι: Σταύρος Τσιώλης (σκηνοθέτης), Παύλος Τσίμας (δημοσιογράφος), Γιώργος Γεωργίου (αθλητικογράφος), Θωμάς Κοροβίνης (συγγραφέας), Γιώργος Κούδας (βετεράνος ποδοσφαιριστής), Γιώργος  Μαρκόπουλος (ποιητής), Χάρρυ Κλυνν (σατιρικός καλλιτέχνης), Πάμπλο Γκαρσία (ποδοσφαιριστής), Μένης Κουμανταρέας (συγγραφέας), Αντρέας Μαζαράκης (θρύλος του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου), Αλέξης Σταμάτης (συγγραφέας), Θανάσης Χειμωνάς (συγγραφέας), Γιώργος Χρονάς (ποιητής), Ευγένιος Χριστοδούλου (βετεράνος ποδοσφαιριστής), Παρασκευάς Μηλιώνης (πρόεδρος Αστέρα Εξαρχείων).

ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ (3)

Σκηνοθεσία-σενάριο: Νίκος Τριανταφυλλίδης.

Δημοσιογραφική έρευνα: Ηλιάνα Δανέζη, Μαρία Καραγιαννάκη, Σοφία Κοσμά.

Μουσική σήματος: Blaine L. Reininger.

Ηχοληψία: Γιάννης Αντύπας.

Τίτλοι αρχής-Artwork: Γιώργος Βελισσάριος.

Μοντάζ: Νίκος Πάστρας.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Claudio Bolivar.

Διεύθυνση παραγωγής: Μαρία Καραγιαννάκη.

Εκτέλεση παραγωγής: Μαρίνα Δανέζη για τη ΝΙΜΑ Ενέργειες Τέχνης και Πολιτισμού.