«Ο Νίκος Καζαντζάκης μέσα από τα μάτια των παιδιών» στο Πρώτο Πρόγραμμα...

«Ο Νίκος Καζαντζάκης μέσα από τα μάτια των παιδιών» στο Πρώτο Πρόγραμμα 26.05.2018

ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 

ΑΦΥΛΑΧΤΗ ΔΙΑΒΑΣΗ

«Ο Νίκος Καζαντζάκης μέσα από τα μάτια των παιδιών»

Σάββατο 26 Μαΐου 2018, ώρα 12:00-13:00

Nikos-Kazantzakis-1021x580

Στην εκπομπή «Αφύλαχτη Διάβαση», που μεταδίδεται το Σάββατο 26 Μαΐου 2018 και ώρα 12:00 στο Πρώτο Πρόγραμμα, οι μαθητές του 2ου Γυμνασίου Κερατσινίου επιμελούνται και παρουσιάζουν ένα ωριαίο ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ  για τον «δικό» τους Νίκο Καζαντζάκη, έτσι όπως τον μελέτησαν και τον «γνώρισαν» κατά τη διάρκεια ενός ετήσιου ενδοσχολικού και διατμηματικού προγράμματος.

O Nίκος Καζαντζάκης στην τελευταία συνέντευξή του στη γαλλική τηλεόραση στις 22 Μαΐου 1957
O Nίκος Καζαντζάκης στην τελευταία συνέντευξή του στη γαλλική τηλεόραση στις 22 Μαΐου 1957

Ειδικότερα, πέντε παιδιά της δευτέρας και της τρίτης τάξης του 2ου Γυμνασίου Κερατσινίου, μπροστά από τα μικρόφωνα του Πρώτου Προγράμματος, εστιάζουν σε τρεις επιμέρους θεματικούς άξονες: στη σχέση του Νίκου Καζαντζάκη με τον Θεό, στη γνωριμία του με τον Γιώργη Ζορμπά και στη μη βράβευσή του με το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής θα υπάρξουν ζωντανές συνδέσεις με Γενεύη και Ηράκλειο Κρήτης, με εκπροσώπους από τη Διεθνή Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη και το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη αντιστοίχως. Σύντομες παρεμβάσεις θα πραγματοποιήσουν η πρόεδρος της Ενώσεως Φιλολόγων Ελλάδας Τασούλα Καραγεωργίου και ο Δρ Θεολογίας Σταύρος Χριστοδουλάκης.  

Τέλος, κατά τη διάρκεια αυτού του πρωτότυπου ραδιοφωνικού ντοκιμαντέρ θα μεταδοθούν και τρία σημαντικά τεκμήρια από το Αρχείο της ΕΡΤ: η τελευταία συνέντευξη του Νίκου Καζαντζάκη (1957), απόσπασμα από τη συνέντευξη του Νίκου Καζαντζάκη στη δημόσια Γαλλική Ραδιοφωνία, καθώς και απόσπασμα από ομιλία του συγγραφέα στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC (1953).

Συντονισμός-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης.

Συντονιστείτε στο Πρώτο Πρόγραμμα FM 91.6 και 105.8

Info:

Σάββατο 26 Μαΐου 2018, ώρα 12:00 – 13:00

Εκπομπή: «Αφύλαχτη Διάβαση»

«Ο Νίκος Καζαντζάκης μέσα από τα μάτια των παιδιών»

Live Streaming: webradio.ert.gr/proto

Facebook: www.facebook.com/protoprogramma.ert

Τις εκπομπές της «Αφύλαχτης Διάβασης» μπορείτε να τις ακούτε -μετά την πρώτη ραδιοφωνική τους μετάδοση- και στο web radio της ΕΡΤ: http://webradio.ert.gr/category/proto-programma/afylachti-diavasi