Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ στη συνάντηση των Δημόσιων Ραδιοτηλεοράσεων της Ν.Α....

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ στη συνάντηση των Δημόσιων Ραδιοτηλεοράσεων της Ν.Α. Ευρώπης

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ στη συνάντηση των Δημόσιων Ραδιοτηλεοράσεων της Ν.Α. Ευρώπης

Στο Πράβετς της Βουλγαρίας βρέθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ Βασίλης Κωστόπουλος, προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της τακτικής Συνάντησης των Δημόσιων Ραδιοτηλεοράσεων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που διοργανώθηκε από τη Βουλγαρική Ραδιοφωνία, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της EBU.

IMG_7549

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών φορέων από ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, προκειμένου να εξετάσουν το ρόλο και τη σημασία των δημόσιων ραδιοτηλεοράσεων σε μια περίοδο έντονων κοινωνικών και τεχνολογικών αλλαγών. Οι συμμετέχοντες συζήτησαν στρατηγικά ζητήματα σχετικά με την ανεξαρτησία, τη χρηματοδότηση και την αποστολή των φορέων, στο πλαίσιο της κοινής ευρωπαϊκής προοπτικής της περιοχής.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την υπογραφή διακήρυξης σχετικά με τη σημασία των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών φορέων, για την προώθηση και ενίσχυση της δημοκρατίας και των ευρωπαϊκών αξιών, καθώς και για την αναγκαιότητα διαφύλαξης της ανεξαρτησίας τους και της προστασίας τους από πολιτικές και άλλες πιέσεις.

Επίσης, υπογραμμίστηκε ο ρόλος που διαδραματίζουν στον αγώνα ενάντια στη διασπορά ψευδών ειδήσεων (fake news), μέσα από την παροχή αξιόπιστης και έγκυρης ενημέρωσης από επαγγελματίες υψηλού επιπέδου. Στις εργασίες συμμετείχε και ο Γενικός Διευθυντής της EBU, Noel Curran.

Η επόμενη συνάντηση θα διοργανωθεί από την ΕΡΤ και θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

IMG_0705 (1)

Κατά τη διάρκεια των εργασιών, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ αναφέρθηκε στις  βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα δημόσια ΜΜΕ σήμερα: «Το βασικό πρόβλημα είναι πως ζούμε σε κοινωνίες, στις οποίες παρατηρείται μεγάλος ανταγωνισμός, ο οποίος δεν είναι πάντα θεμιτός. Σ’ αυτό το περιβάλλον τα δημόσια ΜΜΕ προσπαθούν να υπερασπιστούν τις αξίες που αντιπροσωπεύουν και δη την ποιοτική πληροφόρηση, την ποιοτική διασκέδαση και τα ποιοτικά προγράμματα. Και πάνω απ’ όλα, τα δημόσια ΜΜΕ υπερασπίζονται την αλήθεια».

Ο κ. Κωστόπουλος παραχώρησε συνέντευξη στη δημόσια Βουλγαρική Ραδιοφωνία, στην οποία αναφέρθηκε στην πρωτοποριακή δραστηριοποίηση της ΕΡΤ για ευρείες συνεργασίες μεταξύ των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών φορέων της περιοχής. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η ΕΡΤ «πριν από περίπου 12 χρόνια διοργάνωσε μια πρωτοβουλία με σκοπό τα κράτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης να έρθουν πιο κοντά. Όλοι εμείς έχουμε τα ίδια προβλήματα και δημιουργήσαμε μια Συντονιστική Επιτροπή, η οποία ετοιμάζει νέα προγράμματα. Παρά την έλλειψη πόρων, καταφέραμε να διοργανώσουμε συνέδρια στη Βάρνα, στην Ελλάδα, στο Κίεβο και στην Οδησσό. Θέλουμε αυτή η προσπάθεια να είναι αποδοτική».