Το Πρώτο Πρόγραμμα τιμά την 74η επέτειο μνήμης της Σφαγής του Διστόμου...

Το Πρώτο Πρόγραμμα τιμά την 74η επέτειο μνήμης της Σφαγής του Διστόμου 09.06.2018

ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΑΦΥΛΑΧΤΗ ΔΙΑΒΑΣΗ

«Η Σφαγή στο Δίστομο»

Σάββατο 9 Ιουνίου 2018, ώρα 12:00-13:00
O Αργύρης Σφουντούρης έζησε τη Σφαγή στην τρυφερή ηλικία των 4 ετών

Το Πρώτο Πρόγραμμα τιμά την 74η επέτειο μνήμης της Σφαγής του Διστόμου και το Σάββατο 9 Ιουνίου 2018 στις 12:00, μέσα από την εκπομπή «Αφύλαχτη Διάβαση» παρουσιάζει το χρονικό ενός από τα ειδεχθέστερα πολεμικά εγκλήματα στα παγκόσμια χρονικά, που συντελέστηκε από τους ναζί την Κυριακή 10 Ιουνίου 1944.

Πρόκειται για ένα συγκλονιστικό ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ, όπου οι παράλληλες αφηγήσεις των επιζώντων Ελένης Αθανασίου και Αργύρη Σφουντούρη, που τότε ήταν μικρά παιδιά, αποτυπώνουν την εκδικητική μανία των ναζιστικών στρατευμάτων αλλά και τις σκηνές φρίκης που αντίκρισαν όσοι γλίτωσαν το θάνατο. Ένα γεγονός που πήρε διεθνείς διαστάσεις και συγκλόνισε ανθρώπους σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Αργύρης Σφουντούρης

Η Ελένη Αθανασίου και ο Αργύρης Σφουντούρης μιλούν για τα παιδικά τους χρόνια και θυμούνται τους φίλους τους, τα παιδιά που έπαιζαν μαζί, ακόμη και εκείνο το κυριακάτικο πρωινό της 10ης Ιουνίου του 1944, και που λίγο αργότερα κάποια από τα παιδιά αυτά θα πέσουν νεκρά από τα πυρά των ναζί. Οι οικογένειες των επιζώντων θα θρηνήσουν το χαμό των δικών τους ανθρώπων και εκείνοι, χρόνια αργότερα, ως ενήλικες πια, θα προσπαθήσουν να ερμηνεύσουν τις παραμέτρους της Σφαγής, αναμετρώμενοι με το βάρος της απώλειας.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής θα πραγματοποιηθεί ζωντανή σύνδεση με το Δίστομο. Από εκεί, ο φιλόλογος και συγγραφέας Δημήτρης Βλαχοπάνος θα αναφερθεί στα εγκλήματα των ναζί στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων χρόνων της γερμανικής Κατοχής.

Στον ραδιοθάλαμο του Πρώτου Προγράμματος θα βρίσκεται και η μουσικός Κατερίνα Χατζησταύρου, η οποία θα διασκευάσει στο φλάουτο παραδοσιακά θέματα.

Έρευνα-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης.

Συντονιστείτε στο Πρώτο Πρόγραμμα FM 91.6 και 105.8

Info:

Σάββατο 9 Ιουνίου 2018, ώρα 12:00-13:00

Εκπομπή: «Αφύλαχτη Διάβαση»

«Η Σφαγή στο Δίστομο»

Live Streaming: webradio.ert.gr/proto

Facebook: www.facebook.com/protoprogramma.ert

Τις εκπομπές της «Αφύλαχτης Διάβασης» μπορείτε να τις ακούτε -μετά την πρώτη ραδιοφωνική τους μετάδοση- και στο web radio της ΕΡΤ: http://webradio.ert.gr/category/proto-programma/afylachti-diavasi