ΕΡΤ1 – «Europe» 30.06.2018

ΕΡΤ1 – «Europe» 30.06.2018

«EUROPE»

Με την Εύα Μπούρα

 Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 30 Ιουνίου 2018, στις 13:30

Eva Boura

Η ολοκλήρωση των προγραμμάτων στήριξης της ελληνικής οικονομίας, η συμφωνία για το χρέος και η πορεία της χώρας μετά το τέλος των μνημονίων είναι τα βασικά θέματα της εκπομπής «Europe» με την Εύα Μπούρα, που μεταδίδεται το Σάββατο 30 Ιουνίου 2018 και ώρα 13:30 από την ΕΡΤ1.

Η επίτευξη συμφωνίας πριν από λίγες ημέρες στο Eurogroup έβαλε οριστικά τέλος στα προγράμματα δημοσιονομικής συνδρομής και προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας, διαμορφώνοντας ουσιαστικά και το πλαίσιο της επόμενης ημέρας. Την ίδια ώρα, η συμφωνία για το χρέος  φαίνεται να ανοίγει μια περίοδο αναπτυξιακών προκλήσεων για τη χώρα.

Πώς αποκωδικοποιείται η συμφωνία ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και στην Ελλάδα;  Τι σημαίνουν οι αποφάσεις για την επιμήκυνση των δανείων; Πώς μπορούν να επηρεάσουν την πραγματική οικονομία; Είναι μια νέα ημέρα τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ευρωζώνη; Διαμορφώνεται μια νέα οικονομική και κοινωνική κατάσταση; Ποια πρέπει να είναι τα επόμενα βήματα από εδώ και ύστερα; Γιατί η αντιπολίτευση κάνει λόγο για μια κακή συμφωνία με πολλές υποχρεώσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα;

Καλεσμένοι της Εύας Μπούρα στην εκπομπή, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Σία Αναγνωστοπούλου και ο καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Πάνος Τσακλόγλου.

Επίσης, ο πρώην επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην Ελλάδα, Πάνος Καρβούνης, ειδικός σύμβουλος του επιτρόπου Μοσκοβισί για θέματα οικονομίας, μιλά αποκλειστικά στο «Europe».

Επιπλέον, στην εκπομπή μπορείτε να παρακολουθήσετε:

 – Η κοινή αγροτική πολιτική στον κλοιό  του  νέου πολυετούς δημοσιονομικού  πλαισίου 2021 -2027. Ποιοι οι στόχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Τι είδους γεωργία θέλουμε στην Ευρώπη; Υπάρχουν κίνητρα για νέους αγρότες; Μεγαλύτερη ευελιξία και δικαιότερη χρηματοδότηση ή  μείωση κονδυλίων;  Τι προτείνει η Κομισιόν και ποιες οι «κόκκινες γραμμές» για τους αγρότες;  Πώς θα κινηθεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης; Υπάρχει δυνατότητα για συμμαχίες με άλλες χώρες, ώστε να διατηρηθεί ο προϋπολογισμός στα σημερινά επίπεδα;  Τι σημαίνουν οι θεσμικές αλλαγές για την ελληνική γεωργία αλλά και γενικά για την αγροτική ύπαιθρο;

Καλεσμένοι στο στούντιο, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Χαράλαμπος Κασίμης και ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Οικονομίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ναπολέων Μαραβέγιας. Παρεμβαίνει από τις Βρυξέλλες, ο διευθυντής Οικονομικών Αναλύσεων στη Γενική Διεύθυνση «Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τάσος Χανιώτης.

– Ο νέος προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά το 2020. Μπορούν να επιτευχθούν οι φιλοδοξίες της Ένωσης τα επόμενα χρόνια; Ποια προγράμματα και ποιες πολιτικές ενισχύονται  και ποιες μειώνονται; Τι επιπτώσεις έχει η αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας;

Για το νέο προϋπολογισμό, τον εκσυγχρονισμό, τους στόχους και τις προτεραιότητες της πολιτικής συνοχής και την κατανομή των ευρωπαϊκών πόρων, μιλά αποκλειστικά στο «Europe», η Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κορίνα  Κρέτσου.

– Όλα τα θέματα που θα συζητηθούν στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκoύ Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Έρευνα-παρουσίαση: Εύα Μπούρα.

Αρχισυνταξία: Σάκης Τσάρας.

Σκηνοθεσία: Νίκος Παρλαπάνης.

Διεύθυνση παραγωγής: Γεωργία Μαράντου, Νάντια Κούσουλα.

Εύα-Μπούρα-2-1