Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στον Άρη Αλεξάνδρου

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στον Άρη Αλεξάνδρου

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στον Άρη Αλεξάνδρου

Με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από το θάνατο του Άρη Αλεξάνδρου, που «έφυγε» από τη ζωή στις 2 Ιουλίου 1978, ψηφιοποίησε και παρουσιάσει στην ιστοσελίδα www.ert.gr και στη διεύθυνση http://www.ert.gr/arxeio-afierwmata/aris-alexandroy-2-ioylioy-1978/ ένα επεισόδιο από τη σειρά «Αντιθέσεις», που είναι αφιερωμένο στον ποιητή, πεζογράφο και μεταφραστή.

Το συγκεκριμένο επεισόδιο, παραγωγής 1988, είναι αφιερωμένο στον συγγραφέα Άρη Αλεξάνδρου, με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από το θάνατό του. Ο συντονιστής της συζήτησης Παύλος Ζάννας, συγγραφέας, κριτικός και εκδότης, προλογίζει την εκπομπή εστιάζοντας, πρώτα, στη γνωριμία με τον άνθρωπο Άρη Αλεξάνδρου και έπειτα στο πολύπλευρο έργο του.

Με τη συμμετοχή του ποιητή και κριτικού Κώστα Κουλοφάκου, του ιστορικού και κριτικού Αλέκου Αργυρίου, της ποιήτριας και μεταφράστριας Τζένης Μαστοράκη, καθώς και του καθηγητή Πανεπιστημίου Ρόμπερτ Κριστ, παρουσιάζονται βιογραφικά του στοιχεία, λεπτομέρειες από την παιδική, νεανική και ενήλικη ζωή του, τα πρώτα του βήματα στο χώρο της ποίησης, της πεζογραφίας, της μετάφρασης.

Ακολουθεί περιγραφή των χαρακτηριστικών των κειμένων του, της μορφής και θεματολογίας τους, του υψηλού γλωσσικού, αισθητικού και καλλιτεχνικού επιπέδου τους. Εκτενής συζήτηση γίνεται γύρω από το μυθιστόρημα του με τίτλο «Το Κιβώτιο», την υπόθεση του, τις επιρροές του από προσωπικά βιώματα του συγγραφέα, τα κοινωνικά και πολιτικά μηνύματα του.

Ακολουθεί αναφορά στις κομματικές πεποιθήσεις του ανήσυχου ανθρώπου, τη δημιουργία μιας αυτοσχέδιας αντιστασιακής οργάνωσης με έντονη δράση κατά τη διάρκεια της Κατοχής, την προσχώρηση στο κομμουνιστικό κόμμα και την κατοπινή αποχώρησή του. Παράλληλα, τονίζεται ότι υπέστη διώξεις, φυλακίσεις και εκτοπισμούς εξαιτίας των πολιτικών πεποιθήσεων του και εξορίστηκε σε διάφορη μέρη (Λήμνος, Μακρόνησος, Άγιος Ευστράτιος). Τέλος, διαβάζεται απόσπασμα από τη συλλογή του «Έξω από τα δόντια» και αποκαλύπτεται η πρόθεσή του να μην ενταχθεί ξανά σε κανένα πολιτικό κόμμα και σε καμία λογοτεχνική σχολή.

Η εκπομπή προβλήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου του 1989.

Σκηνοθεσία: Άρης Παπαθεοδώρου

Παραγωγή: ΕΤ1-Τομέας επιμόρφωσης 1988