Το Αρχείο της ΕΡΤ τιμά τη μνήμη του συνθέτη Άστορ Πιατσόλα (4...

Το Αρχείο της ΕΡΤ τιμά τη μνήμη του συνθέτη Άστορ Πιατσόλα (4 Ιουλίου 1992)

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ

στον Άστορ Πιατσόλα

Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του συνθέτη Άστορ Πιατσόλα (4 Ιουλίου 1992), που με το έργο του έφερε επανάσταση στο παραδοσιακό τάνγκο, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα http://www.ert.gr και στη διεύθυνση http://www.ert.gr/arxeio-afierwmata/astor-piatsola-4-ioylioy-1992/ ένα απόσπασμα από την εκπομπή «Μεγάλες παραστάσεις».

Ο Άστορ Πιατσόλα θεωρείται ο σημαντικότερος συνθέτης του τάνγκο κατά το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα. Γεννήθηκε στις 11 Μαρτίου 1921 στο Μαρ ντε Πλάτα της Αργεντινής και πέθανε στις 4 Ιουλίου 1992 στο Μπουένος Άιρες. Οι συνθέσεις του έφεραν επανάσταση στο παραδοσιακό τάνγκο, ενσωματώνοντας σ’ αυτό στοιχεία τζαζ και κλασικής μουσικής και δημιουργώντας έτσι το nuevo tango (νέο τάνγκο).

Στις «Μεγάλες Παραστάσεις», η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του διακεκριμένου αρχιμουσικού Άντζελο Καβαλάρο, παρουσιάζει τη σύνθεση του Άστορ Πιατσόλα «Oblivion» (Λήθη). Πρόκειται για ένα τα γνωστότερα τάνγκο του Αργεντίνου συνθέτη, το οποίο γράφτηκε το 1982 στην Ιταλία, προκειμένου να συμπεριληφθεί στο σάουντρακ της ταινίας «Ερρίκος Δ’» (Henry IV) του Μάρκο Μπελόκιο.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί, ότι ο Άστορ Πιατσόλα έδωσε την τελευταία συναυλία του στις 3 Ιουνίου 1990 στην Αθήνα, η οποία ηχογραφήθηκε ζωντανά, με μαέστρο τον Μάνο Χατζιδάκι και την Ορχήστρα των Χρωμάτων.

Παρουσίαση: Αλέξης Κωστάλας

Έτος παραγωγής: 2007