ΕΡΤ1 – ΞΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ «Λευκός Θεός» 29.07.2018

ΕΡΤ1 – ΞΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ «Λευκός Θεός» 29.07.2018

ΞΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ

«Λευκός Θεός»

(White God Fehér Isten)

 Ημερομηνία μετάδοσης: Κυριακή 29 Ιουλίου 2018, στις 23:00

White God (9)

Αλληγορικό κοινωνικό δράμα με στοιχεία θρίλερ, συμπαραγωγής Ουγγαρίας-Γερμανίας-Σουηδίας 2014.

Σκηνοθεσία: Κορνέλ Μουντρούτσο.

Σενάριο: Κορνέλ Μουντρούτσο, Βικτόρια Πετράνι, Κάτα Βέμπερ.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Μαρτσέλ Ρεβ.

Μοντάζ: Ντάβιντ Γιάντσο.

Μουσική: Άσερ Γκόλντσμιντ.

Παίζουν: Ζόφια Πσότα, Σάντορ Ζότερ, Λίλι Μονόρι, Σάμπολκς Τουρότσι, Λίλι Χόρβατ, Λάζλο Γκάλφι, Έρβιν Νάγκι.

Διάρκεια: 113΄

White God (6)

Υπόθεση: Η δεκατριάχρονη Λίλι είναι ένα κορίτσι που κατοικεί στη σύγχρονη Βουδαπέστη. Ζει με τη μητέρα της, τον πατριό της και τον αγαπημένο της σκύλο, τον Χάγκεν. Όταν οι κηδεμόνες της θα χρειαστεί να λείψουν σε ταξίδι για δουλειές, η Λίλι αναγκάζεται να μείνει με τον πατέρα της, έναν κτηνίατρο παραιτημένο και κακόκεφο. Ο μπαμπάς δεν θέλει τον Χάγκεν στο σπίτι του. Κι όταν καλείται να πληρώσει έναν ειδικό φόρο που επέβαλε η κυβέρνηση σε όσους φροντίζουν ημίαιμα αντί για καθαρόαιμα, αποφασίζει να εγκαταλείψει το σκύλο στο δρόμο προς μεγάλη απογοήτευση και πίκρα της Λίλι. Η δεκατριάχρονη, απελπισμένη, αναζητεί παντού το σκύλο της για να τον σώσει.

White God (3)

Ο Χάγκεν επίσης, προσπαθεί απεγνωσμένα να επιστρέψει στο σπίτι και στη Λίλι. Παλεύοντας να επιβιώσει, ο Χάγκεν γρήγορα συνειδητοποιεί πως δεν είναι όλοι οι καλύτεροι φίλοι ενός σκύλου. Περιπλανώμενο στους δρόμους, το πρώην κατοικίδιο πέφτει σε κακοτοπιές και σε μια σειρά από επικίνδυνες καταστάσεις. Αρχικά τον εκμεταλλεύεται ένας ζητιάνος και στη συνέχεια «κρατείται» από έναν εκπαιδευτή σκύλων που θέλει να τον χρησιμοποιήσει σε κυνομαχίες. Σύντομα όμως, ο Χάγκεν ξεφεύγει και εντάσσεται σε μια ομάδα αδέσποτων σκυλιών.

White God (1)

Εβδομάδες αργότερα, η Λίλι αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι δεν θα μπορέσει ποτέ να βρει τον Χάγκεν. Είναι πολύ απογοητευμένη, από την άλλη μεριά όμως, προσπαθεί να συγκεντρωθεί στις προετοιμασίες για την ετήσια συναυλία της ορχήστρας που συμμετέχει και να διασκεδάσει σαν κανονική έφηβη.

White God (7)

Όταν ο Χάγκεν πιάνεται στα δίχτυα του μπόγια, το μέλλον του μοιάζει πιο ζοφερό από ποτέ. Όμως, αυτός και οι υπόλοιποι σκύλοι θ’ αδράξουν την ευκαιρία να δραπετεύσουν και να εξεγερθούν εναντίον της ανθρωπότητας. Η εκδίκησή τους θα είναι ανελέητη. Η θαρραλέα Λίλι, ίσως είναι ο μόνος άνθρωπος που μπορεί να σταματήσει αυτόν τον απροσδόκητο πόλεμο ανάμεσα στον άνθρωπο και το σκύλο.

White God (5)

Η έκτη μεγάλου μήκους ταινία του Κορνέλ Μουντρούτσο, «Λευκός Θεός», είναι μια ιστορία προειδοποίησης στις σχέσεις μεταξύ «ανώτερων» και «κατώτερων» πλασμάτων. Ουσιαστικά είναι ένας ύμνος κατά της καταπίεσης και της διεκδίκησης της ατομικής αξιοπρέπειας και ελευθερίας, με παράλληλα συμβολικά νοήματα.

White God

Η ταινία έχει αποσπάσει 7 βραβεία και 20 υποψηφιότητες. Μεταξύ αυτών, το φιλμ κέρδισε το Βραβείο «Ένα Κάποιο Βλέμμα» στο 67ο Φεστιβάλ Καννών 2014, ενώ αποτέλεσε και την ταινία έναρξης του 55ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης 2014. Παράλληλα, ήταν και η επίσημη πρόταση της Ουγγαρίας για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας του 2015.

White God (4) White God (2)