Πρώτο Πρόγραμμα – Αφύλαχτη Διάβαση: Αφιέρωμα στον Δεκαπενταύγουστο 15.08.2018

Πρώτο Πρόγραμμα – Αφύλαχτη Διάβαση: Αφιέρωμα στον Δεκαπενταύγουστο 15.08.2018

ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 

ΑΦΥΛΑΧΤΗ ΔΙΑΒΑΣΗ

«Ω Παναγιά μου Δέσποινα»
Λαογραφικό ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ

Τετάρτη 15 Αυγούστου 2018, ώρα 14:00-16:00

Ένα δίωρο ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ για τη θρησκευτική και λαογραφική διάσταση του Δεκαπενταύγουστου, με τίτλο «Ω Παναγιά μου Δέσποινα», παρουσιάζει η εκπομπή «Αφύλαχτη Διάβαση» του Πρώτου Προγράμματος, την Τετάρτη 15 Αυγούστου 2018 και ώρα 14:00.

Τα πανάρχαια έθιμα που διασώθηκαν και εξελίχθηκαν σε διαφορετικές περιοχές του ελληνικού χώρου, οι θρησκευτικές γιορτές του θέρους που αρχίζουν από τη γιορτή του Άη Γιάννη του θεριστή και κορυφώνονται με το «Πάσχα του καλοκαιριού», οι γεωργικές και κτηνοτροφικές ασχολίες των κατοίκων της υπαίθρου και πώς αυτές συνδυάζονται με συγκεκριμένες τελετουργίες και θρησκευτικές πρακτικές, τα αυτοσχέδια πανηγύρια που λαμβάνουν χώρα στα κεφαλοχώρια αλλά και στα πιο μικρά και απομονωμένα χωριά, παρουσιάζονται σ’ αυτό το δίωρο ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ.

Για την εισχώρηση του λαογραφικού στο θρησκευτικό πλαίσιο και αντιστρόφως, μιλούν ο Δρ Θεολογίας και εκπαιδευτικός Σταύρος Χριστοδουλάκης και ο εκπαιδευτικός, συγγραφέας και ιερέας Νικόλαος Βερβερίδης. Τρεις εξαιρετικοί μουσικοί ηχογράφησαν στο στούντιο 3Α της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, ειδικά για το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ, σπάνια παραδοσιακά τραγούδια. Πρόκειται για τον Παναγιώτη Σδούκο στο τραγούδι, τον Δημήτρη Φυδανάκη στο λαούτο και τον Δημήτρη Στεφόπουλο στο βιολί.

Κατά τη διάρκεια του ντοκιμαντέρ ακούγονται  μοναδικά ηχητικά τεκμήρια από το Αρχείο της ΕΡΤ, όπως για παράδειγμα η ηχογράφηση της Δόμνα Σαμίου με τον Yehudi Menuhin του παραδοσιακού τραγουδιού «Έχε γεια Παναγιά», το 1977, για λογαριασμό της Γαλλικής τηλεόρασης.

Έρευνα-κείμενα-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης

Οργάνωση παραγωγής: Έφη Γιαννιώτη

Ηχοληψία: Μάκης Γίγας

Συντονιστείτε στο Πρώτο Πρόγραμμα FM 91.6 και 105.8!

Info:

Τετάρτη 15 Αυγούστου 2018, ώρα 14:00 – 16:00

Εκπομπή: «Αφύλαχτη Διάβαση»

«Ω Παναγιά μου Δέσποινα»

http://webradio.ert.gr/category/proto-programma/afylachti-diavasi

Live Streaming: webradio.ert.gr/proto

Facebook: www.facebook.com/protoprogramma.ert

Τις εκπομπές της «Αφύλαχτης Διάβασης» μπορείτε να τις ακούτε -μετά την πρώτη ραδιοφωνική τους μετάδοση- και στο web radio της ΕΡΤ:

http://webradio.ert.gr/category/proto-programma/afylachti-diavasi