ΕΡΤ1- ΞΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ «Απέραντο γαλάζιο» 26.08.2018

ΕΡΤ1- ΞΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ «Απέραντο γαλάζιο» 26.08.2018

ΞΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ

«Απέραντο γαλάζιο»

(Le Grand Bleu / The Big Blue)

Ημερομηνία μετάδοσης: Κυριακή 26 Αυγούστου 2018, στις 17:00

Le grand bleu (7)

Δραματική περιπέτεια, συμπαραγωγής Γαλλίας-Ιταλίας-ΗΠΑ 1988.

Σκηνοθεσία: Λικ Μπεσόν.

Σενάριο: Λικ Μπεσόν, Ρόμπερτ Γκάρλαντ, Μέριλιν Γκόλντιν, Ζακ Μαγιόλ, Μαρκ Περιέ.

Μουσική: Ερίκ Σερά.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Κάρλο Βαρίνι.

Μοντάζ: Ολιβιέ Μοφρόι.

Παίζουν: Ζαν-Μαρκ Μπαρ, Ζαν Ρενό, Ροζάνα Αρκέτ, Σέρτζιο Καστελίτο, Πολ Σέναρ, Μαρκ Ντουρέ, Γκρίφιν Ντιούν, Ανδρέας Βουτσινάς, Τζιν Μπούις, Βαλεντίνα Βάργκας, Κίμπερλι Μπεκ.

Διάρκεια: 128΄

Le grand bleu (5)

Υπόθεση: Δεκαετία ’60. Ο Ζακ και ο Ένζο -φίλοι αδερφικοί- μεγαλώνουν στην ηλιόλουστη Αμοργό. Καθημερινά βουτούν στα καθάρια νερά του νησιού, κοντράροντας ο ένας τον άλλον για το ποιος μπορεί να κρατήσει περισσότερο την ανάσα του κάτω από την επιφάνεια. Ο ανταγωνισμός τους δεν έχει τελειωμό. Μεταφερόμαστε είκοσι χρόνια μετά. Οι δύο φίλοι έχουν χάσει την επαφή μεταξύ τους. Ο Ένζο βρίσκεται στη Σικελία, είναι παγκόσμιος πρωταθλητής επί έξι χρόνια στις ελεύθερες καταδύσεις και εξακολουθεί να αναζητεί τις δυνατές συγκινήσεις. Ο Ζακ βρίσκεται στις περουβιανές Άνδεις, όπου εργάζεται στο πλαίσιο μιας επιστημονικής έρευνας πάνω στην ανθρώπινη φυσιολογία, με το καθημερινό του πρόγραμμα να περιλαμβάνει μια βουτιά κάτω από την παγωμένη επιφάνεια μιας λίμνης. Ο Ένζο θα αναζητήσει τον Ζακ, καλώντας τον να συμμετάσχει μαζί του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Καταδύσεων στην Ταορμίνα, προκειμένου να του αποδείξει για ακόμη μία φορά ποιος είναι ο καλύτερος. Η αναμέτρησή τους θα τους οδηγήσει σε καταστάσεις πέρα από τις ανθρώπινες ικανότητες. Τα ανθρώπινα όρια δοκιμάζονται και αλλάζουν, καθώς οι αντίπαλοι βυθίζονται στη θαλάσσια άβυσσο…

Le grand bleu (1)

Μια ταινία ύμνος στη φύση και την ελευθερία με ανεπανάληπτες υποβρύχιες σκηνές που κόβουν την ανάσα.

Le grand bleu (10)

Το αριστούργημα του Λικ Μπεσόν, με γυρίσματα στη Σικελία, αλλά κυρίως στο Αιγαίο (Αμοργό, Ίο και Κουφονήσια), ήταν υποψήφιο για αρκετά Βραβεία Σεζάρ και κέρδισε το Βραβείο Σεζάρ καλύτερης μουσικής (Ερίκ Σερά) και καλύτερου ήχου το 1989. Επίσης, κέρδισε το Βραβείο της Γαλλικής Εθνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου το ίδιο έτος, ενώ προβλήθηκε εκτός συναγωνισμού στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών το 1988.

Le grand bleu (11)