ΕΡΤ1 – ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ – Αποστολή στην Τεχεράνη (Β΄ μέρος) 10.07.2016

ΕΡΤ1 – ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ – Αποστολή στην Τεχεράνη (Β΄ μέρος) 10.07.2016

ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ

(ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ)

Με την Έλενα Κατρίτση

 «Πίσω από τη μαντήλα: η ζωή στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν…»

Ημερομηνία μετάδοσης: Κυριακή 10 Ιουλίου 2016, στις 16:00

Η Έλενα Κατρίτση στην εκπομπή «Προσωπικά», που θα μεταδοθεί στην ΕΡΤ1 την Κυριακή 10 Ιουλίου 2016 στις 16:00, συνεχίζει να καταγράφει τη ζωή στην Τεχεράνη. Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν είναι μια χώρα με αντιλήψεις και τρόπο ζωής πολύ διαφορετικό από τον δικό μας, αλλά και μ’ έναν πανάρχαιο πολιτισμό που άφησε τη σφραγίδα του στην παγκόσμια Ιστορία. Η καθημερινή ζωή των Ιρανών, κυρίως των γυναικών, καθορίζεται από αυστηρούς νόμους και απαγορεύσεις. Ιρανές, αλλά και Έλληνες που ζουν και εργάζονται στην Τεχεράνη, μιλούν στην Έλενα Κατρίτση για τη ζωή τους, τους κανόνες αλλά και τους περιορισμούς που ορίζει το θεοκρατικό καθεστώς και είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν.

Η ισλαμική αυτή χώρα έρχεται πρώτη σε ρινοπλαστικές επεμβάσεις στον κόσμο. Η πλαστικός χειρουργός Μ. Μανσουρί εξηγεί ότι δίνουν μεγάλη σημασία στα χαρακτηριστικά του προσώπου, επειδή είναι το μόνο που φαίνεται. Σύνηθες είναι όμως να βλέπεις στους δρόμους και άνδρες με τσιρότο στη μύτη! Το 60% των φοιτητών στο ανδροκρατούμενο Ιράν είναι γυναίκες, αλλά όπως λέει η Δρ. Μανσουρί, μια γυναίκα πρέπει να είναι τέσσερις φορές πιο καλή στη δουλειά της από έναν άνδρα, για να θεωρηθεί ισάξια.

Στην Τέχνη, στα βιβλία και στα Μέσα Ενημέρωσης ασκείται λογοκρισία, προκειμένου το περιεχόμενό τους να είναι σύμφωνο με τους ηθικούς και θρησκευτικούς κανόνες της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Η ζωγράφος Α. Νασιρί, από γιαγιά Ελληνίδα, πιστεύει ότι ο άνθρωπος από τη φύση του προσπαθεί να βρει τους τρόπους να αντιδράσει στους περιορισμούς: «Ο καλλιτέχνης γίνεται πιο δημιουργικός και καινοτόμος για να  μπορέσει να μεταφέρει έμμεσα το μήνυμά του».

Η Ιρανή σχεδιάστρια μόδας Ν. Κιουμαρσί εμπνέεται από τον περσικό πολιτισμό και βάζει χρώμα στις συλλογές της: «Νομίζω ότι γίνεται δυσφήμιση στις Ιρανές. Ακολουθούν τη μόδα, έχουν στυλ και πιστεύω ότι θα ήταν καλύτερα, ο κόσμος να μας δει με διαφορετικό τρόπο».

Για το Ιράν γνωρίζουμε ελάχιστα. Ακόμη και εάν κάποιος διαφωνεί με τις αντιλήψεις και τα «πρέπει» που επιβάλλονται, για να σχηματίσει άποψη πρέπει να διαβάσει, να ακούσει και να γνωρίσει από κοντά τον τρόπο σκέψης και την κουλτούρα αυτού του λαού. Το σίγουρο πάντως είναι, ότι ένα ταξίδι στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, είναι μια μοναδική εμπειρία!

Παρουσίαση-αρχισυνταξία: Έλενα Κατρίτση.

Σκηνοθεσία: Μιχάλης Ασθενίδης.

Διεύθυνση παραγωγής: Μαρίνα Βεϊόγλου.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Άκης Μιταυτσής.

Εκτέλεση παραγωγής: Filmiki Productions.

Με τη σχεδιάστρια μόδας Ν. Κιουμαρσί Με την πλαστική χειρουργό Μ. Μανσουρί Με τον Έλληνα επιχειρηματία Ρ. Μόσιαλη Έλενα Κατρίτση