Πρώτο Πρόγραμμα – Δηλώσεις Ανδρέα Λοβέρδου 10.08.2016

Πρώτο Πρόγραμμα – Δηλώσεις Ανδρέα Λοβέρδου 10.08.2016

O ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΣΤΟ ΠΡΩΤO ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

#ertproto

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, μίλησε στον Ανδρέα Παπασταματίου, στην εκπομπή «Απολύτως σχετικό» του Πρώτου Προγράμματος, για τις πολιτικές εξελίξεις και τις διεργασίες στο χώρο της Κεντροαριστεράς.

Ο κ. Λοβέρδος ερωτηθείς για το αν συμφωνεί με την ιεράρχηση της ΝΔ στην πολιτική ατζέντα, σχετικά με τα ζητήματα ασφάλειας, δήλωσε ότι τα μεγάλα προβλήματα της χώρας αυτή τη στιγμή είναι «η ύφεση, που ίσως ξανακλείσει στο 2%, η ανάγκη να διασωθούν τα δημόσια οικονομικά και απειλή προβλήματος το προσφυγικό, ειδικά αν ανατραπεί η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας».

Αναφερόμενος δε στη ΝΔ, υπογράμμισε ότι: «έχει βρει μία αφορμή από τον κ. Κυρίτση και κάνει πολιτική στα θέματα δημόσιας τάξης και ασφάλειας, που όχι ότι δεν υπάρχουν και δεν είναι σοβαρά, βεβαίως είναι σοβαρά, αλλά δεν αξίζουν την ένταση που τους δίνει η ΝΔ, ειδικά όταν δεν στηρίζονται σε κακές πρακτικές, αλλά σε χειρισμούς που έχουν να κάνουν με πολιτικές προσεγγίσεις».

Ο κ. Λοβέρδος χαρακτήρισε «ατυχή» την πολιτική προσέγγιση του κ. Κυρίτση, αλλά τη διαχώρισε από την κυβερνητική πολιτική, τονίζοντας ότι: «αυτά που είπε ο κ. Τόσκας και αυτά που πράττει, δεν είναι έξω από τα πλαίσια του συστήματος, των αξιών, που έχουμε εδώ στην Ελλάδα και την Ευρώπη» και σχολιάζοντας το θόρυβο γύρω από το θέμα υπογράμμισε: «οι θεωρίες πάνω στα θέματα δεν νομίζω ότι είναι ικανές να κάνουν αναγωγή ενός θέματος, από μη θέμα σε θέμα νούμερο ένα στην ημερησία διάταξη του τόπου».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αναφέρθηκε και στις διεργασίες στο χώρο της Κεντροαριστεράς, τις οποίες όρισε κυρίως στο επίπεδο συνεργασίας με «Το Ποτάμι». Διαπίστωσε «πάρα πολύ θετική διάθεση» στη συνεργασία των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων και τόνισε ότι «προϋποτίθεται» αυτή η συνεργασία, αλλά και μεταξύ στελεχών των δύο παρατάξεων «μιας τελικής εκλογής αρχηγού», εκφράζοντας τη διαφωνία του με τη θέση του κ. Θεοδωράκη για εκλογή αρχηγού τον Σεπτέμβριο. Σχολίασε μάλιστα την πρόθεση του κ. Θεοδωράκη να μη συνεχίσει αν δεν εκλεγεί, δηλώνοντας ότι: «για τον συνολικό χώρο η μη συμμετοχή αυτού που δεν θα κερδίσει στις εκλογές για τη θέση του αρχηγού, σημαίνει εγκατάλειψη και απαξίωση του χώρου».

Στην ερώτηση αν ο ίδιος θα έθετε υποψηφιότητα για την αρχηγία του νέου εγχειρήματος, ο κ. Λοβέρδος απάντησε ότι: «δεν έχω εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες μου σε καμία περίπτωση, αλλά αυτή τη στιγμή η Κεντροαριστερά από τα στελέχη της ζητάει στήριξη. Ήμασταν σε φάση παρακμής και σιγά-σιγά πάμε να ξεφύγουμε απ’ αυτό. Θεωρώ ότι η ματαιοδοξία σ’ αυτήν την περίοδο είναι ό,τι πιο βλαπτικό υπάρχει για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη» και κατέληξε: «δεν συμμετέχω σε συζητήσεις περί ηγεσίας».

Ο κ. Λοβέρδος δήλωσε ότι δεν αποκλείει τις εκλογές μετά τον Οκτώβριο και κατηγόρησε την κυβέρνηση, που δεν άκουσε την πρότασή τους για επιτροπή, η οποία θα επεξεργαζόταν έναν νόμο, ώστε τον Σεπτέμβριο να πήγαιναν στη Βουλή με τη μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία για να εφαρμοστεί αμέσως ο νόμος.

Ο κ. Λοβέρδος αναφερόμενος στην εξεταστική επιτροπή για τα δάνεια ΜΜΕ και κομμάτων, πρότεινε να βρεθεί ένας κοινός τόπος για να μην καταλήξουν σε ξεχωριστά πορίσματα και δήλωσε ότι «δεν είναι μια χρήσιμη επιτροπή», ενώ πιστεύει ότι η μόνη χρήσιμη εξεταστική θα ήταν αυτή «που θα εξέταζε τα πράγματα και τα πρόσωπα που σχετίζονται με την ένταξη στο ευρώ και την πορεία της χώρας μας στο ευρώ», αλλά όπως τόνισε «το αρνείται η ΝΔ γιατί συμπεριλαμβάνει και την περίοδο Καραμανλή, το αρνείται και ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί η περίοδος Καραμανλή είναι η περίοδος που αφορά ένα κομμάτι της ΝΔ, που με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν τα πάει κι άσχημα».

Καταλήγοντας, αναφέρθηκε στο θέμα του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, κ. Γεωργίου, λέγοντας μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά: «εντάξει, θα γίνει η δίκη κάποια στιγμή, μέχρι εκεί. Τελεία… Ταλαιπωρείται ένας άνθρωπος για κάποια χρόνια ακόμη. Τελεία και παύλα. Δεν θέλω να πω κάτι άλλο».

 Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη: http://bit.ly/2biGs54