ΕΡΤ1 – «Οι περιπέτειες του Ηρακλή Πουαρό» 29.08-02.09.2016

ΕΡΤ1 – «Οι περιπέτειες του Ηρακλή Πουαρό» 29.08-02.09.2016

ΞΕΝΗ ΣΕΙΡΑ 

 «Οι περιπέτειες του Ηρακλή Πουαρό»

Agatha Christie's Poirot (1)

(Agatha Christies Poirot)

Ημερομηνία μετάδοσης: Από τη Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016,

έως και την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2016, στις 22:15

 Αστυνομική-δραματική σειρά μυστηρίου, παραγωγής  Αγγλίας  2000-2006 (Σεζόν: 7-10).

Σκηνοθεσία:  Έντουαρντ  Μπένετ, Άντι Γουίλσον, Άντριου Γκριβ, Μπράιαν Φάρνχαμ κ.ά.

Πρωταγωνιστούν:  Ντέιβιντ  Σάτσετ (Ηρακλής Πουαρό), Χιου Φρέιζερ (Κάπτεν Χέιστινγκς), Φίλιπ Τζάκσον (Αρχιεπιθεωρητής Τζαπ).

Η βραβευμένη σειρά, που προβάλλεται από την ΕΡΤ1, είναι βασισμένη στα αστυνομικά μυθιστορήματα και διηγήματα της Άγκαθα Κρίστι με τον αγαπημένο, αινιγματικό, εκκεντρικό και εξαιρετικά ευφυή διάσημο ντετέκτιβ Ηρακλή Πουαρό.

Είναι  από τους πιο διάσημους  ντετέκτιβ  σε όλη τη μυθιστοριογραφία  και  πολλοί πιστεύουν πως είναι  και η μεγαλύτερη δημιουργία της  Άγκαθα Κρίστι.  Ο Βέλγος ντετέκτιβ πρωτοεμφανίστηκε το 1916,   πρωταγωνίστησε  σε 33 μυθιστορήματα και  65 διηγήματα και είναι ο μόνος φανταστικός χαρακτήρας που τιμήθηκε  με πρωτοσέλιδη νεκρολογία στην εφημερίδα «The New York Times».

Ο Ηρακλής Πουαρό είναι διάσημος Βέλγος συνταξιούχος αστυνομικός, ο οποίος εγκαταστάθηκε μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στο Λονδίνο και εμπλέκεται  σε υποθέσεις δολοφονίας και μυστηρίου. Συνήθως συνοδεύεται από τον κομψό και αξιόπιστο  φίλο του τον  Κάπτεν  Χέιστινγκς και συνεργάζεται  με τον   φιλικό του αντίπαλο, τον ντετέκτιβ Αρχιεπιθεωρητή της Σκότλαντ Γιαρντ, Τζέιμς Τζαπ. Στον Πουαρό  αρέσει η τάξη και η συμμετρία παντού,  απεχθάνεται τη σκόνη, τα βρόμικα σπίτια και προτιμά  τους εσωτερικούς χώρους και ιδιαίτερα  την κεντρική θέρμανση το χειμώνα. Εκτιμά επίσης τη μέθοδο και το μεγαλύτερο εργαλείο γι’ αυτόν είναι να χρησιμοποιεί τα «μικρά γκρι κύτταρα» του εγκεφάλου, ιδιαίτερα για την επίλυση  εγκλήματος.  Χλευάζει μεθόδους, όπως η συλλογή στάχτης του τσιγάρου, η αναζήτηση  ενδείξεων με μεγεθυντικό φακό ή η λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων. Πιστεύει ότι κάθε  έγκλημα μπορεί να λυθεί απλά, εάν καθίσεις σε μια πολυθρόνα και σκεφτείς, τοποθετώντας τα κομμάτια του παζλ σωστά.

Φυσικά, το  μουστάκι του Πουαρό είναι εξίσου γνωστό, όπως τα «μικρά γκρι κύτταρα».  Είναι πολύ περήφανος για το κερωμένο μαύρο μουστάκι του και είναι πάντα σχολαστικά ντυμένος από την κορφή μέχρι τα λουστρίνι παπούτσια του.

Η σειρά έχει βραβευτεί με το   BAFTA TV  Awards, καθώς και δύο φορές με το On Line Film and Television Association.

 

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016, στις 22:15

 (Κύκλος 7ος). Επεισόδιο 2ο: «Ο θάνατος του λόρδου Έντγκαρ»

 (Lord Edgware Dies)

Σ’ αυτό το επεισόδιο, παραγωγής Αγγλίας 2000, πρωταγωνιστούν οι Ντέιβιντ Σάτσετ (στο ρόλο του Ηρακλή Πουαρό), Φίλιπ Τζάκσον (στο ρόλο του Αρχιεπιθεωρητή Τζέιμς Τζαπ), Χιου Φρέιζερ (στο ρόλο του Κάπτεν Χέιστινγκς), Πολίν Μοράν (στο ρόλο της γραμματέως Μις Λέμον), Έλεν Γκρέις, Τζον Καστλ, Φιόνα Άλεν, Ντομινίκ Γκαρντ κ.ά.

Σκηνοθεσία: Μπράιαν Φάρνχαμ

Σενάριο: Άντονι Χόροβιτς

Υπόθεση: Ύστερα από ένα μικρό διάλειμμα στην ήσυχη αγγλική ύπαιθρο, ο Ηρακλής Πουαρό επιστρέφει στο Λονδίνο, όπου ένα βράδυ σε μια παράσταση γνωρίζει τη διάσημη ηθοποιό Τζέιν Γουίλκινσον. Ο Πουαρό, γοητευμένος από τη νεαρή ηθοποιό, δέχεται να τη βοηθήσει όταν εκείνη του ζητάει να αναλάβει την υπόθεση του διαζυγίου της και να απαλλαγεί από τον βάναυσο και αφόρητο σύζυγό της, λόρδο Έντγκαρ. Ο Πουαρό, προς μεγάλη του έκπληξη, όταν επισκέπτεται τον λόρδο Έντγκαρ, μαθαίνει ότι εκείνος ήδη έχει συναινέσει για το διαζύγιο. Είκοσι τέσσερις ώρες μετά την επίσκεψη του Πουαρό, ο λόρδος Έντγκαρ βρίσκεται δολοφονημένος στη βιβλιοθήκη του σπιτιού του. Όμως, όλοι οι πιθανοί ύποπτοι έχουν ακλόνητο άλλοθι για το βράδυ της δολοφονίας. Ο Πουαρό θα κληθεί να εξιχνιάσει αυτή τη μυστηριώδη και εξαιρετικά μπλεγμένη υπόθεση και θα ανακαλύψει πως τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται στο λαμπερό κόσμο του θεάτρου και της αριστοκρατίας.

Το επεισόδιο βασίζεται στο μυθιστόρημα της Άγκαθα Κρίστι «Lord Edgware Dies» («Στοίχημα με τον Διάβολο»), γνωστό επίσης και με τον τίτλο «Thirteen at dinner»  («Δεκατρείς σε δείπνο»), το οποίο η συγγραφέας ολοκλήρωσε κατά τη διάρκεια των διακοπών της στη Ρόδο το 1933.

 

Τρίτη 30 Αυγούστου 2016, στις 22:15

(Κύκλος 8ος). Επεισόδιο 1ο: «Έγκλημα κάτω από τον ήλιο»

(Evil Under the Sun)

Σ’ αυτό το επεισόδιο, παραγωγής Αγγλίας 2001, πρωταγωνιστούν οι Ντέιβιντ Σάτσετ (στο ρόλο του Ηρακλή Πουαρό), Φίλιπ Τζάκσον (στο ρόλο του Αρχιεπιθεωρητή Τζέιμς Τζαπ), Χιου Φρέιζερ (στο ρόλο του Κάπτεν Χέιστινγκς), Πολίν Μοράν (στο ρόλο της γραμματέως Μις Λέμον), Λουίζ Ντελαμέρ, Τιμ Μιτς, Μάρσα Φιτζάλαν, Ντέιβιντ Τίμσον, Κάρολιν Πικλς, Ρόζαλιντ Μαρτς, Μάικλ Χιγκς, Ντέιβιντ Μάλινσον κ.ά.

Σκηνοθεσία: Μπράιαν Φάρνχαμ

Σενάριο: Άντονι Χόροβιτς

Υπόθεση: Ο πασίγνωστος Βέλγος ντετέκτιβ Ηρακλής Πουαρό, ακολουθώντας τις οδηγίες του γιατρού του, ύστερα από μια ξαφνική αδιαθεσία, πηγαίνει διακοπές σ’ ένα κομψό ξενοδοχείο στη νότια ακτή του Ντέβον, συνοδευόμενος από τον φίλο του Κάπτεν Χέιστινγκς. Εκεί χαλαρώνει, παρατηρώντας την ετερόκλητη ομάδα παραθεριστών, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και μια παλιά του γνώριμος, η διάσημη σχεδιάστρια μόδας Ρόζαμαντ Ντάρνλεϊ. Η ατμόσφαιρα ωστόσο στο ξενοδοχείο διαταράσσεται με την άφιξη του Κένεθ Μάρσαλ και της όμορφης νεαρής γυναίκας του Αρλίνα Στιούαρτ, η οποία ερωτοτροπεί απροκάλυπτα μ’ έναν άλλον πελάτη, τον Πάτρικ Ρέντφερν, γεγονός που κάνει τρελή από ζήλια τη γυναίκα του Κριστίν. Όταν η Αρλίνα βρίσκεται δολοφονημένη στην παραλία, ο Πουαρό αναλαμβάνει να διαλευκάνει την υπόθεση με «διακριτικότητα». Όλοι οι ύποπτοι έχουν πολύ καλούς λόγους να επιθυμούν το θάνατό της, έχουν όμως και εξίσου ισχυρά άλλοθι. Από τον απατημένο σύζυγό της Κένεθ και τον δυσαρεστημένο έφηβο γιο του μέχρι τη ζηλιάρα Κριστίν Ρέντφερν και τον βαθιά προβληματισμένο εφημέριο, Στέφεν Λέιν. Με τη βοήθεια του Αρχιεπιθεωρητή Τζαπ, του Κάπτεν Χέιστινγκς και της Μις Λέμον, ο Πουαρό με την οξεία παρατηρητικότητα και διορατικότητά του, ξεδιπλώνει μία από τις πιο πολύπλοκες περιπτώσεις της καριέρας του.

Ένα ακόμη μυθιστόρημα της Άγκαθα Κρίστι που μεταφέρεται στην οθόνη και το οποίο διαθέτει το παιχνίδι των πιθανών ενόχων.

 

Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016, στις 22:15

(Κύκλος 8ος). Επεισόδιο 2ο: «Έγκλημα στη Μεσοποταμία»

(Murder in Mesopotamia)

Σ’ αυτό το επεισόδιο, παραγωγής Αγγλίας 2002, πρωταγωνιστούν οι Ντέιβιντ Σάτσετ (στο ρόλο του Ηρακλή Πουαρό), Χιου Φρέιζερ (στο ρόλο του Κάπτεν Χέιστινγκς), Ρον Μπέργκλας, Μπάρμπαρα Μπαρνς, Τζορτζίνα Σόουερμπαϊ κ.ά.

Σκηνοθεσία: Τομ Κλεγκ

Σενάριο: Κλάιβ Έξτον

Υπόθεση: Ο Πουαρό, εξαιτίας μας σειράς συμπτώσεων, συναντά τον παλιό του φίλο Κάπτεν Χέιστινγκς στο χώρο των ανασκαφών μιας αρχαιολογικής ανασκαφής στις όχθες του ποταμού Τίγρη στη Μεσοποταμία, όπου ένας Άραβας εργάτης βρέθηκε στραγγαλισμένος. Όλοι οι εργαζόμενοι στην αποστολή είναι, είτε παλιοί συνεργάτες, είτε φίλοι του επικεφαλής της αποστολής, του φημισμένου Αμερικανού αρχαιολόγου δρ Λέιντνερ. Παρ’ όλα αυτά η ομάδα φαίνεται αταίριαστη και επικρατεί αρκετή ένταση ανάμεσα στα μέλη της. Η ένταση επιδεινώνεται, καθώς η όμορφη αλλά νευρωτική νεαρή γυναίκα του αρχαιολόγου βρίσκεται δολοφονημένη στο δωμάτιό της. Όλοι οι εργαζόμενοι είναι ύποπτοι.

Ο ευφυέστατος Πουαρό αναλαμβάνει να εξιχνιάσει τη διπλή δολοφονία και σύντομα διαπιστώνει ότι η ερωτική ζήλια, ο επαγγελματικός ανταγωνισμός και σκοτεινά προσωπικά μυστικά αφθονούν στη θερμή ατμόσφαιρα της Μεσοποταμίας.

Το σενάριο είναι βασισμένο στο αστυνομικό μυθιστόρημα της Άγκαθα Κρίστι «Murder in Mesopotamia» («Έγκλημα στη Μεσοποταμία»), το οποίο έγραψε το 1934 και άντλησε στοιχεία από τη ζωή της με το σύζυγό της, ο οποίος ήταν αρχαιολόγος στη Μέση Ανατολή.

 

Πέμπτη 1η Σεπτεμβρίου 2016, στις 22:15

(Κύκλος 9ος). Επεισόδιο 1ο: «Πέντε μικρά γουρουνάκια»

(Five little pigs)

Σ’ αυτό το επεισόδιο, παραγωγής Αγγλίας 2003, πρωταγωνιστούν οι Ντέιβιντ Σάτσετ (στο ρόλο του Ηρακλή Πουαρό), Ρέιτσελ Στίρλινγκ, Τόμπι Στέφενς, Έινταν Γκίλεν, Έιμι Μάλινς κ.ά.

Σκηνοθεσία: Πολ Άνγουιν

Σενάριο: Κέβιν Έλιοτ

Υπόθεση: Όλα έμελλαν να αλλάξουν εκείνο το βαρετό χειμωνιάτικο απόγευμα για τον Πουαρό μετά την επίσκεψη μιας όμορφης κοπέλας, της Λούσι, καθώς τον τελευταίο καιρό δεν τον απασχολούσε κανένα πρόβλημα. Η Λούσι του ζητάει να ερευνήσει τη δολοφονία του πατέρα της για την οποία είχε κατηγορηθεί και καταδικαστεί σε θάνατο η μητέρα της, δεκατέσσερα χρόνια πριν. Κρατώντας ένα γράμμα που έγραψε η μητέρα της την παραμονή του θανάτου της, η Λούσι είναι πεπεισμένη για την αθωότητά της.

Ο Πουαρό δέχεται να ψάξει  το παρελθόν, προειδοποιώντας την ότι ίσως ακούσει αλήθειες που δεν θα της άρεσαν. Ενημερώνεται για τα στοιχεία της δίκης και διαπιστώνει ότι υπήρχαν πέντε άνθρωποι παρόντες στο σπίτι του ζευγαριού εκείνο το μοιραίο καλοκαίρι, τους οποίους και επισκέπτεται. Έχοντας ακούσει την ιστορία από πέντε διαφορετικές οπτικές γωνίες, ο Πουαρό ανακαλύπτει σχέσεις έρωτα, ίντριγκας και φθόνου και επανασυνδέει όλα τα γεγονότα για να εντοπίσει το δολοφόνο.

 

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2016, στις 22:15

(Κύκλος 9ος). Επεισόδιο 2ο: «Το θλιμμένο κυπαρίσσι» (Sad cypress)

Σ’ αυτό το επεισόδιο, παραγωγής Αγγλίας 2003, πρωταγωνιστούν οι Ντέιβιντ Σάτσετ (στο ρόλο του Ηρακλή Πουαρό), Ελίζαμπεθ Ντέρμοντ-Γαλς, Ρούπερτ Πένρι-Τζονς, Κέλι Ρέιλι, Φίλις Λόγκαν, Ντιάνα Κουίκ, Πολ ΜακΓκαν κ.ά.

Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Μουρ

Σενάριο: Ντέιβιντ Πίρι

Υπόθεση: H Έλινορ Καρλάιλ, μια όμορφη νεαρή κοσμική γυναίκα, καταδικάζεται σε θάνατο, κατηγορούμενη για διπλή ανθρωποκτονία εκ προμελέτης. Η Έλινορ καταδικάστηκε για το φόνο της βαθύπλουτης θείας της και της γυναίκας που της έκλεψε τον αρραβωνιαστικό.

Ο Πουαρό αναλαμβάνει να τη σώσει, αλλά δυστυχώς όλες οι αποδείξεις εναντίον της είναι συντριπτικές. Εάν η Έλινορ έχει πέσει θύμα σκευωρίας, κάποιος είναι σατανικά έξυπνος. Ο Πουαρό περνάει άγρυπνες νύχτες, προσπαθώντας να ενώσει τα κομμάτια από την έρευνά του και να συνειδητοποιήσει τι δεν πάει καλά. Έχει μόνο πέντε μέρες πριν από την εκτέλεση της ποινής για να σώσει τη ζωή της Έλινορ.

Για φωτογραφικό υλικό πατήστε εδώ.