Πρώτο Πρόγραμμα – Δηλώσεις Νίκου Χουντή 20.09.2016

Πρώτο Πρόγραμμα – Δηλώσεις Νίκου Χουντή 20.09.2016

O ΝΙΚΟΣ ΧΟΥΝΤΗΣ ΣΤΟ ΠΡΩΤO ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΚΑΙ ΣΤΗ ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

#ertproto

Ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής, μίλησε στον Ανδρέα Παπασταματίου και στην εκπομπή «Απολύτως σχετικό» στο Πρώτο Πρόγραμμα και στη Φωνή της Ελλάδας για τη «συνταγματοποίηση» των μνημονίων.

Ο κ. Χουντής υποστήριξε, ότι όταν η κυβέρνηση έφερε στο προσκήνιο το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης, προβλήθηκε η ανάγκη για βελτίωση της δημοκρατικής λειτουργίας και άλλα «πραγματικά θέματα» (κι αυτό ως μία προσπάθεια εκτόνωσης από τα θέματα εφαρμογής του μνημονίου), αλλά δεν ειπώθηκε ότι υπάρχει η πρόθεση να τεθεί συνταγματικό όριο στο χρέος, κάτι, που «είναι και το κίνητρο για τη συνταγματική αναθεώρηση».

Σύμφωνα με τον κ. Χουντή, η «συνταγματοποίηση της οικονομικής πολιτικής» είναι επιταγή και αποτελεί «παραδοχή, ότι οι μνημονιακές πολιτικές, είναι αυτές που βγάζουν μία χώρα στην ανάπτυξη. Μία αφήγηση που δυστυχώς η κυβέρνηση την υιοθετεί πια ως πρόγραμμα θετικό».

Ο κ. Χουντής υπογράμμισε, πως η συνταγματική κατοχύρωση του ζητήματος του χρέους, είναι μία προσπάθεια να κατοχυρωθεί ο νεοφιλελευθερισμός ως ευρωπαϊκό σύστημα, ανεξάρτητα από τον εκάστοτε συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων στην Ευρώπη. Τόνισε μάλιστα, πως «πια δεν μένει περιθώριο για άσκηση πολιτικών στις κυβερνήσεις και η λαϊκή κυριαρχία πάει περίπατο».

Καταλήγοντας, ο κ. Χουντής υπογράμμισε πως «η ευρωζώνη έχει γίνει μια τέτοια φυλακή, που καταστρατηγεί, όχι μόνο τα δικαιώματα, όχι μόνο τη δυνατότητα να διαχειρίζεσαι εσύ τα οικονομικά σου, αλλά καταστρατηγεί κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα. Επομένως, η φυγή απ’ αυτή την αντιδημοκρατική, αντικοινωνική φυλακή, είναι η λύση για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα μία χώρα».

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη: http://bit.ly/2cm4Zu8