ΕΡΤ1 – «Λορέντζο» 04.09.2016

ΕΡΤ1 – «Λορέντζο» 04.09.2016

ΞΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ   

«Λορέντζο» (Lorenzo’s oil)Lorenzo's Oil

Ημερομηνία μετάδοσης:  Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2016, στις 18:45

Κοινωνικό δράμα, παραγωγής ΗΠΑ 1992

Σκηνοθεσία: Τζορτζ Μίλερ

Παίζουν: Σούζαν Σάραντον, Νικ Νόλτε, Πίτερ Ουστίνοφ, Τζέρι Μπάμαν, Ζακ Ο’ Μάλεϊ Γκρίνμπεργκ

Διάρκεια: 128΄

Υπόθεση: Η ταινία είναι βασισμένη στην αληθινή ιστορία του Αγκούστο και της Μικαέλα Οντόνε. Δύο γονείς που έψαχναν απεγνωσμένα τη θεραπεία για την ανίατη ασθένεια ALD (Αδρενολευκοδυστροφία – Adrenoleukodystrophy) του γιου τους Λορέντζο. Χωρίς να βρίσκουν κάποιον γιατρό να μπορεί να θεραπεύσει το γιο τους, ο Αγκούστο και η Μικαέλα αναζήτησαν τη δική τους θεραπεία που θα έσωζε το παιδί τους. Στην αναζήτησή τους, οι Οντόνε συγκρούστηκαν με γιατρούς, επιστήμονες, καθώς και με ομάδες υποστήριξης, οι οποίοι ήταν δύσπιστοι για το αν μπορούσε να γίνει τίποτα για την ALD, πόσο μάλλον από απλούς ανθρώπους.

Οι Οντόνε συνέχισαν τον αγώνα τους νυχθημερόν στις ιατρικές βιβλιοθήκες, εξετάζοντας πειράματα που είχαν γίνει σε ζώα και αμφισβητώντας κορυφαίους γιατρούς ανά τον κόσμο. Επίσης, διοργάνωναν και διεθνείς συναντήσεις για την ασθένεια.
Παρά τα αδιέξοδα, τη φρίκη τού να βλέπουν το γιο τους να χειροτερεύει, επέμειναν, μέχρι που τελικά βρήκαν μία θεραπεία που περιελάμβανε ένα συγκεκριμένο έλαιο, το οποίο ενσωμάτωσαν στη διατροφή του Λορέντζο.

Ο Τζορτζ Μίλερ, σκηνοθέτης του θρυλικού «Μαντ Μαξ», κάνει μια εντυπωσιακή στροφή στην πορεία του ως σκηνοθέτης ταινιών καταιγιστικής δράσης και δημιουργεί ένα συγκινητικό και βαθιά ανθρώπινο φιλμ, αφηγούμενος μία ιστορία ανθρώπινου θάρρους και πίστης στη ζωή.

Για φωτογραφικό υλικό πατήστε εδώ.