Τρίτο Πρόγραμμα – «Ο νουμερίστας του μιούζικ χολ» του Τζον Όσμπορν 18.09.2016

Τρίτο Πρόγραμμα – «Ο νουμερίστας του μιούζικ χολ» του Τζον Όσμπορν 18.09.2016

ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΣΤΟ ΤΡΙΤΟ

«Ο νουμερίστας του μιούζικ χολ» του Τζον Όσμπορν

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016, ώρα 22:00

Οι ακροατές του Τρίτου Προγράμματος, την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016, στις 10 το βράδυ, θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν το θεατρικό έργο «Ο νουμερίστας του μιούζικ χολ» του Άγγλου συγγραφέα Τζον Όσμπορν (1929-1994).

Ένας από τους σημαντικότερους δραματουργούς του 20ού αιώνα, ο Άγγλος Τζον Όσμπορν (John Osborne), λογοτεχνικός εκπρόσωπος των επαναστατημένων νέων της εποχής του (μετά το περίφημο έργο του «Οργισμένα νιάτα»), γράφει το 1957 (παραγγελία του περίφημου ηθοποιού Λόρενς Ολίβιε), το τρίπρακτο θεατρικό «The Entertainer» (Ο νουμερίστας του μιούζικ χoλ), μ’ έναν οργισμένο… μεσήλικα!

Γράφει (ως περίληψη του συγκεκριμένου έργου), ο θεατρικός κριτικός και συγγραφέας Μηνάς Χρηστίδης, σε κείμενο που περιλαμβάνεται στον τόμο «Ηθογραφικά ταξίδια, Θέατρο, Ομιλούν οι ειδικοί», έκδοση του ΕΙΡ 1961:

Μία οικογένεια αποτυχημένων ανθρώπων: ο παππούς, ένα παλιός θεατρίνος του μιούζικ χολ, ο γιος του Άρτσι, ένας νουμερίστας των μιούζικ χολ, η γυναίκα του Φοίβη, υστερική, κομπλεξική. Ο Άρτσι έχει τρία παιδιά: την Τζιν που σπουδάζει στο Λονδίνο, τον Φρανκ έναν πρώην «επαναστάτη», πλέον παθητικό, αηδιασμένο που παίζει πιάνο σ’ ένα κέντρο, απλώς για να ζήσει, και τον μικρότερο Μίκι που δεν τον βλέπουμε στο έργο. Ήταν το «καλό παδί» του σπιτιού, που δεν έλεγε όχι. Τώρα βρίσκεται στην Αίγυπτο, στρατιώτης, στον πόλεμο για να κρατήσει η Αγγλία τη διώρυγα του Σουέζ. Η εποχή που διαδραματίζεται το έργο είναι ακριβώς η εποχή που η Αγγλία έχασε τη μάχη για το Σουέζ, γεγονός που είχε τρομακτικό αντίκτυπο στη συνείδηση των Εγγλέζων.

Η πρώτη ραδιοφωνική μετάδοση του έργου έγινε από την εκπομπή «Το Θέατρο της Τετάρτης», στις 20 Απρίλιου του 1960.

Μετάφραση-διασκευή-ραδιοσκηνοθεσία: Μηνάς Χρηστίδης.

Μουσική σύνθεση: Μίμης Πλέσσας.

Επιμέλεια ήχων: Στέλιος Γιαννακόπουλος.

Ρύθμιση ήχου: Ανδρέας Λάμπρου.

Παίζουν: Ζώρας Τσάπελης, Τάνια Σαββοπούλου, Τιτίκα Νικηφοράκη, Δημήτρης Χορν, Νίκος Παπαναστασίου, Θεόδωρος Κατσαδράμης, Νόρα Δεμπονέρα, Μιχάλης Αθανασόπουλος.

Επιμέλεια εκπομπής: Μάρα Καλούδη.

Συντονιστείτε στο Τρίτο Πρόγραμμα 90,9!

Info:

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016, 22:00

Το Θέατρο της Κυριακής στο Τρίτο

«Ο νουμερίστας του μιούζικ χολ» του Τζον Όσμπορν

Live Streaming: webradio.ert.gr/trito

Facebook: https://www.facebook.com/tritoprogramma