ΕΡΤ2 – «Η Οδύσσεια του Κινηματογράφου» 01 & 02.10.2016

ΕΡΤ2 – «Η Οδύσσεια του Κινηματογράφου» 01 & 02.10.2016

ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

 «Η Οδύσσεια του Κινηματογράφου»

(The Story of Film: An Odyssey) 

Actor Keir Dullea in space suit in scene from motion picture 2001: A Space Odyssey.  (Photo by Dmitri Kessel//Time Life Pictures/Getty Images)

Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 1η Οκτωβρίου 2016 

και Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016, στις 22:45

Πολυβραβευμένη σειρά ντοκιμαντέρ 15 επεισοδίων, παραγωγής Αγγλίας 2011.

«Η Οδύσσεια του Κινηματογράφου», είναι ένα μοναδικό κινηματογραφικό γεγονός, μία γιορτή για όλους όσους αγαπούν το σινεμά. «Ερωτική επιστολή στον κινηματογράφο» χαρακτήρισε αυτό το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ των 15 επεισοδίων, ο ίδιος ο δημιουργός του, ο Μαρκ Κάζινς. Ο Ιρλανδός σκηνοθέτης, συγγραφέας, ιστορικός του κινηματογράφου δημιούργησε αυτό το τολμηρό, γεμάτο πάθος  χρονικό και μαγεύει το κοινό, εστιάζοντας στην ποίηση  της μεγάλης οθόνης και στο μοναδικό επίτευγμα της έβδομης τέχνης να ενώσει όλους τους ανθρώπους, πέρα από τα σύνορα.

Η ιστορία αρχίζει με το βωβό κινηματογράφο και φτάνει έως την ψηφιακή εποχή. Οι θεατές ταξιδεύουν από τη γέννηση του Χόλιγουντ και των αστέρων στο Γαλλικό Νέο Κύμα και στην επανάσταση του ψηφιακού κινηματογράφου, από τις ταινίες της Σαγκάης της δεκαετίας του ’30, μέχρι το ινδικό μελόδραμα και το θρίαμβο των Αφρικανών κινηματογραφιστών της δεκαετίας του ’70. Θίγει ακόμα και κοινωνικά ζητήματα του 20ού αιώνα, όπως ο ρόλος των γυναικών στον κινηματογράφο και οι δυνάμεις πίσω από τη βιομηχανία του θεάματος.

Τα γυρίσματα έγιναν σε όλες τις ηπείρους, από το εργαστήριο του Τόμας Έντισον στο Νιου Τζέρσι, μέχρι το Λονδίνο του Χίτσκοκ και από τη μεταπολεμική Ρώμη μέχρι τη σύγχρονη βιομηχανία του Μπόλιγουντ. Εκατόν είκοσι χρόνια ιστορία παγκόσμιου κινηματογράφου και πάνω από χίλια αποσπάσματα από τις σπουδαιότερες ταινίες που γυρίστηκαν ποτέ, παρελαύνουν στο 15ωρο ντοκουμέντο, μαζί και συνεντεύξεις μύθων, όπως ο Λαρς φον Τρίερ, ο Βιμ Βέντερς, ο Αμπάς Κιαροστάμι, ο Μπερνάρντο Μπερτολούτσι, η Τζέιν Κάμπιον, ο Γκας Βαν Σαντ, ο Στάνλεϊ Ντόνεν, η Κλαούντια Καρντινάλε κ.ά.

«Η Οδύσσεια του Κινηματογράφου» είναι μία πολυβραβευμένη δημιουργία, ένας ύμνος γεμάτος αγάπη για το σινεμά και το πληρέστερο ιστορικό ντοκουμέντο που δημιουργήθηκε ποτέ.

Η σειρά έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο το 2011 και συμμετείχε στα Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ντουμπάι (2011), Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ρίο (2011) και στην Μπερλινάλε 2012.

Η σειρά είχε παρουσιαστεί τον Φεβρουάριο του 2012 και στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Νέας Υόρκης.

Βραβεία:

– Βραβείο Πίμποντι 2013. Πρόκειται για παγκόσμιο βραβείο, που απονέμεται για την άριστη δουλειά στο Ραδιόφωνο και στην Τηλεόραση.

– Βραβείο Κιούμπρικ στο Traverse City Film Festival.

Σκηνοθεσία: Μαρκ Κάζινς.

Σάββατο 1η Οκτωβρίου 2016, στις 22:45

Επεισόδιο 5ο: «Δεκαετία 1940: Ο μεταπολεμικός κινηματογράφος»

(Post-War Cinema-1940s)

1939-1952: Η καταστροφή του πολέμου αναδεικνύει μία νέα κινηματογραφική γλώσσα. Ο πόλεμος έκανε τον Κινηματογράφο τολμηρότερο.

Η ιστορία αρχίζει στην Ιταλία και εν συνεχεία πηγαίνει στο Χόλιγουντ, ανακαλύπτει τον Όρσον Γουέλς της εποχής του Μακάρθι. Σεναριογράφοι, όπως ο Πολ Σράντερ και ο Ρόμπερτ Τάουνι συζητούν αυτά τα χρόνια. Ο σκηνοθέτης του «Singing in the rain» («Τραγουδώντας στη βροχή»), Στάνλεϊ Ντόνεν, μιλάει αποκλειστικά για την καριέρα του.

Επεισόδιο 6ο: «Σεξ και μελόδραμα» (Sex & Melodrama)

Το επεισόδιο αυτό διερευνά την ιστορία του σεξ και του μελοδράματος στις ταινίες της δεκαετίας του ’50. Ανακαλύπτει τον Τζέιμς Ντιν και ταξιδεύει στην Αίγυπτο, την Ινδία, την Κίνα, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ιαπωνία και στο Μεξικό, όπου διαπιστώνει την ύπαρξη ταινιών που είναι γεμάτες οργή και πάθος. Διαθέτει αποκλειστικές συνεντεύξεις με ανθρώπους που εργάστηκαν με τον Σατιαγίτ Ρέι, τον σημαντικότερο εκπρόσωπο του Ινδικού κινηματογράφου, τη θρυλική ηθοποιό Κιόκο Καγκάουα -πρωταγωνίστρια σε ταινίες του Ακίρα Κουροσάβα και του Γιασουχίρο Όζου- και τον πρώτο Αφρικανό σκηνοθέτη  Γιούσεφ Σαχίν.

Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016, στις 22:45

Επεισόδιο 7ο: «Ευρωπαϊκό Νέο Κύμα» (European New Wave)

1957-1964: Σοκ από το νέο σύγχρονο κινηματογράφο στη Δυτική Ευρώπη. Η εκρηκτική ιστορία του κινηματογράφου στα τέλη της δεκαετίας του ’50 και στη δεκαετία του ’60. Η μεγάλη σταρ Κλαούντια Καρντινάλε μιλάει αποκλειστικά για τον Φεντερίκο Φελίνι. Στη Δανία, ο Λαρς φον Τρίερ περιγράφει το θαυμασμό του για τον Ίνγκμαρ Μπέργκμαν και ο Μπερνάρντο Μπερτολούτσι θυμάται τη συνεργασία του με τον Πιέρ Πάολο Παζολίνι. Ανακαλύπτουμε πώς οι Γάλλοι σκηνοθέτες αναζητούν μία νέα κινηματογραφική γλώσσα, που άσκησε τεράστια πολιτιστική επίδραση στο παγκόσμιο κινηματογραφικό στερέωμα.

Επεισόδιο 8o: «Νέοι σκηνοθέτες, νέα ρεύματα» (New directors, new form)

1965-1969: Τα νέα ρεύματα σε όλο τον κόσμο. Το επεισόδιο αυτό εστιάζει στην ιστορία της εκθαμβωτικής δεκαετίας του ’60 στον κινηματογράφο σε όλο τον κόσμο. Στο Χόλιγουντ, ο θρυλικός κινηματογραφιστής Χάσκελ Γουέξλερ, αποκαλύπτει πώς το ντοκιμαντέρ επηρέασε τις κυρίαρχες ταινίες.

Οι κλασικές πλέον ταινίες «Easy Rider»  («Ξένοιαστος καβαλάρης»)  και «2001: A space Odyssey» («2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος»), σηματοδοτούν μία νέα  εποχή στον αμερικανικό κινηματογράφο. Και καθώς νέα ρεύματα στον κινηματογράφο εμφανίζονται σε όλο τον κόσμο, ανακαλύπτουμε τις ταινίες των Ρομάν Πολάνσκι, Αντρέι Ταρκόφσκι και Ναγκίσα Όσιμα. Ο μαύρος αφρικανικός κινηματογράφος γεννιέται και μιλάμε αποκλειστικά με τον Ινδό σκηνοθέτη Mani Kaul.

Για φωτογραφικό υλικό πατήστε εδώ.