ΕΡΤ1 – ΝΕΑ ΕΚΠΟΜΠΗ, «28 φορές Ευρώπη – 28 Europe» 23.10.2016

ΕΡΤ1 – ΝΕΑ ΕΚΠΟΜΠΗ, «28 φορές Ευρώπη – 28 Europe» 23.10.2016

 ΝΕΑ ΕΚΠΟΜΠΗ

 «28 φορές Ευρώπη 28 Europe»

Με τον Κώστα Αργυρό

28EUROPE_TTIP_FOOD_01

Ο Κώστας Αργυρός επιστρέφει στην ΕΡΤ, τρία  χρόνια μετά. Η εκπομπή «28 φορές Ευρώπη», είναι η συνέχεια της εκπομπής «27 της Ευρώπης» και σκοπός της είναι να εστιάσει σε θέματα της επικαιρότητας στην Ευρώπη, που δεν θα περιορίζονται όμως στον στενά «ειδησεογραφικό» χαρακτήρα. Η ελληνική κοινή γνώμη βομβαρδίζεται με «ειδήσεις» από ή για την Ευρώπη, χωρίς να μπορεί πάντα να κατανοήσει την ουσία αλλά και το υπόβαθρο σημαντικών θεμάτων. Ειδικά την περίοδο της κρίσης, πολλές φορές φάνηκε ότι η «Ευρώπη» αποφασίζει χωρίς εμάς για εμάς. Υπάρχει μία τάση να μιλάμε «για την Ευρώπη» λες και η χώρα μας δεν ανήκει σ’ αυτήν. Κάτι που φαίνεται να ενισχύεται το τελευταίο διάστημα με την εμφάνιση διαλυτικών τάσεων και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρώπη έχει μπει σε μια μεγάλη συζήτηση για το μέλλον της. Από τις θεσμικές αλλαγές μέχρι την «πρακτική» αλλαγή συγκεκριμένων πολιτικών, που δεν έχουν αποδώσει μέχρι τώρα τα αναμενόμενα, τα θέματα είναι πολλά και «ανοικτά». Στις εξελίξεις αυτές θα εστιάσουν οι κάμερες της νέας εκπομπής.

 Ημερομηνία μετάδοσης: Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016, στις 17:00

 Εκπομπή 4η: «Προσοχή στα… λάχανα»

 Η μαζική κινητοποίηση των πολιτών σε μια σειρά από χώρες, «φρέναρε» -προς το παρόν- τη διαπραγμάτευση Ευρώπης-ΗΠΑ για τη συμφωνία ΤΤΙΡ, για το Διατλαντικό Εμπόριο και τις Επενδύσεις. Σημαντικό ρόλο, έπαιξαν εδώ, οργανώσεις από τη Γερμανία, όπως η «foodwatch», που ενημέρωσε τους πολίτες για τις συνέπειες της απελευθέρωσης του εμπορίου στον τομέα των τροφίμων, αλλά και οι αποκαλύψεις για κρυφές πτυχές της συμφωνίας από την οργάνωση Greenpeace μέσω των περιβόητων #ttipleaks.

O Κώστας Αργυρός ταξίδεψε στο Βερολίνο και συνομίλησε με τον επικεφαλής της «foodwatch», Τίλο Μπόντε, τον οποίο το διαδικτυακό περιοδικό «Politico» είχε χαρακτηρίσει ως τον «άνθρωπο που σκότωσε την ΤΤΙΡ». H εκπρόσωπος της Greenpeace στην Ελλάδα, μιλάει τόσο γι’ αυτή τη συμφωνία όσο και για την αντίστοιχη με τον Καναδά (CETA), μία χώρα όπου όλες οι αμερικανικές πολυεθνικές διατηρούν έτσι κι αλλιώς «παραρτήματα».

Ακόμα, στην εκπομπή μιλούν η εκπρόσωπος της οργάνωσης «Corporate Europe Observatory» στις Βρυξέλλες, αλλά και ο υπεύθυνος του κινήματος «slow food» στη Γερμανία, ενός ρεύματος που γεννήθηκε στην Ιταλία, απέκτησε παγκόσμιο χαρακτήρα και μάχεται όχι μόνο για «καθαρή διατροφή», αλλά και για τη βιοποικιλότητα και την προστασία των παραδοσιακών μικροκαλλιεργητών.

Κοινή συνισταμένη όλων των συνεντεύξεων, η άποψη ότι το μπλοκάρισμα της συμφωνίας δεν θα αποτρέψει μόνο την είσοδο «ύποπτων» προϊόντων στην Ευρώπη, όπως τα μεταλλαγμένα λαχανικά, τα οποία δεν ανταποκρίνονται στις μέχρι τώρα ισχύουσες προδιαγραφές ασφάλειας και υγιεινής. Πολύ πιο σημαντικό είναι ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με «μια μάχη υπεράσπισης της δημοκρατίας», οι αρχές της οποίας ολοένα και συχνότερα θυσιάζονται από τις κυβερνήσεις, στο βωμό των συμφερόντων των μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων, που επιδιώκουν ακόμα και να σέρνουν στα δικαστήρια ολόκληρα κράτη, όταν θεωρούν ότι ζημιώνονται εξαιτίας πολιτικών αποφάσεων.

 Σενάριο-παρουσίαση: Κώστας Αργυρός.

Δημοσιογραφική ομάδα: Κώστας Παπαδόπουλος, Ελένη Κορόβηλα, Δήμητρα Βεργίνη.

Σκηνοθεσία: Γιώργος Μουκάνης.

Για φωτογραφικό υλικό πατήστε εδώ.