ΕΡΤ2 – Πρόγραμμα 10 -16.12.2016

ΕΡΤ2 – Πρόγραμμα 10 -16.12.2016

ΣΑΒΒΑΤΟ, 10/12/2016

ΧΑΡΟΥΜΕΝΟ ΞΥΠΝΗΜΑ

ΞΕΝΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ   GR

07:00 «Ολίβια» (Olivia) (Ε)

Οικογενειακή σειρά κινούμενων σχεδίων (3D Animation), συμπαραγωγής ΗΠΑ-Αγγλίας, που θα ολοκληρωθεί σε 76 επεισόδια.

Υπόθεση: Η Ολίβια είναι μια ευφάνταστη κι ανήσυχη γουρουνίτσα. Μοιράζεται μία απλή ζωή με τα μέλη της οικογένειάς της και, με αφορμή καθημερινά ερεθίσματα, αλλάζει συνέχεια γνώμη για το επάγγελμα που θέλει ν’ ακολουθήσει. Έπειτα από μία επίσκεψη σε γκαλερί, ονειρεύεται να γίνει ζωγράφος, αλλά την επόμενη προτιμάει να διαπρέψει ως πιανίστρια ή χορεύτρια ή δασκάλα…

Οι φίλοι της, Τζούλια και Φρανσίν, είναι πάντα δίπλα της – όποια κι αν είναι τα καινούργια της σχέδια.

Δημιουργός: Ian Falconer.

Σενάριο: Jill Gorey.

Επεισόδια 75ο & 76ο (τελευταίο)

 07:30 «Ταχυδρόμος Πατ» (Postman Pat) (Ε)   

Οικογενειακή σειρά κινούμενων σχεδίων, παραγωγής Αγγλίας, που θα ολοκληρωθεί σε 78 επεισόδια.

Δημιουργός: John Cunliffe.

Σενάριο:  John Cunliffe.

Σκηνοθεσία: Ivor Wood.

Μουσική: Bryan Daly.

Υπόθεση: Ο Πατ Κλίντον, ένας καλόκαρδος ταχυδρόμος της αγγλικής εξοχής, διανέμει την αλληλογραφία του χωριού Γκρίντεϊλ μαζί την ασπρόμαυρη γάτα του, την Τζες. Εκτός από την παράδοση των επιστολών όμως, καλείται -πολύ συχνά- να λύσει και τα καθημερινά προβλήματα των κατοίκων.

Επεισόδια 23ο & 24ο

08:00 «Χάιντι» (Heidi 3D) (E)  

Οικογενειακή σειρά κινούμενων σχεδίων (3D Animation), συμπαραγωγής Γαλλίας-Αυστραλίας 2015, που θα ολοκληρωθεί σε 39 επεισόδια.

Η σειρά βασίζεται στο ομότιτλο μυθιστόρημα της Γιοχάνα Σπίρι.

Δημιουργός: Jérôme Mouscadet.

Μουσική τίτλων: Andreas Gabalier.

Υπόθεση: Η Χάιντι, ένα ορφανό επτάχρονο κορίτσι, φθάνει στις Ελβετικές Άλπεις για να ζήσει στην καλύβα του ερημίτη παππού της. Κατακτά  την καρδιά του γέροντα και αντιμετωπίζει με καλοσύνη όποιον την πλησιάζει. Μέσα από καθημερινές περιπλανήσεις στη φύση, χάρη στη γνωριμία της με τον μικρό βοσκό Πέτερ, διδάσκεται την αξία της φιλίας.

Οι αναμνήσεις από τις Άλπεις τη συντροφεύουν αργότερα στη Φρανκφούρτη, στη σκληρή καθημερινότητα ενός μεγάλου αρχοντικού. Θα καταφέρει να βοηθήσει την καθηλωμένη σε αναπηρικό καροτσάκι Κλάρα, χωρίς ν’ απαρνηθεί τη ζωή στα βουνά;

Επεισόδιο 25ο

 ΣΑΒΒΑΤΟ, 10/12/2016

 

08:30 «Ο Μικρός Πρίγκιπας» (Le Petit Prince / Little Prince) – GR 

Παιδική περιπέτεια κινούμενων σχεδίων (3D Animation), παραγωγής Γαλλίας, που θα ολοκληρωθεί σε 25 ημίωρα επεισόδια.

Η σειρά βασίζεται στο διάσημο ομότιτλο μυθιστόρημα του Αντουάν Σεντ Εξιπερί.

Υπόθεση: Ο Μικρός Πρίγκιπας ζει σ’ έναν αστεροειδή μαζί με το αγαπημένο του Τριαντάφυλλο. Πολύ συχνά, η φίλη του η Αλεπού τον συντροφεύει, καθώς ταξιδεύει στο γαλαξία με το μυθικό του αεροπλάνο. Και το Τριαντάφυλλο αγωνιά για την επιστροφή του,

ενόσω εκείνος προσγειώνεται σε άγνωστους και παράξενους πλανήτες, όπου το φίδι και οι κακές σκέψεις καραδοκούν.

Σκηνοθεσία: Pierre-Alain Chartier.

Επεισόδιο 13ο  

09:00 «Μία αγελάδα και μία γάτα στον ωκεανό» (A Cow, a Cat and the Οcean) – GR 

Α΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

Παιδική περιπέτεια κινούμενων σχεδίων (2D Animation), παραγωγής Γαλλίας, που θα ολοκληρωθεί σε 52 επεισόδια.

Υπόθεση: Μία αγελάδα και μία γάτα αποφασίζουν να το σκάσουν από τη φάρμα στην οποία ζουν για ν’ ανακαλύψουν το θρυλικό «Νησί των Ζώων» και να ζήσουν εκεί ελεύθερες κι ευτυχισμένες. Στη διαδρομή συναντούν γραφικά νησιά και κάνουν γνωριμίες με γκρινιάρες πολικές αρκούδες, σαρδέλες που κάνουν διακοπές και ρινόκερους που συμμετέχουν στο ροντέο! Τα μαθήματα που αποκομίζουν είναι πολύτιμα. Το ταξίδι στον ωκεανό διαρκεί όσο χρειάζεται για να αποδειχθεί σημαντικότερο από τον προορισμό.

Επεισόδια 26ο & 27ο

 09:30 «Κυνηγοί δράκων» (Dragon Hunters) – GR  Α΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

Παιδική περιπέτεια κινουμένων σχεδίων (2D Animation), παραγωγής Γαλλίας, που θα ολοκληρωθεί σε 52 ημίωρα επεισόδια.

«Ακούσατε, ακούσατε! Ακούστε για τις περιπέτειες του Λίαν -Τσου και του Γκουίζντο! Μάθετε για τον φίλο τους, τον Ζάζα, αλλά και για τον αγαπημένο τους Έκτορα, τον νεαρό δράκο!»

Γαλλική παραγωγή κινούμενων σχεδίων, που σημείωσε παγκόσμια επιτυχία και προβλήθηκε σε εβδομήντα χώρες. Στους τίτλους έναρξης της σειράς ακούγεται το ομότιτλο τραγούδι του διάσημου συγκροτήματος The Cure: «The Dragon Hunters Song».

Υπόθεση: Σ’ ένα σύμπαν φτιαγμένο από αιωρούμενους κατοικήσιμους μετεωρίτες, δύο κυνηγοί δράκων ασκούν το εμπόριό τους με μοναδικό κριτήριο το κέρδος. Ο παράξενος αυτός κόσμος κατοικείται από  αδίστακτους απατεώνες, κατσούφηδες αγρότες και αναλφάβητους, μικροπρεπείς άρχοντες. Ανάμεσά τους δύο απίθανοι τύποι, η συνεργασία των οποίων περνάει διακυμάνσεις, «κυνηγούν δράκους», αλλά, κυρίως, μας κάνουν να γελάμε να ονειρευόμαστε και να αγωνιούμε.

Σκηνοθεσία: Norman LeBlanc.

Επεισόδια 25ο & 26ο

 ΣΑΒΒΑΤΟ, 10/12/2016

ΕΚΠΟΜΠΕΣ – ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

10:30 ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ Ο ΜΠΛΕ ΠΛΑΝΗΤΗΣ (Ε) W

Πολυθεματική παιδική εκπομπή

Η εκπομπή «Εμείς και ο μπλε πλανήτης» είναι  σαν ένα  παζλ με πολύχρωμα κομμάτια, ειδικά σχεδιασμένο για τα παιδιά δημοτικού, ηλικίας από 7 έως 11 χρόνων, αλλά και για κάθε τηλεθεατή που έχει καρδιά παιδιού.

Στο κέντρο της, το περιβάλλον σε όλες του τις διαστάσεις· τόσο η φύση με την πρασινάδα της όσο και η κοινωνία με τους ανθρώπους της, αλλά και η τεχνολογία με τις εφαρμογές της  και ο πολιτισμός με όλες τις τέχνες του.  Με «μαγικά εργαλεία», όπως η αφήγηση, η ζωγραφική, ο χορός, η μουσική, το θέατρο, η χειροτεχνία, ο αθλητισμός, η συνεργασία και η προσφορά, η εκπομπή επιθυμεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης, ερέθισμα, ή αν προτιμάτε κάτι πιο αρχαιοελληνικό, την «αλογόμυγα» που θα μας ξεσηκώσει!

Με ευχάριστο και ευφάνταστο τρόπο, με παιχνίδια και με όσο γίνεται πιο διασκεδαστικές συμβουλές,  θα μοιραστούμε μαζί γνώσεις και πληροφορίες που θα δώσουν ιδέες, λύσεις και απαντήσεις σε πολλές καθημερινές αναζητήσεις, απορίες και ανησυχίες!

Επεισόδιο 10o. Με τον παρουσιαστή-ταξιδευτή μας, Πάρι Λύκο, ξεκινάμε από το Κέντρο της Γης με προορισμό την πόλη μας και τον ευατό μας:

Α.Ταξίδι στο κέντρο της Γης

  1. Αγροτικά Μηχανήματα του 19ου αιώνα.

Β. Ταξίδι στην πόλη μου

  1. Θέατρο σκιών στο Σπαθάρειο Μουσείο, παρέα με τον Καραγκιόζη.
  2. Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη»: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ακούω, Βλέπω, Εξερευνώ».
  3. Οικολογικά νέα

Γ. Ταξίδι στον εαυτό μου

  1. Μαγειρική με τον Κυριάκο Μελά στο Kids Cooking Club, την πρώτη επίσημη μαγειρική σχολή για παιδιά.
  2. Η μαμά ρωτά – ο γιατρός απαντά: Πότε απευθυνόμαστε στον παιδίατρο;
  3. Αθλητισμός με τραμπολίνο.
  4. Παιδιά, ο δήμαρχος: O Δήμαρχος της Αθήνας απαντά στις ερωτήσεις των παιδιών.

9.Ασφαλές διαδίκτυο, τι πρέπει να προσέχω για ασφαλέστερη πλοήγηση.

  1. Βιβλίο «Ιστορίες που τις είπε…», συνέντευξη με τη Μαρία Αγγελίδου και μία βιβλιοπρόταση.

Καλλιτεχνική επιμέλεια-ιδέα-σενάριο: Ντίνα Κάσσου.

Έρευνα-αρχισυνταξία: Κατερίνα Κανέλλη.

Σκηνοθεσία: Μιχάλης Ρουμπής.

Διεύθυνση παραγωγής: Δημήτρης Αποστολίδης.

Εταιρεία παραγωγής: FROG ON THE ROAD A.E.

ΣΑΒΒΑΤΟ, 10/12/2016

11:30 ΜΝΗΜΕΣ ΧΑΡΑΣ (Όταν η Ελλάδα μεγάλωνε)   W  ΝΕΑ ΕΚΠΟΜΠΗ

Η σειρά καταδεικνύει την ελληνικότητα των αποκαλούμενων Νέων Χωρών, που παρέμεναν υπό ξένη κατοχή, ενώ το νεοσύστατο ελληνικό κράτος χάρη στον Αγώνα της Παλιγγενεσίας του 1821 και τους ξένους συμμάχους του εκτεινόταν ήδη, από το 1832, μέχρι τη γραμμή συνόρων από τον Παγασητικό στον Αμβρακικό, και πραγματεύεται διεξοδικά τα πολιτικά και στρατιωτικά γεγονότα που οδήγησαν στην απελευθέρωση και ενσωμάτωσή τους στην Ελλάδα.

Σε διάστημα ενός αιώνα, από το 1864 με την ενσωμάτωση των Ιονίων νήσων, την αμαχητί ενσωμάτωση της Θεσσαλίας, την ένωση της Κρήτης, τους δύο Βαλκανικούς Πολέμους και την απελευθέρωση της Μακεδονίας, της Ηπείρου και της Θράκης έως το 1948 και την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων, αμέσως μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ελλάδα κατάφερε, σταδιακά, να καταστεί η πιο ισχυρή πολιτική δύναμη των Βαλκανίων, το αντίπαλο δέος της άλλοτε παντοκράτειρας Τουρκίας,  με σημαντικές επιρροές στα υπόλοιπα βαλκανικά κράτη και εξαιρετικές σχέσεις με τα κράτη της Δυτικής Ευρώπης.

 

Εκπομπή 5η: «Η απελευθέρωση των Ιωαννίνων»

«Μετ’ ολίγον μας εδηλώθη ότι το απόγευμα θα εφεύγαμε εγώ και ο Μπερκατώρος εις Μεσολόγγιον προς απαλλαγήν. Από της στιγμής ταύτης άρχεται δι’ εμέ αληθινόν μαρτύριον. Ήτο ορθόν να επιστρέψω ως απαλλαγέντας εις Κρήτην καθ’ ην στιγμήν οι άλλοι νικηφόροι θα ευρίσκοντο εις Ιωάννινα; Δια ποίον σκοπόν εκατατάχθην στρατιώτης; Δια ποίον άλλον ειμή δια να πολεμήσω; Και τώρα οπότε επρόκειτο να πολεμήσωμεν, να απολαύσωμεν και ημείς του βαπτίσματος του πυρός, να εκτελέσωμεν ένα καθήκον προς την πατρίδα, τώρα που επήλθε η στιγμή ην πάντες εποθούμεν, εγώ να λείπω και να ευρίσκωμαι εις νοσοκομεία προς απαλλαγήν; Όχι αυτό δεν θα γίνει ποτέ».

Ημερολόγιο Γεωργίου Μίκη Θεοδωράκη με ημερομηνία 14 Νοεμβρίου 1912

Στο ντοκιμαντέρ μιλούν οι: Υπατία Φάκλαρη (αρχαιολόγος Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων), Κωνσταντίνος Πέτσιος (καθηγητής Ιστορίας της Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων), Φώτης Ραπακούσης (υπεύθυνος Μουσείου Αλή Πασά και Επαναστατικής Περιόδου), Ιωάννης Παπαφλωράτος (νομικός-διεθνολόγος Δρ Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών), Νικόλαος Κ. Κουρκουμέλης (υποστράτηγος ε.α., Δρ. Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων).

 Σκηνοθεσία-σενάριο: Αλέξανδρος Κακαβάς.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Χρήστος Αλεξανδρής.

Αφήγηση: Ρένος Χαραλαμπίδης, Χρυσεικόνα Θεολόγου.

Ηχοληψία: Κωνσταντίνος Καρδακάρης.

Μοντάζ: Μάριος Ζώγκας.

Μουσική-μουσική τίτλων: Τιμολέων Χατζηιωάννου.

Επιστημονικός συνεργάτης: Χρυσούλα Δαβίλλα.

Τίτλοι αρχής: Αδαμάντιος Πετρίτσης.

ΣΑΒΒΑΤΟ, 10/12/2016

ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

 12:30 ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ (Ε)   

«Extreme Fashionistas»

Σειρά ντοκιμαντέρ, παραγωγής Γαλλίας 2015.

Όταν οι άνθρωποι μιλούν για μόδα, η πρώτη τους σκέψη πηγαίνει στη Νέα Υόρκη, στο Παρίσι, στο Μιλάνο… Όμως το παιχνίδι μεταβάλλεται και νέα κέντρα μόδας ξεπροβάλλουν σε όλο τον κόσμο:  Ρανγκούν, Αλγέρι, Αϊτή,  ακόμη και στο Καράτσι! Το βάρος της παράδοσης, η φτώχεια και η θρησκεία, προτρέπουν τις νεότερες γενιές να ανακαλύψουν εκ νέου στυλ.

Αυτή η σειρά ντοκιμαντέρ προσφέρει μια αποκλειστική ματιά στη ζωή αυτών των σχεδιαστών: από τα σακάκια από βινύλιο μιας κοινότητας βουδιστών στη Μιανμάρ μέχρι τη μόδα «χιτζάμπ» στο Αλγέρι.

«Κίεβο» (Kiev)

ΕΚΠΟΜΠΕΣ – ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

13:30 ΣΤHΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ   W   ΝΕΑ ΕΚΠΟΜΠΗ

Στις γειτονιές της Αθήνας αναπνέουν πολλοί και διαφορετικοί πολιτισμοί. Πολλές  διαφορετικές συνταγές κρυμένες και χιλιάδες γαστρονομικά μυστικά που μπορούν να χρωματίσουν το τραπέζι της κουζίνας μας. Ο Νέστωρ Κοψιδάς επισκέπτεται ανθρώπους, που κατάγονται από άλλες πατρίδες -αλλά πλέον ζουν στην Ελλάδα- και μαγειρεύει μαζί τους. Έτσι η μαγειρική γίνεται προσέγγιση και επαφή, μέσα σε πραγματικές κουζίνες, πάνω στα πραγματικά τους τραπέζια… απλά και ειλικρινά.

 Επεισόδιο 11ο: «Φιλιππίνες»

Το γευστικό ταξίδι της κουζίνας μας συνεχίζεται στις Φιλιππίνες. Ο Νέστορας Κοψιδάς συναντά την Πίνκι και μαζί της αποκτά την ευκαιρία να γνωρίσει τη φιλιππινέζικη κουζίνα.

Επισκέπτονται ένα μπακάλικο με ασιατικά προϊόντα, όπου αγοράζουν τα απαραίτητα υλικά για τη μαγειρική τους και εν συνεχεία πηγαίνουν στην κουζίνα της Πίνκι, για να μαγειρέψουν μαζί αυθεντικές φιλιππινέζικες συνταγές.

Παρουσίαση: Νέστωρ Κοψιδάς.

Σκηνοθετική επιμέλεια: Νίκος Πρελορέντζος.

ΣΑΒΒΑΤΟ, 10/12/2016

ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΞΕΝΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ   GR

14:00 «Ο Μικρός Νικόλας» (Le Petit Nicolas / Little Nick) – Β΄ Κύκλος (Ε)

Βραβευμένη κωμική, παιδική οικογενειακή σειρά κινούμενων σχεδίων (3D Animation), συμπαραγωγής Γαλλίας-Ινδίας, που θα ολοκληρωθεί σε 52 επεισόδια.

Υπόθεση: Βραβευμένη τηλεοπτική διασκευή της ομότιτλης σειράς παιδικών βιβλίων της δεκαετίας του ’50, με την υπογραφή του κειμενογράφου  Ρενέ Γκοζινί («Αστερίξ», «Λούκι Λουκ») και του σκιτσογράφου  Ζαν Ζακ Σανπέ.

Χρησιμοποιώντας τρισδιάστατο κινούμενο σχέδιο, η σειρά παρακολουθεί την καθημερινότητα του κεντρικού ήρωα. O Μικρός Νικόλας είναι επαναστάτης και θορυβώδης. Λατρεύει τους γονείς του και θεωρεί τους συμμαθητές του, μέλη της οικογένειάς του. Δεν είναι ιδιαίτερα επιμελής, αλλά προσπαθεί να ευχαριστεί τους δασκάλους του. Ονειροπόλος, με πλούσια φαντασία και μια ξεχωριστή ματιά για τον κόσμο που τον περιβάλλει.

Ένας  ήρωας με τον οποίο τα παιδιά μπορούν να ταυτιστούν και του οποίου η επιρροή αγγίζει τους μεγάλους.

Εταιρεία παραγωγής: DQ Entertainment, Method.

Επεισόδια 33ο & 34ο 

14:30 «Χάιντι» (Heidi 3D) (Ε) 

Οικογενειακή σειρά κινούμενων σχεδίων (3D Animation), συμπαραγωγής Γαλλίας-Αυστραλίας 2015, που θα ολοκληρωθεί σε 39 επεισόδια.

Επεισόδιο 17ο

 ΞΕΝΗ ΣΕΙΡΑ

 15:00 ΞΕΝΗ ΣΕΙΡΑ (Ε)  GR 

«Περηφάνια και προκατάληψη» (Pride and Prejudice)

Βραβευμένη ρομαντική μίνι σειρά εποχής 6 επεισοδίων, που βασίζεται στο κλασικό μυθιστόρημα της Τζέιν Όστεν, παραγωγής Αγγλίας 1995.

Σενάριο: Άντριου Ντέιβις (βραβευμένος με ΕΜΜΥ «Pride and Prejudice», «Bleak House», «Mr. Selfridge»).

Σκηνοθεσία: Σάιμον Λάνγκτον.

Πρωταγωνιστούν: Κόλιν Φερθ («Το ημερολόγιο της Μπρίτζετ Τζονς»), Τζένιφερ Ελ, Σουζάνα Χάρκερ, Άλισον Στίντμαν, Ντέιβιντ Μπάμπερ, Άντριαν Λάκις, Λούσι Σκοτ, Εμίλια Φοξ.

Βραβεία:  Βραβείο EMMY – Κοστουμιών σε Μίνι Σειρά, Βραβείο BEFTA – Α΄ Γυναικείου Ρόλου, Βραβείο BANFF – Καλύτερης Μίνι Σειράς, Broadcasting  Press Guild Awards – Ανδρικού Ρόλου, Βραβείο OFTA, Βραβείο TCA και Writers’ Guild of Great Britain – Καλύτερη Δραματοποιημένη Σειρά.

ΣΑΒΒΑΤΟ, 10/12/2016

Γενική σύνοψη: Στην επαρχιακή Αγγλία του 19ου αιώνα, ο κύριος και η κυρία Μπένετ έχουν πέντε κόρες που είναι όλες ανύπαντρες. Όταν ένας πλούσιος και ευχάριστος νέος μετακομίζει στη γειτονιά, η κυρία Μπένετ ελπίζει να τον εξασφαλίσει ως γαμπρό για την όμορφη μεγαλύτερη κόρη της, δίδα Τζέιν Μπένετ. Η εκκολαπτόμενη σχέση όμως σαμποτάρεται από τον υπερόπτη φίλο του νεαρού, κύριο Ντάρσι, που θεωρεί το προξενιό ακατάλληλο. Όταν ο κύριος Ντάρσι με τη σειρά του ερωτεύεται τη δεύτερη κόρη των Μπένετ, δίδα Ελίζαμπεθ Μπένετ, η συγκαταβατική πρότασή του για γάμο απορρίπτεται από την Ελίζαμπεθ με ειρωνεία και η προσέγγιση φαίνεται να σταματά. Εντούτοις, τα γεγονότα συνωμοτούν για να συνδέσουν τα διάφορα μέλη, παρά τα εμπόδια και τις παρεξηγήσεις που τα χωρίζουν. Η περηφάνια της μιας πλευράς και η προκατάληψη της άλλης σιγά-σιγά προσπερνιούνται και οι χαρακτήρες αποκομίζουν μεγαλύτερη γνώση του εαυτού τους και των άλλων.

Επεισόδιο 6ο (τελευταίο): Η Λίντια παντρεύεται τον Ουίκχαμ και επιστρέφει στο Λόγκμπουρν, όπου αποκαλύπτει ότι στο γάμο ήταν και ο κ. Ντάρσι. Η Λίζι ζητάει εξηγήσεις από τους Γκάρντινερ και μαθαίνει ότι εκείνος εντόπισε το ζεύγος και πλήρωσε τα έξοδα του γάμου. Όταν ο Μπίνγκλεϊ και ο Ντάρσι επιστρέφουν στο Νέδερφιλντ το φθινόπωρο, ο Ντάρσι του ζητάει συγγνώμη που επενέβη στη σχέση του με την Τζέιν. Η Λαίδη Κάθριν ντε Μπεργκ μαθαίνει τις φήμες περί αρραβώνα μεταξύ Ντάρσι και Λίζι και αποφασίζει να την επισκεφθεί και να την πιέσει να αρνηθεί την πρότασή του. Όταν η Λίζι ευχαριστεί τον Ντάρσι που συνέβαλε στο γάμο της Λίντια και τον ενημερώνει για την επίσκεψη της Λαίδης Κάθριν, εκείνος παίρνει το θάρρος και της εξομολογείται για μία ακόμα φορά ότι την αγαπάει. Η Λίζι ομολογεί και εκείνη τον έρωτά της και δέχεται την πρότασή του.

ΕΚΠΟΜΠΕΣ – ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

 16:00  ΧΩΡΙΣ ΕΡΩΤΗΣΗ  W  ΝΕΑ ΕΚΠΟΜΠΗ

Η νέα σειρά ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ2, «Χωρίς ερώτηση», αποτελεί μία σειρά από κινηματογραφικά ντοκιμαντέρ-προσωπογραφίες ανθρώπων των Γραμμάτων, της επιστήμης και της Τέχνης. Χωρίς να ερωτάται ο καλεσμένος -εξού και ο τίτλος της εκπομπής- μας κάνει μία προσωπική αφήγηση, σαν να απευθύνεται κατευθείαν στο θεατή και μας αφηγείται σημαντικά κομμάτια της ζωής του και της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας.

Κάθε επεισόδιο της σειράς είναι γυρισμένο με τη μέθοδο του μονοπλάνου, δηλαδή τη χωρίς διακοπή κινηματογράφηση του καλεσμένου κάθε εκπομπής σ’ έναν χώρο της επιλογής του, ο οποίος να είναι σημαντικός γι’ αυτόν.

Αυτή η νέα σειρά ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ2, ξεφεύγοντας από τους περιορισμούς του τυπικού ντοκιμαντέρ, επιδιώκει μέσα από μία σειρά μοναδικών χωρίς διακοπή εξομολογήσεων, να προβάλλει την προσωπικότητα και την ιστορία ζωής του κάθε καλεσμένου. Προσκαλώντας έτσι το

θεατή να παραστεί σε μία εκ βαθέων αφήγηση, σ’ ένα χώρο κάθε φορά διαφορετικό, αλλά αντιπροσωπευτικό εκείνου που μιλάει.

 ΣΑΒΒΑΤΟ, 10/12/2016

 «Συνάντηση με τον Πέτρο Μάρκαρη»

Στο σημερινό επεισόδιο καλεσμένος είναι ο συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων, Πέτρος Μάρκαρης. Θα μας φιλοξενήσει στο σπίτι του, για να μας μιλήσει για τα παιδικά του χρόνια στην Κωνσταντινούπολη, αναλύοντας πώς είναι να ζει κανείς μέσα σε μια μειονότητα. Θα μας μιλήσει για Ελλάδα της χούντας και τη δική του αντίσταση με την «Ιστορία του Αλή Ρέντζο», εξηγώντας μας πώς πέρασε ένα τέτοιο έργο από τη λογοκρισία της εποχής, καθώς και το πώς από εκεί ξεκίνησε η χρόνια συνεργασία του με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο. Τέλος, θα αναλύσει την έννοια της πόλης στο αστυνομικό μυθιστόρημα και θα μας εξηγήσει γιατί θεωρεί ότι η Αθήνα είναι «η πόλη των αντιθέσεων».

Σκηνοθεσία-σενάριο: Μιχάλης Δημητρίου.

Ιστορικός ερευνητής: Διονύσης Μουσμούτης.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Αντώνης Κουνέλλας.

Διεύθυνση παραγωγής: Χαρά Βλάχου.

Ηχοληψία: Χρήστος Σακελλαρίου.

Μουσική: Νάσος Σωπύλης, Στέφανος Κωνσταντινίδης.

Ηχητικός σχεδιασμός: Fabrica Studio.

Μοντάζ: Σταύρος Συμεωνίδης.

Παραγωγός: Γιάννης Σωτηρόπουλος.

Εκτέλεση παραγωγής: Real Eyes Productions.

16:30  Η ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ  W    (ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ)

Με την Κατερίνα Ζαχαροπούλου

Επεισόδιο 2ο: «Αφιέρωμα στον Γιώργο Λάππα»

Με αφορμή την έκθεση του Γιώργου Λάππα «Happy Birthday» στο Μουσείο Μπενάκη, «Η εποχή των εικόνων» κάνει ένα συνοπτικό αφιέρωμα στον γλύπτη Γιώργο Λάππα, έναν από τους σημαντικότερους και πιο ενδιαφέροντες καλλιτέχνες της γενιάς του.

Ο Γιώργος Λάππας έφυγε αναπάντεχα από τη ζωή τον Ιανουάριο του 2016, αφήνοντας ένα εξόχως ιδιαίτερο στίγμα στη σύγχρονη ελληνική και διεθνή εικαστική σκηνή. Για την προσωπικότητα και το έργο του μιλούν στην Κατερίνα Ζαχαροπούλου η σύζυγός του, καλλιτέχνις επίσης, Αφροδίτη Λίτη, στο κοινό τους εργαστήριο στη Ν. Ιωνία, ο επιμελητής και αρχιτέκτονας Γιώργος Τζιρτζιλάκης, ο συλλέκτης Δάκης Ιωάννου και ο ιστορικός Τέχνης Χρήστος Ιωακειμίδης.

Ο καθένας τους προσεγγίζει το έργο και την ιδιαίτερη ιδιοσυγκρασία του Γιώργου Λάππα με το δικό του τρόπο και με σημείο αναφοράς την έκθεση «Happy Birthday», που ήταν η τελευταία έκπληξη εκ μέρους του καλλιτέχνη, μια και διατηρούσε σε εκατοντάδες αριθμημένα κουτιά μικρά γλυπτά, έναν ολόκληρο μικρόκοσμο προσωπικών ιστοριών και αφηγήσεων  τα οποία ήρθαν αναπάντεχα στο φως μετά το θάνατό του.

Στην εκπομπή «παρεμβάλλεται» ο Γιώργος Λάππας μέσα από παλαιότερες εκπομπές αρχείου της Κατερίνας Ζαχαροπούλου και της ΕΡΤ, θυμίζοντας με  ιδιαίτερη συγκίνηση σε όσους τον αγάπησαν ως  καλλιτέχνη, φίλο και συνοδοιπόρο, το γιατί ο Γιώργος Λάππας ήταν μοναδικός και επομένως αλησμόνητος.

ΣΑΒΒΑΤΟ, 10/12/201

17:30 ΑΠΟ ΑΓΚΑΘΙ ΡΟΔΟ  – W  ΝΕΑ ΕΚΠΟΜΠΗ

Δημιουργοί που δίνουν νέα ζωή σε ξεχασμένα, παραπεταμένα ή απλώς παλιομοδίτικα αντικείμενα. Νέοι επιχειρηματίες που εμπνέονται από τα «απόβλητα» του πολιτισμού μας, δημιουργώντας καινούργια, συναρπαστικά, ευφυή προϊόντα. Σχεδιαστές που αντλούν ιδέες από τον πλούτο της ιστορίας και επανασυναρμολογούν το νήμα με την παράδοση.

Η εκπομπή «Από αγκάθι ρόδο» εστιάζει στη δυναμική τάση του upcycling που σαρώνει τον κόσμο, αλλά και την Ελλάδα. Ο Γιώργος Πυρπασόπουλος συναντάει τους ανθρώπους που δεν αφήνουν τίποτα να πάει χαμένο και με την αμεσότητα που τον διακρίνει συζητεί μαζί τους για τη δημιουργική επανάχρηση πραγμάτων, ιδεών, τεχνοτροπιών και υλικών για την παραγωγή νέων προϊόντων, υψηλότερης προστιθέμενης αξίας, εμφορούμενων από μνήμες. Η ζωή πάντα συνεχίζεται…

«DIY»

Φτιάχνουν χριστουγεννιάτικα δέντρα από παλιά καφάσια, δημιουργούν δώρα για τους αγαπημένους τους με υλικά που βρίσκονται στα ντουλάπια και στις αποθήκες τους. Όχι δεν είναι… Μαγκάιβερ, είναι απλώς οι εν Ελλάδι «πιστοί» του DIY, της τέχνης τού «φτιάξτο μόνος σου» και του crafting.

Σ’ αυτό το επεισόδιο, ο Γιώργος Πυρπασόπουλος σηκώνει τα μανίκια του και κάνει κατασκευές με τα πιο απρόσμενα υλικά και προτείνει τρόπους να υποδεχθούμε τα Χριστούγεννα, παίζοντας και δημιουργώντας με μοναδικό περιορισμό τη φαντασία μας. Γιατί δεν υπάρχει καλύτερη εποχή του χρόνου για να δώσουμε μια «δεύτερη ζωή» στα ξεχασμένα μας αντικείμενα.

Παρουσίαση: Γιώργος Πυρπασόπουλος.

Σκηνοθεσία-σενάριο: Νικόλ Αλεξανδροπούλου.

Εκτέλεση παραγωγής: Libellula Productions

 18:30 ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΤΟ ΤΟΚΙΟ  GR

(Β΄ ΜΕΡΟΣ)

To Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Τόκιο μετράει 29 χρόνια ζωής. Ο Αλέξανδρος Ρωμανός Λιζάρδος ταξίδεψε στο Τόκιο μαζί με τη μεταφράστρια Ιαπωνικών, Άντα Μαργαρίτη και τον video artist (anime specialist) Παναγιώτη Γάκη και μας μεταφέρουν το κλίμα του μεγαλύτερου ασιατικού κινηματογραφικού θεσμού.

Στις δύο θεματικές εκπομπές που θα προβληθούν -η δεύτερη θα μεταδοθεί απόψε- σημαντικοί Ιάπωνες δημιουργοί, όπως ο Shunji Iwai και ο καταξιωμένος animator Mamoru Hosoda θα μας συστήσουν τη νέα γενιά Ιαπώνων δημιουργών. Στην παρέα τους θα βρεθεί ο Yasushi Kawamura, σκηνοθέτης της μεταφοράς του best seller manga «Gantz: O», η Kiki Sugino, η οποία εμπνεύστηκε από τον ελληνικής καταγωγής Λευκάδιο Χερν τη νέα της ταινία με τίτλο «Snow Woman», ο Daigo Matsui, ο οποίος σκηνοθέτησε το πολυαναμενόμενο «Japanese Girls Never Die» και ο ανερχόμενος Kankuro Kudo με την εκκεντρική αλληγορία «Too young to Die».

Ο πρόεδρος, ο καλλιτεχνικός διευθυντής, αλλά και υπεύθυνος προβολής του ασιατικού κινηματογράφου, οραματίζονται το μέλλον του θεσμού, ο οποίος το 2017 κλείνει 30 χρόνια ζωής.

ΣΑΒΒΑΤΟ, 10/12/2016

Η Μέριλ Στριπ, καθώς και καλεσμένοι δημιουργοί απ’ όλο τον κόσμο θα μοιραστούν την εμπειρία τους από τη μεγάλη σύγχρονη πόλη που σέβεται το παρελθόν και οραματίζεται το μέλλον. Σ’ αυτό το ταξίδι πολιτισμού, ο κινηματογράφος θα συνδεθεί με την τέχνη του θεάτρου Καμπούκι αλλά και της εικαστικής έκθεσης αφιέρωμα στον Γκοντζίλα από το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Του Τόκιο.

 Συνεντεύξεις-παρουσίαση: Αλέξανδρος Ρωμανός Λιζάρδος.

Κάμερα-σκηνοθεσία συνεντεύξεων-γραφικά: Παναγιώτης Γάκης.

Μοντάζ: RGB Studios / Shiny Side Up.

Τεχνικός έλεγχος: RGB Studios.

Απόδοση-υποτιτλισμός (από Ιαπωνικά): Άντα Μαργαρίτη.

ΣΕΙΡΑ ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ

19:00 ΣΕΙΡΑ ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ  GR

«Ο Λούκι Λουκ σε νέες περιπέτειες» (Les Nouvelles Aventures de Lucky Luke / The New Adventures of Lucky Luke)

Κωμική περιπετειώδης σειρά κινούμενων σχεδίων (2D animation), παραγωγής Γαλλίας, που θα ολοκληρωθεί σε 52 ημίωρα επεισόδια.

Σκηνοθεσία: Olivier Jean-Marie.

Μουσική: Ramon Pipin – Hervé Lavandier.

Υπόθεση: Ο Λούκι Λουκ, ο διάσημος καουμπόι που πυροβολεί πιο γρήγορα κι από τη σκιά του, σε μία κλασική 2D σειρά κινούμενων σχεδίων.

Η Ντόλι, το πιο έξυπνο άλογο του κόσμου και ο Ραν Ταν Πλαν, το πιο χαζό σκυλί του κόσμου, τον βοηθούν να διαφυλάσσει το νόμο και την τάξη στο Φαρ Ουέστ.

Ταξιδεύοντας από πόλη σε πόλη, καταδιώκει ντεσπεράντος, αντιμετωπίζει δεινούς σκοπευτές, όπως ο Μπίλι δε Κιντ (Billy the Kid) και στέλνει, διαρκώς, τους αμετανόητους αδελφούς Ντάλτον πίσω στη φυλακή τους.

Επεισόδιο 21ο   

ΤΑΙΝΙΑ ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ

 19:30 ΤΑΙΝΙΑ ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ  GR

«Top Cat – Η ταινία» (Top Cat: The Movie / Don gato y su pandilla)

Κωμική περιπέτεια κινούμενων σχεδίων (2D animation), συμπαραγωγής Μεξικού- Αργεντινής 2011.

Σκηνοθεσία: Alberto Mar.

Σενάριο: Timothy McKeon, Kevin Seccia.

Mουσική: Leonicio Lara.

Διάρκεια: 90΄

 ΣΑΒΒΑΤΟ, 10/12/2016

 Υπόθεση: Ο αρχηγός της αστυνομίας, με τη βοήθεια του αξιωματικού Ντιμπ, προσπαθεί  να διώξει τον Top Cat και τους φίλους του από την αγαπημένη τους γειτονιά. Οι δύο αδίστακτοι αντίπαλοι δεν σταματούν μπροστά σε τίποτα, προκειμένου να πετύχουν το σκοπό τους. Η παρέα του Top Cat καταστρώνει σχέδιο δράσης για να αποτρέψει τον κίνδυνο και να ξεγελάσει τους αδέξιους αστυνομικούς.

ΤΟ ΣΙΝΕΜΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ

 21:00 ΞΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ

«THANK YOU FOR SMOKING»  – 92΄

 ΞΕΝΗ ΣΕΙΡΑ

 22:30 ΞΕΝΗ ΣΕΙΡΑ (Ε)  GR

«House of Cards» – Γ΄ κύκλος: «The Final Cut»

Πολυβραβευμένη πολιτική σειρά θρίλερ, τεσσάρων επεισοδίων, παραγωγής Αγγλίας (BBC) 1995.

Πρόκειται για το τρίτο μέρος της τριλογίας της πολυβραβευμένης σειράςHouse of Cards», «To Play the King», «The Final Cut»), που βασίζεται στο βιβλίο του Μάικλ Ντομπς.

Σκηνοθεσία: Μάικ Βάρντι.

Διασκευή-σενάριο: Άντριου Ντέιβις («Υπερηφάνεια και Προκατάληψη», «Δόκτωρ Ζιβάγκο»), βασισμένο στο μυθιστόρημα του Μάικλ Ντομπς.

Πρωταγωνιστούν: Ίαν Ρίτσαρντσον, Νταϊάν Φλέτσερ, Πολ Φρίμαν, Ίσλα Μπλερ, Νίκολας Γκρέις, Σουζάνα Χάρκερ.

Γενική υπόθεση: Ο Φράνσις Έρκχαρτ, που είναι ακόμα πρωθυπουργός, εμπλέκεται σε ξένο πόλεμο (στην Κύπρο, μεταξύ της ελληνικής και της κατεχόμενης από τους Τούρκους), όπου προκύπτει και εμπόριο πετρελαίου. Για μία ακόμα φορά, σπεύδει να παρέμβει και να διασφαλίσει τεράστιο χρηματικό ποσό για τον εαυτό του, κάνοντας κατάχρηση της θέσης του και της επιρροής του. Μπορεί να παραμείνει αήττητος, καθώς οι σοβαρές πολιτικές εξελίξεις αρχίζουν να ξεφεύγουν από τον έλεγχό του;

 Βραβεία

Variety Club Awards (1996).

H προσωπικότητα της χρονιάς για το BBC – Ίαν Ρίτσαρντσον.

BAFTA (1995)

Υποψηφιότητα καλύτερου ηθοποιού για τον Ίαν Ρίτσαρντσον.

Επεισόδιο 1ο.  Ο Φράνσις Έρκχαρτ εξακολουθεί να είναι πανίσχυρος και με την προοπτική της μελλοντικής του απόσυρσης, θέλει ν’ αφήσει το σημάδι του στον κόσμο. Τέλεια ευκαιρία θεωρεί την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας στη διχοτομημένη Κύπρο.

 ΣΑΒΒΑΤΟ, 10/12/2016

 Ένας Τουρκοκύπριος επιχειρηματίας, του αποκαλύπτει την ύπαρξη κοιτασμάτων πετρελαίου στο θαλάσσιο σύνορο και τον δωροδοκεί με τεράστιο ποσό για να βοηθήσει να δηλωθεί το πετρέλαιο στην τουρκοκυπριακή πλευρά. Στο μεταξύ, στην Αγγλία, ο υπουργός Εξωτερικών και η ερωμένη του προσπαθούν να υπονομεύσουν τον Έρκχαρτ, για να κερδίσουν δύναμη. Ο Έρκχαρτ τραυματίζεται σε αυτοκινητικό ατύχημα και καθώς συνέρχεται στο νοσοκομείο, το παρελθόν που θεωρούσε θαμμένο στην Κύπρο, εμφανίζεται και τον στοιχειώνει.

ΕΚΠΟΜΠΕΣ – ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

23:30 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους    –  W

 ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

 23:45 ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ  A΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

«Η δεκαετία του ’60» (The Sixties)

Νέα σειρά ντοκιμαντέρ δέκα (10) ωριαίων επεισοδίων, παραγωγής ΗΠΑ 2013.

Η σειρά διερευνά τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές της δεκαετίας του ’60 στην Αμερική, εστιάζοντας στις πολιτιστικές, πολιτικές και τεχνολογικές αλλαγές και εξετάζει πώς και γιατί η δεκαετία αυτή χαρακτηρίστηκε αναμφισβήτητα η πιο σημαντική και οδυνηρή δεκαετία της Αμερικής. Από τη δολοφονία του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, τον Ψυχρό Πόλεμο και τα πολιτικά δικαιώματα  μέχρι την κοινωνική αλλαγή και τη «βρετανική εισβολή» με την «Μπιτλομάνια» (Beatlemania), η σειρά παρουσιάζει μια μοναδική οπτική  της δεκαετίας του ’60, καθώς ανατρέχει το γνώριμο και αποκαλύπτει το άγνωστο.

Η εκτέλεση της παραγωγής έγινε από τους πολυβραβευμένους με ΕΜΜΥ Τομ Χανκς, Γκάρι Γκότζμαν και Μαρκ Χέρτζογκ για το CNN.

Η σειρά έκανε πρεμιέρα στο CNN Αμερικής το 2013, μεταδίδοντας το επεισόδιο της δολοφονίας του Κένεντι με αφορμή την 50ή επέτειο της δολοφονίας του. Συγκέντρωσε συνολικά  21 εκατομμύρια τηλεθεατές με τους  8.200.000 στο πολυπόθητο κοινό 25-54 ετών.

Επεισόδιο 5o: «A Long March to Freedom»

 

ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΙΣ ΗΜΕΡΑΣ

00:45  Η ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ (Ε) ημέρας

01:45  ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΟΥ ΤΟΚΙΟ (Ε) ημέρας

02:15  ΑΠΟ ΑΓΚΑΘΙ ΡΟΔΟ (Ε) ημέρας

03:15  ΧΩΡΙΣ ΕΡΩΤΗΣΗ (Ε) ημέρας

03:45  ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ: «SIXTIES» (Ε) ημέρας

04:30  ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ: «EXTREME FASHIONISTAS» (Ε) ημέρας

05:30  ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ Ο ΜΠΛΕ ΠΛΑΝΗΤΗΣ (Ε) ημέρας

06:30  Ο ΛΟΥΚΙ ΛΟΥΚ ΣΕ ΝΕΕΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ (Ε) ημέρας


ΚΥΡΙΑΚΗ, 11/12/2016

ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

11 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΟΥ – ΑΦΙΕΡΩΜΑ

07:00 ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ (Ε)   

«Μικροί ήρωες από το γκέτο της Βαρσοβίας» (Little Heroes from the Warsaw Ghetto)

Ωριαίο ιστορικό ντοκιμαντέρ, παραγωγής Γαλλίας 2014.

Από το 1942 μέχρι την κατάργηση του γκέτο της Βαρσοβίας το Μάιο του 1943, παιδιά ηλικίας 6 έως 15 ετών, άφησαν το γκέτο και πήγαν στο κατεχόμενο από τα ναζιστικά στρατεύματα τμήμα της πόλης. Επέζησαν στην πόλη μέχρι το 1945, τραγουδώντας και πουλώντας τσιγάρα και εφημερίδες στους Γερμανούς. Κοιμόντουσαν στα ερείπια κτιρίων, σε νεκροταφεία και σε κλιμακοστάσια.

Πέντε άνθρωποι αφηγούνται την οδυνηρή ιστορία των παιδιών κατά τη διάρκεια του πολέμου. Παιδιά που δεν είχαν ποτέ παιδική ηλικία και τα κυνηγούσαν επειδή απλώς ήταν Εβραίοι.

 ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

08:00 ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ W

Από τον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αθηνών

 ΕΚΠΟΜΠΕΣ – ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

10:30 ΦΩΤΕΙΝΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ  W  ΝΕΑ ΕΚΠΟΜΠΗ

Η νέα σειρά ντοκιμαντέρ «Φωτεινά μονοπάτια» αποτελεί ένα οδοιπορικό στους πιο σημαντικούς θρησκευτικούς προορισμούς της Ελλάδας και όχι μόνο. Οι προορισμοί του εξωτερικού αφορούν τόπους και μοναστήρια που συνδέονται με το Ελληνορθόδοξο στοιχείο και αποτελούν σημαντικά θρησκευτικά μνημεία.

Σκοπός της συγκεκριμένης σειράς είναι η ανάδειξη του εκκλησιαστικού και μοναστικού θησαυρού, ο οποίος αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της πολιτιστικής ζωής της χώρας μας.

Πιο συγκεκριμένα, θα δίνεται η ευκαιρία στους τηλεθεατές να γνωρίσουν ιστορικά στοιχεία για την κάθε μονή, αλλά και τον πνευματικό πλούτο που διασώζεται στις βιβλιοθήκες ή στα μουσεία των ιερών μονών. Θα αναδεικνύεται επίσης, κάθε μορφή της εκκλησιαστικής τέχνης: όπως της αγιογραφίας, της ξυλογλυπτικής, των ψηφιδωτών, της ναοδομίας. Επίσης, στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό, θα παρουσιάζονται πτυχές του καθημερινού βίου των μοναχών.

ΚΥΡΙΑΚΗ, 11/12/2016

Τα ιερά προσκυνήματα που θα συναντήσει σ’ αυτό το οδοιπορικό η νέα σειρά ντοκιμαντέρ «Φωτεινά μονοπάτια» ενδεικτικά είναι:

  • Ι. Μ. Οσίου Λουκά στη Βοιωτία.
  • Ι. Μ. Βαρλαάμ και Αγ. Νικολάου Αναπαυσά στα Μετέωρα.
  • Ι. Μ. Αγ. Διονυσίου στον Όλυμπο.
  • Ι. Μ. Αγ. Ιωάννη του Ευαγγελιστή στην Πάτμο.
  • Ι. Μ. Αρχάγγελου Μιχαήλ Πανορμίτου στη Σύμη.
  • Ι. Μ. Ταξιάρχη Μανταμάδου Μυτιλήνης και Ι. Μ. Λειμώνος.
  • Νέα Μονή Χίου.
  • Ι. Μ. της Ευαγγελίστριας στην Τήνο και άλλα.

«Τήνος: Το νησί της Κυρίας των Αγγέλων» 

Η Παναγία της Τήνου είναι ένας από τους πιο σημαντικούς προσκυνηματικούς προορισμούς στην Ελλάδα.

Συγκεντρώνει χιλιάδες προσκυνητές από όλο τον κόσμο, που έρχονται για να συναντήσουν την «Κυρία των Αγγέλων», τη Μητέρα του Θεού. Το ιερό νησί της Τήνου, αποτελεί σημείο αναφοράς, όχι μόνο του ορθόδοξου αλλά ολόκληρου του χριστιανικού κόσμου.

Το «θαύμα» και το «τάμα», δύο έννοιες, οι οποίες συγκινούν και συγκλονίζουν την ανθρώπινη ύπαρξη, έχουν λάβει στον ιερό αυτό χώρο, την καταξίωση και την πληρότητά τους.

Σ’ αυτό το επεισόδιο, τα «Φωτεινά μονοπάτια», αφήνουν τον τηλεθεατή, να γνωρίσει την ιστορία εύρεσης της εικόνας της Παναγίας, να περιηγηθεί στους χώρους του ιερού ναού της Ευαγγελιστρίας της Τήνου αλλά και να γνωρίσει το νησί.

Σενάριο-παρουσίαση: Ελένη Μπιλιάλη.

Σκηνοθεσία: Κώστας Παπαδήμας.

Διεύθυνση παραγωγής: Τάκης Ψωμάς.

Επιστημονικός συνεργάτης: Σοφοκλής Δημητρακόπουλος.

Δημοσιογραφική ομάδα: Κώστας Μπλάθρας, Ζωή Μπιλιάλη.

ΤΑΙΝΙΑ ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ

11:30 ΞΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ (Ε) GR

«Top Cat – Η ταινία» (Top Cat: The Movie / Don gato y su pandilla)

Κωμική περιπέτεια κινούμενων σχεδίων (2D animation), συμπαραγωγής Μεξικού- Αργεντινής 2011.

Σκηνοθεσία: Alberto Mar.

Σενάριο: Timothy McKeon, Kevin Seccia.

Mουσική: Leonicio Lara.

Διάρκεια: 90΄

Υπόθεση: Ο αρχηγός της αστυνομίας, με τη βοήθεια του αξιωματικού Ντιμπ, προσπαθεί  να διώξει τον Top Cat και τους φίλους του από την αγαπημένη τους γειτονιά. Οι δύο αδίστακτοι αντίπαλοι δεν σταματούν μπροστά σε τίποτα, προκειμένου να πετύχουν το σκοπό τους. Η παρέα του Top Cat καταστρώνει σχέδιο δράσης για να αποτρέψει τον κίνδυνο και να ξεγελάσει τους αδέξιους αστυνομικούς.

ΚΥΡΙΑΚΗ, 11/12/2016

 ΕΚΠΟΜΠΕΣΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

13:00 DUO FINA   W   ΝΕΑ ΕΚΠΟΜΠΗ

Η παιδική-νεανική εκπομπή «Duo Fina» επέστρεψε στην ΕΡΤ2, ανανεωμένη σε ιδέες, αλλά πάντα με κεντρικό άξονα τον πολιτισμό και την αισθητική αγωγή που αποτελεί προτεραιότητα της ΕΡΤ.

Η εκπομπή είναι μία προσομοίωση ενός κοντσέρτου. Έτσι λοιπόν, η ΕΡΤ κάθε Κυριακή μεταμορφώνεται σ’ ένα μέγαρο συναυλιών, με σκηνή το πλατό του Στούντιο «Δ» της Κατεχάκη, θεατές το τηλεοπτικό κοινό και σολίστες ταλαντούχα παιδιά-μαθητές σε ωδεία και μουσικά σχολεία. Στο λιλιπούτειο αυτό κοντσέρτο συμμετέχουν με το δικό τους τρόπο και άνθρωποι των Τεχνών. Από την εκπομπή δεν λείπουν και οι εκπλήξεις, τα χιουμοριστικά κουίζ και τα μουσικά παιχνίδια.

Την εκπομπή παρουσιάζουν οι χαρισματικοί και πολυτάλαντοι αδερφοί Φίνα. Οι γνωστοί δίδυμοι τενόροι και πιανίστες Τάκης και Γιάννης Φίνας, έχοντας διαγράψει έως τώρα μία σημαντική καλλιτεχνική πορεία σε διεθνές επίπεδο, ξεχωρίζουν για τις συχνά ανατρεπτικές τους εμφανίσεις μέσα από τις οποίες συστήνουν την όπερα και την κλασική μουσική στο ευρύτερο κοινό.

«Μουσικό Σχολείο Καρδίτσας»

Στο σημερινό επεισόδιο της παιδικής-νεανικής εκπομπής της ΕΡΤ 2 «Duo Fina», το στούντιο Δ πλημμυρίζει με ταλαντούχους σολίστες από την Καρδίτσα. Τους πλαισιώνει η 40μελής, ξεχωριστή Χορωδία του Μουσικού Σχολείου Καρδίτσας που μετατρέπει το τηλεοπτικό πλατό σε μια μεγάλη αίθουσα συναυλιών. Παράλληλα, δίνεται η ευκαιρία στους σολίστες και στους τηλεθεατές να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους μέσα από το ειδικό κουίζ «7 νότες», που αποδεικνύει ότι η ζωή χωρίς μουσική θα ήταν ένα μεγάλο λάθος…

Σκηνοθεσία: Στάθης Ρέππας.

Διεύθυνση παραγωγής: Γιώργος Στράγκας.

Αρχισυνταξία: Ζέτα Καραγιάννη.

Σκηνικά: Ελένη Νανοπούλου.

Σολίστες απ το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας  μαγεύουν στο σημερινό επεισόδιο  το κοινό της

μουσικής και παιδικής-νεανικής εκπομπής της ΕΡΤ2 «Duo Fina»

Σολίστες απ το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας  μαγεύουν στο σημερινό επεισόδιο  το κοινό της

μουσικής και παιδικής-νεανικής εκπομπής της ΕΡΤ2 «Duo Fina».

Σολίστες απ το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας  μαγεύουν στο σημερινό επεισόδιο  το κοινό της

μουσικής και παιδικής-νεανικής εκπομπής της ΕΡΤ2 «Duo Fina»

ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΞΕΝΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ   GR

14:00 «Ο Μικρός Νικόλας» (Le Petit Nicolas / Little Nick) – Β΄ Κύκλος (Ε)

Βραβευμένη κωμική, παιδική οικογενειακή σειρά κινούμενων σχεδίων (3D Animation), συμπαραγωγής Γαλλίας-Ινδίας, που θα ολοκληρωθεί σε 52 επεισόδια.

Επεισόδια 35ο & 36ο 

14:30 «Χάιντι» (Heidi 3D) (Ε) 

Οικογενειακή σειρά κινούμενων σχεδίων (3D Animation), συμπαραγωγής Γαλλίας-Αυστραλίας 2015, που θα ολοκληρωθεί σε 39 επεισόδια.

Επεισόδιο 18ο

ΚΥΡΙΑΚΗ, 11/12/2016

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΕΙΡΑ

15:00 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΕΙΡΑ (Ε) (ΑΡΧΕΙΟ)  W

«Ο ΨΕΥΤΗΣ ΠΑΠΠΟΥΣ»

Κοινωνική σειρά μυθοπλασίας 16 επεισοδίων, που βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο της Άλκης Ζέη, παραγωγής 2008.

Σκηνοθεσία: Γιώργος Μιχαλακόπουλος, Νίκος Καβουκίδης. Στη σκηνοθεσία συνεργάστηκαν η Αγγελική Γιαννακοπούλου και η Μαρία Δημητράτου.

Σενάριο: Παναγιώτης Μέντης.

Τραγούδι: Χρήστος Θηβαίος.

Παίζουν: Γιώργος Μιχαλακόπουλος, Κωνσταντίνος Νικολάου, Γιώργος Μοσχίδης, Μαρία Καβουκίδου, Μαρία Τσιμά, Σωκράτης Αλαφούζος, Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, Χριστίνα Κουτσουδάκη, Ευγενία Παναγοπούλου, Νικολέτα Κοτσαηλίδου κ.ά.

Υπόθεση: Πληθωρικός, γεμάτος γνώση ζωής, τόλμη και αισιοδοξία. Ένας παππούς που μετατρέπει σε παραμύθι την καθημερινότητα, την περιπέτεια της ζωής του. Καταφέρνει πάντα να εξάπτει τη φαντασία και να κερδίζει το θαυμασμό του μικρού εγγονού του. Μετατρέπει σε παραμύθι την οικογενειακή τους ιστορία. Μετατρέπει σε παραμύθι μια βόλτα στο Μοναστηράκι, μια επίσκεψη σ’ ένα παλαιοπωλείο στην Πλατεία Αβησσυνίας. Μετατρέπει σε παραμύθι ένα ταξίδι στο Παρίσι. Τρέχει με τη φαντασία του πίσω από τα νιάτα του Γαλλικού Μάη, χαζεύει τους σύγχρονους κλοσάρ και τους θεατρίνους του δρόμου στη Μονμάρτρη και στις μεγάλες γέφυρες του Σηκουάνα. Ο «Ψεύτης παππούς» πάει όσο πιο μακριά γίνεται την αποκάλυψη των μυστικών και του μυστηρίου που είναι φορτωμένη η ζωή του. Ένα μυστήριο και μυστικά που γίνονται βραχνάς για τον παππού, καθώς όσο μεγαλώνει ο μικρός Αντώνης προσπαθεί να τα ανακαλύψει και να τα κατανοήσει. Για να δεθούν αρμονικά οι ιστορίες του παππού, χρειάζεται η αποκάλυψη της ιστορίας μιας γυναίκας. Η αποκάλυψη που θα φέρει στην οικογένεια τα πάνω-κάτω…

Επεισόδιο 16ο (τελευταίο)

ΕΚΠΟΜΠΕΣ – ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

16:00 ΠΥΡΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ W (ΝΕΑ ΕΚΠΟΜΠΗ)

Μια εκπομπή που σε βγάζει έξω!

Μια νέα εκπομπή εξόδου στην πόλη, μεταδίδεται κάθε Κυριακή στην ΕΡΤ2, στις 16:00.

Ο «Πύργος Αθηνών», μας προτείνει τα σημαντικότερα, τα πιο ενδιαφέροντα και διαφορετικά πράγματα που πρόκειται να συμβούν ή συμβαίνουν στην πόλη και αφορούν στην έξοδο για ψυχαγωγία και διασκέδαση. Τις δράσεις, τα events, τα θεάματα, τη γαστρονομία, τις εκθέσεις, τα περίεργα και τις μοναδικότητες της πόλης, τους χώρους και τα πρόσωπα που διαμορφώνουν τις νέες τάσεις και οτιδήποτε δημιουργείται, κινείται και παίζει στην Αθήνα και ζητάει το χρόνο σου για να τον γεμίσει δημιουργικά και ευχάριστα.

Είναι μία εκπομπή που κινείται στους ρυθμούς της σύγχρονης Αθήνας και είναι φτιαγμένη από ανθρώπους που ξέρουν να ανακαλύπτουν και να αποκαλύπτουν τα μυστικά της πόλης πριν αυτά διαδοθούν.

 ΚΥΡΙΑΚΗ, 11/12/2016

 Εκπομπή 2η. Η δεύτερη εκπομπή, που θα μεταδοθεί την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016 και ώρα 16:00, περιλαμβάνει τα εξής θέματα:

-Οι «Τέλειοι ξένοι» είναι η ελληνική μεταφορά μιας πετυχημένης ιταλικής ταινίας, η οποία φέρνει στο ίδιο τραπέζι τρία ζευγάρια και έναν εργένη, οι οποίοι έχουν την ατυχή ιδέα να παίξουν ένα παιχνίδι για το οποίο δεν θα αργήσουν να μετανιώσουν. Μιλούν στην εκπομπή δύο από τους πρωταγωνιστές, ο Θοδωρής Αθερίδης (ο οποίος είναι και ο σκηνοθέτης) και η Μαρία Ναυπλιώτου.

-Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο γιορτάζει φέτος τα 150 χρόνια του και η επετειακή έκθεση «Οδύσσειες», μας παρουσιάζει συγκεντρωμένα κάποια από τα εμβληματικότερα εκθέματά του. Η διευθύντρια του μουσείου, Μαρία Λαγογιάννη, μας μιλάει για τη φιλοσοφία της έκθεσης και μας ξεναγεί στις προθήκες με τις πολύτιμες συλλογές.

-To «The Great Eastern» είναι μία ταινία βασισμένη στον «Μεγάλο Ανατολικό» και διακατέχεται από την αύρα του πολυσυζητημένου ερωτικού μυθιστορήματος του Ανδρέα Εμπειρίκου. Με αφορμή την πρεμιέρα της ταινίας στο Φεστιβάλ Fliχ It της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, οι σκηνοθέτες Λάκης και Άρης Ιωνάς (γνωστοί και ως Callas), μας μιλούν για το εγχείρημά τους και την περφόρμανς που θα ακολουθήσει την προβολή.

-Μία νέα αγαπημένη συνήθεια των Αθηναίων είναι η έξοδος για ποτό ή φαγητό στα ξενοδοχεία του κέντρου, τα οποία κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος από τα μπαρ της πόλης, λόγω των ιδιαίτερων γεύσεων αλλά και λόγω θέας. Ανεβαίνουμε σε δύο ταράτσες αθηναϊκών ξενοδοχείων και μαθαίνουμε όλες τις λεπτομέρειες της τάσης.

«Ζιζέλ» είναι ένα από τα διασημότερα έργα κλασικού μπαλέτου και ο ομώνυμος ρόλος χαρακτηρίζεται ως «Άμλετ του χορού». Με αφορμή το ανέβασμά της, μέσα στις γιορτές, στην Εθνική Λυρική Σκηνή, μας μιλούν ο καλλιτεχνικός διευθυντής του μπαλέτου της Λυρικής, Αντώνης Φωνιαδάκης και οι χορευτές Βαγγέλης Μπίκος και Μαρία Κουσουνή.

Σκηνοθεσία: Πάνος Κέκας.

Αρχισυνταξία: Θύμιος Νικολόπουλος.

Παρουσιάζουν οι δημοσιογράφοι: Χρήστος Μήτσης, Γιάγκος Αντίοχος, Δέσποινα Ζευκιλή, Βαλσάμης Δουκάκης, Μαρία Κρύου.

Παραγωγή: Kinemax.

16:30 ΑΡΧΑΙΩΝ ΔΡΑΜΑ W ΝΕΑ ΕΚΠΟΜΠΗ

Η ΕΡΤ ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο έρευνας για το αρχαίο δράμα, μεταδίδοντας τη νέα σειρά εκπομπών της ΕΡΤ2, «Αρχαίων Δράμα».

Σε κάθε επεισόδιο της νέας σειράς παρουσιάζεται ένα διαφορετικό έργο μέσα από τη ματιά και την ερμηνευτική προσέγγιση ενός σύγχρονου σκηνοθέτη ή συντελεστή του θεάτρου κάθε φορά, με τη μορφή ενός ελεύθερου μαθήματος-εργαστηρίου.

ΚΥΡΙΑΚΗ, 11/12/2016

Η σειρά φιλοδοξεί μ’ αυτόν τον τρόπο να «χτίσει» μία νέα πρόταση για ένα σύνολο εκπομπών σύγχρονης έρευνας και διδασκαλίας του αρχαίου δράματος, ως συναντήσεις ενεργών ερευνητών του θεάτρου με νέους ηθοποιούς μέσα στο πλαίσιο ενός δημόσιου μαθήματος, εντός του οποίου θα ανιχνεύονται το θέμα, η ανάπτυξη του μύθου, οι χαρακτήρες και κυρίως τα κρίσιμα ζητήματα που διακυβεύονται μέσα στο καθένα από τα έργα της αρχαίας δραματικής μας κληρονομιάς.

 «Ηλέκτρα» του Ευριπίδη – Κώστας Τσιάνος

Με αφορμή την εμβληματική παράσταση του 1988, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεσσαλικού Θεάτρου, Κώστας Τσιάνος, συνομιλεί με νέους ηθοποιούς για την «Ηλέκτρα» του Ευριπίδη και για το πώς μπορούμε να προσεγγίσουμε την τραγωδία μέσω της αισθητικής της λαϊκής παράδοσης.

Ο πρωτοπόρος σκηνοθέτης μιλάει για τους ήρωες -σύμπαντα του αρχαίου δράματος, που συνεχώς μεταλλάσσονται σ’ αυτό το έργο-σταθμό του πάτερα του ψυχολογικού ρεαλιστικού θεάτρου, Ευριπίδη.

Η εκδίκηση της Ηλέκτρας, οι αμφιβολίες του Ορέστη, η μετάνοια της Κλυταιμνήστρας και ο πανταχού παρών χορός, υφαίνονται από τον ποιητή σ’ έναν καινοτόμο μύθο για την εποχή του, αλλά και για το σύγχρονο κοινό, για εμάς.

Σκηνοθεσία: Πάνος Παππάς & Δέσποινα Χαραλάμπους.

 17:30 ART WEEK   W   ΝΕΑ ΕΚΠΟΜΠΗ

Το «Art Week» είναι η εκπομπή που κάθε εβδομάδα παρουσιάζει μερικούς από τους πιο καταξιωμένους Έλληνες καλλιτέχνες. Η Λένα Αρώνη συνομιλεί με μουσικούς, σκηνοθέτες, λογοτέχνες, ηθοποιούς, εικαστικούς, με ανθρώπους οι οποίοι, με τη διαδρομή και την αφοσίωση στη δουλειά τους, έχουν κατακτήσει την αναγνώριση και την αγάπη του κοινού.

Μιλούν στο «Art Week» για τον τρόπο με τον οποίον προσεγγίζουν το αντικείμενό τους και περιγράφουν χαρές και δυσκολίες που συναντούν στην πορεία τους.

Η εκπομπή ευελπιστεί να ανάδειξει το προσωπικό στίγμα Ελλήνων καλλιτεχνών, που έχουν εμπλουτίσει τη σκέψη και την καθημερινότητα του κοινού που τους ακολουθεί.

«Άλκηστις Πρωτοψάλτη – Στέφανος Κορκολής – Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης»

Η Λένα Αρώνη υποδέχεται, αυτή την Κυριακή, την Άλκηστη Πρωτοψάλτη και τον Στέφανο Κορκολή. Οι δύο αγαπημένοι καλλιτέχνες μιλούν για τις κοινές ζωντανές εμφανίσεις τους, καθώς και για τη φιλία που τους συνδέει. Στη συνέχεια, ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης μιλάει για τη σχέση του με το θέατρο και την προσωπική του διαδρομή.

 18:30 ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΙ  W   ΝΕΑ ΕΚΠΟΜΠΗ

Η νέα σειρά εκπομπών «Εικαστικοί», παρουσιάζει Έλληνες και Κύπριους εικαστικούς που έχουν συμβάλει καταλυτικά στη διαμόρφωση του σύγχρονου καλλιτεχνικού τοπίου στην Ελλάδα. Εστιάζεται σε καλλιτέχνες που δραστηριοποιούνται μετά τη Μεταπολίτευση, τα τελευταία σαράντα χρόνια και έχουν να επιδείξουν πλούσια εκθεσιακή δράση και πρωτότυπη εικαστική γλώσσα.

ΚΥΡΙΑΚΗ, 11/12/2016

Η εκπομπή δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές να γνωρίσουν το έργο σημαντικών εκπροσώπων της σύγχρονης ελληνικής Τέχνης. Μέσα από τη δουλειά των συγκεκριμένων καλλιτεχνών, το τηλεοπτικό κοινό εξοικειώνεται με όρους, τεχνικές, μέσα, πρακτικές, αλλά και με τη διαδικασία παραγωγής και έκθεσης ενός έργου τέχνης.

Κάθε επεισόδιο της εκπομπής «Εικαστικοί» λειτουργεί σαν το κομμάτι ενός σύνθετου παζλ. Ιδωμένες συνολικά, οι περιεκτικές αφηγήσεις των καλλιτεχνών συγκροτούν μια μεγαλύτερη αφήγηση, η οποία εμπλουτίζει την ιστορία της ελληνικής Τέχνης.

Ένα μοναδικό αφιέρωμα στην προσωπικότητα και τη ζωή των σύγχρονων Ελλήνων εικαστικών δημιουργών. και των θησαυρών των έργων τους που μας αποκαλύπτουν αλήθειες της πραγματικής ζωής. Μια σειρά που συμπυκνώνει την ελληνική εικαστική παράδοση από τη Μεταπολίτευση  έως σήμερα, καθώς και τις επιδράσεις της στη σύγχρονη αισθητική έκφραση, στα πολιτιστικά δρώμενα και στην κοινωνία γενικότερα.

 «Μαρία Λοϊζίδου»

Η Μαρία Λοϊζίδου σπούδασε εικαστικές τέχνες στη Σχολή Καλών Τεχνών της Λιόν. Η ψυχανάλυση καθόρισε την αντίληψή της απέναντι στη ζωή και την Τέχνη. Κάθε νέα συνεργασία με επιμελητές, μουσεία και ινστιτούτα, καθώς επίσης και με σχολές Τέχνης ή πανεπιστήμια, οδηγεί το έργο της σε επεξεργασία θεμάτων που απασχολούν τον άνθρωπο μέσα στην καθημερινότητά του. Απομονώνει διαφορετικές στιγμές συνδιαλλαγών του «άλλου» και γενικά των σχέσεων που καταγράφουν και υποστηρίζουν τη δύναμη της ευθραυστότητας.

Συμμετείχε στις Μπιενάλε Βενετίας (1986) και Καΐρου (2010), αντιπροσωπεύοντας την Κύπρο, στη 2η και 4η Μπιενάλε Θεσσαλονίκης (2009 και 2012) και στις Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής Βενετίας (2004 και 2006). Διαμόρφωσε και υλοποίησε in situ εγκαταστάσεις σε μουσεία, όπως η εγκατάσταση A Transfer/Μεταβίβαση στον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο του Κεραμεικού στην Αθήνα, στο πλαίσιο του προγράμματος του οργανισμού ΝΕΟΝ, Έργο στην Πόλη, Αθήνα 2016, το Αρχαιολογικό Μουσείο Κύπρου, Λευκωσία (2014), το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Αθήνα (2013), το Bozar, Βρυξέλλες (2012), το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Θεσσαλονίκη (2014), το Musée d’ Art Moderne de Saint Etienne (2010), το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Πεκίνου (2010), το Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα (2008), το Beaux Arts de Lyon (2005), το Κέντρο Μοντέρνας και Σύγχρονης Τέχνης, Duisburg (2004), το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα, Ναύπλιο (2003), το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης του Ρεθύμνου (2001), το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών, Λευκωσία (2000).

Έχει πραγματοποιήσει έργα για δημόσιους χώρους, όπως η εγκατάσταση στην είσοδο της εκκλησίας Φάτιμα στην Πορτογαλία (2007), σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονα Αλέξανδρο Τομπάζη και το παιχνίδι γλυπτό Πλαγγόνα, για το Παιδικό Μουσείο Σταθμός, στο Ναύπλιο και Futuroscope στο Poitier, Γαλλία (1990).

Από το 2006 είναι μέλος της ομάδας AA & U For Architecture, Art and Urbanism, η οποία της επιτρέπει να εστιάσει σε ανάλογα θέματα διεπιστημονικού επιπέδου.

ΚΥΡΙΑΚΗ, 11/12/2016

 ΣΕΙΡΑ ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ

19:00 ΞΕΝΗ ΣΕΙΡΑ ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ  GR

«Ο Λούκι Λουκ σε νέες περιπέτειες» (Les Nouvelles Aventures de Lucky Luke / The New Adventures of Lucky Luke)

Κωμική περιπετειώδης σειρά κινούμενων σχεδίων (2D animation), παραγωγής Γαλλίας, που θα ολοκληρωθεί σε 52 ημίωρα επεισόδια.

Επεισόδιο 22ο      

ΤΑΙΝΙΑ ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ

 19:30 ΤΑΙΝΙΑ ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ  GR

«Όνειρο Θερινής Νύχτας» (Midsummer Dream / El sueño de una noche de San Juan)

Ρομαντική περιπέτεια κινούμενων σχεδίων (3D animation), συμπαραγωγής Ισπανίας-Πορτογαλίας 2005.

Σκηνοθεσία: Ángel de la Cruz, Manolo Gómez.

Σενάριο: Ángel de la Cruz, Beatriz Iso.

Μουσική: Sergio Pena Castro, Arturo B. Kress.

Διάρκεια: 80΄

Υπόθεση: Σύμφωνα με το θρύλο, κάθε χρόνο αυτήν τη συγκεκριμένη μέρα, οι άνθρωποι μπορούν να ταξιδέψουν στη χώρα των παραμυθιών, όπου νεράιδες και ξωτικά πραγματοποιούν κρυφές επιθυμίες. Η Έλενα, μία μοντέρνα κοπέλα που δεν πιστεύει στα παραμύθια, θα έκανε τα πάντα για να γιατρέψει τον άρρωστο πατέρα της. Αποφασίζει να διασχίσει τον μαγικό κόσμο και να ζητήσει τη βοήθεια της Βασίλισσας Νεράιδας. Τη συνοδεύουν ο Λύσανδρος και ο Δημήτριος, δύο ανταγωνιστές, που μάχονται για μία θέση στην καρδιά της!

 ΤΟ ΣΙΝΕΜΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ

11 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΟΥ – ΑΦΙΕΡΩΜΑ

21:00  ΞΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ   

«Όλα τα αόρατα παιδιά» (All the Invisible Children)

Κοινωνικό δράμα, συμπαραγωγής Γαλλίας-Ιταλίας 2005.

Σκηνοθεσία:  Εμίρ Κουστουρίτσα, Σπάικ Λι, Μεντί Σαρέφ, Κάτια Λουντ, Ρίντλεϊ και Τζόρνταν Σκοτ, Στέφανο Βενερούζο, Τζον Γου.

Παίζουν: Κέλι Μακντόναλντ, Ρόζι Πέρεζ, Ντέιβιντ Θιούλις,  Άνταμα Μπίλα, Έλις Ρουάμπα, Βέρα Φερνάντεζ, Μαρία Γκράτσια Κουτσινότα, Αντρέ Ρόγιο, Βλάνταν Μιλόγεβιτς, Χάνα Χόντσον κ.ά.

Διάρκεια: 118΄

 ΚΥΡΙΑΚΗ, 11/12/2016

 Υπόθεση: Μια ταινία για όλα τα «αόρατα» παιδιά, σε κάθε γωνιά της Γης. Και για όλους εμάς, που μάθαμε τόσο εύκολα και τόσο καλά, να μη βλέπουμε, να μην ακούμε, να μη θυμόμαστε…

Επτά ιστορίες από διάφορες χώρες (εμπόλεμη Αφρική, Σερβία, ΗΠΑ, Βραζιλία, Μεγάλη Βρετανία, Ιταλία, Κίνα) με ήρωες «αόρατα» παιδιά, που ζουν στο περιθώριο της κοινωνίας, είναι θύματα εκμετάλλευσης, βιώνουν τις κοινωνικές ανισότητες, επιβιώνουν σε εμπόλεμη ζώνη, θέλουν αλλά δεν μπορούν να παραμείνουν παιδιά.

Καταξιωμένοι σκηνοθέτες από κάθε γωνιά του κόσμου, προσφέρουν τα δικά τους σχόλια και την προσωπική τους οπτική γωνία στο επείγον αυτό θέμα, ευελπιστώντας να ευαισθητοποιήσουν και να κινητοποιήσουν την κοινή γνώμη.

Επτά μικρές ταινίες, που μας οδηγούν στις γειτονιές του πλανήτη. Ο Εμίρ Κουστουρίτσα, που εκπροσωπεί τη Σερβία και το Μαυροβούνιο με την ταινία «Blue Gipsy», στρέφει το ενδιαφέρον του σ’ ένα νεαρό αγόρι που αποφυλακίζεται από το αναμορφωτήριο για να ξαναβρεθεί σ’ έναν κόσμο που τον σπρώχνει στην παρανομία. Ο Σπάικ Λι, που εκπροσωπεί τις ΗΠΑ με την ταινία «Jesus, Children of America», εστιάζει σε μια νεαρή έφηβη που μαθαίνει ότι κατά τη γέννησή της «κληρονόμησε» από τη ναρκομανή μητέρα της τον ιό του AIDS. Ο Μεντί Σαρέφ, που εκπροσωπεί την Αφρική με την ταινία «Tanza», παρακολουθεί με το φακό του τα παιδιά-πολεμιστές της ηπείρου του, που σπαράσσεται από εμφυλίους. Δεν πήγαν ποτέ σχολείο ούτε ξέρουν τι πάει να πει δώρο. Η Κάτια Λουντ, που εκπροσωπεί τη Βραζιλία με την ταινία «Bilu & Joao», παρακολουθεί μία μέρα από τη ζωή δύο φτωχών παιδιών, δύο χαμινιών από τις φαβέλες, που προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα στους δρόμους του Σάο Πάολο. Ο Ρίντλεϊ Σκοτ και η κόρη του Τζόρνταν, που εκπροσωπούν τη Μεγάλη Βρετανία με την ταινία «Jonathan», βάζουν έναν κουρασμένο και στα πρόθυρα της τρέλας φωτογράφο να ανακαλύπτει ξανά τη χαρά της ζωής μέσα από τα παιδιά. Ο Στέφανο Βενερούζο, που εκπροσωπεί την Ιταλία με την ταινία «Ciro», υπενθυμίζει τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η παιδική ψυχή όταν αναπτύσσεται σε υποβαθμισμένες, τσιμεντένιες συνοικίες γεμάτες εγκληματικότητα και οργή. Τέλος, ο Τζον Γου, που εκπροσωπεί την Κίνα με την ταινία «Song Song & Little Mao», μιλάει για την ελπίδα μέσα από το παράδειγμα δύο μικρών κοριτσιών.

Μία τεράστια παραγωγή, με τη στήριξη της UNICEF, του UN World Food Programme και του Ιταλικού Υπουργείου Εξωτερικών. Οι παραγωγοί της ταινίας διέθεσαν μέρος των εσόδων στο ταμείο All the Invisible Children (UNICEF, Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού, Επιτροπή Αναπτυξιακής Βοήθειας).

Και οι οκτώ σκηνοθέτες (οι οποίοι ανέλαβαν να «μιλήσουν» για τα παιδιά του κόσμου, που ταλαιπωρούνται και καταπιέζονται, υφίστανται σωματική και ψυχική βία, πεινούν, ζουν στα όρια της φτώχειας και της ανέχειας, εγκαταλείπονται, περιθωριοποιούνται, μαθαίνουν να ασκούν βία, γίνονται φορείς του AIDS, πεθαίνουν…), δούλεψαν χωρίς αμοιβή.

Επίσης και οι τραγουδίστριες Τίνα Τάρνερ και Ελίζα προσφέρθηκαν εθελοντικά.

ΚΥΡΙΑΚΗ, 11/12/2016

 ΞΕΝΗ ΣΕΙΡΑ

 23:00 ΞΕΝΗ ΣΕΙΡΑ (Ε)  GR

«House of Cards» – Γ΄ κύκλος: «The Final Cut»

Πολυβραβευμένη πολιτική σειρά θρίλερ, τεσσάρων επεισοδίων, παραγωγής Αγγλίας (BBC) 1995.

Πρόκειται για το τρίτο μέρος της τριλογίας της πολυβραβευμένης σειράςHouse of Cards», «To Play the King», «The Final Cut»), που βασίζεται στο βιβλίο του Μάικλ Ντομπς.

Σκηνοθεσία: Μάικ Βάρντι.

Διασκευή-σενάριο: Άντριου Ντέιβις («Υπερηφάνεια και Προκατάληψη», «Δόκτωρ Ζιβάγκο»), βασισμένο στο μυθιστόρημα του Μάικλ Ντομπς.

Πρωταγωνιστούν: Ίαν Ρίτσαρντσον, Νταϊάν Φλέτσερ, Πολ Φρίμαν, Ίσλα Μπλερ, Νίκολας Γκρέις, Σουζάνα Χάρκερ.

Επεισόδιο 2ο. Στη Βουλή των Κοινοτήτων, μία κοπέλα από το κοινό που παρακολουθεί, πλησιάζει τον Έρκχαρτ, του λέει πως είναι Ελληνοκύπρια και του ζητάει βοήθεια να εντοπίσει τους τάφους των θείων της, οι οποίοι δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ από τους Τούρκους. Πράγματι, ψάχνουν μαζί στα αρχεία και βρίσκουν αναφορά του συμβάντος στην Κύπρο, αλλά με σβησμένες τις λεπτομέρειες. Στο μεταξύ ο  δικαστής, επικεφαλής της διεθνούς επιτροπής για το πετρέλαιο, αποφασίζει υπέρ της τουρκικής πλευράς και ο Έρκχαρτ με τη γυναίκα του το γιορτάζουν.

ΕΚΠΟΜΠΕΣ – ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

24:00 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους    –  W    

 ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΙΣ ΗΜΕΡΑΣ

 00:10 ART WEEK (Ε) ημέρας

01:10 ΠΥΡΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ (Ε) ημέρας

02:00 ΑΡΧΑΙΩΝ ΔΡΑΜΑ (Ε) ημέρας

03:00 ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΙ (Ε) ημέρας

04:00 ΦΩΤΕΙΝΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ (Ε) ημέρας

05:00 Ο ΨΕΥΤΗΣ ΠΑΠΠΟΥΣ (Ε) ημέρας

06:00 DUO FINA (Ε) ημέρας

ΔΕΥΤΕΡΑ, 12/12/2016

ΧΑΡΟΥΜΕΝΟ ΞΥΠΝΗΜΑ

ΞΕΝΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ   GR

07:00 «Noddy in Toyland Detective» Α΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

Επεισόδια 1ο & 2ο

 07:30 «Ταχυδρόμος Πατ» (Postman Pat) Α΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

Οικογενειακή σειρά κινούμενων σχεδίων, παραγωγής Αγγλίας, που θα ολοκληρωθεί σε 78 επεισόδια.

Επεισόδια 27ο & 28ο

 08:00 «Χάιντι» (Heidi 3D)  Α΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

Οικογενειακή σειρά κινούμενων σχεδίων (3D Animation), συμπαραγωγής Γαλλίας-Αυστραλίας 2015, που θα ολοκληρωθεί σε 39 επεισόδια.

Επεισόδιο 26ο

 ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

 08:30 ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ (Ε)  

«Η μυστική ζωή των λιμνών» (Secret Life of Lakes)

Σειρά ντοκιμαντέρ πέντε ωριαίων επεισοδίων, παραγωγής Γαλλίας 2015.

Οι λίμνες του πλανήτη μας συνθέτουν ένα τεράστιο και πολύτιμο απόθεμα γλυκού νερού, απ’ όπου η ανθρωπότητα αντλεί για δεκάδες χιλιάδες χρόνια. Δημιουργημένες δε, από ένα ευρύ φάσμα κλιματικών και γεωλογικών συνθηκών, οι λίμνες υδροδοτούνται είτε επιφανειακά από ποταμούς που εκβάλλουν σ’ αυτές, είτε υπόγεια από πηγές. Αν και όλες οι λίμνες φαίνονται όμοιες, είναι, ωστόσο, πολύ διαφορετικές. Μερικές  είναι τόσο βαθιές όσο οι ωκεανοί. Άλλες μπορούμε να τις διασχίσουμε χωρίς σχεδόν να βραχούμε. Μερικές λίμνες μοιάζουν να βρίσκονται εδώ για μία αιωνιότητα, ενώ άλλες εμφανίζονται και εξαφανίζονται αναλόγως της εποχής. Όμως, όλες έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: φιλοξενούν πλούσιες και ποικίλες μορφές ζωής στα βάθη τους και στις όχθες τους.

Σε αντίθεση με τα ταραχώδη νερά των ωκεανών και των ισχυρών ποταμών, το νερό της λίμνης φαίνεται αμετάβλητο και ήρεμο. Αλλά κάτω απ’ αυτή την ηρεμία κρύβεται η μυστική ζωή των λιμνών, που θα προσπαθήσουμε να ανακαλύψουμε μέσα από τα πέντε επεισόδια αυτής της νέας σειράς ντοκιμαντέρ, ακολουθώντας τους κύκλους ζωής των πιο αξιοσημείωτων λιμνών.

Επεισόδιο 1ο: «Λίμνη Νάσερ» (Lake Nasser). Η λίμνη Νάσερ είναι το αποτέλεσμα της κατασκευής του Μεγάλου Φράγματος του Ασουάν. Οι συνέπειες, θετικές και αρνητικές, της ύπαρξης αυτού του τεράστιου ταμιευτήρα είναι εξίσου εντυπωσιακές.

ΔΕΥΤΕΡΑ, 12/12/2016

 

09:30 ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ (E)  

«Φάκελος: Διατροφή» (The Food Files) – Β΄ κύκλος

Σειρά ντοκιμαντέρ, παραγωγής Αγγλίας 2014-2015.

Στο δεύτερο κύκλο της σειράς ντοκιμαντέρ «Φάκελος: Διατροφή», η λάτρις του φαγητού και γκουρού της υγείας Νίκι Μάλερ με τη βοήθεια κορυφαίων επιστημόνων, γιατρών και διατροφολόγων αποσαφηνίζει την επιστήμη,  εξηγεί τις ετικέτες και ξετυλίγει τις διαδικασίες παραγωγής τροφίμων. Μέσα από μια σειρά διασκεδαστικών επιστημονικών πειραμάτων και γευστικών δοκιμών, ανακαλύπτουμε και μαθαίνουμε την αλήθεια για τα πάντα. Από το πραγματικό περιεχόμενο των χυμών φρούτων και τον εθισμό στη σοκολάτα μέχρι τα οφέλη για την υγεία μας από τη χρήση του κάρι και των μπαχαρικών. Και από το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα μέχρι τα επιδόρπια, τη ζάχαρη και τις γλυκαντικές ύλες.

Επεισόδιο 5ο:  «Γάλα & Γαλακτοκομικά» (Milk & Dairy)

Τα σκοτεινά μυστικά για το γάλα. Το γάλα αγελάδας είναι πραγματικά καλό για τους ανθρώπους ή απλά για να παχαίνει τα μοσχαράκια; Γιατί τόσοι πολλοί από εμάς έχουν δυσανεξία ή είναι αλλεργικοί στα γαλακτοκομικά; Και τι πρέπει να αναζητούν οι καταναλωτές στις ετικέτες όταν επιλέγουν το γάλα τους;

Επεισόδιο 6ο: «Κρέας» (Meat)

Η ωμή αλήθεια για το κρέας και τα χρήματά μας. Από πού προέρχεται το κρέας; Δεν θα πρέπει να ανησυχούμε με τις συνθήκες που εκτρέφονται τα ζώα; Μεγάλες ποσότητες κρέατος είναι γεμάτες με ορμόνες. Μπορούμε να εμπιστευτούμε τις ετικέτες που μας λένε ποιο κομμάτι κρέατος τρώμε;

ΞΕΝΗ ΝΕΑΝΙΚΗ ΣΕΙΡΑ

 10:30  ΞΕΝΗ ΝΕΑΝΙΚΗ ΣΕΙΡΑ (E) –  GR 

«Σάρα, περιπέτειες στο Άβονλι» (Road to Avonlea) – Στ΄ Kύκλος

Πολυβραβευμένη δραματική οικογενειακή σειρά εποχής 91 επεισοδίων, παραγωγής Καναδά 1990-1996.

Πρωταγωνιστούν: Σάρα Πόλεϊ, Τζάκι Μπάροους, Τζέμα Ζάμπρογκνα, Λάλι Γκαντό,  Μάικλ Μαχόνεν, Μαγκ Ράφμαν, Ρ. Τόμσον, Ζάκαρι Μπένετ, Μόλι Άτκινσον, Σέντρικ Σμιθ, Χάρμονι Κραμπ, Σούζαν Κοξ, Τζόελ Μπλέικ, Ρόμπερτ Κόλινς, Φράνσις Χάιλαντ, Άννα Φέργκιουσον.

Στη σειρά, εκτός από την περιπετειώδη και συγκινητική ιστορία της 10χρονης Σάρα, οι τηλεθεατές έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μεγάλους αστέρες του Χόλιγουντ, είτε στις πρώτες τους εμφανίσεις, είτε σε ρόλους που γράφτηκαν ειδικά γι’ αυτούς, όπως τους: Ράιαν Γκόσλινγκ, Στόκαρντ Τσάνινγκ, Ντάιαν Γουίστ, Φέι Νταναγουέι, Κρίστοφερ Ριβ, Μπρους Γκρίνγουντ, Κρίστοφερ Λόιντ, Πίτερ Κογιότ κ.ά.

Η σειρά, που θα ολοκληρωθεί σε επτά (7) κύκλους, πραγματεύεται την ιστορία μιας πλούσιας μικρής κοπέλας, η οποία αναγκάζεται να αφήσει το Μόντρεαλ και τον πατέρα της και να ζήσει με τους συγγενείς της μητέρας της στην μικρή πόλη του Άβονλι.

ΔΕΥΤΕΡΑ, 12/12/2016

Χρησιμοποιώντας ιστορίες, ήρωες και καταστάσεις από τα βιβλία της Λούσι Μοντ Μοντγκόμερι, γνωστή ως L. M. Montgomery,The Story Girl», «The Golden Road», «Chronicles of Avonlea» και  «Further Chronicles of Avonlea»), η Sullivan Entertainment δημιούργησε μια συγκινητική οικογενειακή σειρά που γνώρισε παγκόσμια επιτυχία και μεταδόθηκε στον Καναδά, αλλά και στις ΗΠΑ (Disney Channel) για επτά συνεχόμενες σεζόν (1990-1996).

Μετά την ολοκλήρωση της μετάδοσής της, η σειρά πουλήθηκε σε περισσότερες από 140 χώρες.

Γενική υπόθεση: Με φόντο το μαγευτικό σκηνικό της Νήσου του Πρίγκιπα Εδουάρδου (Prince Edward Island), η σειρά  παρακολουθεί τις περιπέτειες της Σάρας Στάνλεϊ, των συγγενών της αλλά και των κατοίκων της γραφικής πόλης του Άβονλι, στο γύρισμα του 20ού αιώνα. Εκεί, όπου η 10χρονη Σάρα εστάλη από τον πλούσιο πατέρα της να ζήσει με τις δύο ανύπαντρες θείες της, από την πλευρά της μητέρας της,  στην προσπάθειά του να την προστατεύσει από το σκάνδαλο υπεξαίρεσης, που είχε ως αποτέλεσμα τον κατ’ οίκον περιορισμό του. Η Σάρα για να επιβιώσει συναισθηματικά στο Άβονλι, χωρίς τον πατέρα της, θα πρέπει να κάνει πολλές αναπροσαρμογές στον τρόπο ζωής της, σε σχέση με τον προνομιακό τρόπο ζωής της στο Μόντρεαλ.

Η σειρά έχει αποσπάσει 4 Βραβεία EMMY:  

1992: Βραβείο καλύτερης Α΄ ανδρικής ερμηνείας σε δραματική σειρά (Κρίστοφερ Λόιντ).

1993: Βραβείο καλύτερης παιδικής σειράς.

1995: Βραβείο για καλύτερα κοστούμια σε δραματική σειρά.

1997: Βραβείο Guest ηθοποιού σε δραματική σειρά (Ντάιαν Γουίστ).

 (Στ΄ Κύκλος). Επεισόδιο 7ο: «Η ιστορία με τις αλεπούδες»

(Επανάληψη από την Παρασκευή 9/12/2016 στις 16:00)

Σενάριο: Λόρι Πίρσον.

Σκηνοθεσία: Κιτ Χουντ.

Guest Stars: Νάιτζελ Μπένετ, Κέβιν Τζούμπινβιλ.

Υπόθεση: Αναζητώντας πάντα τρόπους να βγάλει περισσότερα χρήματα, ο Φίλιξ με τη βοήθεια της Ίζι Πετιμπόουν θέλει να στήσει τη δική του φάρμα με αλεπούδες. Όταν μαθαίνει ότι για να πάρει δάνειο από την τράπεζα χρειάζεται ενήλικο εγγυητή, ζητάει από τον Νατ Λέστερ να συνεταιριστούν. Παρότι ο Φίλιξ εργάζεται σκληρά για να επιτύχει η επιχείρησή τους, ο Νατ κάνει τη μεγάλη ζωή με δανεικά, ξεκοκαλίζοντας τα χρήματα του δανείου. Όταν οι αλεπούδες το σκάνε, ο Φίλιξ και ο Νατ αντιμετωπίζουν ένα χρέος που κανείς από τους δύο δεν μπορεί να αποπληρώσει. Ο Φίλιξ πρέπει να βρει έναν τρόπο να καθαρίσει το χρέος του και να ξαναφτιάξει τη φιλία του με την Ίζι.

 ΔΕΥΤΕΡΑ, 12/12/2016

 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΕΙΡΑ

 11:30 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΕΙΡΑ (Ε) (ΑΡΧΕΙΟ)  W

«ΜΑΜΑ ΚΑΙ ΓΙΟΣ»  

Κωμική σειρά 26 επεισοδίων, παραγωγής 2002.

Σκηνοθεσία: Κατερίνα Αθανασίου.

Σενάριο: Μάκης Ρευματάς.

Πρωτότυπο κείμενο:  Geoffrey Atherden.

Μετάφραση-διασκευή: Έλενα Ζορμπά.

Μουσική σύνθεση: Κώστας Δημουλέας.

Φωτογραφία: Άκης Γεωργίου.

Διεύθυνση παραγωγής: Νίκος Σγουράκης.

Εταιρία παραγωγής: Fremantle Media.

Παίζουν: Ντίνα Κώνστα, Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, Ταξιάρχης Χάνος, Γαλήνη Τσεβά, Φωτεινή Μπαξεβάνη κ.ά.

Πρόκειται για μια άψογη διασκευή της δημοφιλέστερης κωμωδίας καταστάσεων της Αυστραλίας, «Mother & Son» του Geoffrey Atherden, η οποία έχει μερίδιο τηλεθέασης 34%… είκοσι χρόνια μετά την πρώτη της προβολή. Οι διασκευές της σειράς για τη Χιλή, τη Σουηδία, τη Δανία και τη Βρετανία είχαν την ίδια επιτυχία, αφού η σειρά κατάφερε, όπου παίχτηκε ή παίζεται, να κατατροπώσει τα ανταγωνιστικά προγράμματα, να ξεπεράσει το μέσο όρο τηλεθέασης του καναλιού και να προσελκύσει όλες τις ηλικίες! Το παλιό δημοτικό «Μάνα μου με τους δυο σου γιους» έρχεται να πάρει σάρκα και οστά με καταστάσεις ξεκαρδιστικές αλλά και απίστευτα αναγνωρίσιμες στην ελληνική πραγματικότητα. Το «Μαμά και γιος» αντλεί γέλιο από μια δύσκολη κατάσταση -όπως κάνουν πάντα οι καλές κωμωδίες- την οποία χειρίζεται

όμως με εξαιρετική λεπτότητα και ευαισθησία, ώστε να μην μπορείς παρά να σταθείς στην κωμική της πλευρά. Η μάνα-Ιουλία, την οποία υποδύεται η εξαίρετη Ντίνα Κώνστα, έχει αρχίσει να τα χάνει. Πότε όμως;.. Όταν το θυμάται και φυσικά όταν… τη συμφέρει.Ένας πολύ απαιτητικός ρόλος στον οποίο μόνο μια εκπληκτική ηθοποιός μπορεί να ανταποκριθεί και να αποδώσει: Από τη μία η παιδική της φύση που επανέρχεται, καθώς τα χρόνια περνούν. Από την άλλη, η ανάγκη της για πλήρη έλεγχο στις κινήσεις των άλλων και συγκεκριμένα του πρωτότοκου γιου της Περικλή, προκαλώντας αρχικά το χάος και στη συνέχεια έντονους διαπληκτισμούς που μετατρέπονται… σε ξεκαρδιστικές καταστάσεις. Να μην παραλείψουμε τη μοναδική της ικανότητα να κερδίζει αυτό που θέλει, αν όχι πάντα… σχεδόν πάντα! Ο πρωτότοκος γιος-Περικλής, που μένει μαζί της και μετά το διαζύγιό του και που για χάρη της μετατρέπεται σε γονιό… είναι ο πάντα εξαιρετικός Αλέξανδρος Αντωνόπουλος. Ένας δημοσιογράφος γύρω στα 40 που προσπαθεί να κόψει τον ομφάλιο λώρο και να συνεχίσει τη ζωή του. Ένα δικαίωμα που εντέχνως του αφαιρεί «η μοναδική γυναίκα στην οποία θα πρέπει να είναι προσκολλημένος»… η μάνα-Ιουλία. Κατά τη διάρκεια του κάθε επεισοδίου θα τον παρακολουθούμε να αλλάζει διάθεση και συμπεριφορά… σαν τα πουκάμισα. Ή μάλλον, πολύ συχνότερα.

ΔΕΥΤΕΡΑ, 12/12/2016

Ο άλλος γιος -ο Μιλτιάδης, του οποίου το ρόλο αποδίδει εκπληκτικά ο Ταξιάρχης Χάνος, μένει με την οικογένειά του αλλού. Και είναι πάντα αλλού, όποτε τον χρειάζονται η μητέρα του και ο αδελφός του. Πλούσιος ορθοδοντικός με δικό του ιατρείο αλλά και με τα «τρομερά έξοδα» που απαιτεί η ζωή του γιάπι που έχει επιλέξει μαζί με την ψηλομύτα γυναίκα του Εύα. Ρόλος που υποδύεται η Γαλήνη Τσεβά. Η Χριστίνα –Φωτεινή Μπαξεβάνη, είναι η πρώην γυναίκα του Περικλή. Όσο ήταν ακόμα παντρεμένη, έμενε μαζί με την πεθερά της Ιουλία, κάτι που αναπόφευκτα οδήγησε στο να γίνει πρώην. Στους δύο τρίτος δεν χωρεί! Έφυγε από το σπίτι, παίρνοντας «προίκα» διάφορους χαρακτηρισμούς που της απέδιδε κατά καιρούς η πανταχού παρούσα μάνα και που ανανεώνει ανά επεισόδιο.

Επεισόδιο 15ο: «H θεία Αλίκη»

Το ειδύλλιο του Περικλή με την Αναστασια εξελίσσεται σε δεσμό κι αυτός ψάχνει να βρει τρόπους για να μπορεί να βγαίνει τα βράδια χωρίς να υφίσταται την γκρίνια της μητέρας του. Έτσι, αποφασίζει να κάνει τα έξοδα της θείας του Αλίκης (Ελισάβετ Κωνσταντινίδου), αδελφής της Ιουλίας, για να έρθει από το Λονδίνο να μείνει λίγο καιρό μαζί τους.

Στα σχέδιά του, όμως, δεν είχε υπολογίσει μια παλιά διαμάχη των δύο αδελφών. Η Ιουλία δεν τη θέλει κι αυτός πρέπει να βρει τρόπους να συμβιβάσει τα πράγματα. Η εύρεση ενός χαμένου αντικειμένου, που ήταν και η κύρια αιτία του καβγά, θα δώσει την πολυπόθητη λύση…

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ

12:30 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ GR

«Το αφεντικό μου ήταν κορόιδο»

Κωμωδία, παραγωγής 1969.

Σκηνοθεσία-σενάριο: Ερρίκος Θαλασσινός.

Μουσική: Γιώργος Κατσαρός.

Φωτογραφία: Δήμος Σακελλαρίου.

Παίζουν: Νίκος Σταυρίδης, Δέσποινα Στυλιανοπούλου, Νίκος Ρίζος, Άννα Μαντζουράνη, Γιώργος Κάππης, Γιάννης Φέρμης, Σωτήρης Τζεβελέκος, Μανώλης Δεστούνης, Ρία Δελούτση, Νικήτας Πλατής, Νάσος Κεδράκας, Αντώνης Παπαδόπουλος, Νίκος Πασχαλίδης, Ρένα Πασχαλίδου, Απόστολος Σουγκλάκος, Κική Πέρση, Ειρήνη Χατζηκωνσταντή.

Διάρκεια: 85΄

Υπόθεση: Ένα καλοσυνάτο γεροντοπαλίκαρο, ο Χαράλαμπος, αγαπάει την όμορφη υπηρέτριά του Μελπομένη, αλλά ντρέπεται να το παραδεχτεί. Η Μελπομένη είναι επίσης ερωτευμένη μαζί του, αλλά κι αυτή φοβάται να το ομολογήσει. Όμως κι ο χασάπης της γειτονιάς, ο Θόδωρος, είναι σφοδρά ερωτευμένος με τη Μελπομένη και μία μέρα καταφτάνει στον Χαράλαμπο, ζητώντας το χέρι της. Ο Χαράλαμπος αρνείται φυσικά και έτσι ο Θόδωρος αποφασίζει να την απαγάγει. Η άλλη όμως υπηρέτρια του Χαράλαμπου, η Τούλα, που είναι τσιμπημένη με τον Θόδωρο, αποφασίζει να τους κάνει να παραδεχτούν την αλήθεια. Τέλος παίρνει η ίδια τον Θόδωρο, ο Χαράλαμπος παίρνει τη Μελπομένη και ο ανιψιός Τόνι, ο οποίος κόπτεται για τα προτερήματα των πολυκατοικιών, βρίσκει τον έρωτα της ζωής του στο πρόσωπο μιας θεατρίνας.

ΔΕΥΤΕΡΑ, 12/12/2016

ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 ΞΕΝΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (Ε)   GR

14:00 «Ο Μικρός Νικόλας» (Le Petit Nicolas / Little Nick) – Β΄ Κύκλος   

Βραβευμένη κωμική, παιδική οικογενειακή σειρά κινούμενων σχεδίων (3D Animation).

Επεισόδια 37ο & 38ο 

14:30 «Χάιντι» (Heidi 3D) 

Οικογενειακή σειρά κινούμενων σχεδίων (3D Animation), συμπαραγωγής Γαλλίας Αυστραλίας 2015, που θα ολοκληρωθεί σε 39 επεισόδια.

Επεισόδιο 19ο    

ΕΚΠΟΜΠΕΣ – ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

15:00 ΑΠΟ ΑΓΚΑΘΙ ΡΟΔΟ (Ε)  W

Με τον Γιώργο Πυρπασόπουλο

«ODYSSEA»

Το συγκεκριμένο επεισόδιο ταξιδεύει στις θάλασσες. Στα νερά που σκίζουν πρωταθλητές ιστιοπλόοι και στα πέλαγα που διασχίζουν πρόσφυγες. Ο Γιώργος Πυρπασόπουλος γνωρίζει τους ανθρώπους της Odyssea, που άφησαν τις καλοπληρωμένες δουλειές τους στο εξωτερικό για να στήσουν μία οργάνωση για την αξιοποίηση των φουσκωτών και των σωσιβίων των προσφύγων που συσσωρεύονται στα νησιά και έως σήμερα επιβάρυναν με τόνους πλαστικού τις χωματερές. Μ’ αυτά κατασκευάζουν κάθε λογής αντικείμενα, από κομψές τσάντες μέχρι design θήκες για τάμπλετ και μπρελόκ. Τα έσοδα επιστρέφουν στους πρόσφυγες και στις νησιώτικες κοινωνίες.

Στη συνέχεια, ο Γιώργος σαλπάρει με τη Salty Bag. Η εταιρεία, που έστησε μία παρέα νέων ιστιοπλόων, δημιουργεί πολυτελείς τσάντες και σακ βουαγιάζ από τα ανθεκτικά και φορτωμένα θαλασσινές μνήμες πανιά των ιστιοπλοϊκών σκαφών. Γιατί να πετάξεις μία ποιοτική πρώτη ύλη, όταν μ’ αυτή μπορείς να κατασκευάσεις πάμπολλα high end προϊόντα; Η βιοτεχνία της Κέρκυρας έχει κατακτήσει τις διεθνείς αγορές. Το upcycling στα καλύτερά του.

Στην εκπομπή, μιλούν οι: Τζέι Μέξης (ανθρωπιστικός αρχιτέκτονας και ιδρυτής Odyssea), Barbara Hionides (σχεδιάστρια – marketing  manager της Odyssea), Francisco VargasBianchi (περιβαλλοντολόγος και υπεύθυνος στρατηγικής της  Odyssea), Στρατής Ανδρεάδης (ιστιοπλόος – συνιδιοκτήτης Salty Bag), Τάσος Μπουντούρης (ολυμπιονίκης ιστιοπλόος), Κώστας  Μάνθος (ιστιοπλόος – δάσκαλος ιστιοπλοΐας), Θοδωρής  Κουκούλης (skipper).

Παρουσίαση: Γιώργος Πυρπασόπουλος.

Σκηνοθεσία-σενάριο: Νικόλ Αλεξανδροπούλου.

Εκτέλεση παραγωγής: Libellula Productions.

ΔΕΥΤΕΡΑ, 12/12/2016

ΞΕΝΗ ΝΕΑΝΙΚΗ ΣΕΙΡΑ

16:00   ΞΕΝΗ ΝΕΑΝΙΚΗ ΣΕΙΡΑ –  GR   Α΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

«Σάρα, περιπέτειες στο Άβονλι» (Road to Avonlea) – Στ΄ Kύκλος

Πολυβραβευμένη δραματική οικογενειακή σειρά εποχής 91 επεισοδίων, παραγωγής Καναδά 1990-1996.

Πρωταγωνιστούν: Σάρα Πόλεϊ, Τζάκι Μπάροους, Τζέμα Ζάμπρογκνα, Λάλι Γκαντό,  Μάικλ Μαχόνεν, Μαγκ Ράφμαν, Ρ. Τόμσον, Ζάκαρι Μπένετ, Μόλι Άτκινσον, Σέντρικ Σμιθ, Χάρμονι Κραμπ, Σούζαν Κοξ, Τζόελ Μπλέικ, Ρόμπερτ Κόλινς, Φράνσις Χάιλαντ, Άννα Φέργκιουσον.

 (Στ΄ Κύκλος). Επεισόδιο 8ο: «Ανόητες και βασιλιάδες»

Σενάριο: Ρέιμοντ Στόρι.

Σκηνοθεσία: Γουίλιαμ Μπρέιν.

Υπόθεση: Η θεία Ελάιζα παίρνει μαζί της στις διακοπές τον Ντάνιελ, επιτρέποντας στον Άλεκ και την Τζάνετ να κάνουν έναν δεύτερο μήνα του μέλιτος. Ωστόσο, ο Άλεκ έχει δουλειές στο κτήμα και τη συνάντηση του μυστικού Τάγματος Πίστης των Ιπποτών της Νήσου Πρίγκιπας Εδουάρδος. Με τη Φελίσιτι και τον Ντάνιελ μακριά και τον Φίλιξ να δουλεύει υπερωρίες στο ξενοδοχείο, η Τζάνετ παθαίνει την κατάθλιψη της «άδειας φωλιάς». Ενθαρρυμένη από μία παράξενη αγγελία που υπόσχεται ενίσχυση των εισοδημάτων, η Τζάνετ συμφωνεί να δουλέψει για την εταιρεία ΑΚΜΗ χωρίς να το πει στον Άλεκ. Οι δοκιμασίες του εμπορίου καταλήγουν σε φάρσα, όταν η Τζάνετ καλείται να αντιμετωπίσει τον πανούργο ιδιοκτήτη της εταιρείας.

EΛΛΗΝΙΚΗ ΣΕΙΡΑ

 17:00 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΕΙΡΑ (Ε) (ΑΡΧΕΙΟ) W

«ΣΤΑ ΦΤΕΡΑ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ»  – Γ΄ ΚΥΚΛΟΣ 

Κοινωνική-δραματική σειρά, παραγωγής 1999.

Σκηνοθεσία: Γιάννης Βασιλειάδης, Κώστας Κωστόπουλος.

Μουσική: Γιώργος Χατζηνάσιος.

Παίζουν: Αντώνης Θεοδωρακόπουλος, Κατερίνα Μαραγκού, Φίλιππος Σοφιανός, Μαριάννα Τουμασάτου, Ευαγγελία Βαλσαμά, Γιώργος Καλατζής, Στάθης Κακαβάς, Βασίλης Ευταξόπουλος, Μαριαλένα Κάρμπουρη, Νόνη Ιωαννίδου, Μιράντα Κουνελάκη, Νίκος Ορφανός, Γιώργος Πετρόχειλος, Ελευθερία Ρήγου, Ζωζώ Ζάρπα, Γιώργος Κυρίτσης, Αλέξανδρος Σταύρου, Χίλντα Ηλιοπούλου, Σπύρος Μεριανός, Ζωή Ναλμπάντη, Χρίστος Κόκκινος, Ελίνα Βραχνού, Βαγγέλης Στολίδης, Χριστίνα Γουλιελμίνο, Νέλλη Πολυδεράκη, Τζούλη Σούμα, Τάσος Παπαναστασίου, Περικλής Κασσανδρινός, Αννίτα Κούλη, Τάσος Κοντραφούρης, Ρούλα Κανελλοπούλου, Δημήτρης Λιάγκας, Μάρω Μαύρη, Ανδρομάχη Δαυλού, Γεωργία Χρηστίδου.

Υπόθεση: Ο πολιτικός Αντώνης Παπασταύρου παντρεύει το γιο του Δημήτρη Παπασταύρου με την Εριέττα, μοναχοκόρη του παιδικού του φίλου Στέφανου Σέκερη. Η γυναίκα του Σέκερη διατηρεί παράνομο ερωτικό δεσμό μ’ έναν άντρα πολύ νεότερό της, τον Ανδρέα. Την ημέρα του γάμου, μπροστά στα μάτια όλων στα σκαλιά της εκκλησίας, ο Παπασταύρου δολοφονείται και ως δράστης συλλαμβάνεται ο νεαρός Ανδρέας. Ένα κουβάρι περίεργων σχέσεων και οικονομικών σκανδάλων θα αρχίσει να ξετυλίγεται με αφορμή αυτή τη σύλληψη του φερόμενου ως δολοφόνου και στην προσπάθεια εξιχνίασης του φόνου.

ΔΕΥΤΕΡΑ, 12/12/2016

ΤΗΛΕΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ UNICEF

18:00  ΤΗΛΕΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ UNICEF

 ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΙΣ ΗΜΕΡΑΣ

01:00 ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ: «THE FOOD FILES» (Ε) ημέρας

02:00 ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ: «Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΛΙΜΝΩΝ» (Ε) ημέρας

03:00 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΕΙΡΑ: «ΜΑΜΑ ΚΑΙ ΓΙΟΣ» (Ε) ημέρας

04:00 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΕΙΡΑ: «ΣΤΑ ΦΤΕΡΑ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ» (Ε) ημέρας

05:00 ΞΕΝΗ ΣΕΙΡΑ: «ROAD TO AVONLEA» (E) ημέρας (από τις 16:00)

06:00 ΞΕΝΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «NODDY IN TOYLAND DETECTIVE» (Ε) ημέρας

06:30 ΞΕΝΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «POSTMAN PAT» (Ε) ημέρας

ΤΡΙΤΗ,  13/12/2016

ΧΑΡΟΥΜΕΝΟ ΞΥΠΝΗΜΑ

ΞΕΝΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ   GR

07:00 «Noddy in Toyland Detective» Α΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

Επεισόδια 3ο & 4ο

 07:30 «Ταχυδρόμος Πατ» (Postman Pat) Α΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

Οικογενειακή σειρά κινούμενων σχεδίων, παραγωγής Αγγλίας, που θα ολοκληρωθεί σε 78 επεισόδια.

Επεισόδια 29ο & 30ό

 08:00 «Χάιντι» (Heidi 3D)  Α΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

Οικογενειακή σειρά κινούμενων σχεδίων (3D Animation), συμπαραγωγής Γαλλίας-Αυστραλίας 2015, που θα ολοκληρωθεί σε 39 επεισόδια.

Επεισόδιο 27ο

 ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

08:30 ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ (Ε)  

«Η μυστική ζωή των λιμνών» (Secret Life of Lakes)

Σειρά ντοκιμαντέρ πέντε ωριαίων επεισοδίων, παραγωγής Γαλλίας 2015

Επεισόδιο 2ο: «Λίμνη Βαϊκάλη» (Baikal). Στην καρδιά της Σιβηρίας, βρίσκεται η λίμνη Βαϊκάλη, γνωστή και ως Μαργαριτάρι της Σιβηρίας. Είναι η βαθύτερη και παλαιότερη λίμνη στον κόσμο, καθώς σχηματίστηκε 25 εκατομμύρια χρόνια πριν. Αποτελεί ένα από τα πλουσιότερα λιμναία οικοσυστήματα παγκοσμίως με τεράστια βιοποικιλότητα και η UNESCO την έχει συμπεριλάβει στον κατάλογο με τα Παγκόσμια Μνημεία Κληρονομιάς (φυσική κληρονομιά).

09:30 ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ (E)  

«Φάκελος: Διατροφή» (The Food Files) – Β΄ κύκλος

Σειρά ντοκιμαντέρ, παραγωγής Αγγλίας 2014-2015.

Επεισόδια 7ο & 8ο

 ΤΡΙΤΗ,  13/12/2016

 ΞΕΝΗ ΝΕΑΝΙΚΗ ΣΕΙΡΑ

10:30  ΞΕΝΗ ΝΕΑΝΙΚΗ ΣΕΙΡΑ (E) –  GR 

«Σάρα, περιπέτειες στο Άβονλι» (Road to Avonlea) – Στ΄ Kύκλος

Πολυβραβευμένη δραματική οικογενειακή σειρά εποχής 91 επεισοδίων, παραγωγής Καναδά 1990-1996.

Πρωταγωνιστούν: Σάρα Πόλεϊ, Τζάκι Μπάροους, Τζέμα Ζάμπρογκνα, Λάλι Γκαντό,  Μάικλ Μαχόνεν, Μαγκ Ράφμαν, Ρ. Τόμσον, Ζάκαρι Μπένετ, Μόλι Άτκινσον, Σέντρικ Σμιθ, Χάρμονι Κραμπ, Σούζαν Κοξ, Τζόελ Μπλέικ, Ρόμπερτ Κόλινς, Φράνσις Χάιλαντ, Άννα Φέργκιουσον.

(Στ΄ Κύκλος). Επεισόδιο 8ο: «Ανόητες και βασιλιάδες»

(Επανάληψη από τη Δευτέρα 12/12/2016 στις 16:00)

Σενάριο: Ρέιμοντ Στόρι.

Σκηνοθεσία: Γουίλιαμ Μπρέιν.

Υπόθεση: Η θεία Ελάιζα παίρνει μαζί της στις διακοπές τον Ντάνιελ, επιτρέποντας στον Άλεκ και την Τζάνετ να κάνουν έναν δεύτερο μήνα του μέλιτος. Ωστόσο, ο Άλεκ έχει δουλειές στο κτήμα και τη συνάντηση του μυστικού Τάγματος Πίστης των Ιπποτών της Νήσου Πρίγκιπας Εδουάρδος. Με τη Φελίσιτι και τον Ντάνιελ μακριά και τον Φίλιξ να δουλεύει υπερωρίες στο ξενοδοχείο, η Τζάνετ παθαίνει την κατάθλιψη της «άδειας φωλιάς». Ενθαρρυμένη από μία παράξενη αγγελία που υπόσχεται ενίσχυση των εισοδημάτων, η Τζάνετ συμφωνεί να δουλέψει για την εταιρεία ΑΚΜΗ χωρίς να το πει στον Άλεκ. Οι δοκιμασίες του εμπορίου καταλήγουν σε φάρσα, όταν η Τζάνετ καλείται να αντιμετωπίσει τον πανούργο ιδιοκτήτη της εταιρείας.

 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΕΙΡΑ

11:30 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΕΙΡΑ (Ε) (ΑΡΧΕΙΟ)  W

«ΜΑΜΑ ΚΑΙ ΓΙΟΣ»  

Κωμική σειρά 26 επεισοδίων, παραγωγής 2002.

Επεισόδιο 16ο: «Οι φιλενάδες»

Η Ιουλία εκβιάζει ψυχολογικά τον Περικλή, δημιουργώντας μια φανταστική φίλη. Το κόλπο πιάνει κι αυτός για την καλμάρει, προσλαμβάνει την Παναγιώτα (Χριστίνα Τσάφου) ως φίλη – συνοδό της.

Η Ιουλία κατενθουσιάζεται, μια που η Παναγιώτα την ακολουθεί σε όλες της τις τρέλες, αλλά τα πράγματα παίρνουν άσχημη τροπή όταν συνειδητοποιεί ότι η «φίλη» της είναι έμμισθη.

ΤΡΙΤΗ,  13/12/2016

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ

12:30 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ  –  GR 

«Το αγοροκόριτσο»

Κωμωδία, παραγωγής 1959.

Σκηνοθεσία: Ντίμης Δαδήρας.

Σενάριο: Γιάννης Δαλιανίδης.

Παίζουν:  Αλέκος Αλεξανδράκης, Λάμπρος Κωνσταντάρας, Άννα Φόνσου, Γιάννης Γκιωνάκης, Αλέκα Στρατηγού, Θανάσης Βέγγος, Λέλα Πατρικίου, Ρούλα Χρυσοπούλου, Αλίκη Γεωργούλη.

Διάρκεια: 82΄

Υπόθεση: Μία ζωηρή και ατίθαση κοπέλα σοβαρεύει και αρχίζει να φέρεται ως γυναίκα, όταν ερωτεύεται το νεαρό φοιτητή της Ιατρικής με τον οποίο φλερτάρει η εξαδέλφη της.

ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΞΕΝΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (Ε)   GR

14:00 «Ο Μικρός Νικόλας» (Le Petit Nicolas / Little Nick) – Β΄ Κύκλος   

Βραβευμένη κωμική, παιδική οικογενειακή σειρά κινούμενων σχεδίων (3D Animation).

Επεισόδια 39ο & 40ό 

14:30 «Χάιντι» (Heidi 3D) 

Οικογενειακή σειρά κινούμενων σχεδίων (3D Animation), συμπαραγωγής Γαλλίας-Αυστραλίας 2015, που θα ολοκληρωθεί σε 39 επεισόδια.

Επεισόδιο 20ό    

 ΕΚΠΟΜΠΕΣ – ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

15:00 ΑΠΟ ΑΓΚΑΘΙ ΡΟΔΟ (Ε)  W

Με τον Γιώργο Πυρπασόπουλο

«Η δημιουργική επανάχρηση στο design»

Το χαρτί του ιχθυοπωλείου γίνεται γυναικεία τσάντα και παρεό, μια χαλασμένη ξαπλώστρα γίνεται μαυροπίνακας και ολόσωμος καθρέφτης. Στα μάτια του designer, τα πάντα, ό,τι δεν χρειαζόμαστε πια και είμαστε έτοιμοι να πετάξουμε, ό,τι έχει παλιώσει ή χαλάσει, ακόμα και ένα παλιομοδίτικο print, αποτελεί πρώτη ύλη έμπνευσης.

Στο συγκεκριμένο επεισόδιο, ο Γιώργος Πυρπασόπουλος συναντάει δύο εκπροσώπους της σύγχρονης σκηνής του design στην Ελλάδα, οπαδούς της τάσης του upcycling, της δημιουργικής επανάχρησης αντικειμένων και ιδεών.

ΤΡΙΤΗ,  13/12/2016

Ο Σέργιος Φωτιάδης μάς γνωρίζει τα εντυπωσιακά σουβενίρ που φτιάχνει από εμβληματικά «ελληνικά» αντικείμενα, όπως το χωνί και ο δίσκος του καφετζή και φτιάχνει μαζί με τον Γιώργο ένα εντυπωσιακό φωτιστικό από παλιά στόρια. Ο βραβευμένος βιομηχανικός σχεδιαστής Αλέξανδρος Διδασκάλου μάς δείχνει πώς με την τρισδιάστατη εκτύπωση μπορούμε να κατασκευάσουμε ένα εργονομικό μπαστούνι και μας συνοδεύει στο Λουτράκι για να δούμε από κοντά μία νέα εφεύρεση, δύο καγιάκ που γίνονται ένα… καταμαράν, χρησιμοποιώντας τους αρμούς ενός λυόμενου τραπεζιού!

Παρουσίαση: Γιώργος Πυρπασόπουλος.

Σκηνοθεσία-σενάριο: Νικόλ Αλεξανδροπούλου.

Εκτέλεση παραγωγής: Libellula Productions.

ΞΕΝΗ ΝΕΑΝΙΚΗ ΣΕΙΡΑ

16:00   ΞΕΝΗ ΝΕΑΝΙΚΗ ΣΕΙΡΑ –  GR   Α΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

«Σάρα, περιπέτειες στο Άβονλι» (Road to Avonlea) – Στ΄ Kύκλος

Πολυβραβευμένη δραματική οικογενειακή σειρά εποχής 91 επεισοδίων, παραγωγής Καναδά 1990-1996.

Πρωταγωνιστούν: Σάρα Πόλεϊ, Τζάκι Μπάροους, Τζέμα Ζάμπρογκνα, Λάλι Γκαντό,  Μάικλ Μαχόνεν, Μαγκ Ράφμαν, Ρ. Τόμσον, Ζάκαρι Μπένετ, Μόλι Άτκινσον, Σέντρικ Σμιθ, Χάρμονι Κραμπ, Σούζαν Κοξ, Τζόελ Μπλέικ, Ρόμπερτ Κόλινς, Φράνσις Χάιλαντ, Άννα Φέργκιουσον.

(Στ΄ Κύκλος). Επεισόδιο 9ο: «Όλα τριγύρω αλλάζουν»

Σενάριο: Ρικ Ντρου.

Σκηνοθεσία: Άλαν Ίστμαν.

Υπόθεση: Ο Κλάιβ και η Μίριελ ανακοινώνουν στην Ίζι και στον Άρθουρ ότι παντρεύονται. Παρότι συμπαθεί τη Μίριελ, η Ίζι γίνεται πικρόχολη σχετικά με τη σχέση του πατέρα της με τη Μίριελ. Όταν εκδηλώνει τα αισθήματά της, η Μίριελ αναβάλλει τον γάμο. Η Ίζι καλείται να αποδεχθεί ότι η αλλαγή στη ζωή είναι αναπόφευκτη, όταν ξεκινά κανείς μία καινούργια οικογένεια και τελικά να πείσει τη Μίριελ να παντρευτεί τον πατέρα της. Στο μεταξύ, κάποια άγνωστα παιδιά εξαπατούν τον Ντέιβι, πείθοντάς τον ότι αν βάλει χρήματα κάτω από ένα μνήμα στο νεκροταφείο, τα χρήματά του θα διπλασιαστούν. Ο Ντέιβι κλέβει τα λεφτά που μάζευε η τάξη για το δώρο γάμων στο δάσκαλό τους, αλλά τα παιδιά τού τα κλέβουν. Η Ντόρα και ο Γουάιλι πρέπει να βοηθήσουν τον Ντέιβι να πάρει πίσω τα χρήματα πριν από το γάμο.

EΛΛΗΝΙΚΗ ΣΕΙΡΑ

17:00 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΕΙΡΑ (Ε) (ΑΡΧΕΙΟ) W

«ΣΤΑ ΦΤΕΡΑ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ»  – Γ΄ ΚΥΚΛΟΣ 

Κοινωνική-δραματική σειρά, παραγωγής 1999.

ΤΡΙΤΗ,  13/12/2016

ΞΕΝΗ ΣΕΙΡΑ

19:00  ΞΕΝΗ ΣΕΙΡΑ GR  Α΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

«Οι έξι αδελφές» (Seis hermanas / Six sisters)

Δραματική σειρά εποχής, 65 επεισοδίων, παραγωγής Ισπανίας (RTVE) 2015.

Σκηνοθεσία: Αντόνιο Χερνάντεζ, Μιγκέλ Κόντε, Νταβίντ Ουγιόα, Χαϊμέ Μποτέλα και Ίνμα Τορέντε.

Πρωταγωνιστούν: Μάρτα Λαγιάλντε (Ντιάνα Σίλβα), Μαριόνα Τένα (Μπιάνκα Σίλβα),  Σίλια Φρεϊχέιρο (Αντέλα Σίλβα), Μαρία Κάστρο (Φραντζέσκα Σίλβα), Καντέλα Σεράτ (Σίλια Σίλβα), Κάρλα Ντίαζ (Ελίσα Σίλβα), Άλεξ Αδροβέρ (Σαλβαδόρ Μοντανέρ), Χουάν Ριμπό (Δον Ρικάρντο Σίλβα).

Yπόθεση: Μαδρίτη, 1920. Οι έξι αδελφές Σίλβα είναι η ψυχή στις διασκεδάσεις της υψηλής κοινωνίας της Μαδρίτης. Όμορφες, κομψές, αριστοκρατικές, γλυκές και εκλεπτυσμένες, οι έξι αδελφές απολαμβάνουν μια ζωή χωρίς σκοτούρες, μέχρι που ο χήρος πατέρας τους παθαίνει ένα σοβαρό ατύχημα που τις αναγκάζει να αντιμετωπίσουν μια καινούργια πραγματικότητα: η οικογενειακή επιχείρηση βρίσκεται σε κρίση και η μόνη πιθανότητα σωτηρίας εξαρτάται από τις ίδιες.

Τώρα, ο τρόπος ζωής που ήξεραν, πρέπει να αλλάξει ριζικά. Έχουν μόνο η μία την άλλη. Οι ζωές τους αρχίζουν να στροβιλίζονται μέσα στο πάθος, στη φιλοδοξία, τη ζήλια, την εξαπάτηση, την απογοήτευση, την άρνηση και την αποδοχή της αληθινής αγάπης, που μπορεί να καταφέρει τα πάντα, ακόμα και να σώσει μια επιχείρηση σε ερείπια.

Γιατί ο έρωτας παραμονεύει σε κάθε στροφή.

Επεισόδιο 41ο: «Δείπνο με εντάσεις»

Οι αδελφές Σίλβα ψάχνουν μία οριστική λύση για να πληρώσουν τον εκβιαστή. Πρέπει όμως να θυσιάσουν ένα αντικείμενο μεγάλης συναισθηματικής αξίας. Στο σπίτι των Λοϊγκόρι, η Ντολόρες οργανώνει το δείπνο με σκοπό να συμφιλιώσει τους γιους της. Κατά τη διάρκειά του, ο Ροδόλφο για να προκαλέσει τη ζήλια της Βικτόρια, χρησιμοποιεί την αθώα Μπιάνκα, η οποία νομίζει ότι αποκαταστάθηκε η σχέση της με τον αρραβωνιαστικό της. Η Καρολίνα συνεχίζει να προσποιείται ότι είναι έγκυος, επιδιώκοντας να έρθει πιο κοντά με το σύζυγό της, ώστε η εγκυμοσύνη να γίνει πραγματικό γεγονός. Η Ελίσα θα έχει μία δυσάρεστη έκπληξη από τον Σαλβαδόρ, που θα της ραγίσει την καρδιά.

Επεισόδιο 42ο: «Με τις καλύτερες προθέσεις…»

Η Ντιάνα μαθαίνει τις πραγματικές αιτίες του εκβιασμού της Φακούντα, πράγμα όμως που περιπλέκει τα πράγματα ακόμα περισσότερο, ενώ ταυτόχρονα  το σχέδιό της να απομακρύνει την Ελίσα από τον Σαλβαδόρ παίρνει άλλη τροπή. Κάτι παρόμοιο αντιμετωπίζει και η δόνα Ντολόρες, της οποίας η προσπάθεια να συμφιλιώσει τους γιους της φαίνεται ότι μόνο  πόνο θα προκαλέσει στην οικογένεια.

Την ίδια στιγμή, ο Καρλίτος βάζει τα δυνατά του για να αποκαταστήσει τη σχέση του με τη Σοφία, ο Μάουρο  να κατακτήσει την Αντέλα και η Φραντζέσκα να διατηρήσει την  ισορροπία του τρόμου στην  καριέρα της: δημοφιλής τραγουδίστρια από τη μία, το όνειρό της να διαπρέψει στην όπερα από την άλλη. Η Σίλια παρατηρεί ότι η Πέτρα αρχίζει να απομακρύνεται από κοντά της, ενώ δέχεται μία απροσδόκητη επίσκεψη που θα την κάνει να αναθεωρήσει το μέλλον της.

ΤΡΙΤΗ,  13/12/2016

ΑΣΠΡΟ – ΜΑΥΡΟ

21:00 Οι πρωτεσ κωμωδιεσ του τσαρλι τσαπλιν (CHAPLIN MUTUAL COMEDIES) –  GR  

Το 1916, μέσα σε δύο μόλις χρόνια καριέρας, ο Τσάρλι Τσάπλιν είναι ήδη ο πιο ακριβοπληρωμένος ηθοποιός στον κόσμο. Υπογράφει με την εταιρεία Mutual Film για 12 κωμωδίες. Έχει δικό του στούντιο και απόλυτη ελευθερία για την παραγωγή τους: ανήκουστο.

Αυτές οι 12 κωμωδίες που γυρίστηκαν το 1916 και το 1917 είναι ολοκληρωμένα αριστουργήματα, ίσως ό,τι καλύτερο έκανε ο Τσάπλιν στην καριέρα του. Η μία επιτυχία διαδέχεται την άλλη, ο χαρακτήρας του Αλητάκου ολοκληρώνεται, ταινίες όπως «Ο βιολιστής», «Μία το πρωί», «Ο μετανάστης», είναι απίστευτα αστείες και εμπνευσμένες, αριστοτεχνικά γυρισμένες, με μοναδική μαστοριά και φινέτσα: ολοκληρωμένα έργα Τέχνης.

Μετά τη συντήρηση και αποκατάστασή τους με τη χρήση της τελευταίας λέξης της τεχνολογίας, έναν αιώνα μετά την πρώτη προβολή τους, αυτές οι ταινίες δεν έχουν ούτε μία ρυτίδα και η ευχαρίστηση των θεατών παραμένει ακέραιη, άθικτη από το χρόνο. Ο Τσάπλιν είπε: «Το γύρισμα των ταινιών της Mutual ήταν η πιο ευτυχισμένη στιγμή της ζωής μου».

Οι 12 κωμωδίες που θα προβληθούν, είναι οι εξής: «Ο σωσίας» (The Floorwalker), «Ο πυροσβέστης» (The Fireman), «Ο βιολιστής» (The Vagabond), «Μία το πρωί» (One a.m.),

«Ο κόμης» (The Count), «Ο ενεχυροδανειστής» (The Pawnshop), «Πίσω από την οθόνη» (Behind The Screen), «Το παγοδρόμιο» (The Rink), «Ήσυχος δρόμος» (Easy Street), «Η θεραπεία» (The Cure), «Ο μετανάστης» (The Immigrant), «Ο τυχοδιώκτης» (The Adventurer).

ΤΟ ΣΙΝΕΜΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ

21:50 ΝΕΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

«ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ»

Βραβευμένη κωμωδία, παραγωγής 1979.

Σενάριο-σκηνοθεσία: Βασίλης Βαφέας.

Φωτογραφία: Γιώργος Καβάγιας.

Παίζουν: Μηνάς Χατζησάββας, Νέλλη Αγγελίδου, Γιάννης Γκούμας, Αντώνης Αντωνίου, Λευτέρης Βογιατζής, Τάσος Υφαντής, Μάγια Λυμπεροπούλου, Δημήτρης Καταλειφός.

Διάρκεια: 77΄

Υπόθεση: Η ταινία είναι μία κωμωδία χαμηλών τόνων που αναφέρεται στις εργασιακές σχέσεις και στη διαδικασία αλλοτρίωσης  των στελεχών. Παρακολουθεί έναν νέο χημικό, ο οποίος αρχίζει την καριέρα του σε μία μικρή φαρμακευτική εταιρεία οικογενειακού τύπου και στη συνέχεια προσλαμβάνεται σε μια θυγατρική πολυεθνικής. Πέρα από τις διαφορές στον τρόπο οργάνωσης των δύο εταιρειών, και στις δύο περιπτώσεις ο ήρωας έρχεται αντιμέτωπος  με τον καθημερινό παραλογισμό των μηχανισμών εξουσίας, μέχρι που γίνεται  και ο ίδιος μέρος αυτών των μηχανισμών και φορέας του παραλογισμού.

μικροΦΙΛΜ

23:15 ΜΙΚΡΟΦΙΛΜ

α) «Χαμομήλι»  W 

Ταινία μικρού μήκους, παραγωγής 2012.

Σκηνοθεσία-σενάριο: Νεριτάν Ζιντζιρία.

Φωτογραφία: Χριστίνα Μουμούρη.

Μοντάζ: Χρήστος Γιαννακόπουλος.

Ήχος: Λέανδρος Ντούνης.

Σκηνικά: Σμαράγδα Κανάρη.

Κοστούμια: Δέσποινα Χειμωνά.

Παίζουν: Γιώτα Χατζηιωάννου, Φώτης Αρμένης.

Διάρκεια: 15΄

Υπόθεση: Είναι μόνη της. Ο κόσμος των ζωντανών είναι μακριά, ενώ ο κόσμος των νεκρών μυρίζει χαμομήλι.

 

β) «Λήθη» W

Ταινία μικρού μήκους, παραγωγής 2009.

Σκηνοθεσία: Γαβριήλ Τζάφκας.

Σενάριο: Νάνσυ Σπετσιώτη, Γαβριήλ Τζάφκας.

Μουσική: Νίκος Βελιώτης.

Φωτογραφία: Μιχάλης Μπούρης.

Παίζουν: Περικλής Μπουγουκλής, Γιώργος Κακανάκης, Ευτυχία Γιακουμή, Καλλιόπη Σίμου,

Γιάννης Καραόλης.

Διάρκεια: 17΄

Υπόθεση: Ο μικρός Αλέξανδρος ζει με τον πατέρα του. Μετά τη Μεγάλη Καταστροφή θέλει να επισκέπτεται συχνά τη μητέρα του. Άλλωστε είναι η μόνη κλωστή που τον συνδέει με τη μνήμη από το παρελθόν…

ΤΡΙΤΗ,  13/12/2016

 ΕΚΠΟΜΠΕΣ – ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

23:45 ΧΩΡΙΣ ΕΡΩΤΗΣΗ (E)  W

«Συνάντηση με τον Πέτρο Μάρκαρη»

Στο αποψινό επεισόδιο καλεσμένος είναι ο συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων, Πέτρος Μάρκαρης. Θα μας φιλοξενήσει στο σπίτι του, για να μας μιλήσει για τα παιδικά του χρόνια στην Κωνσταντινούπολη, αναλύοντας πώς είναι να ζει κανείς μέσα σε μια μειονότητα. Θα μας μιλήσει για Ελλάδα της χούντας και τη δική του αντίσταση με την «Ιστορία του Αλή Ρέντζο», εξηγώντας μας πώς πέρασε ένα τέτοιο έργο από τη λογοκρισία της εποχής, καθώς και το πώς από εκεί ξεκίνησε η χρόνια συνεργασία του με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο. Τέλος, θα αναλύσει την έννοια της πόλης στο αστυνομικό μυθιστόρημα και θα μας εξηγήσει γιατί θεωρεί ότι η Αθήνα είναι «η πόλη των αντιθέσεων».

Σκηνοθεσία-σενάριο: Μιχάλης Δημητρίου.

Ιστορικός ερευνητής: Διονύσης Μουσμούτης.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Αντώνης Κουνέλλας.

Διεύθυνση παραγωγής: Χαρά Βλάχου.

Ηχοληψία: Χρήστος Σακελλαρίου.

Μουσική: Νάσος Σωπύλης, Στέφανος Κωνσταντινίδης.

Ηχητικός σχεδιασμός: Fabrica Studio.

 00:15 ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΙ (E)  W

«Μανώλης Ζαχαριουδάκης»

Ο Μανώλης Ζαχαριουδάκης (ΜΣΑΖ), γεννήθηκε στο Περιστέρι το 1958. Το 1984 αποφοίτησε από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (από το εργαστήριο του Νίκου Κεσσανλή). Εκτός από τη ζωγραφική, υπήρξε από τους πρώτους που ασχολήθηκε με τα εικαστικά στα κομπιούτερ από το 1984. Το 2001 εκδόθηκε το μυθιστόρημά του «Προϊστορικό Ρεστοράν». Το 2003 έγινε δεκτός από το Princeton University των ΗΠΑ ως επισκέπτης καλλιτέχνης.

Το 2011 εκδόθηκε το βιβλίο του «Ζωγραφική, οδηγίες χρήσεως». Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές και στην Εθνική Πινακοθήκη, στην Πινακοθήκη Αβέρωφ και στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Έχει παρουσιάσει 24 ατομικές εκθέσεις. Η τελευταία του, με τον τίτλο «Cipher», πραγματοποιήθηκε το 2015 στην γκαλερί «Έκφραση – Γιάννα Γραμματοπούλου» στην Αθήνα. Στην ίδια γκαλερί, το Σεπτέμβριο του 2016, διοργάνωσε την ομαδική έκθεση «Imago Ignota».

 Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Μαζάνης.

Έρευνα-σενάριο: Αναστασία Μάνου.

Αρχισυνταξία-επιστημονικός συνεργάτης: Χριστόφορος Μαρίνος.

Συνθέτης πρωτότυπης μουσικής τίτλων: Φώτης Φλωρίδης.

Μετάφραση: Μαρία Σταματιάδου.

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Φώτης Φλωρίδης, Αικατερίνη Παπαγεωργίου.

Διεύθυνση παραγωγήςconcept: Παρασκευή Μάστορα.

Μοντάζ: Ηρακλής  Φίτσιος, Γεωργία-Χριστίνα Βασιλοπούλου.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Μιχαήλ Μπροκαλάκης.

Εικονολήπτες: Εμμανουήλ  Κριτσωτάκης, Νίκος Παλιόπουλος, Ελένη Σαμαρά.

Ηχοληψία: Γιάννης Φωτιάδης.

Μακιγιέζ: Ευθυμία Σαμαρά.

Μουσική επιμέλεια: Έλενα Δημητράκη.

Γραφίστας: Στάθης Καραμπατέας.

Εκτέλεση παραγωγής: White Fox.

ΤΡΙΤΗ,  13/12/2016

 ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΙΣ ΗΜΕΡΑΣ

 00:45 ΑΣΠΡΟ – ΜΑΥΡΟ: «Οι πρωτεσ κωμωδιεσ του τσαρλι τσαπλιν ΤΣΑΡΛΙ» (Ε) ημέρας

01:45 ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΒΔΕΛΙΩΔΗ 

«Πέρσες»

02:45 ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ: «Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΛΙΜΝΩΝ» (Ε) ημέρας

03:45 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΕΙΡΑ: «ΜΑΜΑ ΚΑΙ ΓΙΟΣ» (Ε) ημέρας 

04:15 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΕΙΡΑ: «ΣΤΑ ΦΤΕΡΑ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ» (Ε) ημέρας

06:00 ΜΙΚΡΟΦΙΛΜ (Ε) ημέρας

06:30 ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ ΠΑΤ (Ε) ημέρας

ΤΕΤΑΡΤΗ,  14/12/2016

ΧΑΡΟΥΜΕΝΟ ΞΥΠΝΗΜΑ

ΞΕΝΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ   GR

07:00 «Noddy in Toyland Detective» Α΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

Επεισόδια 5ο & 6ο

07:30 «Ταχυδρόμος Πατ» (Postman Pat) Α΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

Οικογενειακή σειρά κινούμενων σχεδίων, παραγωγής Αγγλίας, που θα ολοκληρωθεί σε 78 επεισόδια.

Επεισόδια 31ο & 32ο

08:00 «Χάιντι» (Heidi 3D)  Α΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

Οικογενειακή σειρά κινούμενων σχεδίων (3D Animation), συμπαραγωγής Γαλλίας-Αυστραλίας 2015, που θα ολοκληρωθεί σε 39 επεισόδια.

Επεισόδιο 28ο

ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

08:30 ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ (Ε)  

«Η μυστική ζωή των λιμνών» (Secret Life of Lakes)

Σειρά ντοκιμαντέρ πέντε ωριαίων επεισοδίων, παραγωγής Γαλλίας 2015.

Επεισόδιο 3ο: «Λίμνη Τονλέ Σαπ (Μεγάλη Λίμνη)» (Tonle Sap). Το σύστημα της λίμνης Τονλέ Σαπ και του ποταμού Μεκόνγκ, στην Καμπότζη, είναι μοναδικό στον κόσμο. Οι άνθρωποι που διαμένουν στις όχθες της λίμνης ζουν πότε στο νερό και πότε στο έδαφος, ανάλογα με τη ροή του νερού την υγρή εποχή (εποχή των Μουσώνων). Το ψάρεμα, το κυνήγι φιδιού και η αναπαραγωγή κροκόδειλου, αποτελούν μέρος της καθημερινής ζωής των Χμερ στις όχθες της λίμνης.

09:30 ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ (E)  

«Φάκελος: Διατροφή» (The Food Files) – Β΄ κύκλος

Σειρά ντοκιμαντέρ, παραγωγής Αγγλίας 2014-2015.

Επεισόδια 9ο & 10ο

ΤΕΤΑΡΤΗ,  14/12/2016

 ΞΕΝΗ ΝΕΑΝΙΚΗ ΣΕΙΡΑ

10:30  ΞΕΝΗ ΝΕΑΝΙΚΗ ΣΕΙΡΑ (E) –  GR 

«Σάρα, περιπέτειες στο Άβονλι» (Road to Avonlea) – Στ΄ Kύκλος

Πολυβραβευμένη δραματική οικογενειακή σειρά εποχής 91 επεισοδίων, παραγωγής Καναδά 1990-1996.

Πρωταγωνιστούν: Σάρα Πόλεϊ, Τζάκι Μπάροους, Τζέμα Ζάμπρογκνα, Λάλι Γκαντό,  Μάικλ Μαχόνεν, Μαγκ Ράφμαν, Ρ. Τόμσον, Ζάκαρι Μπένετ, Μόλι Άτκινσον, Σέντρικ Σμιθ, Χάρμονι Κραμπ, Σούζαν Κοξ, Τζόελ Μπλέικ, Ρόμπερτ Κόλινς, Φράνσις Χάιλαντ, Άννα Φέργκιουσον.

(Στ΄ Κύκλος). Επεισόδιο 9ο: «Όλα τριγύρω αλλάζουν»

(Επανάληψη από την Τρίτη 13/12/2016 στις 16:00)

Σενάριο: Ρικ Ντρου.

Σκηνοθεσία: Άλαν Ίστμαν.

Υπόθεση: Ο Κλάιβ και η Μίριελ ανακοινώνουν στην Ίζι και στον Άρθουρ ότι παντρεύονται. Παρότι συμπαθεί τη Μίριελ, η Ίζι γίνεται πικρόχολη σχετικά με τη σχέση του πατέρα της με τη Μίριελ. Όταν εκδηλώνει τα αισθήματά της, η Μίριελ αναβάλλει τον γάμο. Η Ίζι καλείται να αποδεχθεί ότι η αλλαγή στη ζωή είναι αναπόφευκτη, όταν ξεκινά κανείς μία καινούργια οικογένεια και τελικά να πείσει τη Μίριελ να παντρευτεί τον πατέρα της. Στο μεταξύ, κάποια άγνωστα παιδιά εξαπατούν τον Ντέιβι, πείθοντάς τον ότι αν βάλει χρήματα κάτω από ένα μνήμα στο νεκροταφείο, τα χρήματά του θα διπλασιαστούν. Ο Ντέιβι κλέβει τα λεφτά που μάζευε η τάξη για το δώρο γάμων στο δάσκαλό τους, αλλά τα παιδιά τού τα κλέβουν. Η Ντόρα και ο Γουάιλι πρέπει να βοηθήσουν τον Ντέιβι να πάρει πίσω τα χρήματα πριν από το γάμο.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΕΙΡΑ

11:30 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΕΙΡΑ (Ε) (ΑΡΧΕΙΟ)  W

«ΜΑΜΑ ΚΑΙ ΓΙΟΣ»  

Κωμική σειρά 26 επεισοδίων, παραγωγής 2002.

Επεισόδιο 17ο: «Η υπόσχεση»

Ο Περικλής έχει προβλήματα υγείας και ο αδελφός του θεωρεί καλό να προειδοποιήσει την Ιουλία για τα χειρότερα. Εκείνη νομίζει ότι ο Περικλής πεθαίνει και πανικοβάλλεται.

 ΤΕΤΑΡΤΗ,  14/12/2016

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ

12:25 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ GR

«Η ζηλιάρα»

Κωμωδία, παραγωγής 1968

Σκηνοθεσία: Κώστας Καραγιάννης.

Σενάριο: Νίκος Τσεκούρας.

Μουσική: Γιώργος Κατσαρός.

Παίζουν: Ρένα Βλαχοπούλου, Γιώργος Κωνσταντίνου, Άννα Μαντζουράνη, Πέτρος Λοχαΐτης, Νικήτας Πλατής, Γιώργος Παπαζήσης, Λαυρέντης Δανέλλος, Καίτη Λαμπροπούλου, Μάκης Δεμίρης, Περικλής Χριστοφορίδης, Αντώνης Παπαδόπουλος, Χρήστος Δοξαράς, Γιώργος Λουκάκης κ.ά.

Διάρκεια: 93΄

Υπόθεση: Μία παθολογική ζηλιάρα, η Ρένα Παντελιά, έχει κάνει δύσκολη τη ζωή στον άντρα της Αργύρη, ο οποίος τώρα κινδυνεύει να χάσει την υγεία του, ακόμα και τη δουλειά του. Η φαντασία της οργιάζει ασύστολα κι ανακαλύπτει παντού απιστίες. Σε μία από τις προσπάθειές της να τον τσακώσει μαζί με τη φίλη της Ζωζώ, συνειδητοποιεί τις υπερβολές της, αλλά η αγορά ενός μπέιμπι-ντολ από την Πιπίτσα, τηλεφωνήτρια της διαφημιστικής εταιρείας όπου εργάζεται ο Αργύρης, κάνει τη ζήλια της να ξαναφουντώσει. Το ζευγάρι βρίσκεται στα πρόθυρα του διαζυγίου. Όμως η Ρένα είναι έγκυος. Όλο το κλίμα και οι διαθέσεις της αλλάζουν, γεγονός που θα επανενώσει τους δύο συζύγους.

ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΞΕΝΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (Ε)   GR

14:00 «Ο Μικρός Νικόλας» (Le Petit Nicolas / Little Nick) – Β΄ Κύκλος   

Βραβευμένη κωμική, παιδική οικογενειακή σειρά κινούμενων σχεδίων (3D Animation).

Επεισόδια 41ο & 42ο 

14:30 «Χάιντι» (Heidi 3D) 

Οικογενειακή σειρά κινούμενων σχεδίων (3D Animation), συμπαραγωγής Γαλλίας-Αυστραλίας 2015, που θα ολοκληρωθεί σε 39 επεισόδια.

Επεισόδιο 21ο

ΤΕΤΑΡΤΗ,  14/12/2016

 ΕΚΠΟΜΠΕΣ – ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

15:00 ΑΠΟ ΑΓΚΑΘΙ ΡΟΔΟ (Ε)  W

Με τον Γιώργο Πυρπασόπουλο

«Επανάχρηση στην Αρχιτεκτονική»

Τι σχέση έχει το Θέατρο Θησείον με το παλιό Χρηματιστήριο; Ο περίπατος του Πικιώνη γύρω από την Ακρόπολη με το Μουσείο Αλέκου Φασιανού που στεγάζεται σε μία πολυκατοικία; Κι όμως αποτελούν όλα συναρπαστικές εκφάνσεις της «δημιουργικής επανάχρησης» στην Αρχιτεκτονική. Σ’ αυτό το επεισόδιο, ο Γιώργος Πυρπασόπουλος αρχίζει μια περιπλάνηση στο κέντρο της Αθήνας, με στάσεις σε ορισμένα από τα ορόσημα του κτιριακού upcycling, μικρές και μεγαλύτερες ψηφίδες στον αστικό ιστό, που από ερείπια βρέθηκαν να ζουν μία δεύτερη ζωή, αλλάζοντας χρήση. Στη βόλτα μας συναντάμε τους αρχιτέκτονες Χρήστο Παπούλια, Ηλία Κωνσταντόπουλο, Ιωάννη Κίζη, Αγάπη Πρώιμου και Αλεξάνδρα Στράτου, οι οποίοι μας μιλούν για την πόλη που συνεχώς μετασχηματίζεται, διατηρώντας την ιστορική της μνήμη.

Παρουσίαση: Γιώργος Πυρπασόπουλος.

Σκηνοθεσία-σενάριο: Νικόλ Αλεξανδροπούλου.

Εκτέλεση παραγωγής: Libellula Productions.

ΞΕΝΗ ΝΕΑΝΙΚΗ ΣΕΙΡΑ

16:00   ΞΕΝΗ ΝΕΑΝΙΚΗ ΣΕΙΡΑ –  GR   Α΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

«Σάρα, περιπέτειες στο Άβονλι» (Road to Avonlea) – Στ΄ Kύκλος

Πολυβραβευμένη δραματική οικογενειακή σειρά εποχής 91 επεισοδίων, παραγωγής Καναδά 1990-1996.

Πρωταγωνιστούν: Σάρα Πόλεϊ, Τζάκι Μπάροους, Τζέμα Ζάμπρογκνα, Λάλι Γκαντό,  Μάικλ Μαχόνεν, Μαγκ Ράφμαν, Ρ. Τόμσον, Ζάκαρι Μπένετ, Μόλι Άτκινσον, Σέντρικ Σμιθ, Χάρμονι Κραμπ, Σούζαν Κοξ, Τζόελ Μπλέικ, Ρόμπερτ Κόλινς, Φράνσις Χάιλαντ, Άννα Φέργκιουσον.

 (Στ΄ Κύκλος). Επεισόδιο 10ο: «Σπίτι είναι εκεί, όπου βρίσκεται η καρδιά»

Σενάριο: Άβρουμ Γιάκομπσον.

Σκηνοθεσία: Στούαρτ Κέρτις.

Υπόθεση: Έχοντας αναρρώσει από το εγκεφαλικό, η Ρέιτσελ Λιντ επιστρέφει από το σπίτι του γιου της στο Σασκατούν. Η επιστροφή της, όμως, σκιάζεται όταν παθαίνει δεύτερο εγκεφαλικό στο τρένο που την αφήνει ανίκανη να μιλήσει. Όταν φτάνει στο Άβονλι, η Χέτι είναι αποφασισμένη να φροντίσει τη φίλη της μέχρι να γίνει καλά. Οι γιοι της Ρέιτσελ πληροφορούνται για το δεύτερο εγκεφαλικό και τηλεγραφούν στη Χέτι ότι έρχονται στο Άβονλι για να πάρουν τη μητέρα τους οριστικά. Ξέροντας ότι η Ρέιτσελ είναι η μόνη που μπορεί να πείσει τους γιους της να της επιτρέψουν να μείνει, η Χέτι, ο Ντέιβι, η Ντόρα και ο Πιέρ ΛαΠιέρ, αγωνίζονται να μάθουν τη Ρέιτσελ να μιλάει, πριν φτάσουν οι γιοι της στο Άβονλι.

ΤΕΤΑΡΤΗ,  14/12/2016

EΛΛΗΝΙΚΗ ΣΕΙΡΑ

17:00 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΕΙΡΑ (Ε) (ΑΡΧΕΙΟ) W

«ΣΤΑ ΦΤΕΡΑ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ»  – Γ΄ ΚΥΚΛΟΣ 

Κοινωνική-δραματική σειρά, παραγωγής 1999.

 ΞΕΝΗ ΣΕΙΡΑ

 19:00  ΞΕΝΗ ΣΕΙΡΑ GR  Α΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

«Οι έξι αδελφές» (Seis hermanas / Six sisters)

Δραματική σειρά εποχής, 65 επεισοδίων, παραγωγής Ισπανίας (RTVE) 2015.

Σκηνοθεσία: Αντόνιο Χερνάντεζ, Μιγκέλ Κόντε, Νταβίντ Ουγιόα, Χαϊμέ Μποτέλα και Ίνμα Τορέντε.

Πρωταγωνιστούν: Μάρτα Λαγιάλντε (Ντιάνα Σίλβα), Μαριόνα Τένα (Μπιάνκα Σίλβα),  Σίλια Φρεϊχέιρο (Αντέλα Σίλβα), Μαρία Κάστρο (Φραντζέσκα Σίλβα), Καντέλα Σεράτ (Σίλια Σίλβα), Κάρλα Ντίαζ (Ελίσα Σίλβα), Άλεξ Αδροβέρ (Σαλβαδόρ Μοντανέρ), Χουάν Ριμπό (Δον Ρικάρντο Σίλβα).

Επεισόδιο 43ο: «Ένα μέρος για μένα»

Το κόλπο της Ντιάνα για να πιστέψει η Ελίσα ότι ο Σαλβαδόρ ενδιαφέρεται για άλλη γυναίκα, στέφεται με επιτυχία.  Για να το γιορτάσουν, ο Σαλβαδόρ προτείνει στην Ντιάνα έξοδο. Η δόνα Ντολόρες προσκαλεί επίσης, σε γεύμα την Μπιάνκα, κατά τη διάρκεια του οποίου θα αντιμετωπίσουν μία δυσάρεστη σκηνή με πρωταγωνιστή τον Κριστόμπαλ. Το ίδιο δυσάρεστη καταλήγει να είναι η συζήτηση μεταξύ της Καρολίνα και του Χερμάν, οι οποίοι καταλήγουν να μαλώσουν για την Αντέλα.

Ο Καρλίτος απολογείται στη Σοφία, προσπαθεί  να ξαναγίνουν φίλοι, αν και λίγο αργότερα θα είναι η Ελίσα εκείνη που θα του ζητήσει μία ευκαιρία. Η Σίλια από την άλλη πλευρά,  παρουσιάζει μία λύση για το μέλλον της, που τους ξαφνιάζει όλους.

Επεισόδιο 44ο: «Ανάρμοστη ευτυχία»

Με την πρόθεση να συμφιλιώσει τα αδέλφια Λοϊγκόρι, η Μπιάνκα ζητάει βοήθεια από το πιο ακατάλληλο άτομο, τη  Βικτόρια, ερωμένη του μέλλοντα συζύγου της. Ανάλογα λάθη κάνουν και οι υπόλοιπες αδελφές: η Αντέλα που δεν ξέρει πώς να απαντήσει στα  ρομαντικά λόγια του Μάουρο, η Σίλια που αρχίζει να αμφιβάλλει για την πρωτόγνωρη κλίση της και η Ελίσα που απογοητεύεται από τον Σαλβαδόρ και αναζητεί στον Καρλίτο το νέο της φίλο.

Ο δον Ρικάρντο εκμεταλλεύεται όλες αυτές τις συναισθηματικές μεταπτώσεις για να κερδίσει μία προς μία όλες τις αδελφές, με σκοπό να καταστρέψει την οικογένεια Σίλβα από μέσα. Στο μεταξύ, το καινούργιο εμπόρευμα για το οποίο εργάζονται τα «Υφάσματα Σίλβα», φτάνει στα όρια την απόδοση του εργοστασίου… μέχρι τη στιγμή που ο Μιγκέλ κάνει μία ανακάλυψη που απειλεί να καταστρέψει τα πάντα.

ΤΕΤΑΡΤΗ,  14/12/2016

ΑΣΠΡΟ – ΜΑΥΡΟ

21:00 Οι πρωτεσ κωμωδιεσ του τσαρλι τσαπλιν (CHAPLIN MUTUAL COMEDIES) –  GR  

ΤΟ ΣΙΝΕΜΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ

21:50 ΞΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ  

«Τιμπουκτού» (Timbuktu) A΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

Δράμα, συμπαραγωγής Γαλλίας-Μαυριτανίας 2014.

Σκηνοθεσία: Αμπντεραχμάν Σισακό.

Σενάριο: Αμπντεραχμάν Σισακό, Κέσεν Ταλ.

Μοντάζ: Νάντια Μπεν Ρασίντ.

Μουσική: Αμίν Μπουχάφα.

Παίζουν: Ιμπραήμ Αχμέντ, Τούλου Κίκι, Αμπέλ Τζάφρι.

Διάρκεια: 97΄

Υπόθεση: Ο χρόνος στο Τιμπουκτού άρχισε να κυλάει αντίστροφα. Οι δρόμοι έρημοι, οι πόρτες κλειστές. Οι γυναίκες έχουν γίνει σκιές και το σκοτάδι έχει τυλίξει όλα όσα έδιναν κάποτε χρώμα σ’ αυτή την εξωτική πόλη του Μάλι. Τέλος η μουσική, τέλος το παιχνίδι, τέλος η ελευθερία: η αρχή του σκοταδισμού. Ο ισλαμικός φονταμενταλισμός είναι πλέον η νέα τάξη πραγμάτων που σκορπάει τον τρόμο στην περιοχή.

Μακριά από το χάος, ο Κιντάν -ένας βοσκός Τουαρέγκ- μαζί με τη γυναίκα του Σατίμα, την κόρη του Τόγια και τον μικρό Ισάν, απολαμβάνουν μία ήρεμη ζωή. Ένα περιστατικό θα ωθήσει τον Κιντάν να αφαιρέσει κατά λάθος μία ανθρώπινη ζωή. Αυτό θα τον φέρει αντιμέτωπο με την καινούργια Δικαιοσύνη. Η ιστορία του Κιντάν, όμως, δεν είναι η μοναδική, παράλληλες πράξεις συνθέτουν μ’ έναν ωμό ρεαλισμό τη ματωμένη ιστορία μίας ολόκληρης χώρας.

Το πολυβραβευμένο λυρικό και υπόκωφο δράμα του πολύπλευρου Μαυριτανού καλλιτέχνη  Αμπντεραχμάν Σισακό, που στηρίζεται σε αληθινά γεγονότα, σκιαγραφεί με χιούμορ, αλλά και με απλοϊκό τρόπο την καθημερινή ζωή στην περιοχή του Τιμπουκτού, στα βόρεια του Μάλι, αλλά και τη γενικότερη παράνοια που επικρατεί, καθώς τον έλεγχο έχουν οι ακραίοι ισλαμιστές, που θέλουν να επιβάλλουν το νόμο της Σαρία.

Βραβεία – Υποψηφιότητες:

Υποψήφια για Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας

Υποψήφια για το Χρυσό Φοίνικα – Φεστιβάλ Καννών 2014

Επτά Βραβεία Σεζάρ, μεταξύ των οποίων Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Καλύτερου Σεναρίου και Καλύτερης Φωτογραφίας

Βραβείο Οικουμενικής Επιτροπής – Φεστιβάλ Καννών 2014

Βραβείο François Chalais – Φεστιβάλ Καννών 2014

Prix Lumières Καλύτερης Ταινίας και Καλύτερης Σκηνοθεσίας

Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας – Διεθνές Φεστιβάλ του Σικάγο

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας – Φεστιβάλ Ιερουσαλήμ

ΤΕΤΑΡΤΗ,  14/12/2016

 ΕΚΠΟΜΠΕΣ – ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

 23:30  ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ –  W (ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΕΚΠΟΜΠΩΝ)

Τριάντα πέντε χρόνια συνεχούς παρουσίας το «Μονόγραμμα» στη δημόσια τηλεόραση έχει καταγράψει με μοναδικό τρόπο τα πρόσωπα που σηματοδότησαν με την παρουσία και το έργο τους την πνευματική, πολιτιστική και καλλιτεχνική πορεία του τόπου μας.

«Εθνικό αρχείο» έχει χαρακτηριστεί από το σύνολο του Τύπου και για πρώτη φορά το 2012 η Ακαδημία Αθηνών αναγνώρισε και βράβευσε οπτικοακουστικό έργο, απονέμοντας στους δημιουργούς παραγωγούς και σκηνοθέτες Γιώργο και Ηρώ Σγουράκη το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου τους και ιδίως για το «Μονόγραμμα» με το σκεπτικό ότι: «…οι βιογραφικές τους εκπομπές αποτελούν πολύτιμη προσωπογραφία Ελλήνων που έδρασαν στο παρελθόν αλλά και στην εποχή μας και δημιούργησαν, όπως χαρακτηρίστηκε, έργο “για τις επόμενες γενεές”».

Η ιδέα της δημιουργίας ήταν του παραγωγού-σκηνοθέτη Γιώργου Σγουράκη, προκειμένου να παρουσιαστεί με αυτοβιογραφική μορφή η ζωή, το έργο και η στάση ζωής των προσώπων που δρουν στην πνευματική, πολιτιστική, καλλιτεχνική, κοινωνική και γενικότερα στη δημόσια ζωή, ώστε να μην υπάρχει κανενός είδους παρέμβαση και να διατηρηθεί ατόφιο το κινηματογραφικό ντοκουμέντο.

«Κωνσταντίνος Τσουκαλάς» (καθηγητής Κοινωνιολογίας – συγγραφέας)

Ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, κοινωνιολόγος και καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, αυτοβιογραφείται στο «Μονόγραμμα» αυτής εβδομάδας. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1937. Γόνος αστικής οικογένειας με πατέρα, παππού και προπάππο δικηγόρο, η φυσική οδός γι’ αυτόν ήταν να σπουδάσει Νομικά, χωρίς να το επιθυμεί ιδιαίτερα. Μέσα από τη μελέτη, κατέληξε να ασχολείται λίγο πολύ με θεωρητικά πράγματα, με τη Φιλοσοφία, με την Κοινωνιολογία. Με σπουδές στην Ελλάδα και μεταπτυχιακές σπουδές Φιλοσοφίας του Δικαίου και Κοινωνιολογίας στα Πανεπιστήμια της Χαϊδελβέργης, του Μονάχου, του Παρισιού και του Γέιλ, θυμάται με ευγνωμοσύνη, τους καθηγητές που τον καθόρισαν, όπως τον Γεώργιο Αλέξανδρο Μαγκάκη και το Νίκο Σβορώνο.

Μιλάει επίσης, για τους ανθρώπους που τον σφράγισαν. Το Νίκο Πουλαντζά, παιδικό του φίλο, που τον βοήθησε στο Παρίσι και τον Γιώργο Μακρή που τον εισήγαγε στα άδυτα του ρεμπέτικου, μία από τις πολύ μεγάλες προσωπικότητες της Αθήνας. Και οι δύο έβαλαν τέλος οι ίδιοι στη ζωή τους. Το πρώτο του βιβλίο «Ελληνική τραγωδία», το έγραψε στην Αγγλία. Ένα βιβλίο για την Ελλάδα της επτάχρονης δικτατορίας. Αμέσως μετά άρχισε να διδάσκει σε Γαλλικό Πανεπιστήμιο, βιώνοντας από τα μέσα τον Μάη του ’68. Μετείχε ολόψυχα σ’ αυτή την «πανδαισία», όπως λέει, που «ανεξάρτητα από τα άλλα αποτελέσματα, υπήρξε μία μοναδική στιγμή στην ιστορία της γαλλικής διανόησης και για όλους όσοι είχαν την τύχη, την ευκαιρία, να συμμετάσχουν στα τεκταινόμενα». Από τότε, τον Μάη του ’68, έως το 1985 υπήρξε καθηγητής Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Παρισιού και από το 1985 και έκτοτε, καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διετέλεσε επίσης και επιστημονικός διευθυντής στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών. Το 1974 ανακηρύχθηκε διδάκτορας Γραμμάτων και Ανθρωπιστικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Παρισιού. Σημαντικό κομμάτι της ζωής του, η σύζυγός του Φωτεινή Τσαλίκογλου, συγγραφέας και καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πάντειο. Δύο διανοούμενοι, συγγραφείς σ’ ένα σπίτι που όπως λέει, «…στριμώχνονται, συγκρούονται, αντιπαρατίθενται και τελικά καταφέρνουν να συνυπάρχουν».

 Παραγωγός: Γιώργος Σγουράκης.

Σκηνοθεσία: Χρίστος Ακρίδας.

Φωτογραφία: Στάθης Γκόβας.

Ηχοληψία: Νίκος Παναγοηλιόπουλος.

Μοντάζ: Σταμάτης Μαργέτης.

Διεύθυνση παραγωγής: Στέλιος Σγουράκης.

ΤΕΤΑΡΤΗ,  14/12/2016

ΞΕΝΗ  ΤΑΙΝΙΑ

24:00 ΞΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ  

«Το ποτάμι ανάμεσα» (London River)

Δράμα, συμπαραγωγής Αγγλίας- Γαλλίας- Αλγερίας 2009.

Σκηνοθεσία: Ρασίντ Μπουσαρέμπ.

Πρωταγωνιστούν: Μπρέντα Μπλέθιν, Σοτιγκουί Κουγιατέ, Φράνσις Μαγκί, Ρόσντι Ζεμ, Σαμί Μπουατζίλα.

Διάρκεια: 83΄

Υπόθεση: Tον Iούλιο του 2005, λίγο μετά τις βομβιστικές επιθέσεις στους σταθμούς μετρό του Λονδίνου, δύο διαφορετικοί άνθρωποι έρχονται να διεξαγάγουν έρευνες στο βόρειο κομμάτι της πόλης για τα αγνοούμενα παιδιά τους. H Eλίζαμπεθ Σόμερς, μια χήρα αγρότισσα από την κεντρική Aγγλία, που ανησυχεί για τη φοιτήτρια κόρη της, η οποία έχει να απαντήσει μέρες στα τηλέφωνα. Kαι ο Oυσμάνε, ένας ηλικιωμένος Aφρικανός μετανάστης στη Γαλλία, που αναζητεί τον από χρόνια αποξενωμένο και εγκατεστημένο στο Λονδίνο γιο του. Οι δύο ξένοι συναντιούνται και ανακαλύπτουν ότι τα παιδιά τους ζούσαν μαζί, κατά τη στιγμή των επιθέσεων. Παρότι έχουν διαφορετικές θρησκευτικές πεποιθήσεις -ο Oυσμάνε είναι μουσουλμάνος και η κυρία Σόμερς χριστιανή- μοιράζονται την ίδια ελπίδα να βρεθούν τα παιδιά τους ζωντανά. Παραμερίζουν τις πολιτισμικές τους διαφορές και ενισχύουν ο ένας τον άλλο με δύναμη και πίστη ώστε να συνεχίσουν την αναζήτηση

Εξαιρετικό ρεαλιστικό δράμα από τον Ρασίντ Μπουσαρέμπ, με συγκλονιστικές ερμηνείες από τους δύο πρωταγωνιστές (Μπρέντα Μπλέθιν, Σοτιγκουί Κουγιατέ).

Μία ταινία αληθινή, σύγχρονη, γεμάτη συνταρακτικές στιγμές, που θίγει με μοναδικό τρόπο θέματα τα οποία αφορούν όλους μας άμεσα, όπως η ξενοφοβία, ο ρατσισμός, η τρομοκρατία, η παγκοσμιοποίηση, η πολυπολιτισμικότητα, αλλά και το πόσο ασήμαντα είναι όλα αυτά μπροστά σε όσα ενώνουν τους ανθρώπους.

Η ταινία συμμετείχε στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Βερολίνου 2009, όπου και απέσπασε στη σκηνοθεσία το Βραβείο Οικουμενικής Επιτροπής (Ειδική Μνεία), καθώς και Ασημένια Άρκτο Α΄ Ανδρικού Ρόλου (Σοτιγκουί Κουγιατέ).

ΤΕΤΑΡΤΗ,  14/12/2016

ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΙΣ ΗΜΕΡΑΣ

01:30 ΑΣΠΡΟ – ΜΑΥΡΟ: «Οι πρωτεσ κωμωδιεσ του τσαρλι τσαπλιν ΤΣΑΡΛΙ» (Ε) ημέρας

02:30 ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ: «THE FOOD FILES» (Ε) ημέρας

03:30 ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ: «Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΛΙΜΝΩΝ» (Ε) ημέρας

04:00 ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ (Ε) ημέρας

04:30 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΕΙΡΑ: «ΜΑΜΑ ΚΑΙ ΓΙΟΣ» (Ε) ημέρας

05:15 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΕΙΡΑ: «ΣΤΑ ΦΤΕΡΑ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ» (Ε) ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ,  15/12/2016

ΧΑΡΟΥΜΕΝΟ ΞΥΠΝΗΜΑ

ΞΕΝΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ   GR

07:00 «Noddy in Toyland Detective» Α΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

Επεισόδια 7ο & 8ο

07:30 «Ταχυδρόμος Πατ» (Postman Pat) Α΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

Οικογενειακή σειρά κινούμενων σχεδίων, παραγωγής Αγγλίας, που θα ολοκληρωθεί σε 78 επεισόδια.

Επεισόδια 33ο & 34ο

 08:00 «Χάιντι» (Heidi 3D)  Α΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

Οικογενειακή σειρά κινούμενων σχεδίων (3D Animation), συμπαραγωγής Γαλλίας-Αυστραλίας 2015, που θα ολοκληρωθεί σε 39 επεισόδια.

Επεισόδιο 29ο

 ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

08:30 ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ (Ε)  

«Η μυστική ζωή των λιμνών» (Secret Life of Lakes)

Σειρά ντοκιμαντέρ πέντε ωριαίων επεισοδίων, παραγωγής Γαλλίας 2015.

Επεισόδιο 4ο: «Το Εθνικό Πάρκο λιμνών Lencois Maranhenses» (Lencois, Sand Lakes). Οι αμμόλοφοι που απλώνονται μέχρι εκεί που φτάνει το μάτι στα βόρεια του Σάο Λουίς, στη Βραζιλία,  φέρνουν στο νου την έρημο Σαχάρα, αλλά το νερό που τους περιβάλλει δεν είναι οφθαλμαπάτη. Είναι το Εθνικό Πάρκο λιμνών Lencois Maranhenses, μία έρημος με λίμνες της Βραζιλίας ελάχιστα γνωστές και μ’ ένα εκπληκτικό οικοσύστημα.

09:30 ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ (E)  

«Φάκελος: Διατροφή» (The Food Files) – Β΄ κύκλος

Σειρά ντοκιμαντέρ, παραγωγής Αγγλίας 2014-2015.

Επεισόδια 11ο  & 12ο 

ΠΕΜΠΤΗ,  15/12/2016

ΞΕΝΗ ΝΕΑΝΙΚΗ ΣΕΙΡΑ

10:30  ΞΕΝΗ ΝΕΑΝΙΚΗ ΣΕΙΡΑ (E) –  GR 

«Σάρα, περιπέτειες στο Άβονλι» (Road to Avonlea) – Στ΄ Kύκλος

Πολυβραβευμένη δραματική οικογενειακή σειρά εποχής 91 επεισοδίων, παραγωγής Καναδά 1990-1996.

Πρωταγωνιστούν: Σάρα Πόλεϊ, Τζάκι Μπάροους, Τζέμα Ζάμπρογκνα, Λάλι Γκαντό,  Μάικλ Μαχόνεν, Μαγκ Ράφμαν, Ρ. Τόμσον, Ζάκαρι Μπένετ, Μόλι Άτκινσον, Σέντρικ Σμιθ, Χάρμονι Κραμπ, Σούζαν Κοξ, Τζόελ Μπλέικ, Ρόμπερτ Κόλινς, Φράνσις Χάιλαντ, Άννα Φέργκιουσον.

(Στ΄ Κύκλος). Επεισόδιο 10ο: «Σπίτι είναι εκεί, όπου βρίσκεται η καρδιά»

(Επανάληψη από την Τετάρτη 14/12/2016 στις 16:00)

Σενάριο: Άβρουμ Γιάκομπσον.

Σκηνοθεσία: Στούαρτ Κέρτις.

Υπόθεση: Έχοντας αναρρώσει από το εγκεφαλικό, η Ρέιτσελ Λιντ επιστρέφει από το σπίτι του γιου της στο Σασκατούν. Η επιστροφή της, όμως, σκιάζεται όταν παθαίνει δεύτερο εγκεφαλικό στο τρένο που την αφήνει ανίκανη να μιλήσει. Όταν φτάνει στο Άβονλι, η Χέτι είναι αποφασισμένη να φροντίσει τη φίλη της μέχρι να γίνει καλά. Οι γιοι της Ρέιτσελ πληροφορούνται για το δεύτερο εγκεφαλικό και τηλεγραφούν στη Χέτι ότι έρχονται στο Άβονλι για να πάρουν τη μητέρα τους οριστικά. Ξέροντας ότι η Ρέιτσελ είναι η μόνη που μπορεί να πείσει τους γιους της να της επιτρέψουν να μείνει, η Χέτι, ο Ντέιβι, η Ντόρα και ο Πιέρ ΛαΠιέρ, αγωνίζονται να μάθουν τη Ρέιτσελ να μιλάει, πριν φτάσουν οι γιοι της στο Άβονλι.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΕΙΡΑ

11:30 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΕΙΡΑ (Ε) (ΑΡΧΕΙΟ)  W

«ΜΑΜΑ ΚΑΙ ΓΙΟΣ»  

Κωμική σειρά 26 επεισοδίων, παραγωγής 2002.

Επεισόδιο 18ο: «Κρουαζιέρα θα σε πάω»

Η Ιουλία παρουσιάζει στον Περικλή τον Χαράλαμπο. Έναν ώριμο κύριο που όχι μόνο τη φλερτάρει, αλλά της προτείνει να πάνε μαζί κρουαζιέρα στα Κανάρια Νησιά. Ο Περικλής έχει μεν αντιρρήσεις, αλλά δεν είναι και εντελώς αντίθετος με την ιδέα. Εκείνος που γίνεται έξαλλος είναι ο Μιλτιάδης. Το ταξίδι κανονίζεται, αλλά τους χαλάει τα σχέδια η Καλλιόπη, κόρη του Χαράλαμπου, που πληροφορεί τον Περικλή ότι ο πατέρας της τάζει συνεχώς ταξίδια σε διάφορες κυρίες…

ΠΕΜΠΤΗ,  15/12/2016

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ

12:25 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ  GR 

«Μια του κλέφτη» 

Κωμωδία, παραγωγής 1960.

Σκηνοθεσία-σενάριο: Δημήτρης Ιωαννόπουλος.

Μουσική: Μίμης Πλέσσας.

Παίζουν: Δημήτρης Χορν, Κάκια Αναλυτή, Διονύσης Παπαγιανόπουλος, Κώστας Ρηγόπουλος, Αλίκη Ανδρέου, Θόδωρος Μορίδης, Κατερίνα Χέλμη, Λέλα Πατρικίου, Θανάσης Βέγγος κ.ά.

Διάρκεια: 92΄

Υπόθεση: Ένας καταξιωμένος δικηγόρος ερωτευμένος με μια κοπέλα, ενώ κάνει τις διακοπές του στην Πάρο γνωρίζει μια παντρεμένη γυναίκα, η οποία τον ερωτεύεται με πάθος. Ο σύζυγός της, υποπτευόμενος ότι κάτι σκαρώνει η γυναίκα του, κάνει μια αιφνιδιαστική έφοδο, η οποία θα γίνει αφορμή για να γνωριστεί ο δικηγόρος με την κοπέλα που αγαπάει. Εκείνη τον φυγαδεύει, θεωρώντας τον κλέφτη, αλλά γρήγορα αποκαλύπτεται η αλήθεια, με αποτέλεσμα οι δύο νέοι να τα φτιάξουν μεταξύ τους και να παντρευτούν.

 ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΞΕΝΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (Ε)   GR

14:00 «Ο Μικρός Νικόλας» (Le Petit Nicolas / Little Nick) – Β΄ Κύκλος   

Βραβευμένη κωμική, παιδική οικογενειακή σειρά κινούμενων σχεδίων (3D Animation).

Επεισόδια 43ο & 44ο 

 14:30 «Χάιντι» (Heidi 3D) 

Οικογενειακή σειρά κινούμενων σχεδίων (3D Animation), συμπαραγωγής Γαλλίας-Αυστραλίας 2015, που θα ολοκληρωθεί σε 39 επεισόδια.

Επεισόδιο 22ο    

ΕΚΠΟΜΠΕΣ – ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

15:00 ΑΠΟ ΑΓΚΑΘΙ ΡΟΔΟ (Ε)  W

Με τον Γιώργο Πυρπασόπουλο

 «Ψυχοθεραπεία»

Είναι η ψυχοθεραπεία ένα είδος… upcycling; Μπορεί τα βιώματα που ανασύρουμε με τη βοήθεια του/της ψυχολόγου μας να μας βοηθήσουν να χτίσουμε το «βελτιωμένο» μας εαυτό; Μπορούν τα ξεχασμένα τραύματά μας να μετατραπούν σε πολύτιμα εργαλεία;

Σ’ ένα πρωτότυπο group therapy, o Γιώργος Πυρπασόπουλος και ομάδα ειδικών συζητούν για τη διαδικασία της ψυχοθεραπείας, τις τεχνικές που βοηθούν στην ανάσυρση του βιώματος, τα κοινά προβλήματα και φοβίες, το ρόλο του παράγοντα «οικονομική κρίση».  Ακόμα, μαθαίνουμε τι σημαίνει «θεραπευτική ύπνωση» και πώς μπορεί να μάς αποκαλύψει κρυμμένες δυνατότητες, αλλά και γιατί καταφεύγουμε στο παρελθόν μας γα τη διαχείριση μιας σοβαρής ασθένειας.

 Παρουσίαση: Γιώργος Πυρπασόπουλος.

Σκηνοθεσία-σενάριο: Νικόλ Αλεξανδροπούλου.

Εκτέλεση παραγωγής: Libellula Productions.

ΞΕΝΗ ΝΕΑΝΙΚΗ ΣΕΙΡΑ

16:00   ΞΕΝΗ ΝΕΑΝΙΚΗ ΣΕΙΡΑ –  GR   Α΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

«Σάρα, περιπέτειες στο Άβονλι» (Road to Avonlea) – Στ΄ Kύκλος

Πολυβραβευμένη δραματική οικογενειακή σειρά εποχής 91 επεισοδίων, παραγωγής Καναδά 1990-1996.

Πρωταγωνιστούν: Σάρα Πόλεϊ, Τζάκι Μπάροους, Τζέμα Ζάμπρογκνα, Λάλι Γκαντό,  Μάικλ Μαχόνεν, Μαγκ Ράφμαν, Ρ. Τόμσον, Ζάκαρι Μπένετ, Μόλι Άτκινσον, Σέντρικ Σμιθ, Χάρμονι Κραμπ, Σούζαν Κοξ, Τζόελ Μπλέικ, Ρόμπερτ Κόλινς, Φράνσις Χάιλαντ, Άννα Φέργκιουσον.

ΠΕΜΠΤΗ,  15/12/2016

(Στ΄ Κύκλος). Επεισόδιο 11ο: «Μπερδέματα»

Σενάριο: Μάρλεν Μάθιους.

Σκηνοθεσία: Χάρβεϊ Φροστ.

Υπόθεση: Η επιβλητική Ευρωπαία κόμισσα Πονλένσκα φτάνει στο ξενοδοχείο Γουάιτ Σαντς για να παρευρεθεί στους γάμους του γιου της με μία εύπορη Καναδή. Ολόκληρο το Άβονλι περιμένει με ανυπομονησία τον πολυτελή γάμο, όταν στην πόλη φτάνει η Μάγκι ΜακΦι και ισχυρίζεται ότι είναι μητέρα του Πιέρ ΛαΠιέρ, του ιδιοκτήτη του Γουάιτ Σαντς. Ταπεινωμένος ο Πιέρ ομολογεί πως έχει χρόνια να δει τη μητέρα του και της λέει ψέματα, επειδή ντρέπεται που είναι ένας απλός μάγειρας. Όταν η Μάγκι μαθαίνει την αλήθεια, απαρηγόρητη ανακοινώνει ότι η κόρη της, η αδελφή του Πιέρ, η Αντέλ, είναι η κοπέλα που παντρεύεται το γιο της κόμισσας. Είναι βέβαιη πως, όταν η κόμισσα μάθει ότι η Αντέλ δεν είναι από πλούσια οικογένεια, θα ακυρώσει το γάμο. Δεν γνωρίζουν, όμως, ότι η κόμισσα είναι πάμπτωχη γιατί έχει χάσει όλη την περιουσία της. Η Μάγκι και η κόμισσα συστήνονται και συμπαθούν αμέσως η μία άλλη. Σύντομα παραδέχονται τη φτώχεια τους. Υπόσχονται, ωστόσο, να το κρατήσουν κρυφό, προκειμένου να γίνει κανονικά ο γάμος.

ΠΕΜΠΤΗ,  15/12/2016

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΕΙΡΑ

17:00 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΕΙΡΑ (Ε) (ΑΡΧΕΙΟ) W

«ΣΤΑ ΦΤΕΡΑ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ»  – Δ΄ ΚΥΚΛΟΣ 

Κοινωνική-δραματική σειρά, παραγωγής 1999.

ΞΕΝΗ ΣΕΙΡΑ

19:00  ΞΕΝΗ ΣΕΙΡΑ GR  Α΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

«Οι έξι αδελφές» (Seis hermanas / Six sisters)

Δραματική σειρά εποχής, 65 επεισοδίων, παραγωγής Ισπανίας (RTVE) 2015.

Σκηνοθεσία: Αντόνιο Χερνάντεζ, Μιγκέλ Κόντε, Νταβίντ Ουγιόα, Χαϊμέ Μποτέλα και Ίνμα Τορέντε.

Πρωταγωνιστούν: Μάρτα Λαγιάλντε (Ντιάνα Σίλβα), Μαριόνα Τένα (Μπιάνκα Σίλβα),  Σίλια Φρεϊχέιρο (Αντέλα Σίλβα), Μαρία Κάστρο (Φραντζέσκα Σίλβα), Καντέλα Σεράτ (Σίλια Σίλβα), Κάρλα Ντίαζ (Ελίσα Σίλβα), Άλεξ Αδροβέρ (Σαλβαδόρ Μοντανέρ), Χουάν Ριμπό (Δον Ρικάρντο Σίλβα).

Επεισόδιο 45ο: «Μια δηλητηριασμένη καραμέλα»

Η απόφαση εξομοίωσης των μισθών μεταξύ ανδρών και γυναικών προκαλεί μεγάλη αναστάτωση στο εργοστάσιο. Η Ντιάνα όμως, παραμένει αμετακίνητη.  Η Φραντζέσκα δέχεται δύο προσκλήσεις για την ίδια μέρα, μία από τον Γκαμπριέλ για να γιορτάσει τα γενέθλια του Αμπιγκού και τη δεύτερη από τον δον Λουίς για την όπερα και δεν ξέρει ποια να απορρίψει. Στο μεταξύ, η Σίλια μαθαίνει διάφορα που τη γεμίζουν αμφιβολίες και θυμό… Τα ίδια συναισθήματα  βιώνει και η Αντέλα, λόγω των πεθερικών της. Νευρική είναι και η Μπιάνκα που βρίσκεται μπροστά σε μία αποκάλυψη που θα αλλάξει το συναισθηματικό της μέλλον για πάντα.

Επεισόδιο 46ο: «Άνδρες εναντίον γυναικών»

Η Αντέλα συζητεί με τις αδελφές της τα δεδομένα που προκύπτουν από τη διαθήκη των πεθερικών της. Για να λυθεί αυτό το απρόσμενο πρόβλημα, χρειάζεται η βοήθεια ενός ειδικού.

Καθώς η Μπιάνκα πιέζει τον Κριστόμπαλ να της πει τι πραγματικά συμβαίνει μεταξύ της Βικτόρια και του Ροδόλφο, κατά λάθος μπλοκάρει ένα από τα μηχανήματα του εργοστασίου. Οι εργάτριες ζητούν τη βοήθεια των ανδρών, οι οποίοι αρνούνται να την προσφέρουν. Όταν όμως θα χρειαστούν εκείνοι τη βοήθεια των γυναικών, ξεσπάει ένας πραγματικός πόλεμος μεταξύ τους και η Ντιάνα θα πρέπει να εξομαλύνει την κατάσταση.  Η Ελίσα υπερηφανεύεται συνεχώς για τη γιορτή ενηλικίωσής της, γεγονός που εξαγριώνει τους φίλους της, ενώ η Φραντζέσκα απορρίπτει την πρόσκληση του δον Λουίς για την όπερα, χωρίς να του πει ότι θα πάει στη γιορτή του Αμπιγκού, στην οποία είναι και ο ίδιος καλεσμένος. Η Σίλια συναντιέται με τη μυστηριώδη γυναίκα, που θα της ανοίξει νέους ορίζοντες.

ΠΕΜΠΤΗ,  15/12/2016

ΑΣΠΡΟ – ΜΑΥΡΟ

21:00 Οι πρωτεσ κωμωδιεσ του τσαρλι τσαπλιν (CHAPLIN MUTUAL COMEDIES) –  GR  

21:50 ΞΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ

«Το μυστικό της Μέιζι» (What Maisie knew)

Δράμα, παραγωγής ΗΠΑ 2012.

Σκηνοθεσία: Σκοτ ΜακΓκί, Ντέιβιντ Σίγκελ.

Παίζουν: Τζούλιαν Μουρ, Αλεξάντερ Σκάρσγκαρντ, Στιβ Κούγκαν, Τζοάνα Βάντερχαμ, Ονάτα Έιπριλ, Έμα Χόλζερ.

Διάρκεια: 99΄

Υπόθεση: Ο επιτυχημένος έμπορος έργων Τέχνης Μπιλ και η μεσήλικη ροκ σταρ Σουζάνα, ζουν μαζί με την κόρη τους Μέιζι σ’ ένα πολυτελές διαμέρισμα της Νέας Υόρκης. Όταν στη ζωή της οικογένειας θα αρχίσουν να εισέρχονται νέοι και όμορφοι πειρασμοί, τότε η σχέση του ζευγαριού θα διαλυθεί και ένας σκληρός δικαστικός αγώνας για την επιμέλεια του παιδιού θα ξεκινήσει. Η Μέιζι θα βρεθεί ανυπεράσπιστη απέναντι στη διαμάχη των γονιών της και στα φορτωμένα επαγγελματικά τους προγράμματα.

Η ταινία βασίζεται στη νουβέλα του Χένρι Τζέιμς, που γράφτηκε το 1897 και περιγράφει τις τραυματικές μνήμες που προκύπτουν από ένα διαζύγιο.

Η ταινία έχει αποσπάσει τρία (3) βραβεία και δεκαοκτώ (18) υποψηφιότητες μεταξύ αυτών: 

  • Βραβείο Β΄ γυναικείου ρόλου (Ονάτα Έιπριλ) στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σιάτλ 2013.
  • Βραβείο καλύτερης νέας ηθοποιού (Ονάτα Έιπριλ) στο Women Film Critics Circle Awards 2013.
  • Υποψηφιότητα για βραβείο καλύτερης ταινίας στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τόκιο 2012.
  • Υποψηφιότητα για βραβεία καλύτερης ταινίας και καλύτερης ηθοποιού (Τζούλιαν Μουρ, Ονάτα Έιπριλ) στα Dublin Film Critics Circle Awards 2013.
  • Υποψηφιότητα για βραβείο Άγγλου ηθοποιού της χρονιάς στα London Critics Circle Film Awards 2014.

ΠΕΜΠΤΗ,  15/12/2016

ΕΚΠΟΜΠΕΣ – ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

23:30 ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ    –  W   ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ

Ορχήστρες, μπάντες, μουσικά σύνολα, χορωδίες: Πώς λειτουργούν και πώς συν-τονίζονται;

Το «δυτικό» μουσικό μας παρελθόν: Πώς φτάνουμε από την Επτανησιακή και την Εθνική Σχολή, περνώντας από τον Χρήστου και τον Ξενάκη,  στη σύγχρονη μουσική δημιουργία;

Τα όρια του Μουσικού Θεάτρου σήμερα: Πώς συνδιαλέγεται η μουσική με τις άλλες Τέχνες επί σκηνής;

Νέες τάσεις: Τι σημαίνει η δημιουργία στην ψηφιακή εποχή; Τι προτείνουν και πώς πειραματίζονται σήμερα οι μουσικοί της νεότερης γενιάς;

Οι επαγγελματίες της μουσικής: Πόσα επαγγέλματα και ιδιότητες συναντάμε στο χώρο της μουσικής; Πόσοι άνθρωποι συνεργάζονται για να παραχθεί ένα μουσικό έργο ή μία συναυλία;

Οδοιπορικό στην Εγνατία οδό: Πόσες φωνές, ιδιώματα, πρόσωπα και ιστορίες κρύβονται στη διαδρομή από τη Θράκη μέχρι την Ήπειρο;

Αυτά και άλλα μυστικά, μας αποκαλύπτει ο Νίκος Κυπουργός στο νέο κύκλο επεισοδίων της εκπομπής «Τα μυστικά της μουσικής», που μεταδίδεται στην ΕΡΤ2 κάθε Πέμπτη.

 Παρουσίαση-σχεδιασμός εκπομπής: Νίκος Κυπουργός.

Σκηνοθεσία: Λουίζος Ασλανίδης, Γιώργος Νούσιας.

Αρχισυνταξία: Ελίτα Κουνάδη, Αναστάσης Σαρακατσάνος.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Αλέξης Ιωσηφίδης, Πέτρος Νούσιας, Claudio Bolivar.

Ηχοληψία: Ξενοφώντας Κοντόπουλος.

Διεύθυνση παραγωγής: Δήμητρα Κύργιου.

Οργάνωση παραγωγής: Χρύσα Στυλιαρά.

Εκτέλεση παραγωγής: Λουίζος Ασλανίδης.

Μοντάζ:  Γωγώ Μπεμπέλου, Θοδωρής Καπετανάκης, Μαρίνος Αγκοπιάν.

Μουσική τίτλων: Νίκος Κυπουργός.

Σχεδιασμός τίτλων: Ζίνα Παπαδοπούλου, Πέτρος Παπαδόπουλος.

Colorist: Μιχάλης Ρίζος.

Μιξάζ: Βαγγέλης Κατσίνας, Φίλιππος Μάνεσης.

Μακιγιάζ-κομμώσεις: Γιώργος Ταμπακάκης.

Γραμματεία παραγωγής: Κατερίνα Διαμαντοπούλου.

Επεισόδιο 7ο: «Οι επαγγελματίες» (οργανοποιία – διδασκαλία)

Πόσα επαγγέλματα και ιδιότητες συναντάμε στο χώρο της μουσικής;

Πόσοι άνθρωποι συνεργάζονται για να παραχθεί ένα μουσικό έργο ή μία συναυλία;

Από τον συνθέτη ώς τον αντιγραφέα και τον εκδότη, από τον οργανοποιό μέχρι τον χορδιστή και τον ηχολήπτη, από τον δάσκαλο ώς τον μαέστρο και τον ερμηνευτή, από τον ερευνητή μέχρι τον δισκοπώλη και τον ραδιοφωνικό παραγωγό.

ΠΕΜΠΤΗ,  15/12/2016

ΕΚΠΟΜΠΕΣ – ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

 23:30 ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ    –  W   ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ

Ορχήστρες, μπάντες, μουσικά σύνολα, χορωδίες: Πώς λειτουργούν και πώς συν-τονίζονται;

Το «δυτικό» μουσικό μας παρελθόν: Πώς φτάνουμε από την Επτανησιακή και την Εθνική Σχολή, περνώντας από τον Χρήστου και τον Ξενάκη,  στη σύγχρονη μουσική δημιουργία;

Τα όρια του Μουσικού Θεάτρου σήμερα: Πώς συνδιαλέγεται η μουσική με τις άλλες Τέχνες επί σκηνής;

Νέες τάσεις: Τι σημαίνει η δημιουργία στην ψηφιακή εποχή; Τι προτείνουν και πώς πειραματίζονται σήμερα οι μουσικοί της νεότερης γενιάς;

Οι επαγγελματίες της μουσικής: Πόσα επαγγέλματα και ιδιότητες συναντάμε στο χώρο της μουσικής; Πόσοι άνθρωποι συνεργάζονται για να παραχθεί ένα μουσικό έργο ή μία συναυλία;

Οδοιπορικό στην Εγνατία οδό: Πόσες φωνές, ιδιώματα, πρόσωπα και ιστορίες κρύβονται στη διαδρομή από τη Θράκη μέχρι την Ήπειρο;

Αυτά και άλλα μυστικά, μας αποκαλύπτει ο Νίκος Κυπουργός στο νέο κύκλο επεισοδίων της εκπομπής «Τα μυστικά της μουσικής», που μεταδίδεται στην ΕΡΤ2 κάθε Πέμπτη.

 Παρουσίαση-σχεδιασμός εκπομπής: Νίκος Κυπουργός.

Σκηνοθεσία: Λουίζος Ασλανίδης, Γιώργος Νούσιας.

Αρχισυνταξία: Ελίτα Κουνάδη, Αναστάσης Σαρακατσάνος.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Αλέξης Ιωσηφίδης, Πέτρος Νούσιας, Claudio Bolivar.

Ηχοληψία: Ξενοφώντας Κοντόπουλος.

Διεύθυνση παραγωγής: Δήμητρα Κύργιου.

Οργάνωση παραγωγής: Χρύσα Στυλιαρά.

Εκτέλεση παραγωγής: Λουίζος Ασλανίδης.

Μοντάζ:  Γωγώ Μπεμπέλου, Θοδωρής Καπετανάκης, Μαρίνος Αγκοπιάν.

Μουσική τίτλων: Νίκος Κυπουργός.

Σχεδιασμός τίτλων: Ζίνα Παπαδοπούλου, Πέτρος Παπαδόπουλος.

Colorist: Μιχάλης Ρίζος.

Μιξάζ: Βαγγέλης Κατσίνας, Φίλιππος Μάνεσης.

Μακιγιάζ-κομμώσεις: Γιώργος Ταμπακάκης.

Γραμματεία παραγωγής: Κατερίνα Διαμαντοπούλου.

Επεισόδιο 7ο: «Οι επαγγελματίες» (οργανοποιία – διδασκαλία)

Πόσα επαγγέλματα και ιδιότητες συναντάμε στο χώρο της μουσικής;

Πόσοι άνθρωποι συνεργάζονται για να παραχθεί ένα μουσικό έργο ή μία συναυλία;

Από τον συνθέτη ώς τον αντιγραφέα και τον εκδότη, από τον οργανοποιό μέχρι τον χορδιστή και τον ηχολήπτη, από τον δάσκαλο ώς τον μαέστρο και τον ερμηνευτή, από τον ερευνητή μέχρι τον δισκοπώλη και τον ραδιοφωνικό παραγωγό.

Στο έβδομο επεισόδιο του νέου κύκλου της εκπομπής «Τα μυστικά της μουσικής» με το Νίκο Κυπουργό, απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά δίνουν οι: Sebastien Seixas (οργανοποιός), Γιάννης Πογκοζίδης (κατασκευαστής ποντιακής λύρας), Λεωνίδας Καβάκος (διευθυντής ορχήστρας – σολίστ βιολιού), Ευάγγελος Μπουντούνης (συνθέτης – κιθαριστής, δάσκαλος κιθάρας), Σοφία Σαρρή (δασκάλα Φωνητικής – τραγουδίστρια), Βαγγέλης Παρασκευαΐδης (δάσκαλος Μουσικής – μουσικός), Αντώνης Κοντογεωργίου (διευθυντής χορωδίας), Μυρτώ Παπαθανασίου (σοπράνο), Τάσης Χριστογιαννόπουλος (βαρύτονος), Νίκος Μέρμηγκας (μουσικός), Άλκης Λιβαθινός (συνθέτης), Θεόδωρος Κοτεπάνος (πιανίστας).

ΠΕΜΠΤΗ,  15/12/2016

ΜΟΥΣΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

00:30 Η ΣΚΗΝΗ ΤΗΣ JAZZ – EΡΤ JAZZ SESSIONS  –  W 

Μουσική εκπομπή, που επιμελείται και παρουσιάζει ο  Δημήτρης Τρίκας.

Η εκπομπή έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό που είχε δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια και να πάρει τη σκυτάλη από παλαιότερες προσπάθειες της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, για να προβάλλει τα μουσικά σχήματα της ελληνικής κυρίως σκηνής της τζαζ.

Σε μια εποχή μάλιστα που η σκηνή αυτή βρίσκεται πλέον ποιοτικά σ’ ένα εξαιρετικό  επίπεδο, τόσο συνθετικά όσο και αριθμητικά με τα μουσικά σχήματα και τους σολίστ που διαθέτουν να εντυπωσιάζουν το κοινό μέσα και έξω από την Ελλάδα.

«Η σκηνή της jazz» παρουσιάζει τις ζωντανές συναυλίες που γίνονται στο στούντιο «Ε» της Ελληνικής Ραδιοφωνίας για το Τρίτο Πρόγραμμα και τη ραδιοφωνική εκπομπή «Jazz in the City», παρουσία κοινού με ελεύθερη είσοδο.

Οι εννιά πρώτες συναυλίες που έχουν ήδη μαγνητοσκοποιθεί είναι με τα γκρουπ: «G. Kontrafoyris Quartet», «Spyros Manesis Trio», «Qualia Project/Terry Vakirtzogloy», «T. Moussas Trio», «The Next Step Q.», «Petros Klampanis Group», «Harris Lambrakis Quartet», «Dimitris Tsakas Quartet», «Dimitris Kalantzis Quintet»… και έπεται συνέχεια!

 Παρουσίαση: Δημήτρης Τρίκας.

Σκηνοθεσία: Μιχάλης Νταής.

Διεύθυνση παραγωγής: Μαριάννα Ροζάκη.

Σκηνικά: Ελένη Νανοπούλου.

Εκπομπή 9η: «Dimos Dimitriadis Quartet»

Το εξαιρετικό κουαρτέτο του σαξοφωνίστα και συνθέτη Δήμου Δημητριάδη, παίζει ζωντανά στο στούντιο «Ε» της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, για την εκπομπή του Δημήτρη Τρίκα «Jazz in the City», που μεταδίδεται από το Τρίτο Πρόγραμμα.

Μνήμες τόπων, τροπικών ήχων και ρυθμών από το παρελθόν, που ανασύρονται ως υλικό ονείρων, εμπνέουν τα θέματα των συνθέσεων που συνθέτουν το project «Dream Modes». Η μουσική περιγράφει έναν απροσδιόριστο τόπο με σαφείς ελληνικές και βαλκάνιες καταβολές, όπου όμως κυριαρχεί ο τρόπος έκφρασης της jazz στην πιο πυκνή και πολυρυθμική αυτοσχεδιαστική της παράδοση.

Το «Dimos Dimitriadis quartet», απαρτίζουν οι: Δήμος Δημητριάδης (σαξόφωνο), Δημήτρης Βερδίνογλου (πιάνο), Αρίωνας Γυφτάκης (κοντραμπάσο) και Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης (τύμπανα).

Ηχοληψία: Κωστής ΓιαννακόπουλοςΜιχάλης Συγλέτος.

 ΠΕΜΠΤΗ,  15/12/2016

ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΙΣ ΗΜΕΡΑΣ

 02:00 ΑΣΠΡΟ – ΜΑΥΡΟ: «Οι πρωτεσ κωμωδιεσ του τσαρλι τσαπλιν ΤΣΑΡΛΙ» (Ε) ημέρας

03:00 ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ: «THE FOOD FILES» (Ε) ημέρας

04:00 ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ: «Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΛΙΜΝΩΝ» (Ε) ημέρας

05:00 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΕΙΡΑ: «ΣΤΑ ΦΤΕΡΑ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ» (Ε) ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ,  16/12/2016 

ΧΑΡΟΥΜΕΝΟ ΞΥΠΝΗΜΑ

ΞΕΝΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ   GR

07:00 «Noddy in Toyland Detective» Α΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

Επεισόδια 9ο & 10ο

07:30 «Ταχυδρόμος Πατ» (Postman Pat) Α΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

Οικογενειακή σειρά κινούμενων σχεδίων, παραγωγής Αγγλίας, που θα ολοκληρωθεί σε 78 επεισόδια.

Επεισόδια 35ο & 36ο

08:00 «Χάιντι» (Heidi 3D)  Α΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

Οικογενειακή σειρά κινούμενων σχεδίων (3D Animation), συμπαραγωγής Γαλλίας-Αυστραλίας 2015, που θα ολοκληρωθεί σε 39 επεισόδια.

Επεισόδιο 30;o

ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

08:30 ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ (Ε)  

«Η μυστική ζωή των λιμνών» (Secret Life of Lakes)

Σειρά ντοκιμαντέρ πέντε ωριαίων επεισοδίων, παραγωγής Γαλλίας 2015.

Επεισόδιο 5ο (τελευταίο): «Η Μεγάλη Αλμυρή Λίμνη» (The Great Salt Lake). Η Μεγάλη Αλμυρή Λίμνη στην Πολιτεία της Γιούτα,  διαιρείται σε δύο μέρη από μια σιδηροδρομική γραμμή και κάθε τμήμα της έχει τη δική του αλατότητα  και το δικό του οικοσύστημα.   Από το αλμυρό νερό της λίμνης εξαρτάται η τροφή πολλών ειδών του ζωικού, καθώς και του φυτικού βασιλείου.

09:30 ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ (E)  

«Φάκελος: Διατροφή» (The Food Files) – Β΄ κύκλος

Σειρά ντοκιμαντέρ, παραγωγής Αγγλίας 2014-2015.

Επεισόδιο 13o (τελευταίο)

10:00 ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ (Ε)  

«TUNA: WHAT’S IN THE CAN»

 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ,  16/12/2016 

 ΞΕΝΗ ΝΕΑΝΙΚΗ ΣΕΙΡΑ

10:30  ΞΕΝΗ ΝΕΑΝΙΚΗ ΣΕΙΡΑ (E) –  GR 

«Σάρα, περιπέτειες στο Άβονλι» (Road to Avonlea) – Στ΄ Kύκλος

Πολυβραβευμένη δραματική οικογενειακή σειρά εποχής 91 επεισοδίων, παραγωγής Καναδά 1990-1996.

Πρωταγωνιστούν: Σάρα Πόλεϊ, Τζάκι Μπάροους, Τζέμα Ζάμπρογκνα, Λάλι Γκαντό,  Μάικλ Μαχόνεν, Μαγκ Ράφμαν, Ρ. Τόμσον, Ζάκαρι Μπένετ, Μόλι Άτκινσον, Σέντρικ Σμιθ, Χάρμονι Κραμπ, Σούζαν Κοξ, Τζόελ Μπλέικ, Ρόμπερτ Κόλινς, Φράνσις Χάιλαντ, Άννα Φέργκιουσον.

 (Στ΄ Κύκλος). Επεισόδιο 11ο: «Μπερδέματα»

(Επανάληψη από την Πέμπτη 15/12/2016 στις 16:00)

Σενάριο: Μάρλεν Μάθιους.

Σκηνοθεσία: Χάρβεϊ Φροστ.

Υπόθεση: Η επιβλητική Ευρωπαία κόμισσα Πονλένσκα φτάνει στο ξενοδοχείο Γουάιτ Σαντς για να παρευρεθεί στους γάμους του γιου της με μία εύπορη Καναδή. Ολόκληρο το Άβονλι περιμένει με ανυπομονησία τον πολυτελή γάμο, όταν στην πόλη φτάνει η Μάγκι ΜακΦι και ισχυρίζεται ότι είναι μητέρα του Πιέρ ΛαΠιέρ, του ιδιοκτήτη του Γουάιτ Σαντς. Ταπεινωμένος ο Πιέρ ομολογεί πως έχει χρόνια να δει τη μητέρα του και της λέει ψέματα, επειδή ντρέπεται που είναι ένας απλός μάγειρας. Όταν η Μάγκι μαθαίνει την αλήθεια, απαρηγόρητη ανακοινώνει ότι η κόρη της, η αδελφή του Πιέρ, η Αντέλ, είναι η κοπέλα που παντρεύεται το γιο της κόμισσας. Είναι βέβαιη πως, όταν η κόμισσα μάθει ότι η Αντέλ δεν είναι από πλούσια οικογένεια, θα ακυρώσει το γάμο. Δεν γνωρίζουν, όμως, ότι η κόμισσα είναι πάμπτωχη γιατί έχει χάσει όλη την περιουσία της. Η Μάγκι και η κόμισσα συστήνονται και συμπαθούν αμέσως η μία άλλη. Σύντομα παραδέχονται τη φτώχεια τους. Υπόσχονται, ωστόσο, να το κρατήσουν κρυφό, προκειμένου να γίνει κανονικά ο γάμος.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΕΙΡΑ

11:30 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΕΙΡΑ (Ε) (ΑΡΧΕΙΟ)  W

«ΜΑΜΑ ΚΑΙ ΓΙΟΣ»  

Κωμική σειρά 26 επεισοδίων, παραγωγής 2002.

Επεισόδιο 19ο: «Εκλεκτικές συγγένειες»

Ο Μιλτιάδης έχει τα γενέθλιά του και ο καλύτερος τρόπος να τα γιορτάσει, μια που πιστεύει ότι κανείς δεν τον θυμήθηκε, είναι με την όμορφη ζωγράφο Δάφνη την οποία, έπειτα από πολιορκία αρκετών ημερών, κατάφερε επιτέλους να βγει μαζι του. Η οικογένεια Χανιώτη όμως, έχει άλλα σχέδια γι’ αυτόν.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ,  16/12/2016 

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ

12:30 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ GR

«ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΑΘΗΝΑ»

Κωμωδία, παραγωγής 1960.

Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Γρηγορίου.

Σενάριο: Γιάννης Μαρής.

Παίζουν: Ντίνος Ηλιόπουλος, Γιώργος Οικονομίδης, Ξένια Καλογεροπούλου, Βασίλης Αυλωνίτης, Νίκος Κούρκουλος, Μάριον Σίβα, Σταύρος Ξενίδης, Ντέπυ Μαρτίνη, Κώστας Κούρτης, Αρτέμης Μάτσας, Λεωνίδας Παυλίδης, Γιώργος Ρώης.

Διάρκεια: 75΄

Υπόθεση: Ο Τοτός, ο Μίμης και ο κονφερανσιέ Γιώργος Οικονομίδης, που υποδύεται τον εαυτό του, είναι τρεις φτωχοί καλλιτέχνες, οι οποίοι γνωρίζουν στο νυχτερινό κέντρο όπου εργάζονται τον βιομήχανο Μενέλαο Στασινόπουλο, τακτικό πελάτη, ο οποίος τώρα είναι πολύ μεθυσμένος και θέλει να αυτοκτονήσει, επειδή όλα του πηγαίνουν στραβά. Η φιλενάδα του, η Λόλα, τον απατά μ’ έναν ζιγκολό, η κόρη του Ξένια έχει μπλέξει με δύο διανοούμενους της δεκάρας και θέλει να τους ακολουθήσει στο Θιβέτ, οι δε πωλήσεις των προϊόντων του πάνε από το κακό στο χειρότερο. Οι τρεις φίλοι τον συμπονούν και προσφέρονται να τον βοηθήσουν να ξεπεράσει τα βάσανά του, ενώ εκείνος τους υπόσχεται διάφορα. Ο Τοτός αναλαμβάνει να γελοιοποιήσει τον εραστή της φιλενάδας του βιομήχανου, ο Μίμης να πείσει την κόρη του να εγκαταλείψει την ανισόρροπη παρέα της και ο Γιώργος αναλαμβάνει να διαφημίσει τα προϊόντα του. Οι προσπάθειές τους καρποφορούν και οι γάμοι πέφτουν βροχή: ο Μίμης παίρνει την Ξένια, ο Μενέλαος τη Λόλα και ο Τοτός τη δικιά του αγαπημένη – ο Γιώργος όμως εξακολουθεί να μένει το κλασικό γεροντοπαλίκαρο.

ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΞΕΝΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (Ε)   GR

14:00 «Ο Μικρός Νικόλας» (Le Petit Nicolas / Little Nick) – Β΄ Κύκλος   

Βραβευμένη κωμική, παιδική οικογενειακή σειρά κινούμενων σχεδίων (3D Animation).

Επεισόδια 45ο & 46ο 

 14:30 «Χάιντι» (Heidi 3D) 

Οικογενειακή σειρά κινούμενων σχεδίων (3D Animation), συμπαραγωγής Γαλλίας-Αυστραλίας 2015, που θα ολοκληρωθεί σε 39 επεισόδια.

Επεισόδιο 23ο   

  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ,  16/12/2016 

ΕΚΠΟΜΠΕΣ – ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

15:00 ΑΠΟ ΑΓΚΑΘΙ ΡΟΔΟ (Ε)  W

Με τον Γιώργο Πυρπασόπουλο

«Καινοτομία»

Κάνουμε… κερκίδα στον πιο παράξενο αγώνα! Αυτοσχέδια ρομποτάκια από υλικά που βρίσκουμε στο σπίτι μας διαγωνίζονται για την επικράτηση στο 1ο Hebocon της Αθήνας, όπου νικητής δεν βγαίνει πάντα ο καλύτερος. Κάνουμε ορθοπεταλιές πάνω στις ράγες του τρένου στον Ασπρόπυργο. Ένας νεαρός εφευρέτης έφτιαξε κομμάτι-κομμάτι μια ποδηλατοδρεζίνα για ατέλειωτες βόλτες πάνω στις εγκαταλελειμμένες σιδηροδρομικές γραμμές. Μαθαίνουμε για την παραγωγή καυσίμου από αγριαγκινάρα από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας  και κατασκευάζουμε design φωτιστικά και αντικείμενα από γαϊδουράγκαθο!

Ο Γιώργος Πυρπασόπουλος και το «Από αγκάθι ρόδο», ταξιδεύουν στην Ελλάδα και παρουσιάζουν τους ανθρώπους που καινοτομούν με αφετηρία τα πιο απλά, τα πιο ταπεινά υλικά.

Παρουσίαση: Γιώργος Πυρπασόπουλος.

Σκηνοθεσία-σενάριο: Νικόλ Αλεξανδροπούλου.

Εκτέλεση παραγωγής: Libellula Productions.

ΞΕΝΗ ΝΕΑΝΙΚΗ ΣΕΙΡΑ

16:00   ΞΕΝΗ ΝΕΑΝΙΚΗ ΣΕΙΡΑ –  GR   Α΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

«Σάρα, περιπέτειες στο Άβονλι» (Road to Avonlea) – Στ΄ Kύκλος

Πολυβραβευμένη δραματική οικογενειακή σειρά εποχής 91 επεισοδίων, παραγωγής Καναδά 1990-1996.

Πρωταγωνιστούν: Σάρα Πόλεϊ, Τζάκι Μπάροους, Τζέμα Ζάμπρογκνα, Λάλι Γκαντό,  Μάικλ Μαχόνεν, Μαγκ Ράφμαν, Ρ. Τόμσον, Ζάκαρι Μπένετ, Μόλι Άτκινσον, Σέντρικ Σμιθ, Χάρμονι Κραμπ, Σούζαν Κοξ, Τζόελ Μπλέικ, Ρόμπερτ Κόλινς, Φράνσις Χάιλαντ, Άννα Φέργκιουσον.

 (Στ΄ Κύκλος). Επεισόδιο 12ο: «Δύσκολες αποφάσεις»

Σενάριο: Λόρι Πίρσον.

Σκηνοθεσία: Στέφαν Σκαΐνι.

Υπόθεση: Η Φελίσιτι έχει επιστρέψει στο Άβονλι και κάνει την ειδικότητά της στο ιατρείο του γιατρού Σνόου. Ακολουθώντας το γιατρό στα περιστατικά που προκύπτουν, η Φελίσιτι αντιλαμβάνεται το πραγματικό νόημα του ιατρικού λειτουργήματος. Δεν αφορά μόνο στην ενάρετη θεραπεία του ασθενούς, αλλά και τη βίαιη ίαση σε θανατηφόρα τραύματα. Όταν η Φελίσιτι αδυνατεί να βοηθήσει έναν φίλο που πεθαίνει, καλείται να ψάξει βαθιά μέσα της, προκειμένου να διαπιστώσει αν έχει τη δύναμη που απαιτείται, ώστε να παίρνει αποφάσεις ζωής και θανάτου σε καθημερινή βάση.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ,  16/12/2016 

EΛΛΗΝΙΚΗ ΣΕΙΡΑ

17:00 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΕΙΡΑ (Ε) (ΑΡΧΕΙΟ) W

«ΣΤΑ ΦΤΕΡΑ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ»  – Δ΄ ΚΥΚΛΟΣ 

Κοινωνική-δραματική σειρά, παραγωγής 1999.

ΞΕΝΗ ΣΕΙΡΑ

19:00  ΞΕΝΗ ΣΕΙΡΑ GR  Α΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

«Οι έξι αδελφές» (Seis hermanas / Six sisters)

Δραματική σειρά εποχής, 65 επεισοδίων, παραγωγής Ισπανίας (RTVE) 2015.

Σκηνοθεσία: Αντόνιο Χερνάντεζ, Μιγκέλ Κόντε, Νταβίντ Ουγιόα, Χαϊμέ Μποτέλα και Ίνμα Τορέντε.

Πρωταγωνιστούν: Μάρτα Λαγιάλντε (Ντιάνα Σίλβα), Μαριόνα Τένα (Μπιάνκα Σίλβα),  Σίλια Φρεϊχέιρο (Αντέλα Σίλβα), Μαρία Κάστρο (Φραντζέσκα Σίλβα), Καντέλα Σεράτ (Σίλια Σίλβα), Κάρλα Ντίαζ (Ελίσα Σίλβα), Άλεξ Αδροβέρ (Σαλβαδόρ Μοντανέρ), Χουάν Ριμπό (Δον Ρικάρντο Σίλβα).

Επεισόδιο 47ο: «Παρίσι»

Όταν μία διάσημη ηθοποιός εμφανίζεται, φορώντας ένα εμπριμέ φόρεμα, πολλές πελάτισσες τρέχουν στα μαγαζιά, ζητώντας αυτή τη νέα τάση. Οι αδελφές προβληματίζονται μήπως πρέπει να αγοράσουν  μηχανή για εμπριμέ υφάσματα, η οποία όμως κοστίζει πολύ ακριβά.

Η Φραντζέσκα αμφιβάλλει για τα πραγματικά αισθήματα του Γκαμπριέλ, ενώ η Σίλια επικεντρώνεται στη νέα, συγγραφική της δραστηριότητα και θέλει να οργανώσει μία λογοτεχνική συνάντηση στο σπίτι, σκέψη όμως, που συναντά την άρνηση της θείας Αντολφίνα. Από τη μεριά του ο Ροδόλφο τα έχει όλα έτοιμα για τη φυγή του με τη Βικτόρια… ωστόσο το φινάλε προμηνύεται δραματικό.

Επεισόδιο 48ο: «Η αγάπη είναι ανούσια»

Η Μπιάνκα ενημερώνει τις αδελφές της ότι έμαθε την απιστία του Ροδόλφο, όμως δεν είναι σίγουρη αν πρέπει να διαλύσει τον αρραβώνα ή όχι, καθώς αυτό μπορεί να την απομονώσει κοινωνικά. Παρόμοιες αμφιβολίες έχει και η Σίλια, που αρχίζει να ανακαλύπτει την πραγματική φύση των συναισθημάτων της για την Πέτρα.

Και οι άλλες αδελφές όμως βρίσκονται μπλεγμένες με τα αισθήματά τους: Η Φραντζέσκα πιέζεται από τον δον Λουίς να εγκαταλείψει το Αμπιγκού, ενώ ο Γκαμπριέλ θέλει να προχωρήσει η σχέση τους. Η Αντέλα λαμβάνει μία κάρτα από τον Μάουρο με μια παράλογη πρόταση, ενώ η Ελίσα αποφασίζει να παραμερίσει τον εγωισμό της για να κερδίσει πάλι τη φιλία της Σοφία. Τα «Υφάσματα Σίλβα» διαθέτουν πια το μηχάνημα για εμπριμέ υφάσματα, αλλά τους λείπουν τα κατάλληλα σχέδια. Εξαιτίας αυτής της καθυστέρησης, η Καρολίνα αποφασίζει να βρει άλλον προμηθευτή, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την επένδυση των Σίλβα.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ,  16/12/2016 

ΑΣΠΡΟ – ΜΑΥΡΟ

 21:00 Οι πρωτεσ κωμωδιεσ του τσαρλι τσαπλιν (CHAPLIN MUTUAL COMEDIES) –  GR  

ΜΟΥΣΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

21:50 ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ (Ε) (ΑΡΧΕΙΟ)  –  W  

 Με τον Σπύρο Παπαδόπουλο

«ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ»

Μια μουσική περιήγηση στο χώρο του ρεμπέτικου, θα μας χαρίσει αυτή την Παρασκευή, η εκπομπή «Στην υγειά μας», με  μερικά από τα κλασικότερα και πλέον αγαπημένα τραγούδια του είδους, τα οποία  ερμηνεύουν οι:  Νίκος Δημητράτος, Γιώργος Τζώρτζης, Αντώνης Αινίτης, Νάντια Καραγιάννη, Μανώλης Δημητριανάκης, Μαρία Δεικτά, Κατερίνα Τσιρίδου, Ειρήνη Tουμπάκη, Μαρία Σταφυλοπάτη, αλλά και οι Γιώργος Κουβαράς και Γιάννης Τότσικας.

Μαζί τους οι: Xρήστος Καράς, Πάνος Σαββόπουλος, Αντώνης Αντωνίου, Σπήλιος Ζαχαρόπουλος, Tάκης Βαμβακίδης, Μαίρη Βιδάλη, Γεωργία Ζώη, Νατάσα Ασίκη, Μπάμπης Χατζηδάκης, Ιωάννα Παππά, Θωμαΐς Ανδρούτσου, Βίκυ Κουμούτσου και Δημήτρης Μοθωναίος.

Ένα αφιέρωμα πλημμυρισμένο από τις διαχρονικές δημιουργίες των σημαντικότερων ρεμπετών δημιουργών.

ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΙΣ ΗΜΕΡΑΣ

 01:15 ΑΣΠΡΟ – ΜΑΥΡΟ: «Οι πρωτεσ κωμωδιεσ του τσαρλι τσαπλιν ΤΣΑΡΛΙ» (Ε) ημέρας

02:00 ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ: «THE FOOD FILES» (Ε) ημέρας

03:15 ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ: «Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΛΙΜΝΩΝ» (Ε) ημέρας

04:15 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΕΙΡΑ: «ΜΑΜΑ ΚΑΙ ΓΙΟΣ» (Ε) ημέρας

05:00 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΕΙΡΑ: «ΣΤΑ ΦΤΕΡΑ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ» (Ε) ημέρας

Για να δείτε το δελτίο πατήστε εδώ.