Τρίτο Πρόγραμμα – «Μιλώντας με μορφές του αιώνα – Μαρίκα Κοτοπούλη» 28.01.2017

Τρίτο Πρόγραμμα – «Μιλώντας με μορφές του αιώνα – Μαρίκα Κοτοπούλη» 28.01.2017

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ                 

«Μιλώντας με μορφές του αιώνα: Μαρίκα Κοτοπούλη»

Οι συνεντεύξεις του Αλέκου Λιδωρίκη

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017, ώρα 19:30

KOTOPOULI 2

Το Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017 και ώρα 19:30 στο Τρίτο Πρόγραμμα και στο πλαίσιο της σειράς «Μιλώντας με μορφές του αιώνα – Οι συνεντεύξεις του Αλέκου Λιδωρίκη», μεταδίδεται η δραματοποιημένη συνέντευξη του Έλληνα δημοσιογράφου με την ηθοποιό Μαρίκα Κοτοπούλη.

Αθήνα – Ιανουάριος 1932: «Έξω χιονίζει… Στου Υμηττού, τις ράχες αρχίζουν να φυτρώνουν οι πρώτες άσπρες παγωμένες τούφες και μια χλαμύδα μελαγχολική σκεπάζει τον αττικό ουρανό. Μα μέσα στη βίλλα της Μαρίκας,  πάνω στου Ζωγράφου, η θαλπωρή είναι γλυκιά και η συντροφιά της γυναίκας που γνώρισε όσο καμιά άλλη ίσως στο θέατρό μας τα μυστικά της Τέχνης, ξέρει να αιχμαλωτίζει με τη δροσιά και τη φινέτσα της και μπορεί, ακούσια, ακόμα να μετενσαρκώνει τον συνομιλητή και να τον φέρνει όπου θέλει η γεμάτη παλμό φωνή της…    …Τι θείο δαιμόνιο κρύβεται μέσα σ’ αυτή τη μαγική γυναίκα… Δεν έχει ίχνος κακίας μέσα της κι όμως ξέρει να αγριεύει όπως κανένας άλλος, στις πρέπουσες στιγμές. Δεν είναι όμορφη, κι όμως η γοητεία που ασκεί είναι απέραντη… Και το ανεπανάληπτο, το δηκτικό, το ανεξάντλητο σε ευρήματα χιούμορ της, αστράφτει και βροντά…».

Και ο νεαρός δημοσιογράφος Αλέκος Λιδωρίκης, το «Αλεκάκι», όπως τον έλεγε η Μαρίκα (τον ήξερε από πέντε χρόνων παιδάκι), μιλάει μαζί της για όλα… Για τη ζωή της, τα μελλοντικά της σχέδια, για το πρόσφατο ταξίδι της στην Αμερική και τις παραστάσεις που έδωσε στο Μπρόντγουεϊ, για το αμερικανικό θαύμα, για τους συγγραφείς που προτιμάει, για την ελληνική πραγματικότητα και την κρατική μας μηχανή, καθώς και για τον έρωτα.

 «Όλες οι ευρωπαϊκές προσπάθειες για την αναγέννηση του θεάτρου, ωχριούν μπροστά στην καλλιτεχνική ζύμωση που γίνεται στην Αμερική. Η πιο φανταχτερή πρωτοποριακή διάθεση εκδηλώνεται με τους πιο εκπληκτικούς τρόπους».

«Ο Ευγένιος Ο’ Νιλ. Για μένα είναι η μεγαλύτερη θεατρική δόξα της Αμερικής. Ξεχωρίζω από τα έργα του “Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα”. Αυτό θα ήθελα να έδινα στο αθηναϊκό κοινό».

«Το ελληνικό κράτος είναι ατυχώς καταπιεστικό για την Τέχνη… Στο θέμα της φορολογίας δεν βοηθάει καθόλου το ελληνικό θέατρο…».

Στη δραματοποιημένη αυτή συνέντευξη, στο ρόλο της Μαρίκας Κοτοπούλη ακούγεται η Κάτια Δανδουλάκη, ενώ στο ρόλο του Αλέκου Λιδωρίκη ακούγεται ο Χρήστος Πάρλας.

Μουσική επιμέλεια: Πλάτων Ανδριτσάκης.

Ραδιοσκηνοθεσία: Αλέξης Μίγκας.

Παραγωγή: Δημήτρης Φραγκουδάκης.

Επιμέλεια εκπομπής:  Μάρα Καλούδη.

Συντονιστείτε στο Τρίτο Πρόγραμμα 90,9!

Info:

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017, ώρα 19:30

Εκπομπή: «Μιλώντας με μορφές του αιώνα – Οι συνεντεύξεις του Αλέκου Λιδωρίκη»

Μαρίκα Κοτοπούλη

Live Streaming: webradio.ert.gr/trito

Facebook: https://www.facebook.com/tritoprogramma

Για φωτογραφικό υλικό πατήστε εδώ.