ΕΡΤ1 – «Αθήνα καλεί Μόσχα» 12.02.2017

ΕΡΤ1 – «Αθήνα καλεί Μόσχα» 12.02.2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 ΝΕΑ ΕΚΠΟΜΠΗ

 ΑΘΗΝΑ ΚΑΛΕΙ ΜΟΣΧΑ

Με την Ταμίλα Κουλίεβα 

ΑΘΗΝΑ ΚΑΛΕΙ ΜΟΣΧΑ2

Ένα οδοιπορικό στη διαχρονική σχέση της Ελλάδας με τη Ρωσία, αποτελεί η νέα εκπομπή «Αθήνα καλεί Μόσχα», που μεταδίδεται από τη συχνότητα της ΕΡΤ1.

Η Ταμίλα Κουλίεβα μάς ταξιδεύει στο παρόν και το παρελθόν αυτής της σχέσης, μέσα από συναντήσεις με ανθρώπους «κρίκους» αυτής της ελληνορωσικής αλυσίδας. Μιας αλυσίδας που εκτείνεται σε όλο το φάσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας. Στη σειρά θα ξετυλιχτούν ιστορίες και θα φωτιστούν πρόσωπα, που έχουν να κάνουν με την παιδεία, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, με το εμπόριο, με την ιστορική μνήμη και σχέση των δύο λαών, θεατή και αθέατη. Πρόσωπα, που το κάθε ένα ξεχωριστά παίζει κάποιο σημαντικό -μικρό ή μεγάλο- ρόλο, στη διατήρηση αυτής της βαθιάς σχέσης μέσα στο χρόνο.

 Ημερομηνία μετάδοσης: Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017, στις 19:00

Επεισόδιο 4ο: Η Ταμίλα Κουλίεβα συναντά στο επεισόδιο αυτό μια δυναστεία ομογενών εικαστικών, που δημιούργησαν και συνεχίζουν να δημιουργούν έργα τους κινούμενοι μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας. Εμπνευσμένοι από τις κοινές ιστορικές μνήμες, την ποντιακή παράδοση, αλλά και ξεχασμένες βυζαντινές τεχνικές στα ψηφιδωτά και τα περίκλειστα σμάλτα, που αναβίωσαν και αναπτύσσουν. Τα αδέλφια Ιβάν και Μίσα, δηλαδή Γιάννης και Μιχάλης Μαστερόπουλοι και πριν από αυτούς, ο πατέρας και δάσκαλός τους, Νικόλαος, καλύπτουν με τα έργα τους ένα ευρύ φάσμα τεχνοτροπιών, από την αφηρημένη τέχνη ως την παραδοσιακή βυζαντινή αγιογραφία. Η ιστορία μίας οικογένειας καλλιτεχνών με ρίζες αιώνων ξεδιπλώνεται στα μάτια μας, συνεχίζοντας το μονοπάτι, που κάποτε άνοιξαν αγιογράφοι όπως ο Θεοφάνης ο Έλληνας, διδάσκοντας τη βυζαντινή τέχνη στους αμέτρητους Ρώσους μαθητές τους.

 Παρουσίαση: Ταμίλα Κουλίεβα.

Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Καραντινάκης.

Αρχισυνταξία: Αθανάσιος Τσιόλιας.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιάννης Δασκαλοθανάσης.

Executive producer: Σταύρος Καπελούζος.

Μοντάζ: Γιώργος Κατσένης.

Ενδυματολόγος: Ελένη Πάττα.

Μακιγιάζ: Ειρ. Χαλέλη.

Ηχολήπτης: Αποστόλης Ντασκαγιάννης.

Κάμερα-Μόσχα: Β. Γκουμπένκο.

Ήχος-Μόσχα: Β. Προυντνίκοφ.

Μακιγιάζ-Μόσχα: Γ. Νάτσινα.

Β. συντάκτης-Μόσχα: Β. Ζαχάρης.

Β. παραγωγής-Μόσχα: Α. Σαβρίν.

Εκτέλεση παραγωγής: Χρυσάνθη Αυγεροπούλου.

Για φωτογραφικό υλικό πατήστε εδώ.