ΕΡΤ2 – Τροποποιήση προγράμματος ΤΡΙΤΗ 21/03/2017 – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΕΡΤ2 – Τροποποιήση προγράμματος ΤΡΙΤΗ 21/03/2017 – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Τροποποιήση προγράμματος ΕΡΤ2

ΤΡΙΤΗ 21/03/2017 – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ

13:30 ΓΕΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ

14:15 Η ΔΕ ΠΟΛΙΣ ΕΛΑΛΗΣΕΝ: «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΜΑΝΟΛΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ» (ΑΡΧΕΙΟ) – W

Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη που έχει έντονη πνευματική παρουσία στα νεοελληνικά πράγματα. Την κατοίκησαν και την περιέγραψαν σημαντικά πρόσωπα των Γραμμάτων και των Τεχνών.

Στα κείμενα όλων όσων την κατοίκησαν, άμεσα ή έμμεσα, υπάρχει η παρουσία της πόλης. Ο Μανόλης Αναγνωστάκης, μέγιστος ποιητής και με έντονη την παρουσία του τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και γενικότερα στα νεοελληνικά πράγματα, ζώντας σε βάθος το χώρο, την Ιστορία, την εποχή του, είναι φυσικό να έχει «εγκαταστήσει» την πόλη στα ποιήματά του.

Η ταινία-δοκίμιο, ακολουθώντας τα ποιήματα του Μανόλη Αναγνωστάκη και τις ευαισθησίες που αποπνέουν, κάνει μια προσέγγιση της πόλης και του χρόνου. Ιστορικού και μη.

Στο φιλμ εμφανίζεται ο ποιητής Μανόλης Αναγνωστάκης.

Σκηνοθεσία: Γιάννης Σμαραγδής.

14:40 ΕΠΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ: «ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ» (Ε) – (ΑΡΧΕΙΟ) – W

Ο Οδυσσέας Ελύτης γεννήθηκε το 1911 στο Ηράκλειο της Κρήτης, αλλά η καταγωγή του είναι από τη Μυτιλήνη. Το πραγματικό του όνομα είναι Οδυσσέας Αλεπουδέλης. Το Ελύτης όμως, υπήρξε εξαρχής το όνομα με το οποίο εμφανίστηκε ως ποιητής και με το οποίο πέρασε στη συνείδηση του κόσμου. Η οικογένεια Αλεπουδέλη εγκαθίσταται στην Αθήνα ήδη από το 1914, όταν ο ποιητής ήταν μόλις τριών ετών. Ζώντας στο περιβάλλον μιας καθαρά Βενιζελικής οικογένειας και έχοντας φωτισμένους δασκάλους, ο ποιητής διαμόρφωσε από τη νεότητά του ακόμη (περί το 1930) το σχήμα της ιδεολογικής του στάσης, όταν «συναντήθηκε» με το κίνημα του υπερρεαλισμού. Τότε οι επιδράσεις του Καβάφη και του Καρυωτάκη, αλλά και η απήχηση πολλών άλλων εμπειριών, θα μορφοποιηθούν στο καμίνι του υπερρεαλισμού. Το γεγονός ότι σπούδασε Νομικά έχει να κάνει περισσότερο με ενδοοικογενειακές ισορροπίες, παρά με προσωπικές, έστω και προσωρινές, επιδιώξεις. Το πρώτο ποίημα του Ελύτη, με τίτλο «Του Αιγαίου», δημοσιεύτηκε στα «Νέα Γράμματα» το 1935. Στα μέσα της δεκαετίας τοποθετείται και η γνωριμία του με τον Ανδρέα Εμπειρίκο, μιας από τις πιο σημαντικές παρουσίες στη ζωή του. Άλλες σημαντικές γνωριμίες για τη διαμόρφωση της πνευματικής του ζωής ήταν ο Γιώργος Σαραντάρης και ο Νίκος Γκάτσος.

Δίπλα σ’ αυτούς, σημαντικοί για την υποδοχή της ποίησής του, υπήρξαν ο Γιώργος Κατσίμπαλης και ο Ανδρέας Καραντώνης. Φυσικά, σημαντικό ρόλο παίζει και η παρουσία του Γιώργου Σεφέρη. Το 1939 ο Ελύτης τυπώνει τους «Προσανατολισμούς», την πρώτη ποιητική του συλλογή που περιείχε ποιήματα υπερρεαλιστικού ύφους, προσαρμοσμένου όμως στο πνεύμα του ελληνικού τοπίου, στη μεσογειακή ατμόσφαιρα και στο φως του Αιγαίου. Ένα χρόνο μετά, επιστρατεύεται με τον βαθμό του ανθυπολοχαγού στα αλβανικά βουνά όπου, έπειτα από πολλές ταλαιπωρίες, ασθενεί σοβαρά. Η συμμετοχή του στο Αλβανικό Έπος θα μετουσιωθεί σε ποίηση, συνδέοντας την προβληματική του με τη συλλογική συνείδηση και την παράδοση. Πρώτο δείγμα γραφής αυτής της μεταστροφής είναι το «Άσμα Ηρωικό και Πένθιμο για το Χαμένο ανθυπολοχαγό της Αλβανίας», αλλά η μεγάλη τομή στο έργο του Ελύτη γίνεται το 1959 με την έκδοση του «Άξιον Εστί», κορυφαία στιγμή της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας. Η πορεία του μεγάλου αυτού έργου προς το πλατύ κοινό ολοκληρώθηκε με την καθοριστική παρέμβαση του Μίκη Θεοδωράκη πέντε χρόνια αργότερα. Μετά την επιβολή του στρατιωτικού πραξικοπήματος (1967), το «Άξιον Εστί» πέρασε στην εξεγερσιακή λογοτεχνία και έγινε σύμβολο αντίστασης κατά της εξουσίας. Ο Ελύτης, που συνέχισε να συνθέτει εξαίρετα ποιητικά έργα μέχρι το θάνατό του (1996) βραβεύτηκε, όπως είναι γνωστό, το 1979 με το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Έγινε έτσι ο δεύτερος Έλληνας ποιητής, μετά τον Γιώργο Σεφέρη, που κατέκτησε την ανώτατη αυτή παγκόσμια πνευματική διάκριση.

Σκηνοθεσία: Τάκης Ψαρράς.

15:30 ΞΕΝΗ ΣΕΙΡΑ

————————-

19:00 ΞΕΝΗ ΣΕΙΡΑ

21:00 ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΦΕΡΗΣ: 80 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ (ΑΡΧΕΙΟ) – W

Ντοκιμαντέρ-αφιέρωμα στον Έλληνα Νομπελίστα ποιητή Γιώργο Σεφέρη.

Με τη βοήθεια των κειμένων από το ημερολόγιό του, των μαρτυριών της γυναίκας του Μάρως και ενός φίλου του, προσεγγίζουμε την ανθρώπινη, διπλωματική και πολιτική πορεία του Σεφέρη.

Με τη βοήθεια του Οδυσσέα Ελύτη και του Δημήτρη Μαρωνίτη προσεγγίζουμε την ποιητική και πνευματική του πλευρά.

Στο ντοκιμαντέρ περιλαμβάνονται ηχητικά ντοκουμέντα με τη φωνή του ποιητή να απαγγέλλει αποσπάσματα από ποιήματά του και να διαβάζει το περίφημο κείμενο της «Δήλωσης» κατά της χούντας. Επίσης, προβάλλονται πλάνα από την τελετή βράβευσής του με το Νόμπελ Λογοτεχνίας, ενώ πλούσιο αρχειακό οπτικοακουστικό υλικό ζωντανεύει σκηνές του πολυκύμαντου βίου του, καθώς και τα ιστορικά γεγονότα της εποχής, από τη Μικρασιατική Καταστροφή έως τη χούντα των Συνταγματαρχών.

Σκηνοθεσία: Γιώργος Καρυπίδης.

Αφήγηση: Γιάννης Βόγλης.

Διεύθυνση παραγωγής: Ηρώ Σγουράκη.

21:50 ΤΟ ΣΙΝΕΜΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ

————————–

ΣΗΜ: Το ξένο παιδικό πρόγραμμα της μεσημεριανής ζώνης, καθώς και η ζώνη ΑΣΠΡΟ – ΜΑΥΡΟ τόσο στις 15:00, όσο και στις 21:00 δεν θα μεταδοθούν. 

Στις νυχτερινές επαναλήψεις, στη θέση του ημιώρου στις 03:00 θα μπει σε επανάληψη το «Η ΔΕ ΠΟΛΙΣ ΕΛΑΛΗΣΕΝ».