Διήμερο αφιέρωμα του Τρίτου Προγράμματος στην εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 25...

Διήμερο αφιέρωμα του Τρίτου Προγράμματος στην εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 25 & 26.03.2017

Διήμερο αφιέρωμα του Τρίτου Προγράμματος

στην εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 

Σάββατο 25 και Κυριακή 26 Μαρτίου 2017

25η Μαρτίου (1)Το Τρίτο Πρόγραμμα, με αφορμή την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, μεταδίδει σειρά εκπομπών στο πλαίσιο ειδικού διήμερου αφιερώματος, που θα μεταδοθεί το Σάββατο 25 και την Κυριακή 26 Μαρτίου 2017.

Το διήμερο αυτό αφιέρωμα περιλαμβάνει θεατρικές παραγωγές, αφιέρωμα στον Ρήγα Βελεστινλή, επίκαιρα ραδιοχρονικά του 1965, συναυλίες και διηγήματα με έμπνευση από την Ελληνική Επανάσταση.

Ειδικότερα, οι ακροατές του Τρίτου Προγράμματος θα έχουν την ευκαιρία ν’ ακούσουν:

Σάββατο 25 Μαρτίου 2017, ώρα 12:00-13:00

Έκτακτο αφιέρωμα: Ρήγας Βελεστινλής (1757-1798), 260 χρόνια από τη γέννησή του

Ήταν και τότε Άνοιξη…

Κείμενο της Μαρίας Κοτοπούλη από την έκδοση του Τρίτου Προγράμματος 2002, «Ρήγας-Σολωμός. Εις μνήμην…»

Επιμέλεια-παρουσίαση: Λήδα Δημητρίου.

Σάββατο 25 Μαρτίου 2017, ώρα 18:30-19:45

«Ρήγας-Σολωμός. Εις μνήμην…» (μουσικοποιητική εκδήλωση από Ηρώδειο, 1998)

Σε  ραδιοφωνική παραγωγή που μεταδόθηκε πρώτη φορά στις 25 Μαρτίου του 2002, ο Γιώργος Τσαγκάρης  (διευθυντής του Τρίτου Προγράμματος τότε), παρουσιάζει τη μουσικοποιητική παράσταση που παρουσιάστηκε στο Θέατρο Ηρώδου του Αττικού το 1998, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και με τη συνεργασία του Τρίτου Προγράμματος. Συμμετέχουν οι τραγουδιστές Μάρθα Αράπη, Διονύσης Τρούσσας, Ελένη Λιώνα και Κατερίνα Παπαδοπούλου, η Ανδρική Χορωδία της Εμπορικής Τραπέζης (προετοιμασία Σταύρος Μπερής), η Παιδική Χορωδία του Τρίτου Προγράμματος (προετοιμασία Μιχάλης Πατσέας) και η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων. Διευθύνει ο Γιώργος Τσαγκάρης. Διαβάζουν οι ηθοποιοί Γιάννης Φέρτης, Μηνάς Χατζησάββας, Εύα Κοταμανίδου και Κάτια Δανδουλάκη.

Από το Αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας

Σάββατο 25 Μαρτίου 2017, ώρα 19:45-20:15

«O πρώτος εορτασμός της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου, το 1838» (Έκτακτο επίκαιρο ραδιοχρονικό) Αρχείο

Η πρώτη μετάδοση του επίκαιρου ραδιοχρονικού πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 1965.

Κείμενα: Τίτος Αινείας.

Ραδιοσκηνοθεσία: Εύης Γαβριηλίδης.

Μουσική επιμέλεια: Αργυρώ Μεταξά.

Επιμέλεια ήχων: Δανάη Ευαγγελίου.

Τεχνική επιμέλεια: Γιάννης Καρμπέρης.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Φοίβος Ταξιάρχης, Ανδρέας Φιλιππίδης, Γιώργος Νέζος, Αλέξανδρος Ουδινότης, Γιάννης Κανδήλας, Λάμπρος Κοτσίρης, Νίκος Μπιρμπίλης, Νώντας Καστανάς, Άγγλος Αντωνόπουλος, Ντέπυ Γεωργίου.

Επιμέλεια εκπομπής: Μάρα Καλούδη.

Σάββατο 25 Μαρτίου 2017, ώρα 22:30-23:30

«Παπαφλέσσας», ιστορικό δράμα του Σπύρου Μελά

Τον Οκτώβριο του 1954 ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Αθηνών παρουσίασε για πρώτη φορά το ιστορικό δράμα του συγγραφέα και ακαδημαϊκού Σπύρου Μελά. Το έργο πρωτοπαίχτηκε στη σκηνή από το θίασο του Κώστα Μουσούρη τον Μάρτιο του 1937 και αργότερα μεταξύ 1940-1947 από το Εθνικό Θέατρο. Στην τελευταία δεκαετία του Μεσοπολέμου το ελληνικό ιστορικό δράμα πραγματοποίησε εντυπωσιακή επανεμφάνιση, παρουσιάζοντας διαφορές τόσο στον τομέα της γλώσσας, όσο και στην τεχνική, στη χρήση των μύθων και στην παρουσίαση των χαρακτήρων.

Ο «Παπαφλέσσας» θεωρήθηκε ομόφωνα από την κριτική αληθινό κόσμημα της νεοελληνικής δραματουργίας. Οι άνθρωποι και τα γεγονότα του 1821 προβάλλονται με αντικειμενικότητα και ειλικρίνεια. Η εικόνα του ηρωισμού μέσα από την ανατομία του συγγραφέα προβάλλεται ως αγώνας εσωτερικός, δραματικός, κερδίζοντας την αγάπη και τον θαυμασμό.

Ραδιοσκηνοθεσία: Κωστής Μιχαηλίδης.

Ραδιοφωνική διασκευή: Νίκος Βόκοβιτς.

Στον ρόλο του Παπαφλέσσα, ο Στέλιος Βόκοβιτς.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Έλσα Βεργή, Άννα Ραυτοπούλου, Χριστόφορος Νέζερ, Γιάννης Αποστολίδης, Γιάννης Αυλωνίτης, Ανδρέας Φιλιππίδης, Αλέξανδρος Δεληγιάννης, Γκίκας Μπινιάρης, Γρηγόρης Βαφειάς, Δημήτρης Βεάκης, Κώστας Παπάς, Άγγελος Γιαννούλης, Αλέξανδρος Πέτσος, Νίκος Βόκοβιτς, Γιάννης Μαυρογέννης, Σταύρος Παράβας.

Επιμέλεια εκπομπής: Μάρα Καλούδη (εκπομπή Αρχείου).    

Κυριακή 26 Μαρτίου 2017, ώρα 16:30-17:00

«Ένα διήγημα, μία ανάσα… στο Τρίτο»

«Η Γυναίκα της Ζάκυθος» του Δ. Σολωμού

Τιμώντας την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, η εκπομπή «Ένα διήγημα, μία ανάσα» του Τρίτου Προγράμματος,  την Κυριακή 26 Μαρτίου 2017 παρουσιάζει  τη «Γυναίκα της Ζάκυθος» του Διονυσίου Σολωμού (1826-1833), που θεωρείται ένα από τα κορυφαία έργα του νεοελληνικού λόγου. Ένα έργο αινιγματικό –το ένα από τα δύο μοναδικά πεζά που έχει γράψει.

Η αινιγματική μορφή της «Γυναίκας της Ζάκυθος» και η βιβλική μορφή του  Ιερομόναχου Διονυσίου, η αριστουργηματική  αφήγηση των οραμάτων και των εφιαλτικών εικόνων που βλέπει, η σάτιρα που στηλιτεύει το άσχημο και το άδικο που είναι διάχυτο  παντού, καθώς  μαίνεται η Ελληνική Επανάσταση του 1821, η αμεσότητα του προφορικού λόγου,  το πάθος της έκφρασης και  ταυτόχρονα το ποιητικό του ύφος, συνθέτουν ένα νεοελληνικό έργο  εξαιρετικής δύναμης  και το καθιστούν έργο απαράμιλλης λογοτεχνικής αξίας στην παγκόσμια λογοτεχνία, τοποθετώντας  ταυτόχρονα τον Εθνικό Έλληνα ποιητή Διονύσιο Σολωμό, στο πάνθεον των μεγαλύτερων συγγραφέων της Ιστορίας.

Δραματοποιημένη αφήγηση-επιμέλεια: Ολύνα  Ξενοπούλου.

Επεξεργασία ήχου-τεχνική επιμέλεια: Θανάσης Βουτέρης.

Κυριακή 26 Μαρτίου 2017, ώρα 18:00-19:00

«Πού πάει η μουσική όταν δεν την ακούμε πια»

«Γράμμα στον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη»

Κείμενα και μουσικές στο πνεύμα της Εθνικής Παλιγγενεσίας.

Παρουσίαση: Μενέλαος Καραμαγγιώλης (εκπομπή Αρχείου)         .

Κυριακή 26 Μαρτίου 2017, ώρα 22:00-24:00

Το Θέατρο της Κυριακής στο Τρίτο

«Ρήγας Βελεστινλής» ιστορικό δράμα του Σπύρου Μελά

Ο δημοσιογράφος, συγγραφέας, σκηνοθέτης και ακαδημαϊκός Σπύρος Μελάς, υπογράφει το ιστορικό δράμα «Ρήγας Βελεστινλής», γραμμένο το 1962. Λαμπερό δείγμα της συγγραφικής δραστηριότητας ενός από τους κορυφαίους του Ελληνικού Θεάτρου του 20ού αιώνα, μέρος των μυθιστορηματικών βιογραφιών ηρώων από την Επανάσταση του 1821, τους Βαλκανικούς Πολέμους και τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο, με τις οποίες καταπιάστηκε ο Σπύρος Μελάς από το 1930 και έπειτα.

Μερικά από τα θεατρικά έργα του: «Ο γιος του ίσκιου», «Το χαλασμένο σπίτι», «Το κόκκινο πουκάμισο», «Μια νύχτα μια ζωή», «Ο μπαμπάς εκπαιδεύεται», «Ο βασιλιάς και ο σκύλος».

Η πρώτη μετάδοση της ηχογράφησης έγινε στις 23 Μαρτίου 1966.

Μουσική επιμέλεια: Δόμνα Σαμίου.

Σαντούρι παίζει ο Γιάννης Τζόβενος.

Επιμέλεια ήχων: Χρήστος Κάσδαγλης.

Τεχνική επιμέλεια: Μιχάλης Πολίτης.

Ραδιοφωνική επιμέλεια: Γιώργος Θεοδοσιάδης.

Στο ρόλο του Ρήγα Βελεστινλή, ο Θάνος Κωτσόπουλος.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Κάκια Παναγιώτου, Γιάννης Βογιατζής, Θεόδωρος Μορίδης, Γιώργος Νέζος, Μιχάλης Καλογιάννης, Γιώργος Μετσόλης, Άρης Μαλλιαγρός, Άννα Ραυτοπούλου, Όλγα Τουρνάκη, Πόπη Παπαδάκη, Μάκης Ρευματάς, Χρήστος Τσάγκας, Κώστας Σκαρλής, Γιάννης Κανδήλας, Γιώργος Κυριακίδης, Πάνος Βέλιας, Λουκιανός Ροζάν, Γιάννης Μιχαλόπουλος, Σπύρος Ολύμπιος, Γιώργος Μπέλλος, Γιώργος Μοσχίδης, Κώστας Καστανάς, Ανδρέας Μπάρκουλης, Νίκος Τζόγιας, Σταύρος Ξενίδης, Λυκούργος Καλλέργης, Άρης Βλαχόπουλος, Γιώργος Τζόγιας.

Επιμέλεια εκπομπής:  Μάρα Καλούδη.

Info:

Σάββατο 25 και Κυριακή 26 Μαρτίου 2017

Διήμερο αφιέρωμα του Τρίτου Προγράμματος στην εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου

Live Streaming: webradio.ert.gr/trito

Facebook: https://www.facebook.com/tritoprogramma

Για να δείτε το φωτογραφικό υλικό πατήστε εδώ.