O μαέστρος Αντώνης Κοντογεωργίου στις «ΧορωδιοΓραφίες» 07.04.2017

O μαέστρος Αντώνης Κοντογεωργίου στις «ΧορωδιοΓραφίες» 07.04.2017

O μαέστρος Αντώνης Κοντογεωργίου στις «ΧορωδιοΓραφίες»

Μια παραγωγή της ΕΡΤ Βόλου για το Τρίτο Πρόγραμμα

Παρασκευή 7 Απριλίου 2017, ώρα 21:00 

Αντώνης Κοντογεωργίου

Την Παρασκευή 7 Απριλίου 2017 και ώρα 21:00, στις «ΧορωδιοΓραφίες», τη ραδιοφωνική παραγωγή της ΕΡΤ Βόλου για το Τρίτο Πρόγραμμα, ο Γιώργος Διαμαντόπουλος, που επιμελείται και παρουσιάζει την εκπομπή, συζητεί με τον μαέστρο Αντώνη Κοντογεωργίου για τη χορωδιακή μουσική.

Ο Αντώνης Κοντογεωργίου, εμβληματική μορφή για τη φωνητική τέχνη και το χορωδιακό τραγούδι στην Ελλάδα, πολυβραβευμένος και ως βαρύτονος και ως διευθυντής χορωδίας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Κατά καιρούς ίδρυσε, οργάνωσε και διηύθυνε πολλές χορωδίες, με πρώτη χρονολογικά την παιδική χορωδία των ΧΜΟ Θεσσαλονίκης. Δίδαξε μουσική στο Ελληνοαμερικανικό Κολέγιο Ανατόλια, σε πολλά Ωδεία, σε δεκάδες σεμινάρια και οργάνωσε πολλές Συναντήσεις Χορωδιών. Δημοσίευσε πλήθος ειδικών άρθρων για τη χορωδιακή μουσική, πραγματοποίησε οκτώ χορωδιακές εκδόσεις, 29 δισκογραφικές παραγωγές και πάνω από 600 ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές.

Το 1977 με πρόσκληση του τότε διευθυντή του Τρίτου Προγράμματος της ΕΡΤ, Μάνου Χατζιδάκι, οργάνωσε για πρώτη φορά χορωδία στην ΕΡΤ, τη Χορωδία του Τρίτου Προγράμματος, σημερινή Χορωδία της ΕΡΤ, της οποίας ήταν ο μόνιμος διευθυντής της για 32 χρόνια. Υπήρξε από τα βασικά στελέχη του Τρίτου Προγράμματος του Μάνου Χατζιδάκι, μέλος της Επιτροπής του Υπουργείου Πολιτισμού (ΥΠΠΟ) για τη Χορωδιακή ανάπτυξη και επί σειρά ετών Πρόεδρος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης. Διετέλεσε διευθυντής και καθηγητής Ωδείων, διευθυντής του Κέντρου Χορωδιακής Πράξης του Υπουργείου Πολιτισμού και μεταξύ άλλων, των χορωδιών, Ωδείου Αθηνών, «Μακεδονία», Ελληνικού Φεστιβάλ και Δήμου Αθηναίων. Διδάσκει ως προσκεκλημένος καθηγητής στα μεταπτυχιακά τμήματα του Ιονίου Πανεπιστημίου σε συνεργασία με την καθηγήτρια Μιράντα Καλδή.

Ως σολίστ ή μαέστρος, πραγματοποίησε στην Ελλάδα και στο εξωτερικό πάνω από 1.600 παραστάσεις, συνεργάστηκε με όλες τις ελληνικές ορχήστρες και με πολλές ξένες, καθώς επίσης και με διάσημους μαέστρους, (Bernstein, Rilling, Askenazy, Menuhin, Mazur, Marriner).

Το ρεπερτόριό του περιλαμβάνει 142 χορωδιακά έργα με ορχήστρα (87 σε πρώτη ελληνική εκτέλεση), 1.030 άλλα χορωδιακά, 21 όπερες και πάνω από 800 Lieder. Πολλοί Έλληνες συνθέτες του έχουν αφιερώσει έργα τους (Αντωνίου, Κούκος, Θεοδωράκης, Μαρκόπουλος, Μπαλτάς, Σαμαράς, Νεζερίτης, Σφακιανάκη, Χριστοδούλου κ.ά.).

Η εκπομπή ΧορωδιοΓραφίες μεταδίδεται την πρώτη και τρίτη Παρασκευή κάθε μήνα από το Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ, στους 90.9 και 95.6 για την Αττική, στους 96.8 για την Κεντρική Ελλάδα και στις κατά τόπους συχνότητες της χώρας στα FM, αλλά και διαδικτυακά: http://webradio.ert.gr/trito/

Για επικοινωνία με την εκπομπή, μπορείτε να αποστείλετε μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση chorodiografies@ert.gr ή μέσω της σελίδας στο facebook Χορωδιογραφίες (με ελληνικούς χαρακτήρες).

Επιμέλεια-παρουσίαση: Γιώργος Διαμαντόπουλος.

Info:Παρασκευή 7 Απριλίου 2017, ώρα 21:00

Εκπομπή: «ΧορωδιοΓραφίες» Αντώνης Κοντογεωργίου

Live Streaming: webradio.ert.gr/trito

Facebook: https://www.facebook.com/tritoprogramma