Πρώτο Πρόγραμμα – ΝΕΑ ΕΚΠΟΜΠΗ «Αφύλαχτη Διάβαση» 13.05.2017

Πρώτο Πρόγραμμα – ΝΕΑ ΕΚΠΟΜΠΗ «Αφύλαχτη Διάβαση» 13.05.2017

ΝΕΑ ΕΚΠΟΜΠΗ

«Αφύλαχτη Διάβαση»

 Σάββατο 13 Μαΐου 2017, ώρα 12:00-13:00

«Αφύλαχτη Διάβαση», είναι ο τίτλος της νέας εκπομπής που κάνει πρεμιέρα στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας αυτό το Σάββατο 13 Μαΐου 2017 και ώρα 12:00-13:00. Πρόκειται για ένα «ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ» που θα μεταδίδεται κάθε Σάββατο στις 12 το μεσημέρι.

 Εκπομπή 1η: «Αριθμός βραχίονα 182641»

Τέσσερις ημέρες μετά τις εκδηλώσεις μνήμης για την 72η επέτειο από τη λήξη του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, η εκπομπή «Αφύλαχτη Διάβαση» φέρνει στο φως την ιστορία του ανθρώπου με αριθμό βραχίονα 182641.

Η μαρτυρική πορεία του 16χρονου τότε Ισαάκ Μιζάν από την Άρτα στα στρατόπεδα Άουσβιτς-Μπιρκενάου και Μπέργκεν-Μπέλζεν μέσα από τη συγκλονιστική αφήγησή του αποκλειστικά για το Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ.

Την ίδια σκοτεινή εποχή, ένας πενηντάχρονος άνδρας ερχόταν αντιμέτωπος με τις πιο φριχτές όψεις του θανάτου στο στρατόπεδο-κολαστήριο της Τρεμπλίνκα. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα το ημερολόγιο του  Πολωνοεβραίου Γιάνκελ Γουέρνικ. Αποσπάσματα από το ημερολόγιο διαβάζει ο Άγης Γυφτόπουλος.

Η ζωή δέκα Πολωνών συμμαθητών που τους συνδέει η κοινή εθνικότητα και τους διαχωρίζει η διαφορετική θρησκεία. Όταν ο ναζισμός εισβάλλει στη χώρα τους, οι σχέσεις που είχαν κτιστεί μέσα στη σχολική τάξη καταρρέουν. Θηριωδία και μίσος παίρνουν τη θέση της συνύπαρξης και της αλληλοϋποστήριξης. Το μίσος γεννά νέο μίσος και ο άνθρωπος βγάζει στην επιφάνεια τα πιο απρόβλεπτα στοιχεία του εαυτού του. «Η τάξη μας» του Ταντέους Σλομποτζιάνεκ παραδίδει το δικό της μάθημα.

Στο στούντιο του Πρώτου Προγράμματος, ο φιλόλογος Δημήτρης Βλαχοπάνος, συγγραφέας του βιβλίου «Ισαάκ Μιζάν, αριθμός βραχίονα 182641» και ο Τάκης Τζαμαργιάς, σκηνοθέτης της παράστασης «Η τάξη μας» που ανεβαίνει στο Εθνικό Θέατρο. Παρεμβαίνει ο καθηγητής Μωυσής Ελισάφ.

Ηχοληψία-τεχνική επεξεργασία ηχογραφημένων μερών: Γεράσιμος Αντύπας.

Αφηγήσεις: Άγης Γυφτόπουλος.

Μουσική τίτλων-πρωτότυπα μουσικά θέματα: Στάθης Άννινος.

Έρευνα-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης.
Συντονιστείτε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8!

Info:

Σάββατο 13 Μαΐου 2017, ώρα 12:00-13:00

Εκπομπή: «Αφύλαχτη Διάβαση»

Live Streaming: webradio.ert.gr/proto

Facebook: www.facebook.com/protoprogramma.ert