Πρώτο Πρόγραμμα – «Athens Calling» (Η Αθήνα καλεί) 29.05.2017

Πρώτο Πρόγραμμα – «Athens Calling» (Η Αθήνα καλεί) 29.05.2017

«Athens Calling» (Η Αθήνα καλεί)

Δευτέρα 29 Μαΐου 2017, 22:00-24:00

Vasilopoulos Periklis (1)

Κάθε Δευτέρα στις 10 το βράδυ, στο πλαίσιο της εκπομπής του Πρώτου Προγράμματος «Athens Calling», ο Περικλής Βασιλόπουλος με τη συνεργασία της Επιτροπής Κοινωνικής Ευθύνης και του Κέντρου Επικοινωνίας Ενημέρωσης Πολιτών (ΚΕΕΠ) της ΕΡΤ, προωθεί το συμμετοχικό κοινωνικό διάλογο διαμέσου του Συμβουλίου Κοινωνικού Ελέγχου της ΕΡΤ και παρουσιάζει θέματα κοινωνικής ευθύνης και δικαιωμάτων στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και στον κόσμο.

Πρόκειται για μια δίωρη, βραδινή ραδιοφωνική περιήγηση σε καινοτόμες ιδέες και πρακτικές που προσπαθεί να ανοίξει γέφυρες με τους Έλληνες της Διασποράς και διαμέσου της Φωνής της Ελλάδας αναμεταδίδεται σε ολόκληρο τον κόσμο.

Απόψε, Δευτέρα 29/05/17 και ώρα 22:00, η εκπομπή θα ασχοληθεί με το ρόλο της σύγχρονης τέχνης (contemporary art) στην αποκάλυψη καινοτόμων πλευρών της κρίσης αλλά και στην ανάδειξη «πλάγιων» δρόμων για την έξοδο απ’ αυτήν, στο πλαίσιο του δημόσιου κοινωνικού χώρου.

Ένα από τα κύρια σημεία διαφοροποίησης της σύγχρονης τέχνης σε σχέση με τη «μοντέρνα» ή την κλασική τέχνη είναι το πολυεπίπεδο των μορφών της (performance, εγκαταστάσεις, video Art, μετά-τέχνη, εννοιολογική τέχνη, LandArt –τέχνη στη γη- κ.ά.), όπως και ο τρόπος της δημόσιας έκθεσής της σε ειδικά Μουσεία και Εκθέσεις.

Καλεσμένοι που συζητούν με τον Περικλή Βασιλόπουλο είναι οι:

Κατερίνα Τσέλου, βοηθός καλλιτεχνική διευθύντρια της Έκθεσης Documenta 14 που διεξάγεται ταυτόχρονα στην Αθήνα -κυρίως στο ΕΜΣΤ και το Ωδείο- και το Κάσελ της Γερμανίας.

Φωτεινή Μπάρκα, υπεύθυνη Τύπου της Documenta 14.

Σωτήρης Φέλιος, νομικός και συλλέκτης μίας από τις μεγαλύτερες συλλογές νεοελληνικής ζωγραφικής, που περιέχει 1.000 έργα Ελλήνων ζωγράφων της μεταπολεμικής εποχής.

Γιώργος Δρίβας, εκπρόσωπος της Ελλάδας στην 57η Μπιενάλε Βενετίας (Μάιος- Οκτώβριος 2017). Η εικαστική του εγκατάσταση με τίτλο «Εργαστήριο Διλημμάτων» είναι μια αφηγηματική εγκατάσταση, βασισμένη στην τραγωδία του Αισχύλου «Ικέτιδες», η οποία επιχειρεί –με αφορμή το δίλημμα που η τραγωδία θέτει μεταξύ της σωτηρίας του Ξένου και της διατήρησης της όποιας ασφάλειας του Εγχώριου- να εκθέσει την αγωνία, την απορία και τη σύγχυση ατόμων και κοινωνικών ομάδων, όταν καλούνται να διαχειριστούν παρόμοια διλήμματα.

Κωνσταντίνος Βασιλείου, επιμελητής και μεταφραστής του βιβλίου της N. Heinich «Το παράδειγμα της σύγχρονης τέχνης: Δομές μιας καλλιτεχνικής επανάστασης», μιλάει για την ιδιαιτερότητα της σύγχρονης τέχνης σε σχέση με τη μοντέρνα και την κλασική τέχνη.

Τέλος, θα γίνει μια απολογιστική εκτίμηση της έκθεσης «Art Athina», που ολοκληρώθηκε την Κυριακή 28 Μαΐου 2017 στο Κλειστό Γυμναστήριο Φαλήρου (Tae Kwon Do).

Συντονιστείτε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8!

 Info:

Δευτέρα 29 Μαΐου 2017, 22:00-24:00

Εκπομπή: «Athens Calling» (Η Αθήνα καλεί)

Live Streaming: webradio.ert.gr/proto

Facebook: www.facebook.com/protoprogramma.ert

Το ΣΚΕ Αττικής αποτελείται συνολικά από 110 μέλη (55 εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων και 55 πολίτες) που κληρώθηκαν ανάμεσα σε 2.260 πολίτες, οι οποίοι δήλωσαν συμμετοχή και έχει 6 θεματικές Επιτροπές, οι οποίες συμμετέχουν σε μηνιαίες ολομέλειες. Τα ΣΚΕ αποτελούν μία καινοτομική πρωτοβουλία που προβλέπεται από το νόμο 4324/15 για τη νέα ΕΡΤ, είναι ανεξάρτητα όργανα με συμβουλευτικό χαρακτήρα και έχουν στόχο τη βελτίωση της ΕΡΤ υπέρ του δημοσίου συμφέροντος. Αρμόδια υπηρεσία για τη συγκρότηση και λειτουργία τους είναι το Κέντρο Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Πολιτών (ΚΕΕΠ) υπό την εποπτεία του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΤ.