ΕΡΤ1-Τροποποίηση προγράμματος 05.06.2017

ΕΡΤ1-Τροποποίηση προγράμματος 05.06.2017

ΔΕΥΤΕΡΑ 5 ΙΟΥΝΙΟΥ (Ημέρα Προστασίας Περιβάλλοντος)

……………………………………………………………………………………………..

18.00 ΕΙΔΗΣΕΙΣ+ΑΘΛΗΤΙΚΑ+ΚΑΙΡΟΣ   W

18.15 ΜΑΓΕΜΑ Η ΦΥΣΙΣ… (Ε)  W          

Παραγωγή της ΕΡΤ σε συνέργεια με  το Κέντρο Ερεύνης Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών με θέμα  το  Περιβάλλον και την επιβεβλημένη προστασία του.

Παρουσιάστρια της  εκπομπής, αρχισυντάκτρια και δημοσιογραφική επιμελήτρια είναι  η δημοσιογράφος της  ΕΡΤ  Βίκυ Φλέσσα  και επιστημονικός σύμβουλος της σειράς, καθώς και συμμετέχων ο ακαδημαϊκός Καθηγητής  κ. Χρήστος Ζερεφός.

Συμμετέχουν επίσης με εμβόλιμες συνεντεύξεις τους διεθνείς προσωπικότητες, καθώς και Έλληνες  ακαδημαϊκοί.

Σκηνοθεσία: Τάκης Σακελλαρίου

Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιάννης Λαζαρίδης

Σκηνογραφία: Ελένη Νανοπούλου.

19:25 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ (Ε)   GR

«ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΩΝ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ-ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ»

Ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου δημιούργησε ένα πολύ όμορφο ντοκιμαντέρ στο οποίο παρουσιάζεται το  Εθνικό Πάρκο Μεσολογγίου και οι λιμνοθάλασσες Μεσολογγίου – Αιτωλικού.

Πρόκειται για ένα οδοιπορικό στο Εθνικό Πάρκο, το οποίο παραμένει άγνωστο σε πολλούς από εμάς. Η φύση έχει προικίσει την περιοχή  με μοναδικά μαγευτικά τοπία, αλλά και με μια τεράστια ποικιλία πανίδας και χλωρίδας. Η σπουδαιότητα των συγκεκριμένων οικοτόπων ενέταξε την περιοχή στο Δίκτυο Natura 2000 ως μία από τις σημαντικότερες προστατευόμενες περιοχές της χώρας μας. Ωστόσο, η περιοχή, εκτός από τον άγνωστο φυσικό της πλούτο και τα πανέμορφα τοπία, έχει να επιδείξει λαμπρή Ιστορία και πολιτισμό, όπως και σημαντικότατα μνημεία, αρχαία και νεότερα. Όλα αυτά τα στοιχεία, σε συνδυασμό και με τα τοπικά προϊόντα και την παράδοση, αφού προηγηθεί ανάπτυξη υποδομών, μπορούν να αποτελέσουν κίνητρο για τουριστική ανάπτυξη, εφόσον επικοινωνηθούν σωστά.

Το Εθνικό Πάρκο βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο της Στερεάς Ελλάδας, εκεί όπου ο Πατραϊκός Κόλπος συναντά το Ιόνιο Πέλαγος και εκβάλλουν οι ποταμοί Εύηνος και Αχελώος. Αποτελεί, έναν από τους πλουσιότερους υγρότοπους της Ευρώπης, τόσο σε αριθμό ειδών, όσο και σε πληθυσμό.

Σ΄ αυτή την περιοχή εντάσσονται λιμνοθαλάσσιες, χερσαίες και ποτάμιες περιοχές του νότιου τμήματος του Νομού Αιτωλοακαρνανίας και το νησιώτικο σύμπλεγμα των Εχινάδων του Νομού Κεφαλληνίας, που διακρίνονται για τη μεγάλη βιολογική, οικολογική, αισθητική, επιστημονική, γεωμορφολογική και περιβαλλοντική τους αξία.

19:50 Η ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ (Ε)  W

«ΜΑΡΚΟΣ ΒΑΜΒΑΚΑΡΗΣ»

20:55 ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ+ΑΘΛΗΤΙΚΑ+ΚΑΙΡΟΣ   W

22:00 ΕΞΑΝΤΑΣ (Ε)   W

«49 ΛΕΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΙΟΝΙ»

49 ΛΕΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΙΟΝΙ2

Ο πλανήτης έχει πυρετό και το θερμόμετρο για να τον μετρήσουμε βρίσκεται στη Γροιλανδία. Στην αχανή αυτή γη των πάγων που λιώνει πλέον με μεγάλη ταχύτητα όλα όσα ακούμε στα δελτία ειδήσεων και διαβάζουμε στις εφημερίδες, συνιστούν την καθημερινότητα των λιγοστών κατοίκων της. Οι Ινουίτ, πιο γνωστοί σ’ εμάς ως Εσκιμώοι, παρακολουθούν ανήμποροι την ζωή τους να αλλάζει δραματικά και τον Αρκτικό πολιτισμό τους να δέχεται το σημαντικότερο ίσως πλήγμα στην μακραίωνη παγωμένη ιστορία του.

Κυνηγοί και ψαράδες παραδοσιακά, βλέπουν τα θηράματά τους να εξαφανίζονται, ενώ η μετακίνησή τους γίνεται ολοένα και πιο επικίνδυνη λόγω του εύθραυστου πάγου και των καιρικών συνθηκών που αλλάζουν απρόσμενα.

Ο Γιώργος Αυγερόπουλος και ο Αλέξης Μπαρζός έζησαν μέρες σε απομονωμένες κοινότητες της Γροιλανδίας, καταγράφοντας τη ζωή των γηγενών Ινουίτ. Παρουσιάζουν επίσης νέες κλιματολογικές μελέτες που είναι πιο απαισιόδοξες από ποτέ, ενώ αποκαλύπτουν το θλιβερό νέο «Ελντοράντο» των πετρελαϊκών εταιρειών που ετοιμάζονται να αρχίσουν εξορύξεις μαύρου χρυσού στην πιο ευάλωτη ζώνη του πλανήτη.

49 ΛΕΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΙΟΝΙ5.doc

Έρευνα-σενάριο-σκηνοθεσία: Γιώργος Αυγερόπουλος.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Αλέξης Μπαρζός.

Επιμέλεια-συντονισμός έρευνας: Ματθαίος Τσιμιτάκης.

Διεύθυνση-οργάνωση παραγωγής: Αναστασία Σκουμπρή.

Έρευνα-οργάνωση θέματος: Γεωργία Ανάγνου.

Μοντάζ: Γιάννης Μπιλίρης, Μελέτης Πόγκας.

Επιμέλεια ιστοσελίδας και κειμένων: Αποστόλης Καπαρουδάκης

Γραφικά: Σάκης Παλπάνας

Πρωτότυπη μουσική: Γιάννης Παξεβάνης.

Τραγουδάει η Σαβίνα Γιαννάτου.

23:10 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ (Ε)   W

«ΧΡΥΣΟ ΔΑΣΟΣ»

Ένας αγρότης στις Σκουριές  καλείται να υπερασπιστεί τη γη του σε έναν άνισο αγώνα με την εταιρεία που χτίζει ορυχείο στην περιοχή.

Στοιχείο του ντοκιμαντέρ ο μοναχικός αγώνας για την «επιβίωση».

Σκηνοθεσία: Στρατής Βογιατζής.

Έρευνα: Θέκλα Μαλάμου.

Φωτογραφία: Στρατής Βογιατζής, Θέκλα Μαλάμου.

Σενάριο: Αλεξάνδρα Σαλίμπα, Θοδωρής Αρμάος, Στρατής Βογιατζής.

Παραγωγή: Caravan Project.

23:40 ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟΝ 20ό ΑΙΩΝΑ (Ε) W

24:00 ΕΙΔΗΣΕΙΣ+ΑΘΛΗΤΙΚΑ+ΚΑΙΡΟΣ  W

00:10 ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ (Ε) DANGEROUS CITIES «Τσιουάουα» 

Νυχτερινές Επαναλήψεις Προγράμματος

01.15  ΣΤΑΣΗ ΕΡΤ (Ε) ημέρας   W

02.40  Η ΖΩΗ ΜΟΥ Η ΥΓΕΙΑ ΜΟΥ (Ε) ημέρας  W

03.20 ΕΞΑΝΤΑΣ (Ε) ημέρας  W

04.25 ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΩΝ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ-ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ (Ε) ημέρας  GR

04.50 ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ «Metropolis» (Ε) ημέρας   

05.45 ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟΝ 20ό ΑΙΩΝΑ (Ε)   W

Δεν θα μεταδοθούν οι εκπομπές «ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ», «O ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΩΡΑ ΤΟΥ», «ΕΡΤFOCUS» και το ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ.