ΕΡΤ1 – «Europe» 01.07.2017

ΕΡΤ1 – «Europe» 01.07.2017

«EUROPE»

Με την Εύα Μπούρα

 Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 1η Ιουλίου 2017, στις 13:30

Εύα-Μπούρα-2-1

Οι τελευταίες εξελίξεις στο μεταναστευτικό και προσφυγικό πρόβλημα, η διαχείρισή του από την Ευρωπαϊκή Ένωση και η βοήθεια προς τις χώρες προέλευσης, είναι το βασικό θέμα της εκπομπής «EUROPE» που μεταδίδεται αυτό το Σάββατο 1η Ιουλίου 2017 και ώρα 13:30 από τη συχνότητα της ΕΡΤ1.

Το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα αποτελούν μία άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση και ταυτόχρονα είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στην Ιστορία της Ενωμένης Ευρώπης. Το πρώτο τρίμηνο του 2017 οι θάνατοι μεταναστών στη Μεσόγειο αυξήθηκαν κατά 26% σε σχέση με την ίδια περίοδο τον περασμένο χρόνο. Περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται στην προσπάθειά τους να φτάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος. Την ίδια ώρα 1.2 εκατομμύρια είναι οι αιτήσεις ασύλου το 2016 προς την  Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τι πρέπει να κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση; Μπορούν οι Βρυξέλλες να διαχειριστούν τις μεταναστευτικές ροές και παράλληλα να διασφαλίσουν σταθερό περιβάλλον στα ευρωπαϊκά σύνορα; Χρειάζεται αναθεώρηση το υφιστάμενο πλαίσιο; Πώς προχωράει το σύστημα μετεγκατάστασης και κατανομής προσφύγων; Γιατί Τσεχία, Ουγγαρία και Πολωνία αρνούνται να συμμορφωθούν και πώς μπορεί η Κομισιόν να κάνει πράξη τις αποφάσεις του Συμβουλίου του 2015; Τι συζητήθηκε στο συνέδριο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τη συμμετοχή 700 φορέων και διεθνών οργανισμών;

Η συμβολή του ΟΗΕ στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας μετανάστευσης και η συμμετοχή αστέρων του ποδοσφαίρου στην εκστρατεία στήριξης των προσφύγων.

Επιπλέον, στην εκπομπή μπορείτε να παρακολουθήσετε:

-Ποιες πολιτικές πρέπει να εφαρμόσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να αντιμετωπίσει τις αιτίες που αναγκάζουν τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις χώρες τους; Υπάρχει σχέδιο δράσης, ώστε να δημιουργηθούν ευκαιρίες για τους κατοίκους, στον οικονομικό και τον κοινωνικό τομέα; Ποιος ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου;

-Η συμβολή της Ελλάδας στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Οι προκλήσεις, οι δυσκολίες και η αλληλεγγύη των Ελλήνων στους πρόσφυγες. Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας μιλά αποκλειστικά στην εκπομπή.

-Τα θέματα που θα συζητηθούν στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο την ερχόμενη εβδομάδα.

Καλεσμένοι στο στούντιο ο ευρωβουλευτής Μίλτος Κύρκος (ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ), ο επικεφαλής του Ελληνικού Τμήματος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης Δανιήλ Εσδράς, καθώς και η προϊσταμένη της Υπηρεσίας Τύπου της Αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην Ελλάδα,  Κλημεντίνη Διακομανώλη.

Έρευνα– παρουσίαση: Εύα Μπούρα

Αρχισυνταξία: Σάκης Τσάρας

Σκηνοθεσία: Νίκος Παρλαπάνης

Διεύθυνση παραγωγής: Νεκταρία Δρακουλάκη