ΕΡΤ2 – Κείμενα documenta 14: «Νεκροταφείο της δόξας» 07.08.2017

ΕΡΤ2 – Κείμενα documenta 14: «Νεκροταφείο της δόξας» 07.08.2017

Κείμενα: documenta 14

Ημερομηνία μετάδοσης: κάθε Δευτέρα, στην ΕΡΤ2

Πρόγραμμα κινηματογραφικών ταινιών της documenta 14, που θα προβάλλεται κάθε Δευτέρα στην ΕΡΤ2, έως και τις 18 Σεπτεμβρίου 2017.

Τα «Κείμενα» είναι μία εβδομαδιαία εκπομπή προβολής ταινιών, την οποία παρουσιάζει η ΕΡΤ και οργανώνει η documenta 14. Μέσω της μετάδοσής της από τη δημόσια τηλεόραση, η εκπομπή στοχεύει να επεκτείνει το βεληνεκές της documenta 14 στα σπίτια των τηλεθεατών, καθώς επίσης να φανταστεί και να συγκροτήσει ένα διαφορετικό κοινό.

Οι ταινίες που θα προβληθούν θα είναι διαθέσιμες στο webtv.ert.gr για επτά ημέρες μετά την τηλεοπτική τους μετάδοση.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα, σύντομα εισαγωγικά κείμενα στα Ελληνικά με αγγλική και γερμανική μετάφραση, καθώς και τα πρώτα λεπτά της κάθε ταινίας θα είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα της documenta 14 μετά την τηλεοπτική τους μετάδοση.

Το πρόγραμμα της εκπομπής «Κείμενα» επικεντρώνεται στα πεδία του πειραματικού ντοκιμαντέρ και της μυθοπλασίας, παρουσιάζοντας ταινίες οι οποίες, με την προσέγγιση και τη θεματολογία τους, αγγίζουν κοινωνικούς, πολιτικούς και ποιητικούς προβληματισμούς, ενώ η θεωρητική σκευή και οι θέσεις τους συνομιλούν με το ευρύτερο επιμελητικό όραμα της documenta 14.

Οι ταινίες έχουν επιλεγεί τόσο για την επίκαιρη θεματική τους όσο και για τα ιδιαίτερα κινηματογραφικά είδη που εκπροσωπούν. Κάθε μία αντικατοπτρίζει ορισμένες από τις πιο δυσδιάκριτες, φευγαλέες και καθημερινές πλευρές των κοινωνικών σχέσεων και των παγκόσμιων δομών εξουσίας. Κάθε ταινία αναπτύσσει τη δική της μοναδική γλώσσα για να αποδώσει την άυλη πραγματικότητα που παρουσιάζει. Η εκπομπή περιλαμβάνει ταινίες ήδη από τη δεκαετία του 1970, αλλά και πρόσφατες παραγωγές, καθώς και ταινίες που γυρίστηκαν ειδικά για την documenta 14. Όλες πραγματεύονται σύγχρονα θέματα που αφορούν στη ζωή στην Ελλάδα και αλλού σε μια εποχή κοινωνικού μετασχηματισμού.

Ημερομηνία μετάδοσης: Δευτέρα 7 Αυγούστου 2017, στις 24:00

Α΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

«Νεκροταφείο της δόξας»

(Cemetery of Splendour / Rakti Khon Kaen)

Μυθοπλασία, συμπαραγωγής Γερμανίας-Γαλλίας-Αγγλίας-Ταϊλάνδης 2015.

Σκηνοθεσία: Apichatpong Weerasethakul.

Εισαγωγικό κείμενο: David Teh.

Διάρκεια: 122΄

Υπόθεση: Η έβδομη ταινία μεγάλου μήκους του Apichatpong Weerasethakul διαδραματίζεται σε μια επαρχιακή πόλη της Ταϊλάνδης, όπου οι στρατιώτες σ’ ένα εργοτάξιο πλήττονται από μια παράξενη νόσο υπνηλίας. Δύο από τα άτομα που τους φροντίζουν γίνονται φίλοι και ανακαλύπτουν ότι οι εκσκαφές διατάραξαν ένα αρχαίο βασιλικό νεκροταφείο. Η συναρπαστική ταινία δείχνει έναν κόσμο, όπου οι νεκροί μάς επισκέπτονται ξανά σαν παλιοί φίλοι και αυτό που θάβεται δεν μένει για πάντα στο χώμα.

Η ταινία προβλήθηκε μετά την επάνοδο της στρατιωτικής δικτατορίας στην Ταϊλάνδη το 2014, μια εποχή μεγάλης ανασφάλειας που επιδεινώθηκε λόγω της κλονισμένης υγείας του αγαπητού βασιλιά Bhumipol, ο οποίος και πέθανε τον επόμενο χρόνο.

Ο επιμελητής David Teh εισάγει την ταινία στο πλαίσιο αυτής της ταραγμένης εποχής και τονίζει ότι το παρελθόν δεν μένει ποτέ θαμμένο.