Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΟ ΤΡΙΤΟ – Παρουσίαση του βιβλίου «Από το χοροστάσι στην...

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΟ ΤΡΙΤΟ – Παρουσίαση του βιβλίου «Από το χοροστάσι στην πίστα» 25.08.2017

«Η Περιφέρεια στο Τρίτο»

Παρουσίαση του βιβλίου «Από το χοροστάσι στην πίστα» της Σόνιας Κοζιού

Μια παραγωγή της ΕΡΤ Βόλου για το Τρίτο Πρόγραμμα

Παρασκευή 25 Αυγούστου 2017, ώρα 21:00

Xorostasi 2 Την Παρασκευή 25 Αυγούστου 2017 και ώρα 21:00, στο πλαίσιο του κύκλου «Η Περιφέρεια στο Τρίτο», μεταδίδεται μια εκπομπή παραγωγής της ΕΡΤ Βόλου, που είναι αφιερωμένη στο βιβλίο «Από το χοροστάσι στην πίστα» – Φύλο και παραδοσιακή μουσική στην περιοχή της Καρδίτσας, της φιλολόγου-μουσικολόγου Σόνιας Κοζιού.

Στην εκπομπή μιλούν η αναπληρώτρια καθηγήτρια Λαογραφίας Φύλου του Πανεπιστημίου του Αιγαίου, Μαρία Γκασούκα, ο καθηγητής Ανθρωπολογίας και Εθνομουσικολογίας στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, Παύλος Κάβουρας, ο συνθέτης Θωμάς Μπακαλάκος, καθώς και η ίδια η συγγραφέας.

Επιμέλεια-παρουσίαση: Γιώργος Διαμαντόπουλος.

Ηχογράφηση: Βαγγέλης Βούλγαρης, Μάνος Σωτηρόπουλος.

«Αν και σχετικά όψιμα, έχει πια συνειδητοποιηθεί ότι η κατανόηση του φύλου αποτελεί παράγοντα ουσιώδους σημασίας για την ερμηνεία ενός μουσικού πολιτισμού. Παρότι όμως αρκετές εργασίες επικεντρώθηκαν στη διερεύνηση της αμφίδρομης σχέσης ανάμεσα στην ιδεολογία μιας κοινωνίας για τα φύλα και στη μουσική σκέψη και πρακτική, στον ελλαδικό χώρο δεν υπήρξε μέχρι πρόσφατα το ανάλογο ενδιαφέρον. Αυτός ο τόμος θέτει σχετικά ερωτήματα, προσεγγίζοντας την παραδοσιακή μουσική, τον χορό και το τραγούδι ως συμβολικούς τόπους όπου οι ταυτότητες του φύλου όχι μόνο αναπαρίστανται, αλλά και κατασκευάζονται, επιβεβαιώνονται και μερικές φορές αμφισβητούνται. Σημαντική άλλωστε είναι η συνεισφορά αυτής της έρευνας στην ανάδειξη της επαγγελματικής παρουσίας των γυναικών στον χώρο του δημοτικού τραγουδιού. Από τις πολυάριθμες φωνές που ενσωματώνονται σ’ αυτή την εθνογραφία, το ενδιαφέρον εστιάζεται σε τέσσερις γυναίκες που αφηγούνται τη ζωή τους και μοιράζονται τη σχέση τους με τη μου- σική και τον κόσμο. Τέσσερις γυναίκες που βιώνουν τη μουσική απλά και φυσικά, σαν συνέχεια της πολιτισμικής τους καταγωγής, ή καταφεύγουν σ’ αυτήν για να επικοινωνήσουν και να εκφραστούν, να κοινωνικοποιηθούν, ακόμα και να πολιτικοποιηθούν, ή απλώς να βιοποριστούν. Μια έρευνα για την παραδοσιακή μουσική μέσα από την οπτική του φύλου και μια σπουδή για το φύλο με επίκεντρο τη μουσική.» ~ Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου.

Η Σόνια Κοζιού σπούδασε Κλασική Φιλολογία και Μουσικολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, από όπου το 2011 αναγορεύτηκε διδάκτορας στην Ανθρωπολογία της Μουσικής. Άρθρα της έχουν δημοσιευθεί σε συλλογικούς τόμους. Από το 1996 διδάσκει Μουσική στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Συντονιστείτε στο Τρίτο Πρόγραμμα 90,9 & 95,6!

Info:

Παρασκευή 25 Αυγούστου 2017, ώρα 21:00

«Η Περιφέρεια στο Τρίτο»

Παρουσίαση του βιβλίου «Από το χοροστάσι στην πίστα» της Σόνιας Κοζιού

Μια παραγωγή της ΕΡΤ Βόλου για το Τρίτο Πρόγραμμα

Live Streaming: webradio.ert.gr/trito

Facebook: https://www.facebook.com/tritoprogramma