«ΧορωδιοΓραφίες»: Αφιέρωμα στον μαέστρο Διονύση Αποστολάτο 01.09.2017

«ΧορωδιοΓραφίες»: Αφιέρωμα στον μαέστρο Διονύση Αποστολάτο 01.09.2017

«ΧορωδιοΓραφίες»

Αφιέρωμα στον μαέστρο Διονύση Αποστολάτο

 Μια παραγωγή της ΕΡΤ Βόλου για το Τρίτο Πρόγραμμα

Παρασκευή 1η Σεπτεμβρίου 2017, ώρα 21:00 

Apostolatos

Την Παρασκευή, 1η Σεπτεμβρίου, στις 9 το βράδυ, στις ΧορωδιοΓραφίες, τη ραδιοφωνική παραγωγή της ΕΡΤ Βόλου για το Τρίτο Πρόγραμμα που επιμελείται και παρουσιάζει ο Γιώργος Διαμαντόπουλος, μεταδίδεται ένα ειδικό αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του σημαντικού Κεφαλλονίτη μαέστρου Διονύση Αποστολάτου.

Μιλούν ο μουσικολόγος και τραγουδιστής Σπύρος Καραβιώτης, ο φίλος του μαέστρος και συνθέτης Μιχάλης Κοκκίνης και η αγαπημένη του σύζυγος Καίτη Αποστολάτου, ενώ ακούγονται αποσπάσματα από την πλούσια δισκογραφία του.

Ο Διονύσιος Αποστολάτος υπήρξε δάσκαλος πολλών μουσικών που διαπρέπουν σήμερα στο καλλιτεχνικό στερέωμα, ενώ παράλληλα ήταν συνθέτης και ενορχηστρωτής με μεγάλη συμβολή στη διάδοση και διάσωση του είδους που ονομάζεται Επτανησιακή καντάδα.   Γεννήθηκε στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς το 1926. Ως διευθυντής της “Επτανησιακής Χορωδίας – Μαντολινάτας” έγινε γνωστός από τις πολλαπλές ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εμφανίσεις και εκπομπές του στην περίοδο 1960-1975. “Ανέβασε” την Επτανησιακή και Αθηναϊκή καντάδα στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού για τέσσερα καλοκαίρια στις δεκαετίες του 1960 και του 1970, ενώ έδωσε εκατοντάδες συναυλίες στην Αθήνα και άλλες πόλεις της χώρας, καθώς και σε πολλές πόλεις του εξωτερικού. Επίσης, έχει τιμηθεί με δύο πρώτα βραβεία σε διαγωνισμό παιδικών χορωδιών το 1983 στην ΕΡΤ και για την πολύχρονη προσφορά του στο χορωδιακό τραγούδι, η “Ένωση Χορωδιών Ελλάδος” του απένειμε την ανώτατη τιμητική διάκρισή της- χρυσό μετάλλιο με δίπλωμα περγαμηνής. Τον Φεβρουάριο του 2001, του απονεμήθηκε το Μετάλλιο της Πόλεως των Αθηνών μετά περγαμηνής, για το σύνολο του έργου του και τη μεγάλη του προσφορά στη διάδοση του χορωδιακού τραγουδιού. Υπήρξε τακτικό μέλος και έφορος εκδηλώσεων του Συνδέσμου Ελλήνων Συνθετών και ιδρυτής της “Ιονίου Μουσικής Σχολής”. Μέχρι το θάνατό του ήταν σύμβουλος επί των καλλιτεχνικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων της Μουσικής Εταιρείας “Διονύσιος Λαυράγκας”. Έχει ηχογραφήσει 20 και πλέον δίσκους με χορωδιακά τραγούδια και διωδίες με τη γυναίκα του Καίτη Αποστολάτου.  Έχει πλούσιο συνθετικό έργο και έχει διασκευάσει, μεταγράψει και εναρμονίσει εκατοντάδες τραγούδια για ανδρικές, μικτές, γυναικείες και παιδικές χορωδίες. Ως δάσκαλος της κιθάρας και του μαντολίνου, δίδαξε τα δύο αυτά αγαπημένα του όργανα σε 6.000 και πλέον παιδιά, ενώ είχε την καλλιτεχνική διεύθυνση της Νεανικής Χορωδίας – Μαντολινάτας Αγ. Παντελεήμονα Αχαρνών από την ίδρυσή της το 1974 μέχρι και το θάνατό του, το 2009.

Η εκπομπή μεταδίδεται την πρώτη και τρίτη Παρασκευή κάθε μήνα, από το Τρίτο Πρόγραμμα της Ε.ΡΑ, στους 90.9 και 95,6 για την Αττική ,στους 96,8 για την κεντρική Ελλάδα και στις κατά τόπους συχνότητες της χώρας στα FM, αλλά και διαδικτυακά: http://webradio.ert.gr/trito/ 
Για επικοινωνία με την εκπομπή, μπορείτε να αποστείλετε μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση chorodiografies@ert.gr ή μέσω της σελίδας στο facebook Χορωδιογραφίες (με ελληνικούς χαρακτήρες).

Επιμέλεια-παρουσίαση-έρευνα: Γιώργος Διαμαντόπουλος

Ηχογράφηση: Γιάννης Δημάκος

Info: Παρασκευή 1η Σεπτεμβρίου 2017, ώρα 21:00

Εκπομπή: «ΧορωδιοΓραφίες» Διονύσης Αποστολάτος

Live Streaming: webradio.ert.gr/trito

Facebook: https://www.facebook.com/tritoprogramma