Πρώτο Πρόγραμμα – «Athens Calling» (Η Αθήνα καλεί) 04.09.2017

Πρώτο Πρόγραμμα – «Athens Calling» (Η Αθήνα καλεί) 04.09.2017

«Athens Calling» (Η Αθήνα καλεί)

Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2017, 22:00-24:00

Vasilopoulos Periklis (1)

Κάθε Δευτέρα στις 10 με 12 το βράδυ, στο πλαίσιο της εκπομπής του Πρώτου Προγράμματος «Athens Calling», ο Περικλής Βασιλόπουλος προωθεί το συμμετοχικό κοινωνικό διάλογο διαμέσου του Συμβουλίου Κοινωνικού Ελέγχου της ΕΡΤ και παρουσιάζει θέματα κοινωνικής ευθύνης και δικαιωμάτων στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και στον κόσμο.

Πρόκειται για μια δίωρη, βραδινή ραδιοφωνική περιήγηση σε καινοτόμες ιδέες και πρακτικές, που προσπαθεί να ανοίξει γέφυρες με τους Έλληνες της Διασποράς και διαμέσου της Φωνής της Ελλάδας αναμεταδίδεται σε ολόκληρο τον κόσμο.

Αυτή τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2017, η εκπομπή θα ασχοληθεί με τη διασύνδεση των Ελλήνων επιστημόνων και ερευνητών εντός και εκτός συνόρων στην προοπτική ενός νέου παραγωγικού μοντέλου «Οικονομίας της Γνώσης» και την προσδοκία γρήγορων αποτελεσμάτων και ενός “Reverse Brain Drain” (αντιστροφή διαρροής επιστημονικού δυναμικού).

Καλεσμένοι στο στούντιο της Αγίας Παρασκευής θα είναι ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων στο Υπουργείο Οικονομίας- Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ) Λόης Λαμπριανίδης και η Διευθύντρια Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ) Εύη Σαχίνη, που θα μιλήσουν για τη νέα πρωτοβουλία «Επιλέγουμε Ελλάδα χτίζοντας Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας», η οποία έχει ως στόχο την ενεργητική διασύνδεση των Ελλήνων της Διασποράς με ερευνητικές και αναπτυξιακές πρωτοβουλίες στην Ελλάδα.

Από τη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ ο επ. Καθηγητής Βιοιατρικής στην ιατρική σχολή του Temple University και πρώην Πρόεδρος της World Hellenic Biomedical Association (WHBA) Κωνσταντίνος Δροσάτος, μιλά για την εμπειρία των Θερινών Σχολείων της WHBA στην Ελλάδα με την υποστήριξη της Ομογένειας αλλά και τη Διακήρυξη της Αθήνας 2017 στη συνάντηση της Ελληνικής Διασποράς στο Ινστιτούτου Παστέρ, που υπογράφουν 124 επιστήμονες για την αντιστροφή της διαφυγής του πνευματικού κεφαλαίου.

Ο Στέλιος Μπολλάνος, συνιδρυτής της εταιρείας Planetek Hellas που ασχολείται με την δορυφορική τηλεπισκόπιση γεωχωρικών δεδομένων, γύρισε το 2005 από την Ιταλία και αναπτύσσει επιχειρηματική δραστηριότητα υψηλής γνωσιακής πυκνότητας στην Ελλάδα και με την συνεργασία Ελλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό.

Από το Λονδίνο η Έφη Κυρτάτα, εκπρόσωπος του ReloadGreece που βοηθά στην ανάπτυξη ελληνικών startups στην Μεγάλη Βρετανία μιλάει για τις δυνατότητες συνεργασίας και συντονισμού των Ελλήνων επιστημόνων και ερευνητών στο εξωτερικό.

Ο Αθανάσιος Σαραντόπουλος, συντονιστής της επιτροπής Παραγωγικής Ανασυγκρότησης στο Συμβούλιο Κοινωνικού Ελέγχου (ΣΚΕ) της ΕΡΤ, μιλά για το ρόλο που μπορεί να παίξει η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση στη σύνδεση με τους Απόδημους Έλληνες, την τεχνολογία και την αξιοποίηση των Ελλήνων επιστημόνων.

Συντονιστείτε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8!

 Info:

Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2017, 22:00-24:00

Εκπομπή: «Athens Calling» (Η Αθήνα καλεί)

Live Streaming: webradio.ert.gr/proto

Facebook: www.facebook.com/protoprogramma.ert

Το ΣΚΕ Αττικής αποτελείται συνολικά από 110 μέλη (55 εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων και 55 πολίτες) που κληρώθηκαν ανάμεσα σε 2.260 πολίτες, οι οποίοι δήλωσαν συμμετοχή και έχει 6 θεματικές Επιτροπές, οι οποίες συμμετέχουν σε μηνιαίες ολομέλειες. Τα ΣΚΕ αποτελούν μία καινοτομική πρωτοβουλία που προβλέπεται από το νόμο 4324/15 για τη νέα ΕΡΤ, είναι ανεξάρτητα όργανα με συμβουλευτικό χαρακτήρα και έχουν στόχο τη βελτίωση της ΕΡΤ υπέρ του δημοσίου συμφέροντος. Αρμόδια υπηρεσία για τη συγκρότηση και λειτουργία τους είναι το Κέντρο Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Πολιτών (ΚΕΕΠ) υπό την εποπτεία του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΤ.