Η όπερα «Ορφέας» του Κλάουντιο Μοντεβέρντι στο Τρίτο Πρόγραμμα 23.09.2017

Η όπερα «Ορφέας» του Κλάουντιο Μοντεβέρντι στο Τρίτο Πρόγραμμα 23.09.2017

 Η ΟΠΕΡΑ ΣΤΟ ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

«Ορφέας» του Κλάουντιο Μοντεβέρντι

Διευθύνει ο σερ Τζον Έλιοτ Γκάρντινερ

Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017, ώρα 20:00

 Ο Ιταλός συνθέτης Κλάουντιο Μοντεβέρντι (Κρεμόνα, 15 Μαΐου 1567 - Βενετία, 29 Νοεμβρίου 1643)

Ο Ιταλός συνθέτης Κλάουντιο Μοντεβέρντι (Κρεμόνα, 15 Μαΐου 1567 – Βενετία, 29 Νοεμβρίου 1643)

Στο πλαίσιο του Έτους Κλάουντιο Μοντεβέρντι (450 χρόνια από τη γέννησή του) και των ειδικών εκπομπών για τον σημαντικό Ιταλό συνθέτη, οι ακροατές του Τρίτου Προγράμματος έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν την όπερά του «Ορφέας», στην εκπομπή «Η όπερα στο Τρίτο Πρόγραμμα», που μεταδίδεται το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017 και ώρα 20:00.

Το λιμπρέτο αυτής της εξαιρετικής μπαρόκ όπερας, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1607 στη Μάντοβα, έγραψε ο Αλεσάντρο Στρίτζιο.

Ο Ορφέας και η Ευρυδίκη, νιόπαντροι, εμφανίζονται σ’ ένα ειδυλλιακό τοπίο με Νύμφες και βοσκούς. Μετά το θάνατο της Ευρυδίκης, από το δάγκωμα ενός φιδιού, ο Ορφέας περιπλανιέται στον Κάτω Κόσμο με σκοπό να οδηγήσει την αγαπημένη του πάνω στη γη.

Ο ερωτευμένος Ορφέας, όμως, παραβιάζει τον όρο που του έθεσε ο Πλούτων -προκειμένου να πάρει την αγαπημένη του- κι έτσι η Ευρυδίκη γίνεται ξανά σκιά και επιστρέφει στον Κόσμο των Νεκρών. Τότε εμφανίζεται ο Απόλλων -ως από μηχανής θεός- και οδηγεί τον Ορφέα στον Παράδεισο, όπου θα είναι για πάντα με την Ευρυδίκη.

Τους ρόλους ερμηνεύουν: ο τενόρος Anthony Rolfe Johnson (Ορφέας), η σοπράνο Julianne Baird (Ευρυδίκη), η σοπράνο Lynne Dawson (Μουσική), η μέτζο-σοπράνο Anne Sofie von Otter (Αγγελιοφόρος), η σοπράνο Nancy Argenta (Νύμφη), η μέτζο-σοπράνο Mary Nichols (Ελπίδα), ο μπάσος John Tomlinson (Χάρων), η μέτζο-σοπράνο Diana Montaque (Περσεφόνη), ο μπάσος Willard White (Πλούτων), ο τενόρος Mark Turker (1ος βοσκός), ο τενόρος Nigel Robson (2ος βοσκός), ο κόντρα-τενόρος Michael Chance (3ος βοσκός), ο μπάσο-βαρύτονος Simon Birchall (4ος βοσκός), ο τενόρος Howard Milner (1ο  πνεύμα), ο τενόρος Nicolas Robertson (2ο πνεύμα), ο μπάσος John Tomlinson (3ο πνεύμα), ο τενόρος Mark Turker (Ηχώ) και ο τενόρος Nigel Robson (Απόλλων).

Τη Χορωδία Μοντεβέρντι, τους English Baroque Soloists και  το Συγκρότημα Χάλκινων Πνευστών His Majesties Sagbutts & Cornetts διευθύνει ο  σερ Τζον Έλιοτ Γκάρντινερ.

Παρουσίαση εκπομπής: Μιχάλης Μεσσήνης.

Συντονιστείτε στο Τρίτο Πρόγραμμα 90,9 & 95,6!

Info:

Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017, ώρα 20:00

«Η όπερα στο Τρίτο Πρόγραμμα»

«Ορφέας» του Κλάουντιο Μοντεβέρντι

Διευθύνει ο σερ Τζον Έλιοτ Γκάρντινερ

Live Streaming: webradio.ert.gr/trito

Facebook: https://www.facebook.com/tritoprogramma