«Οι Ληστές» του Φ. φον Σίλερ στο «Θέατρο της Κυριακής στο Τρίτο»...

«Οι Ληστές» του Φ. φον Σίλερ στο «Θέατρο της Κυριακής στο Τρίτο» 24.09.2017

ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΣΤΟ ΤΡΙΤΟ

«Οι Ληστές» του Φρίντριχ φον Σίλερ

Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017, ώρα 22:00

 Το θεατρικό έργο «Οι Ληστές» του Γερμανού συγγραφέα Φρίντριχ φον Σίλερ [Friedrich von Schiller (1759 – 1805)], έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν οι ακροατές του Τρίτου Προγράμματος,την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017 και ώρα 22:00.

3989733_b9c4ccc1

Ο Φρίντριχ φον Σίλερ συγκαταλέγεται ανάμεσα στους μεγαλύτερους ποιητές και δραματικούς συγγραφείς της Γερμανίας. Ήταν μόλις 22 ετών όταν έγραψε το έργο «Οι Ληστές», το 1781, και ευτυχής που το είδε να ανεβαίνει στη σκηνή του θεάτρου Μάνχαϊμ, το 1782, με μεγάλη επιτυχία. Το έργο θεωρήθηκε «καθρέφτης» του λογοτεχνικού κινήματος «Θύελλα και Ορμή» που αναπτύχθηκε στη Γερμανία στα μέσα του 18ου αιώνα. Μπορεί οι «σκοποί» του κινήματος να μην επετεύχθησαν ολοκληρωτικά, στάθηκαν όμως αφορμή για τη συγγραφή μερικών από τα πλέον μνημειώδη έργα της Γερμανικής Λογοτεχνίας.

«…όποιος έθεσε σκοπό του να διώξει τη διαφθορά και να εκδικηθεί για τη θρησκεία, την ηθική και τους αστικούς νόμους τους εχθρούς τους, πρέπει να αποκαλύψει τη διαφθορά, γυμνή και αποκρουστική και να παρουσιάσει το κολοσσιαίο μέγεθός της μπροστά στα βλέμματα της ανθρωπότητας. Η διαφθορά ξετυλίγει εδώ όλο τον εσωτερικό της μηχανισμό. Για όποιον κατόρθωσε να αναπτύξει τη λογική του σε βάρος της καρδιάς του, γι΄αυτόν το ιερό δεν είναι πια ιερό- γι΄αυτόν δεν αξίζει τίποτα η ανθρωπότητα και η θεότητα- και οι δυο κόσμοι δεν αντιπροσωπεύουν τίποτα στα μάτια του. Προσπάθησα να κατασκευάσω ένα χαρακτηριστικό ζωντανό ομοίωμα ενός τέτοιου είδους παλιανθρώπου, να δείξω ολόκληρο το μηχανισμό της διαφθοράς του και να εξετάσω τη δύναμή του, με γνώμονα την αλήθεια.» Φ. Σίλερ (Απόσπασμα από τον τυπωμένο πρόλογο της πρώτης έκδοσης 1781).

Η ηχογράφηση μεταδόθηκε πρώτη φορά από το Ε.Ι.Ρ και την εκπομπή «Το Θέατρο της Τετάρτης», το Νοέμβριο του 1965.

Μετάφραση-ραδιοφωνική προσαρμογή: Δημήτρης Μπέσκος.

Μουσική επιμέλεια: Έλλη Σολομωνίδη-Μπαλάνου.

Ρύθμιση ήχου: Θανάσης Πολίτης.

Επιμέλεια ήχων: Ηρακλής Δημητράς.

Ραδιοσκηνοθεσία: Λάμπρος Κωστόπουλος.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Νίκος Τζόγιας, Λυκούργος Καλλέργης, Στέφανος Ληναίος, Γρηγόρης Βαφιάς, Βασίλης Μαυρομμάτης, Κώστας Κοσμόπουλος, Γιάννης Μαλλούχος, Σταύρος Φαρμάκης, Βασίλης Παπανίκας, Νίκος Παπακωνσταντίνου, Ελένη Χατζηαργύρη, Λάμπρος Κοτσίρης, Γιάννης Αποστολίδης, Μιχάλης Μπαλλής, Λουκιανός Ροζάν, Στέλιος Λιονάκης, Άγγελος Γιαννούλης, Γιάννης Βόγλης, Σπύρος Ολύμπιος, Γιώργος Πολιτίδης.

Επιμέλεια εκπομπής: Μάρα Καλούδη.