Πρώτο Πρόγραμμα – «Athens Calling» 25.09.2017

Πρώτο Πρόγραμμα – «Athens Calling» 25.09.2017

ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

«Athens Calling» (Η Αθήνα καλεί)

Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017, 22:00-24:00

Vasilopoulos Periklis (1)

Κάθε Δευτέρα στις 10 το βράδυ, στο πλαίσιο της εκπομπής του Πρώτου Προγράμματος «Athens Calling», ο Περικλής Βασιλόπουλος με τη συνεργασία της Επιτροπής Κοινωνικής Ευθύνης και του Κέντρου Επικοινωνίας Ενημέρωσης Πολιτών (ΚΕΕΠ) της ΕΡΤ, προωθεί το συμμετοχικό κοινωνικό διάλογο διαμέσου του Συμβουλίου Κοινωνικού Ελέγχου της ΕΡΤ και παρουσιάζει θέματα κοινωνικής ευθύνης και δικαιωμάτων στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και στον κόσμο.

Πρόκειται για μια δίωρη, βραδινή ραδιοφωνική περιήγηση σε καινοτόμες ιδέες και πρακτικές που προσπαθεί να ανοίξει γέφυρες με τους Έλληνες της Διασποράς και διαμέσου της Φωνής της Ελλάδας αναμεταδίδεται σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ειδικότερα, αυτή τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017 και ώρα 22:00, η εκπομπή ασχολείται ξανά με την ηλεκτρονική πλατφόρμα «Επιλέγουμε Ελλάδα χτίζοντας Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας» (http://www.knowledgebridges.gr/), της Γενικής Γραμματείας Στρατηγικών Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας και του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης, που έχει σκοπό τη διασύνδεση των Ελλήνων επιστημόνων και ερευνητών του εξωτερικού με την ελληνική Οικονομία, στην προοπτική ενός «Reverse Brain Drain» ή «Brain Gain», δηλαδή στην επανάκτηση και αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού της χώρας που έχει μετακομίσει εκτός συνόρων.

Η ΕΡΤ, σε συνεργασία με την Ομάδα Αποδήμων του ΣΚΕ Αττικής και το ΕΚΤ δημιουργούν νέες δράσεις. Μιλά η Eύη Σαχίνη, διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ).

Από τη Λoζάνη ο Δημήτρης Κυρίτσης, καθηγητής Smart, Sustainable Manifacturing στο Πολυτεχνείο της Λοζάνης, εισηγητής στην εκδήλωση «Internet of Things» (IOT) που θα γίνει στην Αθήνα 27-28 Σεπτεμβρίου 2017, μιλά για τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης, της ρομποτικής και της βιωσιμότητας στις ελληνικές βιομηχανίες και επιχειρήσεις.

Η Ζωή Κούρνια, ερευνήτρια στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, που σπούδασε στη Χαϊδελβέργη και δίδαξε στο Πρίστον αλλά γύρισε στην Ελλάδα, μιλά για το ρόλο των «Big Data» και της Πληροφορικής στην έρευνα νέων φαρμακευτικών σκευασμάτων κατά του καρκίνου και τις δυνατότητες της χώρας σ’ αυτόν τον κρίσιμο τομέα.

Ο Βασίλης Γιαννακόπουλος, εκπρόσωπος του SciFY (Science For You), μιλά για την τεχνητή νοημοσύνη και τα ψηφιακά bots στη σύνοψη ειδήσεων και τη δημοσιογραφία.

Τέλος, ο Βασίλης Μαγκλάρας,  Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, μιλά για την προκήρυξη συχνοτήτων για το ψηφιακό ραδιόφωνο (DAB), την επερχόμενη τεχνολογία 5G στην κινητή τηλεφωνία, που θα αλλάξει την εικόνα της τηλεόρασης και τον τομέα της διαστημικής τεχνολογίας που αναπτύσσεται και στην Ελλάδα.

Το ΣΚΕ Αττικής αποτελείται συνολικά από 110 μέλη (55 εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων και 55 πολίτες) που κληρώθηκαν ανάμεσα σε 2.260 πολίτες, οι οποίοι δήλωσαν συμμετοχή και έχει 6 θεματικές Επιτροπές, οι οποίες συμμετέχουν σε μηνιαίες ολομέλειες. Τα ΣΚΕ αποτελούν μία καινοτομική πρωτοβουλία που προβλέπεται από το νόμο 4324/15 για τη νέα ΕΡΤ, είναι ανεξάρτητα όργανα με συμβουλευτικό χαρακτήρα και έχουν σκοπό τη βελτίωση της ΕΡΤ υπέρ του δημοσίου συμφέροντος. Αρμόδια υπηρεσία για τη συγκρότηση και λειτουργία τους είναι το Κέντρο Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Πολιτών (ΚΕΕΠ) υπό την εποπτεία του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΤ.

Συντονιστείτε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8!

Info:

Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017, 22:00-24:00

Εκπομπή: «Athens Calling» (Η Αθήνα καλεί)

Live Streaming: webradio.ert.gr/proto

Facebook: www.facebook.com/protoprogramma.ert