«Το Θέατρο της Κυριακής στο Τρίτο» 01.10.2017

«Το Θέατρο της Κυριακής στο Τρίτο» 01.10.2017

Το Θέατρο της Κυριακής στο Τρίτο

«Πριν απ’ το ηλιοβασίλεμα» του Γκέρχαρτ Χάουπτμαν

Κυριακή 1η Οκτωβρίου 2017, ώρα 22:00

Το νατουραλιστικό δράμα «Πριν απ’ το ηλιοβασίλεμα» του Γκέρχαρτ Χάουπτμαν, έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν οι ακροατές του Τρίτου Προγράμματος, την Κυριακή 1η Οκτωβρίου 2017 και ώρα 22:00.

Ο Γερμανός δραματουργός Γκέρχαρτ Χάουπτμαν (1862-1946), θεωρείται ο κύριος εκπρόσωπος του νατουραλισμού στο θέατρο. Τιμήθηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1912. Εμφανίστηκε στη  γερμανική θεατρική σκηνή της Φράιε Μπίνε το 1889. Η συγγραφική του δράση δεν περιορίστηκε μόνο στη συγγραφή κειμένων με νατουραλιστικά θέματα, καθώς ο Χάουπτμαν έδωσε δείγματα γραφής έργων, τα οποία προώθησαν λύσεις που αργότερα χαρακτήρισαν το κίνημα του συμβολισμού.

Το έργο του «Πριν απ’ το ηλιοβασίλεμα» μεταφράστηκε από τον Νίκο Καζαντζάκη το 1936, ύστερα από παραγγελία του διευθυντή του Βασιλικού Θεάτρου  Κ. Καρθαίο. Το Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς ανέβηκε στην κρατική σκηνή σε σκηνοθεσία Δημήτρη Ροντήρη με πρωταγωνιστές τους Αιμίλιο Βεάκη, Ελένη Παπαδάκη, Κατίνα Παξινού, Μάνο Κατράκη, Νίκο Παρασκευά κ.ά.

Την άνοιξη του 1963 ένα σύνολο ηθοποιών που πρωταγωνιστούσαν κυρίως στη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, συγκεντρώθηκε στους ραδιοθαλάμους του Ε.Ι.Ρ για την ηχογράφηση του έργου του Χάουπτμαν, η οποία μεταδόθηκε πρώτη φορά στις 5 Μαΐου του 1963 από την εκπομπή «Το Θέατρο της Κυριακής».

Μετάφραση: Νίκος Καζαντζάκης.

Μουσική επιμέλεια: Σοφία Μιχαλίτση.

Ρύθμιση ήχου: Στέφανος Ευαγγελίου.

Επιμέλεια ήχων: Δανάη Ευαγγελίου.

Ραδιοσκηνοθεσία: Φώτος Μπαστουνόπουλος.

Ακούγονται οι ηθοποιοί: Στέλιος Βόκοβιτς (Ματίας Κλάουζεν), Χριστόφορος Χειμάρας (δήμαρχος), Χρήστος Τσαγανέας (Γκάιγκερ), Βάσος Ανδρονίδης (Βόλφγκανγκ Κλάουζεν), Ελένη Χατζηαργύρη (Μπετίνα),  Έφη Ροδίτη (Οτιλία), Βύρων Πάλλης (Έριχ Κλάμροτ), Κώστας Μανιουδάκης (Έγκερντ Κλάουζεν), Βέρα Ζαβιτσιάνου (Ίνγκε Πέτερς), Βάσω Μεταξά (κα Πέτερς),  Άννα Παϊτατζή (Πάουλα Κλάουζεν), Ζώρας Τσάπελης (Χάνενφελντ), Νίκος Βανδώρος (εφημέριος), Βασίλης Ανδρεόπουλος (Στάινιτς), Χρήστος Δοξαράς (Βίντερ).

Επιμέλεια εκπομπής: Μάρα Καλούδη.

Συντονιστείτε στο Τρίτο Πρόγραμμα 90,9 & 95,6!

 Info:

Κυριακή 1η Οκτωβρίου 2017, ώρα 22:00

Εκπομπή: Το Θέατρο της Κυριακής στο Τρίτο

«Πριν απ’ το ηλιοβασίλεμα» του Γκέρχαρτ Χάουπτμαν

Live Streaming: webradio.ert.gr/trito

Facebook: https://www.facebook.com/tritoprogramma