ΕΡΤ2 – ΕΠΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ «Διονύσιος Σολωμός: Η Κερκυραϊκή περίοδος» 29.10.2017

ΕΡΤ2 – ΕΠΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ «Διονύσιος Σολωμός: Η Κερκυραϊκή περίοδος» 29.10.2017

ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ

ΕΠΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ 

Ημερομηνία μετάδοσης: Kυριακή 29 Οκτωβρίου 2017, στις 18:00

Σειρά ντοκιμαντέρ που αναφέρεται σε σημαντικούς Έλληνες συγγραφείς, παρουσιάζοντας τη ζωή και το έργο τους σε σχέση με την ιστορική και κοινωνική πραγματικότητα  της εποχής τους.  Η σειρά έχει μια επιτυχημένη πορεία αρκετών ετών και πέρα από τις τηλεοπτικές μεταδόσεις, μετέχει ενεργά στην κοινωνία και την πνευματική ζωή της χώρας. Συχνά γίνονται προβολές και επετειακές εκδηλώσεις με θέματα της σειράς σε διάφορα ιδρύματα, σχολεία, πολιτιστικούς και πνευματικούς φορείς, τόσο στην Αθήνα όσο και στην περιφέρεια.

Επιπλέον, πολλές πανεπιστημιακές σχολές στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, έχουν αντίγραφα της σειράς για διδακτικούς λόγους.

Η ΕΡΤ, χάρη στη σειρά, έχει μια «ζωντανή» βιβλιοθήκη Ελλήνων συγγραφέων με διαχρονική αξία. Αρκετά απ’ αυτά τα ντοκιμαντέρ έχουν προβληθεί σε ελληνικά και ξένα φεστιβάλ και έχουν βραβευτεί.

Το 2010, η Βουλή των Ελλήνων σε συνεργασία με την ΕΡΤ, για να τιμήσει τον Γιάννη Ρίτσο, προσέφερε το αντίστοιχο ντοκιμαντέρ της σειράς σε πολυτελή έκδοση σε βουλευτές, υπουργούς, πρέσβεις, γενικούς γραμματείς και άλλους ανώτερους δημόσιους υπαλλήλους.

Το υψηλό κύρος της εκπομπής πιστοποιείται και από την απόφαση της  UNESCO, με αφορμή το «Έτος Καβάφη» το 2013, να επιλέξει το ντοκιμαντέρ της σειράς για τον Αλεξανδρινό ποιητή να παρουσιαστεί στις Εθνικές Επιτροπές όλων των κρατών-μελών της.

Πέρα απ’ αυτά, η σειρά έγινε αντικείμενο και δύο διδακτορικών διατριβών! Πριν λίγα χρόνια από τον μεταπτυχιακό φοιτητή του Καποδιστριακού, Αλέξανδρο Παπαθανασίου και πέρσι από τον μεταπτυχιακό φοιτητή του Πανεπιστημίου της Ρώμης, Jacopo Mosesso.

Ο φετινός κύκλος περιλαμβάνει 14 θέματα, με κλασικούς και νεότερους συγγραφείς αλλά και συγγραφείς της γενιάς του ’70.

Συγκεκριμένα, ένα μεγάλο αφιέρωμα για τον Διονύσιο Σολωμό (που φέτος συμπληρώνονται 160 χρόνια από το θάνατό του και την επόμενη χρονιά 220 χρόνια από τη γέννησή του), καθώς και από ένα ντοκιμαντέρ για τους Γιώργο Θεοτοκά, Αλέξη Σεβαστάκη, Κώστα Ταχτσή, Νίκο Τσιφόρο, Γιώργο Σκαμπαρδώνη, Φίλιππο Δρακονταειδή, Αντώνη Φωστιέρη, Άρη Δικταίο, Κώστα Παπαγεωργίου, Γιώργο Πρατικάκη και Κώστα Μαυρουδή.

Διονύσιος Σολωμός 22

Επεισόδιο 2ο: «Διονύσιος Σολωμός: Η Κερκυραϊκή περίοδος»

Το 1828 ο Σολωμός, στα τριάντα του χρόνια, φεύγει από τη Ζάκυνθο και εγκαθίσταται στην Κέρκυρα, ώς το θάνατό του το 1857, δηλαδή για τρεις δεκαετίες μόνιμης διαμονής, με τρεις σχετικά σύντομες επισκέψεις στη Ζάκυνθο. Φεύγοντας, αφήνει πίσω του τον οικογενειακό και κοινωνικό περίγυρο, τη δύσκολη και αμφίθυμη σχέση με τον αδελφό του, το επαρχιακό περιβάλλον και το στενό κύκλο των φίλων. Φέρνει μαζί του την πρόωρη αναγνώριση, τον αινιγματικό μύθο που τον συνοδεύει, το όνομά του και τα ημιτελή έργα του. Η προφορική διάδοση πολλών λυρικών ποιημάτων του και η ευρύτατη αποδοχή του «Ύμνου» τον έχει καταστήσει ήδη έναν πολλά υποσχόμενο εθνικό ποιητή.

Συνδέεται στενά με τον μουσουργό Νικόλαο Μάντζαρο, ο οποίος μελοποίησε πολλά έργα του με μεγάλη επιτυχία. Το σημαντικότερο έργο του Μάντζαρου ήταν η μελοποίηση του  «Ύμνου εις την Ελευθερίαν».

Προσωπογραφία Δημητρίου Σολωμού
Προσωπογραφία Δημητρίου Σολωμού

Το Νοέμβριο του 1833 συμβαίνει ένα περιστατικό που έμελλε στη συνέχεια να διαταράξει για αρκετά χρόνια την ψυχική ηρεμία του ποιητή.

Συγκεκριμένα, ο Ιωάννης Λεονταράκης, ετεροθαλής αδελφός του Σολωμού, από τον δεύτερο γάμο της μητέρας του με τον Εμμανουήλ Λεονταράκη, επιστρέφει στη Ζάκυνθο από την Ιταλία. Κατά την επιστροφή του, δηλώνει στις λιμενικές αρχές της Ζακύνθου το όνομα Ιωάννης Λεονταράκης-Σολωμός. Η ενέργειά του αυτή και η ιδιοποίηση του ονόματος «Σολωμός» αποβλέπουν στο να διεκδικήσει  μερίδιο από την  περιουσία που είχαν κληρονομήσει ο Διονύσιος και ο Δημήτριος Σολωμός από τον πατέρα τους. Τα δύο αδέλφια προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη και καταθέτουν αίτηση αγωγής κατά του Ιωάννη Λεονταράκη. Το όλο θέμα θα καταλήξει στη γνωστή περιπέτεια της δίκης που θα ταλανίσει ψυχικά τον ποιητή για μία ολόκληρη πενταετία, ώς τον Απρίλιο του 1838…

Σκηνοθεσία-παραγωγή: Τάσος Ψαρράς.

Κείμενο: Δημήτρης Δημηρούλης.

Αφήγηση: Κώστας Καστανάς.

Διεύθυνση φωτογραφίας:  Κωστής Παπαναστασάτος.

Ηχοληψία: Θόδωρος Ζαχαρόπουλος.

Μοντάζ: Κοσμάς Φιλιούσης.