ΕΡΤ2 – Ο Σταύρος Τσακίρης στο «Αρχαίων Δράμα» 31.10.2017

ΕΡΤ2 – Ο Σταύρος Τσακίρης στο «Αρχαίων Δράμα» 31.10.2017

ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ

«Αρχαίων Δράμα» 

Ημερομηνία μετάδοσης: Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017, στις 20:00

Η ΕΡΤ συνεχίζει την έρευνα για το αρχαίο δράμα, μεταδίδοντας το νέο κύκλο της σειράς εκπομπών της ΕΡΤ2, «Αρχαίων Δράμα». Σε κάθε επεισόδιο της σειράς παρουσιάζεται ένα διαφορετικό έργο μέσα από τη ματιά και την ερμηνευτική προσέγγιση ενός σύγχρονου σκηνοθέτη ή συντελεστή του θεάτρου κάθε φορά, με τη μορφή ενός ελεύθερου μαθήματος-εργαστηρίου.

Η σειρά φιλοδοξεί μ’ αυτόν τον τρόπο να «χτίσει» μία νέα πρόταση για ένα σύνολο εκπομπών σύγχρονης έρευνας και διδασκαλίας του αρχαίου δράματος, ως συναντήσεις ενεργών ερευνητών του θεάτρου με νέους ηθοποιούς μέσα στο πλαίσιο ενός δημόσιου μαθήματος, εντός του οποίου θα ανιχνεύονται το θέμα, η ανάπτυξη του μύθου, οι χαρακτήρες και κυρίως τα κρίσιμα ζητήματα που διακυβεύονται μέσα στο καθένα από τα έργα της αρχαίας δραματικής μας κληρονομιάς.

«Πέρσαι» του Αισχύλου - Σταύρος Τσακίρης

«Πέρσαι» του Αισχύλου – Σταύρος Τσακίρης

Ο σκηνοθέτης Σταύρος Τσακίρης συνομιλεί με νέους ηθοποιούς για τους «Πέρσες» του Αισχύλου. Μια σπάνια αντιπολεμική τραγωδία όπου τραγικός ήρωας είναι ένας ολόκληρος λαός. Οι «Πέρσαι» δεν είναι ένας ύμνος στη νίκη των Ελλήνων, ούτε μια έμμεση αναφορά στην ανδρεία των νικητών. Είναι ένα ποίημα για τη διαχείριση της ήττας, την αντοχή μας στην απουσία και μια μελέτη πάνω στην ύβρη.
«Πέρσαι» του Αισχύλου - Σταύρος Τσακίρης (1)

Είναι ένα ποίημα για τη βασίλισσα Άτοσσα και το χορό των γερόντων στην Περσική Αυλή που βλέπουν τον θρίαμβό τους να μετατρέπεται σε μια λίστα νεκρών στρατηγών.

«Πέρσαι» του Αισχύλου - Σταύρος Τσακίρης (3)

Πώς μπορείς να διαχειριστείς ένα τέτοιο κείμενο; Ποιες οι προκλήσεις του χορού και πώς η φαντασία του ηθοποιού, του καλλιτέχνη μπορεί να ξυπνήσει τη φαντασία του θεατή;

Σκηνοθεσία: Πάνος Παππάς – Δέσποινα Χαραλάμπους.

«Πέρσαι» του Αισχύλου - Σταύρος Τσακίρης (2)