Πρώτο Πρόγραμμα – Αφύλαχτη Διάβαση: «Παιδονόμοι και εθνικός φρονηματισμός» 04.11.2017

Πρώτο Πρόγραμμα – Αφύλαχτη Διάβαση: «Παιδονόμοι και εθνικός φρονηματισμός» 04.11.2017

ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΑΦΥΛΑΧΤΗ ΔΙΑΒΑΣΗ

«Παιδονόμοι και εθνικός φρονηματισμός»
Η σχολική ζωή στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της επταετούς δικτατορίας
Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2017, ώρα 12:00-13:00

ΑΠΟΣΚΕΠΟΣ-Ν.-ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ Η εκπομπή του Πρώτου Προγράμματος «Αφύλαχτη Διάβαση», που μεταδίδεται το Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 12:00, φέρνει για πρώτη φορά στο φως σπάνια ντοκουμέντα, κείμενα και εγκυκλίους, που εκδόθηκαν κατά τη διάρκεια της επταετίας για την οργάνωση του σχολείου και της σχολικής ζωής.

Οι παράλογες και συχνά γελοίες οδηγίες της χούντας των συνταγματαρχών για δασκάλους και μαθητές, οι πανταχού παρόντες χαφιέδες, η προπαγάνδα, ο ρόλος του εθνικού φρονηματισμού αλλά και οι διώξεις και τα βασανιστήρια που υπέστησαν δάσκαλοι, οι οποίοι αντιστάθηκαν στο καθεστώς, είναι μερικά από τα θέματα που αποτελούν αντικείμενο έρευνας αυτής της ωριαίας εκπομπής.

thomas sideris egkyklios

Ένα από τα πρώτα μελήματα του καθεστώτος της 21ης Απριλίου ήταν η έκδοση μίας σειράς εγκυκλίων που αφορούσαν στη συμπεριφορά δασκάλων και μαθητών.

Συμβουλές, συστάσεις, οδηγίες, παροτρύνσεις, αλλά και διαταγές, κυρώσεις και εκφοβισμός των δασκάλων είναι τα κύρια συστατικά των εγκυκλίων αυτών, αποσπάσματα από τις οποίες ακούγονται για πρώτη φορά στο ραδιόφωνο.

Στον αντίποδα, βρίσκονται οι αυστηρές οδηγίες της χούντας προς τους μαθητές. Σιγαρέτα, άσεμνες πράξεις, ακατάλληλα έργα στο σινεμά, καφενεία και σφαιριστήρια, πονηρά πειράγματα στις μαθήτριες. Κάπως έτσι σκιαγραφείται από το απριλιανό καθεστώς η παραβατική συμπεριφορά των μαθητών στα τέλη της δεκαετίας του 1960.

Έρευνα-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης.

Αφήγηση: Άγης Γυφτόπουλος.

Συντονιστείτε στο Πρώτο Πρόγραμμα FM 91.6 και 105.8!

Info:

Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2017, ώρα 12:00 – 13:00

Εκπομπή: «Αφύλαχτη Διάβαση»

«Παιδονόμοι και εθνικός φρονηματισμός»

Live Streaming: webradio.ert.gr/proto

Facebook: www.facebook.com/protoprogramma.ert

Τις εκπομπές της «Αφύλαχτης Διάβασης» μπορείτε να τις ακούτε -μετά την πρώτη ραδιοφωνική τους μετάδοση- και στο web radio της ΕΡΤ:

http://webradio.ert.gr/category/proto-programma/afylachti-diavasi