ΕΡΤ2 – ΤΑ ΣΤΕΚΙΑ «Το κομμωτήριο» 07.12.2017

ΕΡΤ2 – ΤΑ ΣΤΕΚΙΑ «Το κομμωτήριο» 07.12.2017

ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΕΚΠΟΜΠΩΝ

ΤΑ ΣΤΕΚΙΑ   

Ιστορίες Αγοραίου Πολιτισμού

«Το κομμωτήριο»

Ημερομηνία μετάδοσης: Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017, στις 20:00

kommotirio4

Σειρά ντοκιμαντέρ του Νίκου Τριανταφυλλίδη.

«Η γυναίκα έχει μόνο μία δυνατότητα να είναι όμορφη, ενώ έχει χίλιες δυνατότητες να είναι ελκυστική.» ~ Montesquieu, Γάλλος στοχαστής.

Αν το κυνήγι της ομορφιάς γίνεται με «ένοπλα» μέσα, τότε το κομμωτήριο είναι το επιτελικό στρατηγείο για την κατάκτησή της.

Μικρά και μεγάλα βαζάκια, φιαλίδια, σωληνάρια που κλείνουν μέσα τους τα μυστικά της «μεταμόρφωσης», βούρτσες, χτένες είναι μόνο μερικά από τα όπλα που επιστρατεύονται για την κατάκτησή της. Σε περίοπτη θέση πιστολάκια,  ψαλίδια αλλά και έντυπα μόδας και στυλ που γλυκαίνουν την αναμονή στους βολικούς και φιλόξενους καναπέδες τους. Και γύρω-γύρω οι καθρέφτες: οι σιωπηλοί επιτηρητές της «μεγάλης αλλαγής».

Το κομμωτήριο ως χώρος αποδοχής και συνενοχής, θεωρείται ένα ασφαλές καταφύγιο με τις πόρτες του να μοιάζουν με πύλες εισόδου σε έναν προστατευτικό μικρόκοσμο παρασκηνίου, στον οποίο οι γυναίκες αποσύρονται για λίγο, ώστε να εμφανιστούν αργότερα στη δημόσια σκηνή πιο όμορφες, κομψές και ανανεωμένες. Ο χρόνος σ’ αυτά είναι ιερός, ενώ ο λουτήρας ξεπλένει με μαγικό τρόπο, έστω και στιγμιαία, τα όποια προβλήματα φέρει μαζί της η κάθε πελάτισσα.

kommotirio3

Οι κομμωτές και κομμώτριες μετατρέπονται σταδιακά από επαγγελματίες του στυλ σε έμπιστους φίλους και εξομολόγους που νοιάζονται, ακούν προβλήματα, κρατούν μυστικά.

Έτσι, τα σαλόνια ομορφιάς λειτουργούν παράλληλα σαν τόποι αλληλεπίδρασης, εγγύτητας και βαθιάς ανθρώπινης επικοινωνίας. Πώς αλλιώς άλλωστε, αν αναλογιστεί κανείς, ότι μετά τη μητέρα και τον σύντροφο, ο κομμωτής/κομμώτρια είναι το τρίτο πρόσωπο που ακουμπά τόσο άμεσα και διαπεραστικά ένα γυναικείο κεφάλι;

kommotirio2

Η εκπομπή επισκέπτεται ορισμένους «ναούς ομορφιάς» και ακούει τρυφερές και ενδιαφέρουσες ιστορίες κομμωτηρίου διά στόματος κομμωτών, κομμωτριών και πελατισσών. Συγκεκριμένα, στο ντοκιμαντέρ μιλούν -με αλφαβητική σειρά- οι: Ιωάννης Αγγελόπουλος (ιδιοκτήτης κομμωτηρίων-κομμωτής), Νικόλας Αγγελόπουλος (ιδιοκτήτης κομμωτηρίων-κομμωτής), Χιρόκο Γιοσίντα (πελάτισσα), Σπύρος Γραμμένος (κομμωτής-τραγουδοποιός),  Αλίκη Δέμη (μοντελίστ), Ζάρα Καλλίτση (κομμώτρια),  Αλεξάνδρα Κλάδη (τραγουδοποιός- τραγουδίστρια),  Νίκος Κούρος (LPS Creative Director), Ειρήνη Κουτελά (σύμβουλος ψυχικής υγείας- ψυχοθεραπεύτρια),  Δήμητρα Μακρυνιώτη (κοινωνιολόγος), Μαργαρίτα Μαντά (σκηνοθέτις), Αθηνά Παπαγεωργάκη (πελάτισσα), Βάσω Σκούμπα (πελάτισσα), Ιωάννα Σπηλιωτοπούλου (πελάτισσα), Κανέλλος Τερζής (μουσικός παραγωγός), Πάνος Τζακώστας (κομμωτής), Έλενα Τζίνη (συνιδιοκτήτρια-marketing manager κομμωτηρίου), Ευφροσύνη Τσαρούχα (ψυχολόγος- μουσικός), Μαρία Φιλάνδρα (ιδιοκτήτρια κομμωτηρίου), Μαρία Φραγκογιάννη (ιδιωτική υπάλληλος).

kommotirio1

Έρευνα αρχειακού υλικού: Χρυσηίδα Τριανταφύλλου, Λουίζα Σολομών-Πάντα.

Αρχισυνταξία: Ηλιάνα Δανέζη.

Έρευνα-οργάνωση παραγωγής: Χριστιάννα Φινέ.

Μουσική σήματος: Blaine L. Reininger.

Σχεδιασμός τίτλων αρχής: Κωνσταντίνα Στεφανοπούλου.

Βοηθός διευθυντή φωτογραφίας-Β΄ κάμερα: Αλέξης Ιωσηφίδης.

Β΄ κάμερα: Φίλιππος Ζαμίδης.

Ηχοληψία: Ξενοφώντας Κοντόπουλος.

Μιξάζ: Δημήτρης Μυγιάκης.

Διεύθυνση παραγωγής: Στέφανος Ελπιζιώτης.

Μοντάζ: Γιώργος Ζαφείρης.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Νικόλας Ποττάκης.

Εκτέλεση παραγωγής: Μαρίνα Δανέζη για τη Laika Productions.

Σκηνοθεσία-σενάριο: Μάρκος Χολέβας.

Παραγωγή: ΕΡΤ.