ΕΡΤ2 – Ο Στάθης Λιβαθινός στο «Αρχαίων Δράμα» 02.01.2018

ΕΡΤ2 – Ο Στάθης Λιβαθινός στο «Αρχαίων Δράμα» 02.01.2018

ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ

«Αρχαίων Δράμα» 

Στάθης Λιβαθινός (1)

Η ΕΡΤ συνεχίζει την έρευνα για το αρχαίο δράμα, μεταδίδοντας το νέο κύκλο της σειράς εκπομπών της ΕΡΤ2, «Αρχαίων Δράμα». Σε κάθε επεισόδιο της σειράς παρουσιάζεται ένα διαφορετικό έργο μέσα από τη ματιά και την ερμηνευτική προσέγγιση ενός σύγχρονου σκηνοθέτη ή συντελεστή του θεάτρου κάθε φορά, με τη μορφή ενός ελεύθερου μαθήματος-εργαστηρίου.

Η σειρά φιλοδοξεί μ’ αυτόν τον τρόπο να «χτίσει» μία νέα πρόταση για ένα σύνολο εκπομπών σύγχρονης έρευνας και διδασκαλίας του αρχαίου δράματος, ως συναντήσεις ενεργών ερευνητών του θεάτρου με νέους ηθοποιούς μέσα στο πλαίσιο ενός δημόσιου μαθήματος, εντός του οποίου θα ανιχνεύονται το θέμα, η ανάπτυξη του μύθου, οι χαρακτήρες και κυρίως τα κρίσιμα ζητήματα που διακυβεύονται μέσα στο καθένα από τα έργα της αρχαίας δραματικής μας κληρονομιάς.

DSC_3854 Ημερομηνία μετάδοσης: Τρίτη 2 Ιανουαρίου 2018, στις 20:00
«Μήδεια» του Ευριπίδη – Στάθης Λιβαθινός

Ο σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Στάθης Λιβαθινός, συνομιλεί με νέους ηθοποιούς για τη «Μήδεια» του Ευριπίδη, μια τραγωδία για τον άνδρα και τη γυναίκα, τον Ιάσονα και τη Μήδεια, και την αγωνία που ζουν στο υπαρξιακό δράμα της συμβίωσής τους.

Είναι μια συζήτηση για τις εποχές που μετριούνται με βάση τα καλλιτεχνικά τους έργα, για το αρχαίο δράμα ως τέχνη του διαλόγου και τη βαθιά ριζοσπαστικότητα του θεάτρου που δεν μπορεί να αφήνει τους ανθρώπους αδιάφορους.

DSC_3812

Οι ήρωες της τραγωδίας δημιουργούνται, αλλάζουν και εξελίσσονται μπροστά μας, σε ένα έργο όπου ο ποιητής Ευριπίδης επιφυλάσσει ένα τρομερό παιχνίδι για τη φαντασία του θεατή. Την αναμέτρηση των τραγικών προσώπων, του Ιάσονα και της Μήδειας, η κάθε εποχή αναγιγνώσκει με τον δικό της τρόπο. Μπορείς άραγε σήμερα, στην εποχή της εικόνας, να «τρυπήσεις» τον άνθρωπο με μια λέξη;

Σκηνοθεσία: Πάνος Παππάς – Δέσποινα Χαραλάμπους.

Στάθης Λιβαθινός (2)

DSC_3898