ΕΡΤ2 – Η «Εποχή των εικόνων» στην 15η Μπιενάλε Κωνσταντινούπολης 06.02.2018

ΕΡΤ2 – Η «Εποχή των εικόνων» στην 15η Μπιενάλε Κωνσταντινούπολης 06.02.2018

ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ

Η ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ

Με την Κατερίνα Ζαχαροπούλου

15η Μπιενάλε Κωνσταντινούπολης 2017: «Ο Καλός Γείτονας»

Ημερομηνία μετάδοσης: Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018, στις 20:00

Κ. Ζαχαροπούλου_15η ΜΠΙΕΝΑΛΕ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ 2017

Η «Εποχή των εικόνων» παρουσιάζει την 15η Μπιενάλε Κωνσταντινούπολης 2017 με θέμα «Ο Καλός Γείτονας». Ο τίτλος και οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες έδωσαν μια πολύ τρυφερή, ουσιαστική και καίρια έκθεση απλωμένη σε διαφορετικά σημεία της Πόλης. Έτσι λοιπόν, θα δούμε έργα από το Μουσείο Istanbul Modern, το Σχολείο του Γαλατά, το Pera Museum, το ARK Culture και το Kucuk Mustafa Pasa Hamam, χώροι των οποίων η σημασία και η ιστορία συνομιλούν με τα έργα των καλλιτεχνών, φτιάχνοντας μία ακόμη έννοια περί γειτνιάσεων.

Ιστορία, προσωπικές αφηγήσεις, καθημερινότητα, η ένταση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, η σημερινή Τουρκία, η Ευρώπη και η σχέση της με τη χώρα, κριτικές θέσεις και ματιές στην Κωνσταντινούπολη που αλλάζει ραγδαία, καταπίνοντας ολόκληρες ζώνες πολιτισμού, πρασίνου και τρόπων ζωής πολλών χρόνων, είναι ανάμεσα στις θεματικές ενότητες που απαρτίζουν την 15η Μπιενάλε, την πρώτη μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

Ingar Dragset-Κ. Ζαχαροπούλου

Η Κατερίνα Ζαχαροπούλου συναντά τη διευθύντρια της Μπιενάλε, Bige Orer και συζητούν για τη σύγχρονη Τέχνη στη σημερινή Κωνσταντινούπολη και την κριτική που έμμεσα μπορεί να ασκήσει η Τέχνη. Επίσης, συναντά και τον ένα εκ των δύο επιμελητών της 15ης Μπιενάλε, Ingar Dragset, ο οποίος μιλά για τη σημασία μιας τέτοιας έκθεσης στην παρούσα συγκυρία.

Tugce Tuna - 15η Μπιενάλε Κωνσταντινούπολης
Tugce Tuna – 15η Μπιενάλε Κωνσταντινούπολης

Ακόμη, μιλούν τέσσερις  καλλιτέχνες, των οποίων τα έργα παρουσιάζουν έντονο κοινωνικό ενδιαφέρον: η Τουρκάλα καλλιτέχνις, χορογράφος και θεραπεύτρια για κινητικά προβλήματα Tugce Tuna, που έδειξε με το έργο της-performance, τη σχέση χορού, ήχων, κίνησης και σώματος σε απίθανους συσχετισμούς και γειτνιάσεις. Ο Αιγύπτιος καλλιτέχνης Mahmoud Khaled, που δείχνει τον τρόπο με τον οποίο έφερε στο προσκήνιο μια τρυφερή ιστορία εξορίας και ομοφυλοφιλίας, «φιλοξενώντας» τον ήρωά του σε μια βίλα στη γειτονιά Τζιχανγκίρ. Η Burcak Bingol, η οποία έντυσε με ζωγραφιστά λουλούδια τις κάμερες παρακολούθησης της Πόλης και ο Volkan Aslan, που δείχνει μ’ ένα βίντεο γυρισμένο στον Βόσπορο πάνω σ’ ένα πλωτό σπίτι τις μελαγχολικές ενοίκους του και την ποιητική ματιά τους εν πλω στα νερά του Βοσπόρου.

Burcak Bingol - 15η Μπιενάλε Κωνσταντινούπολης
Burcak Bingol – 15η Μπιενάλε Κωνσταντινούπολης

Η Μπιενάλε που θα δούμε συνιστά έμμεσα μια απάντηση για το ρόλο της Τέχνης σε δύσκολους καιρούς, τη σχέση ανάμεσα στην Ιδιωτική αντίληψη και τη Δημόσια κριτική για το Καλό και το Κακό με κέντρο τον Γείτονα και τις σχέσεις μας μαζί του, πολιτικές, γεωγραφικές, οικογενειακές, φυλετικές, πολιτιστικές, έως και πολύ προσωπικές σχεδόν ερωτικές. Και επειδή η Τουρκία είναι Γείτονάς μας, αυτή η Μπιενάλε μάς τον συστήνει ακόμη περισσότερο μέσα από διαφορετικές όψεις περί Γειτονίας και διαφορετικότητας.

15η ΜΠΙΕΝΑΛΕ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ 2017.jpgl_9

Σενάριο-παρουσίαση: Κατερίνα Ζαχαροπούλου.

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Παντελιάς.

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Παναγιώτης Κουτσοθεόδωρος.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Παναγιώτης Βασιλάκης.

Μοντάζ-μιξάζ: Γιάννης Καραπιπερίδης.

Οπερατέρ: Δημήτρης Κασιμάτης.

Ηχολήπτης: Χρήστος Παπαδόπουλος.

Ενδυματολόγος: Δέσποινα Χειμώνα.

Διεύθυνση παραγωγής: Παναγιώτης Δαμιανός.

Βοηθός σκηνοθέτη: Περσεφόνη Μήλιου.

Βοηθός ενδυματολόγου: Ζωή Ξανθή.

Βοηθός παραγωγής: Θανάσης Χρυσόγελος.

Φροντιστήριο: Λίνα Κοσσυφίδου.

Post Production: Pan Entertainment.

Μουσική τίτλων εκπομπής: George Gaudy – Πανίνος Δαμιανός.

Έρευνα εκπομπής: Έφη Κουφοπούλου.

Γραμματεία παραγωγής: Μάρω Βασιλειάδου.

Παραγωγός: Ελένη Κοσσυφίδου.

Εκτέλεση παραγωγής: blackbird production.