ΕΡΤ2 – ΞΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ «Βασίλισσα Βικτώρια: Τα χρόνια της νιότης» 04.03.2018

ΕΡΤ2 – ΞΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ «Βασίλισσα Βικτώρια: Τα χρόνια της νιότης» 04.03.2018

 ΞΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ

«Βασίλισσα Βικτώρια: Τα χρόνια της νιότης»

(The Young Victoria)

Ημερομηνία μετάδοσης: Κυριακή 4 Μαρτίου 2018, στις 14:30

Βιογραφικό, ιστορικό και ρομαντικό δράμα εποχής, παραγωγής Αγγλίας 2009.

Σκηνοθεσία: Ζαν-Μαρκ Βαλέ.

Σενάριο: Τζούλιαν Φέλοουζ.

Παίζουν: Έμιλι Μπλαντ, Ρούπερτ Φρεντ, Πολ Μπέτανι, Μιράντα Ρίτσαρντσον, Τζιμ Μπρόντμπεντ, Τόμας Κρέτσμαν, Έμιλι Μπλαντ, Μαρκ Στρονγκ, Γέσπερ Κρίστενσεν, Χάριετ Γουόλτερ.

Διάρκεια: 95΄

Υπόθεση: Βρισκόμαστε στα 1837 και η Βικτώρια βρίσκεται στο επίκεντρο της βασιλικής διαμάχης για την εξουσία. Ο βασιλιάς Γουίλιαμ, που είναι θείος της, βρίσκεται στο κατώφλι του θανάτου και η Βικτώρια προορίζεται για διάδοχος του θρόνου. Ενώ όλοι προσπαθούν να κερδίσουν την εύνοιά της, η μητέρα της, Δούκισσα του Κεντ, την κρατάει σε απόσταση από την Αυλή. Παράλληλα, ο βασιλιάς Λεοπόλδος του Βελγίου και θείος της Βικτώρια πατρονάρει τον γοητευτικό ανιψιό του, Άλμπερτ, να κερδίσει την καρδιά της. Όμως, η Βικτώρια και ο Άλμπερτ έχουν κουραστεί να δέχονται εντολές από τους άλλους. Και αφού η Βικτώρια γίνεται βασίλισσα της Αγγλίας, αναπτύσσεται μεταξύ τους ένας ισχυρός δεσμός που θα οδηγήσει όχι μόνο στο γάμο και στην οικογένεια, αλλά και σε μια ουσιαστική σχέση ζωής.

Η βασίλισσα Βικτώρια έχει καταχωρηθεί στο συλλογικό υποσυνείδητο ως μία ηλικιωμένη, βλοσυρή γυναίκα σε μόνιμο πένθος. Όμως, στα νεανικά της χρόνια, η Βικτώρια ήταν μια κοπέλα τολμηρή, γεμάτη ζωντάνια. Και αυτήν ακριβώς την άγνωστη πλευρά της φιλοδοξεί να αποτυπώσει η ταινία του Ζαν-Μαρκ Βαλέ.

Όμορφη βιογραφική ταινία εποχής στα πρότυπα των παραγωγών του BBC, που απέσπασε Όσκαρ Καλύτερων Κοστουμιών το 2010 και προτάθηκε για άλλα δύο Όσκαρ (μακιγιάζ και καλλιτεχνικής διεύθυνσης).

Επίσης, η ταινία τιμήθηκε με τα Βραβεία BAFTA 2010 (Καλύτερης ενδυματολογίας και Καλύτερου μακιγιάζ και κομμώσεων).

Οι ερμηνείες είναι έξοχες, ιδιαίτερα της Έμιλι Μπλαντ, η οποία ήταν υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα Καλύτερου Α΄ γυναικείου ρόλου.