ΕΡΤ2 – DOC ON ΕΡΤ «Μια Οικογενειακή Υπόθεση» 09.04.2018

ΕΡΤ2 – DOC ON ΕΡΤ «Μια Οικογενειακή Υπόθεση» 09.04.2018

DOC ON ΕΡΤ

«Μια Οικογενειακή Υπόθεση»

(A Family Affair)

Ημερομηνία μετάδοσης: Δευτέρα του Πάσχα 9 Απριλίου 2018, στις 21:00

9 nikos xylouris

Μουσικό ντοκιμαντέρ συμπαραγωγής ΕΡΤ 2015, για τη μεγαλύτερη μουσική οικογένεια της Κρήτης. 

Οι Ξυλούρηδες είναι η πιο γνωστή μουσική οικογένεια της Ελλάδας. Από τον θρυλικό Νίκο Ξυλούρη και τα αδέρφια του, τον φημισμένο λυράρη Ψαραντώνη και τον δεξιοτέχνη λαουτιέρη Ψαρογιάννη, μέχρι τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους -τρεις γενιές μουσικών- κρατούν ζωντανή τη μουσική παράδοση της οικογένειας και τη μεταφέρουν σε χιλιάδες θαυμαστές ανά τον κόσμο.

Με κεντρικούς χαρακτήρες τον Ψαρογιώργη (Γιώργη Ξυλούρη), τα τρία παιδιά του που σπουδάζουν στη Μελβούρνη, και τον πατέρα του, Ψαραντώνη, η ταινία ακολουθεί την οικογένεια μέσα από επαγγελματικές προκλήσεις και δύσκολες προσωπικές αποφάσεις και καταγράφει τη ζωή τους για διάστημα δύο ετών.

1 psarogiorgis

Η ταινία αρχίζει το 2012. Είναι μια χρονιά κρίσιμων αποφάσεων και αλλαγών για την οικογένεια του Ψαρογιώργη, που ζει μεταξύ Κρήτης και Αυστραλίας. Ο Γιώργης περιοδεύει ασταμάτητα στην Κρήτη και σε όλο τον κόσμο, τραγουδώντας και παίζοντας λαούτο. Είναι ο συνεχιστής μιας παράδοσης που έχει κληρονομήσει από τον πατέρα του Ψαραντώνη και το θείο του, τον θρυλικό Νίκο Ξυλούρη.

9._Psarantonis_and_director_AAristomenopoulou

Η ταινία μεταφέρει τον θεατή στην Κρήτη, εκεί όπου η μουσική παράδοση βιώνεται καθημερινά  μέσα από τις γιορτές, τους γάμους και τα πανηγύρια. Ο Γιώργης δεν λέει ποτέ «όχι» όταν τον προσκαλούν να παίξει -θεωρεί καθήκον του να κρατάει ζωντανή τη μουσική του τόπου του. Όπως καθήκον του είναι να μεταφέρει τη γνώση του για τη μουσική και το πάθος του για την Κρήτη, στα τρία του παιδιά, Νίκο, Αντώνη και Απολλωνία.

«Αυτή την παράδοση δεν την κουβαλάμε σαν βάρος», λέει ο Γιώργης, «είναι μέρος της ζωής μας, του ποιοι είμαστε. Σαν το οξυγόνο, τη χρειαζόμαστε για να ζήσουμε». Όμως η οικογένεια του Γιώργη βρίσκεται σ’ ένα σημαντικό σταυροδρόμι. Η 16χρονη κόρη του, Απολλωνία, μετακομίζει στην Αυστραλία για να τελειώσει το σχολείο. Εκεί, ζει με τα δύο της αδέλφια που ήδη σπουδάζουν μουσική. Η ταινία καταγράφει την καθημερινότητά τους στη Μελβούρνη, καθώς ανακαλύπτουν ένα νέο κόσμο.

????????????????????????

Δύο μήνες αργότερα, υποδέχονται στη Μελβούρνη τον πατέρα τους και τον παππού τους, Ψαραντώνη. Οι τρεις γενιές, θα παίξουν για πρώτη φορά μαζί επί σκηνής σε μια μεγάλη συναυλία, στο Φεστιβάλ Womadelaide. Καθώς πλησιάζει η μέρα της συναυλίας, η ένταση και η αγωνία τους μεγαλώνει και η σχέση τους δοκιμάζεται. Είναι για όλους μία κορυφαία μουσική και οικογενειακή στιγμή, προτού ο καθένας συνεχίσει το δικό του δρόμο.

Από τα ορεινά τοπία των Ανωγείων μέχρι τις ερήμους της Αυστραλίας, ξεδιπλώνεται το πορτρέτο μιας οικογένειας που έχει τη δύναμη να θυσιάσει -και να κερδίσει- τα πάντα μέσα από τη μουσική.

10 Psarantonis and children

Σκηνοθεσία-σενάριο: Αγγελική Αριστομενοπούλου.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Στέλιος Αποστολόπουλος & Mιχάλης Αριστομενόπουλος.

Μοντάζ: Γιούρι Αβέρωφ.

Mουσική: Οικογένεια Ξυλούρη.

Παραγωγή: Ρέα Αποστολίδη & Γιούρι Αβέρωφ.

Συμπαραγωγοί: Unicorn Films, EKK, OTE TV, ABC TV Australia και ΕΡΤ.

Διάρκεια: 88΄

Βραβεία:

Βραβείο Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου Καλύτερης ταινίας τεκμηρίωσης Λουκία Ρικάκη, Gold Award at FIPA 2015.

10._Psarogiorgis_and_director_AAristomenopoulou