Η «Υπόθεση Παγκρατίδη» στην «Αφύλαχτη Διάβαση» του Πρώτου Προγράμματος 21.04.2018

Η «Υπόθεση Παγκρατίδη» στην «Αφύλαχτη Διάβαση» του Πρώτου Προγράμματος 21.04.2018

ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΑΦΥΛΑΧΤΗ ΔΙΑΒΑΣΗ

«Υπόθεση Παγκρατίδη – Μία ζωή στον γύρο του θανάτου»

Σάββατο 21 Απριλίου 2018, ώρα 12:00-13:00

proto-programma-logo

Το Σάββατο 21 Απριλίου 2018 και ώρα 12:00, το Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας ρίχνει φως σε μία σκοτεινή υπόθεση που συντάραξε το συλλογικό υποσυνείδητο της μεταπολεμικής Θεσσαλονίκης. Μία υπόθεση που άρχισε να υφαίνεται στα τέλη της δεκαετίας του 1950 και ολοκληρώθηκε τυπικά στις 16 Φεβρουαρίου 1968, στις απαρχές της χούντας, με την εκτέλεση του Αριστείδη Παγκρατίδη.

Η εφημερίδα «Μακεδονία» που θα κυκλοφορήσει την επόμενη μέρα, θα περικλείσει μέσα σε λίγες γραμμές τη μυθολογία του «δράκου» του Σέιχ Σου: «Εις τον τόπον των στυγερών εγκλημάτων ο Παγκρατίδης εξετελέσθη εις το Σέιχ Σου. “Μανούλα μου, είμαι αθώος”, ήταν αι τελευταίαι λέξεις του. Εννιά χρόνια έπειτα από τη διάπραξη των φοβερών εγκλημάτων και δύο από την καταδίκη του τετράκις σε θάνατο από το πενταμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης, ο Αριστείδης Παγκρατίδης εξετελέσθη χθες την αυγήν, στις 7.06 ακριβώς στο Σέιχ Σου, στο μέρος που συνδέθηκε με το όνομά του».

Πενήντα χρόνια μετά την εκτέλεση του Αριστείδη Παγκρατίδη, η «Αφύλαχτη Διάβαση» αναψηλαφεί τα ίχνη του νέου άντρα που κουβαλά πάνω του όλο το βάρος της μετεμφυλιακής Ελλάδας: από τα Λαγκαδίκια, τα Λεμονάδικα και το λούνα παρκ του Χαλεπλή, μέχρι την πλατεία Δικαστηρίων, τα εβραϊκά νεκροταφεία και το ξύλινο βαρέλι του γύρου του θανάτου στην παραλία. Στο φόντο, το παρακράτος της δεκαετίας του ’60, ο διαβόητος αστυνομικός διευθυντής Νίκος Μουσχουντής, η δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, τα μέλη της οργάνωσης «Καρφίτσα», οι αξιωματικοί της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης.

Η φιγούρα του Αριστείδη Παγκρατίδη, καθώς και τα γεγονότα της εποχής σκιαγραφούνται μέσα από τις αφηγήσεις του συγγραφέα Θωμά Κοροβίνη και του δημοσιογράφου Κώστα Τσαρούχα.

Έρευνα-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης.

Συντονιστείτε στο Πρώτο Πρόγραμμα FM 91.6 και 105.8!

Info:

Σάββατο 21 Απριλίου 2018, ώρα 12:00 – 13:00

Εκπομπή: «Αφύλαχτη Διάβαση»

«Υπόθεση Παγκρατίδη – Μία ζωή στον γύρο του θανάτου»

Live Streaming: webradio.ert.gr/proto

Facebook: www.facebook.com/protoprogramma.ert

Τις εκπομπές της «Αφύλαχτης Διάβασης» μπορείτε να τις ακούτε -μετά την πρώτη ραδιοφωνική τους μετάδοση- και στο web radio της ΕΡΤ: http://webradio.ert.gr/category/proto-programma/afylachti-diavasi

Σημείωση: Η προγραμματισμένη εκπομπή για τον Μάη του ’68 και την «Άνοιξη της Πράγας», που αποτελεί το τρίτο μέρος του αφιερωματικού κύκλου της «Αφύλαχτης Διάβασης» για το 1968 θα μεταδοθεί το Σάββατο 5 Μαΐου 2018 στις 12.00-13.00.