Ο Ρώσος στοχαστής Μιχαήλ Επστάιν στην ΕΡΤ 28.04.2018

Ο Ρώσος στοχαστής Μιχαήλ Επστάιν στην ΕΡΤ 28.04.2018

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Συζητώντας με τον φιλόσοφο Μιχαήλ Επστάιν»

Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 28 Απριλίου 2018, στις 16:00

EPSTEIN OLYMPITI 1

Η Ολυμπιάδα Μαρία Ολυμπίτη συναντά τον Μιχαήλ Επστάιν, με αφορμή την ελληνική έκδοση του βιβλίου του «Ανθρωπιστικές εφευρέσεις και ηθική της μοναδικότητας».

Ο Ρώσος θεωρητικός της Λογοτεχνίας, φιλόσοφος και δοκιμιογράφος απαντά σε φλέγοντα ερωτήματα, όπως για το παρόν και το μέλλον των Ανθρωπιστικών Επιστημών και της Ευρώπης, για το τι ορίζει έναν φιλόσοφο, καθώς και το πόσο σπουδαία μπορούν να είναι τα λάθη στη ζωή μας. Επίσης, για τη σχέση της πολιτικής με τον πολιτισμό και της τεχνολογίας με τον ρομαντισμό, το πώς θα μπορούσε να γίνει η Φιλοσοφία ένας τρόπος του βίου προς όφελος του ανθρώπου, τη δύναμη της γνώσης και της φαντασίας, την αξία των αναμνήσεων, την ευτυχία, καθώς και για τη σχέση του με την αρχαία και τη σύγχρονη Ελλάδα.

Epstein

Ο Μιχαήλ Επστάιν, σήμερα καθηγητής Πολιτισμικής Θεωρίας και Ρωσικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Emory των ΗΠΑ, με μακρόχρονη πορεία στον ακαδημαϊκό χώρο, είναι από τους πλέον φημισμένους και διεθνώς αναγνωρισμένους θεωρητικούς του Πολιτισμού και της Λογοτεχνίας, ειδήμων της Ρωσικής Φιλοσοφίας και Λογοτεχνίας, με ερευνητικά ενδιαφέροντα που εκτείνονται από τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες και τον Μεταμοντερνισμό ώς τη Σημειωτική και τη γλωσσική εξέλιξη.

Έρευνα-παρουσίαση: Ολυμπιάδα Μαρία Ολυμπίτη.

Διεύθυνση παραγωγής: Νεκταρία Δρακουλάκη.

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μητσιώνης.