ΕΡΤ2 – ΘΕΑΤΡΟ «Ο κύκλος των “μάταιων” πράξεων» στο Σκοπευτήριο Καισαριανής 01.05.2018

ΕΡΤ2 – ΘΕΑΤΡΟ «Ο κύκλος των “μάταιων” πράξεων» στο Σκοπευτήριο Καισαριανής 01.05.2018

ΘΕΑΤΡΟ 

«Ο κύκλος των “μάταιων” πράξεων» 

στο Σκοπευτήριο Καισαριανής 

Ημερομηνία μετάδοσης: Τρίτη 1η Μαΐου  2018, στις 21:00

Ο κυκλος των ματαιων πραξεων (1)

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «12 Οκτωβρίου 1944. Η Αθήνα ελεύθερη», η ομάδα πείρα(γ)μα παρουσίασε την Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2017 στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής τη βιωματική παράσταση – εγκατάσταση ιστορικής μνήμης «Ο κύκλος των “μάταιων” πράξεων», βασισμένη στο ομώνυμο ιστορικό μυθιστότημα του Σπύρου Τζόκα και αφιερωμένη στους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές από τους ναζί την Πρωτομαγιά του 1944.

Η παράσταση, ακολουθεί το συγκλονιστικό οδοιπορικό του Ναπολέοντα Σουκατζίδη από την Προύσα όπου γεννήθηκε το 1909 έως και την εκτέλεσή του στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής την Πρωτομαγιά του 1944, διαγράφοντας όλη την τραγική και συνάμα ηρωική νεότερη Ιστορία του τόπου μας.

Η βραδιά μετέφερε τους θεατές στο στρατόπεδο του Χαϊδαρίου την παραμονή κι ανήμερα της Πρωτομαγιάς του 1944, στο πρωινό προσκλητήριο, στο θρυλικό διάλογο μεταξύ του διοικητή του στρατοπέδου Φίσερ με τον Ναπολέοντα Σουκατζίδη, στη μεταφορά κι εκτέλεση των διακοσίων στην Καισαριανή, στην ταφή τους στην Κοκκινιά και την αγωνιώδη αναζήτηση της ταυτότητας των νεκρών από τους συγγενείς σε μια προσπάθεια θεατές και συμμετέχοντες να επανασυνδεθούν βαθύτερα με αυτόν τον τόπο Αντίστασης μέσα από τη βιωματική διαδικασία.

Ταυτότητα της παράστασης

Τη θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία υπογράφει η Αγγελική Κασόλα.

Στο ρόλο του Ναπολέοντα Σουκατζίδη ο Γιάννης Καρούνης.

Στο ρόλο της αρραβωνιαστικιάς του, Χαράς Λιουδάκη, η Ειρήνη Μελά.

Στο ρόλο του Γερμανού διοικητή του Στρατοπέδου Χαϊδαρίου, Φίσερ, ο Γεράσιμος Γεννατάς.

Τραγουδούν οι: Φωτεινή Βελεσιώτου, Κατερίνα Κατσίγιαννη, Νατάσα Παπαδοπούλου – Τζαβέλλα, Αλίκη Μπλάνα, Διονύσης Χριστακόπουλος.

Στη φυσαρμόνικα ο Διονύσης Χριστακόπουλος, γιος του εκτελεσμένου στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής την Πρωτομαγιά του 1944, Διομήδη Χριστακόπουλου.

Ενδυματολογική επιμέλεια: Ευτυχία – Μαρία Ροδοπούλου.

Επιμέλεια μακιγιάζ: Αιμιλία Κουβέλα.

Βοηθός σκηνοθέτη-φροντιστήριο: Μαρία Μανάβη.

Τεχνική διεύθυνση: Σταύρος Χασιώτης.

Συμμετείχαν άνδρες και γυναίκες εθελοντές.

Η παράσταση πραγματοποιήθηκε με την αρωγή και τεχνική υποστήριξη της ΕΡΤ.

Διάρκεια: 105΄